Je koelkast reinigen: tips voor een duurzaam gebruik

Om lang van je koelkast te genieten is het belangrijk je toestel regelmatig schoon te maken. Ook de manier waarop je dat doet is essentieel. We geven je enkele tips over hoe je je koelkast optimaal reinigt voor een langdurig gebruik. Volg de gids.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc1_je_koelkast_reinigen.jpg

Je koelkast reinigen: wanneer en hoe vaak?

Het ideale moment om je koelkast te reinigen is natuurlijk wanneer ze volledig leeg is. Zo voorkom je een onderbreking van de koudecyclus. Je etenswaren worden niet blootgesteld aan de omgevingstemperatuur.

Reinig je koelkast minstens 1 keer per maand voor een hygiënische werking. De legplateaus, roosters, wanden... ze worden allemaal snel vuil. Je hebt er dus alle baat bij om je koelkast vaak schoon te maken.

bloc2_hoe_ga_je_te_werk.jpg

Hoe ga je te werk?

Eerst zet je de koelkast uit. Verwijder de legplateaus, laden en deurvakken en reinig ze afzonderlijk. Maak de binnenkant schoon met een spons en een ontsmettende detergent (geen zuiver bleekwater). Er bestaan speciale producten om je koelkast te onderhouden. Begin bovenaan de koelkast. Om het rubber van de deur te reinigen, gebruik je best een tandenborstel. Spoel het nadien af met water.

Klaar met je koelkast te reinigen? Droog alle oppervlakken, de legplateaus, laden en deurvakken af met een propere doek. Plaats alle afneembare onderdelen opnieuw in de koelkast. Schakel de stroomtoevoer aan en klaar is kees.

Een koelkast met diepvriezer reinigen

Hoe je je koelkast reinigt, weet je ondertussen. Nu de diepvriezer nog. Schakel de stroomtoevoer uit en laat het diepvriesgedeelte ontdooien. Verwijder het ijs door het te laten smelten of maak het los.

Tip: gebruik een spons met warm water om de stukken ijs sneller te laten smelten. Wrijf tot slot de binnenkant droog met een handdoek. Met een haardroger kan het ook, maar dan moet je wel goed opletten dat je de isolatiewanden niet laat smelten!

Sla je het ontdooien liever over? Kies dan voor een model met No Frost-technologie. Die voorkomt ijsvorming. Vocht wordt uit de lucht gehaald en afgevoerd naar een bakje op de motor waar het verdampt. Een ventilator blaast de koude en droge lucht opnieuw in de diepvriezer. Het resultaat? Je hoeft je toestel nooit te ontdooien.
Na het ontdooien, reinig je zowel de binnen als de buitenkant met een sopje van warm water en afwasmiddel of zeep. Opgelet: gebruik geen schuurspons en vermijd contact met zuur en chloor. Die kunnen je diepvriezer beschadigen.

Goed wrijven over de binnen- en buitenkant en je bent klaar. Leg je diepvriesproducten terug in je vriezer zodra de temperatuur terug onder -10°C zakt.

bloc4_buitenkant.jpg

En de buitenkant van mijn vrijstaande koelkast?

Controleer of de lucht aan de achterkant van je toestel correct circuleert. Neem 2 keer per jaar het stof weg van de achterste roosters. Reinig ook regelmatig het condensreservoir op de achterkant van je toestel. De buitenwanden van je koelkast kan je schoonmaken met een spons en wat zeep. Vermijd contact met zuur en chloor.

bloc5_weg_met_vieze_geurtjes.jpg

Weg met vieze geurtjes!

Voorkom het ontstaan van vieze geuren in je koelkast door er een geurabsorbeerder in te plaatsen. Heb je dat niet in huis, gebruik dan een halve citroen. Vergeet hem niet te vervangen van zodra hij uitdroogt.

Conclusie: je koelkast schoonmaken

Nu ben je klaar om aan de slag te gaan. Je weet hoe je je koelkast met of zonder vriesvak optimaal kan onderhouden en reinigen zodat ze proper en hygiënisch blijft! En je kent een makkelijk alternatief voor het diepvriesgedeelte: No Frost.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters