Hoe een koelkast gebruiken ?

Koelkast

Welke temperatuur? Hoe controleren? Waar plaats je je koelkast? Ontdek al onze tips om je koelkast goed te gebruiken en je producten correct te bewaren.

1. Waar moet ik mijn koelkast plaatsen?

1. Zorg dat uw toestel waterpas staat.

Opgelet: uw toestel mag eventueel een beetje afhellen naar achter.

2. Plaats uw toestel niet in een te warme of te vochtige omgeving (zie steeds de klimaatklasse).

3. Plaats uw toestel niet in een onverwarmde ruimte.


Opgelet: als de temperatuur van uw ruimte onder de 16 graden ligt, kunnen de voedingswaren van de diepvriezer ontdooien.

2. Welke temperatuur?

20150714_BC_koeling_01.jpg

Voor uw koelkast:
De ideale temperatuur voor een optimale bewaring van uw voedingswaren is maximaal 5°C.

Hoe de temperatuur meten? Gebruik een elektronische thermometer of plaats een thermometer in een glas water op het glas van de groentelade gedurende 12 u.


Voor uw diepvriezer:
De ideale temperatuur voor uw diepvriezer is tussen -6°C en -18°C.
Zie ook de steraanduiding:
* = -6°C
** = -12°C
*** = -18°C

Hoe de temperatuur meten? Gebruik een elektronische thermometer of plaats een thermometer tussen de producten (niet eronder of erop).


Bekijk onze thermometers en accessoires

3. Waar producten bewaren in mijn koelkast ?

20150714_BC_koeling_00.jpg

  • ZONE 1: diepvriesproducten
  • ZONE 2: geopende potten, dranken
  • ZONE 3: gebakjes, soep, vleeswaren, etenresten
  • ZONE 4: vlees, rauwe vis, zuivelproducten
  • ZONE 5: groenten, fruit
  • ZONE 6: boter, kaas
  • ZONE 7: niet-geopende potten, tubes, eieren
  • ZONE 8: medicijnen, kleine flessen
  • ZONE 9: grote flessen, pakken, frisdranken, brikverpakkingen



 


 

 





 


 

Bij de nieuwe koelkastmodellen met dynamische koeling, kunt u uw voedingswaren plaatsen waar u zelf wil. De temperatuur is immers in de hele koelkast dezelfde.













En voor het vriesvak?

Hoe voller uw diepvriezer, hoe minder ijsvorming u merkt. Gebruik ook diepvrieszakjes of plastic recipiënten om uw voedingsmiddelen te beschermen.

4. Het energieverbruik beperken

eco_tip_174x96.gif

Om minder te verbruiken:

  • Open uw koelkast niet onnodig of te lang.
  • Controleer steeds de sluiting van de deur.
  • Plaats uw koelkast niet in een te warme of te vochtige omgeving.
  • Verlucht op de juiste manier de kamer waar uw koelkast zich bevindt.
  • Leg nooit warme producten in uw koelkast.
  • Controleer of uw koelkast niet te vol is.
  • Ontdooi uw diepvriezer minstens twee keer per jaar.

In de kijker

Hoe het risico op listeria beperken?

Listeria is een bacterie die in voedingswaren leeft en die een infectieziekte veroorzaakt, namelijk listeriose.

Deze ziekte kan heel gevaarlijk zijn voor mensen die zijn verzwakt door een andere ziekte of voor zwangere vrouwen.


Om de verspreiding van deze bacterie in voedingswaren tegen te gaan, moet u een aantal regels in acht nemen met betrekking tot hygiëne:

- Bewaar rauwe voedingsmiddelen (vlees, groenten, enz.) apart van gekookt voedsel of etenswaren die klaar zijn voor consumptie 

- Was uw handen heel vaak en zeker voordat u voedingswaren hanteert

- Was keukengerei onmiddellijk af nadat u dat hebt gebruikt voor rauw voedsel

- Bewaar restjes van maaltijden in recipiënten met een glazen of plastic deksel

- Reinig uw koelkast geregeld en ontsmet ze met bleekwater

- Controleer geregeld de temperatuur van uw koelkast; deze mag onderaan nooit boven de 4°C uitkomen

- Laat voedingswaren niet ontdooien bij kamertemperatuur maar in uw koelkast

- Vries ontdooide producten nooit opnieuw in, ook niet gedeeltelijk

 
Maandag tot vrijdag van 8u tot 18u en op zaterdag van 9u tot 18u
  producten vergelijken
Product vergelijking Vergelijk tot 5
  bekeken producten