Een vaatwasser kopen

Alle vaatwassers bekijken en vergelijken

Vergelijk hier alle vaatwassers
Verfijn de productenlijst aan de hand van de filters of gebruik onze vergelijkingstool.

 • De technische fiche van elke vaatwasser bekijken

 • Bekijk hier het oude gamma van de vaatwassers

 • vaatwasser - Hoe kopen?

  U kan een vaatwasser kopen in één van onze winkels of online via de website. Daarnaast kan u dankzij onze gratis Click&Collect service een vaatwasser online bestellen en afhalen in een winkel. Er zijn verschillende betalingsmogelijkheden mogelijk, zo is er voor iedereen een aangepaste oplossing.

  Een vaatwasser online kopen via internet en betalen kan op volgende manieren:

  * vaatwasser aankopen via rechtstreekse betaling (in streng beveiligde omgeving) met de volgende betaalkaarten / credit cards: VISA – MASTERCARD via internetbankieren: Belfius Direct Net, KBC Online, ING Homepay, CBC Online
  * vaatwasser betalen via klassieke overschrijving op ons rekeningnummer 432-401-0042-11 (niet mogelijk bij Click&Collect). In dit geval wordt de vaatwasser gedurende 5 dagen gereserveerd, in afwachting van betaling.

  Bij een reservatie van een vaatwasser via “Click&Collect” kunt u steeds via een rechtstreekse betaling een voorschot betalen. Hierna krijgt u een bevestigingsmail of sms waarmee u in de winkel van uw keuze terecht kan.


  Natuurlijk kan u ook in elke Vanden Borre vestiging terecht voor de aankoop van een vaatwasser. Zoek een winkel in jouw buurt.

 • Hoe een vaatwasser kiezen ?

  • Welk type kiezen?

   Er bestaan verschillende types vaatwassers:

   • De meeste keukens zijn voorzien op een vaatwasser met de standaardafmetingen van 85 x 60 x 60 cm.
   • Indien u weinig beschikbare ruimte heeft of indien u weinig vaat heeft, kan een smalle (45 cm breed) of compacte (45 cm hoog) vaatwasser een oplossing bieden. Een compacte vaatwasser kan zelfs op het werkblad geplaatst worden.
   Bekijk alle vaatwassers met standaardafmetingen
   Bekijk alle smalle vaatwassers

   Bovendien bestaan vrijstaande vaatwassers in verschillende (trendy) designs en kleuren: wit, inoxrood enz.

  • Afmetingen en inhoud

   afmetingen.jpg :

   De breedte van een vaatwasser geeft vaak een goede indicatie over zijn volume. Een vaatwasser van 60 cm is voldoende voor 12 tot 14 bestekken, naargelang het model. Een model van 45 cm is geschikt voor 9 bestekken. Als u weinig plaats heeft in uw keuken kiest u het best voor een model met een breedte van 45cm. Een perfect compromis tussen plaatswinst en volume.

   Bekijk de vaatwassers geschikt voor minder dan 12 bestekken

  • Driemaal zuinig

   zuinig2.gif :

   In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt heeft de vaatwasser respect voor het milieu. In vergelijking met de vaat die u met de hand doet, bespaart u op drie gebieden met een afwasmachine:

   > U bespaart water: de nieuwe toestellen gebruiken gemiddeld slechts 10 liter water in vergelijking met 50 liter water bij een vaat die u met de hand doet en voor dezelfde hoeveelheid vaat.

   > U bespaart geld: met een vaatwasser spaart u meer dan € 100 per jaar uit aan verbruik van water en elektriciteit. Als uw toestel over de functie "startuitstel" beschikt en u een dag/nachtteller heeft, kunt u uw toestel de vaat laten doen tijdens de daluren.

   > U bespaart tijd: in één jaar tijd zou u ongeveer 13 dagen spenderen aan de vaat met de hand! Kunt u deze tijd niet beter gebruiken?

  • Het energielabel voor vaatwassers

   energielabel.jpg :

   Bent u bezorgd om het milieu? Wilt u graag energie besparen? Het energielabel informeert u over het energieverbruik van het toestel en over het was- en droogresultaat. Dankzij de indeling in energieklasse A, A+, A++ en zelfs A+++ kunt u de verschillende modellen met elkaar vergelijken. Het waterverbruik van de vaatwasser vindt u ook op dit energielabel terug. Toestellen die 10 liter water of minder per cyclus verbruiken kunnen we aanduiden als zuinige toestellen.


   Bekijk de vaatwassers die minder dan 10 liter/cyclus verbruiken
   Bekijk de A+++-10% vaatwassers
   Bekijk de A+++ vaatwassers
   Bekijk de A++ vaatwassers
   Bekijk de A+ vaatwassers

  • Aanpasbaar volgens uw behoeften

   inbouw3.jpg :

   Aangezien niet alle borden even groot zijn, is de binnenkant van uw vaatwasser flexibel: de bovenkorf kan in de hoogte verstelbaar zijn, soms kunt u de bordenrekken neerklappen enz. Naargelang het model en het merk beschikken vaatwassers over bepaalde kenmerken die het mogelijk maken de kuip in te richten.

   Bekijk alle vaatwassers met in de hoogte verstelbare bovenkorven
   Bekijk alle vaatwassers met neerklapbare bordenrekken


   Sommige modellen zijn zelfs van binnenverlichting voorzien om het u gemakkelijker te maken. Zo kunt u ook uw schone vaat bewonderen na elke wasbeurt.

   Bekijk alle vaatwassers met binnenverlichting

  • Programma's die u het leven gemakkelijk maken

   U wacht niet graag tot u een volle vaatwasser heeft alvorens het toestel in werking te stellen? Kies dan een model met de optie "1/2 gevuld". Op die manier wordt de duurtijd van de cyclus en de hoeveelheid water aangepast in functie van de hoeveelheid vaat. Naargelang het model plaatst u de vaat in de bovenste of in de onderste korf.

   Bekijk alle vaatwassers met de optie ½ gevuld

   Heeft u zeer vuile pannen of borden? Bepaalde vaatwassers zijn van een intensieve zone in de onderkorf voorzien die, eens geactiveerd, de sproeikracht verhoogt om hardnekkig vuil te verwijderen. Geen nood: de sproeikracht in de bovenkorf blijft onveranderd waardoor uw delicate vaat nog steeds met zachtheid gereinigd wordt.

   Bekijk alle vaatwassers met intensieve zone in de onderkorf

  • Stille vaatwassers

   stil.gif :

   Hoort u iets? Neen. Toch werkt de vaatwasser terwijl u uw vrienden koffie inschenkt. Dankzij de uitstekende geluidsisolatie zijn sommige modellen nauwelijks nog te horen! Vanaf een geluidsniveau van 50 dB sluit u beter de keukendeur. Tussen 44 en 50 dB kunt u uw vaatwasser de vaat laten doen wanneer u het past. Modellen met een geluidsniveau van minder dan 44 dB hoort u praktisch niet. Heeft u thuis een open keuken ? Dan raden we u een stil model aan met een geluidsniveau van minder dan 44 dB.

   Goed om te weten: 3 decibel minder betekent ook dubbel zo stil!

   Bekijk alle inbouw met een geluidsniveau van minder dan 44 dB

  • Uitgestelde start

   startuitstel.gif :

   Met deze handige timerfunctie kunt u een tijdstip bepalen waarop u wil dat de vaat klaar is. Indien u ook over een nachtmeter beschikt, kunt u uw elektriciteitsfactuur verlichten door gebruik te maken van het goedkopere nachttarief. Abonnees met een nachtmeter besparen tot 40 % op hun elektriciteitsfactuur door hun vaatwasser 's nachts te laten werken. Bovendien is deze functie ideaal wanneer u overdag niet gestoord wil worden door het lawaai van uw toestel.

   Bekijk de vaatwassers met uitgestelde start

  • Aanduiding resttijd

   resttijd.gif :

   U wil weten hoe lang een net gestart programma gaat duren? Sommige vaatwassers geven zelfs de resttijd weer, zodat u kunt weten wanneer het programma zal afgelopen zijn.

   Bekijk de vaatwassers met aanduiding resttijd

 • Hoe een vaatwasser gebruiken ?

  • De vaatwasser goed vullen

   Let erop dat u uw vaat geschikt is voor de vaatwasser! Consulteer zeker de handleiding hiervoor en overlaad de korven niet!

   > Veeg het grootste deel van de etensresten af met keukenrol indien nodig. Afspoelen onder stromend water is meestal niet nodig.

   > Plaats alle borden en kommen stabiel in de rekjes, met de opening naar beneden. In de ondermand plaatst u de vaat die moeilijk te wassen is. In de bovenmand plaatst u de kleinere of breekbare vaat. Messen en andere puntige voorwerpen plaatst u in het bestekmandje met de puntige kant naar beneden of u legt ze plat in de besteklade. Op die manier worden ze beter gewassen!

   > Let erop dat niks de sproeiarmen van de vaatwasser kan hinderen.

  • Welk programma gebruiken?

   > Bekijk de programmatabel in de gebruiksaanwijzing van uw toestel.

   > Kies het programma dat het meest aangepast is aan uw vaat en aan de hoeveelheid etensresten.
   - intensief: voor extreem vuile kommen en borden (wasbeurt op 70° en meer)
   - eco: voor een normaal vuile vaat (wasbeurt op 45° of 50°)
   - delicaat: voor breekbare of kristallen vaat (wasbeurt op 40° of 45°)

   > Naargelang het model kunnen er nog bijkomende programma's mogelijk zijn zoals voorspoelen, kort programma of programma 1/2 gevuld.

  • De vaatwasser leegmaken

   Zodra de vaat gedaan is, opent u best volledig de vaatwasser en laat u best de vaat afkoelen alvorens de machine leeg te maken: warme vaat is immers breekbaar! Begin met de ondermand leeg te maken en pas nadien de bovenmand.

  • Zout toevoegen!

   gebruiken4.gif :

   Uw vaatwasser beschikt over een waterverzachter omdat hij zacht water nodig heeft om te kunnen functioneren. Daarom is het belangrijk dat er voldoende zout aanwezig is in de vaatwasser. Als uw vaat witte aanslag vertoont, betekent dit dat er een zouttekort is.

   > Regel de waterverzachter in functie van de hardheid van uw water (informeer u bij de waterverdeler in uw buurt). Volg de aanwijzingen in de handleiding van uw toestel.

   > Kijk regelmatig de hoeveelheid zoet en spoelmiddel na en vul bij indien nodig. Sommige modellen duiden aan wanneer er een tekort aan zout/spoelmiddel is. Gebruik uitsluitend zout dat bestemd is voor de vaatwasser.

   Wanneer u voor de eerste keer bijvult, doet u er goed aan om het zoutbakje volledig te vullen en een beetje water toe te voegen tot het bijna overloopt.

  • Spoelmiddel?

   Het spoelmiddel helpt bij het drogen van de vaat door alle sporen te verwijderen, vooral op glazen. Indien u 2-in1 of 3-in-1 producten gebruikt, hoeft u geen spoelmiddel toe te voegen.

  • Alles-in-één tabletten

   Hebt u er genoeg van om verschillende producten voor één toestel te moeten kopen of om eraan de te denken om spoelmiddel toe te voegen? Bepaalde modellen zijn uitgerust met de functie "alles-in-één". De wasbeurt wordt geoptimaliseerd door gebruik te maken van wastabletten en u krijgt een schone vaat zonder sporen! Het is niet nodig om zout toe te voegen, behalve als het water veel kalk bevat.

  • Nog meer besparen!

   eco_tip_174x96.gif :

   > Indien mogelijk sluit u de vaatwasser best aan op de warmwaterkraan. Op die manier verbruikt u minder elektriciteit om het water op te warmen.

   > Indien u over nachttarief beschikt, gebruikt u best de functie 'uitgestelde start' zodat uw vaatwasser in de daluren kan werken.

   > Benut de vaatwasser ten volle zonder hem te overladen. Pas de hoeveelheid wasmiddel aan uw hoeveelheid vaat aan. Als uw vaat niet al te vuil is, gebruikt u best het eco programma.

 • Hoe een vaatwasser installeren ?

  • Uw elektriciteitsinrichting

   Bestaande inrichtingen moeten voldoen aan alle geldende normen. Nieuwe aansluitingen op het elektriciteitsnet en de waterleiding moeten worden uitgevoerd door erkende technici volgens de instructies van de fabrikant en in overeenstemming met de geldende veiligheidsnormen (we verwijzen naar onze installatiedienst).

  • De omgeving rond uw vaatwasser

   Vinstalleren2.gif :

   Plaats uw vaatwasser waterpas door de voetsteunen te verstellen. Op die manier vermijdt u elk risico op overlopend water of lekkage. Het toestel moet gebruikt worden bij een omgevingstemperatuur van 5°C tot 45°C. Indien de vaatwasser in een kamer wordt geplaatst waar het eventueel kan vriezen, vul het compartiment dan goed met zout (speciaal regeneratiezout voor vaatwassers). Het zout voorkomt dat het toestel bevriest en dat het waterreservoir kapotvriest.

  • De elektrische installatie

   Vraccordelecmlv_NL.jpg :

   Sluit uw toestel steeds aan op een geaard stopcontact. Gebruik geen verlengkabels of stekkerdozen.

   Indien u nieuwe elektrische voorzieningen aanlegt, moet u een waterdicht geaard stopcontact installeren. Het stopcontact moet minimum 0,60 meter van een aansluiting op de waterleiding verwijderd zijn. Een differentieelschakelaar van 30 mA is verplicht.

  • Waterleiding delen met een wasmachine

   Vymlemlv.jpg :

   Als u dat wenst kunt u uw vaatwasser en wasmachine op dezelfde wateraansluiting of -afvoer aankoppelen met behulp van een dubbel afvoersysteem voor afvalwater.

  • Aansluiten op de waterleiding

   Vevacmlv.jpg :

   Vergeet de dichtingsring niet die normaal gezien bij het toestel werd meegeleverd. De vertakking in de afvoer van het afvalwater moet zich op een hoogte van 0,6 tot 1 meter bevinden.

   Indien de aansluitpunten al voorzien zijn in uw woning, koppel dan de kleinste leiding aan op de watertoevoer en de grootste op de sifon die gekoppeld is aan de afvoer.

  • Een beetje loodgieterij

   Vevacautoperce_NL.jpg :

   Met zelfborende kranen kunt u een wasmachine installeren zonder gebruik te hoeven maken van courante loodgieterstechnieken. Het aansluiten van de watertoevoer en -afvoer gaat heel snel en u hoeft er geen leidingen voor los te koppelen of door te zagen. Zelfborende kranen doorboren de koperen of pvc-leiding automatisch bij de montage.

  • Voor een zorgeloze werking

   Vinstalleren7.gif :

   Zorg ervoor dat tijdens de installatie het water vrij langs de afvoer kan wegstromen (haal indien nodig de stop uit de afvoer). Bevestig de afvoerbuis op de sifon met behulp van een spanring om te vermijden dat deze er afglijdt. Zorg ervoor dat de waterkraan gemakkelijk bereikbaar is in geval van problemen. Zorg er ook voor dat de leidingen niet geplooid of gewrongen zitten.

  • Vóór het eerste gebruik

   Vinstalleren8.gif :

   Voordat u voor de eerste keer vaat wast, moet u de waterverzachter doseren in functie van de hardheid van uw leidingwater. Vul zowel het zout- als het spoelmiddelreservoir.

  • Om te besparen

   Denk eraan uw vaatwasser aan te sluiten op warm water, want 80 % van de energie die uw toestel verbruikt, gaat naar het opwarmen van water.

 • Hoe een vaatwasser onderhouden ?

  • De filters

   onderhouden1.gif :

   Filters die zich in achteraan in de kuip van uw vaatwasser bevinden, moeten regelmatig onder stromend water afgespoeld worden. Een verstopte filter hindert immers de goede werking van uw toestel. Tip: reinig de filter elke keer u de vaatwasser leegmaakt.

   Wat moet u doen? Schakel de vaatwasser uit, draai de filter los, spoel hem af onder stromend water en draai hem terug aan.

  • De deur van uw vaatwasser

   Reinig het dichtingsrubber van de deur en de reservoirs voor de was- en spoelproducten regelmatig met een vochtige doek.

  • De sproeiarmen

   onderhouden3.gif :

   Reinig 2 tot 3 keer per jaar de sproeiarmen van uw vaatwasser. Etensresten kunnen er met de tijd blijven in vast zitten en op die manier de gaatjes verstoppen waardoor uw vaatwasser minder goed reinigt.

   Het is simpel: schakel de vaatwasser uit en reinig de verstopte gaatjes met een puntig voorwerp zoals een breinaald of een tandenstoker.

   Als uw model dit toelaat, kunt u de sproeiarm ook losmaken en afspoelen/reinigen onder stromend water.

  • Witte aanslag op uw vaat?

   onderhouden4.jpg :

   Regel de waterverzachter in functie van de waterhardheid in uw regio. U kunt de waterverdeler in uw buurt hiervoor contacteren. Om te weten hoe u de waterverzachter kunt regelen, kijkt u het best in de gebruiksaanwijzing van uw toestel. Daar vindt u een overzicht aangepast aan uw behoeften.

   Vul regelmatig zout bij.

   Als het water in uw regio heel veel kalk bevat en de waterverzachter niet heeft kunnen verhinderen dat er kalkaanslag ontstaat op uw vaat, dan bestaan er specifieke producten om uw toestel te ontkalken.

  • Onaangename geurtjes?

   onderhouden5.jpg :

   > Laat uw vaatwasser zo'n drietal keer per jaar leeg draaien met een intensief programma (indien mogelijk met een product om te ontkalken, ontvetten en ontgeuren). Op die manier bestrijdt u de ontwikkeling van bacteriën en slechte geurtjes.

   > U kunt een geurverspreider plaatsen in uw vaatwasser.

   > Kijk de dichtingsrubbertjes van de deur regelmatig na en reinig indien nodig (etensresten kunnen zich hierop vastzetten).

 • Eco advies

  • Eco kiezen

   Een vaatwasser die minder dan 10 liter water per cyclus verbruikt voor 12 tot 14 bestekken wordt beschouwd als zuinig.

   Meer info over energiezuinige toestellen op : www.topten.be

   Bekijk alle vaatwassers die 10 liter water of minder verbruiken per cyclus

  • Eco gebruiken

   Om uw toestel goed te onderhouden en het verbruik onder controle te houden volstaan enkele simpele maatregelen:

   • Door de vaatwasser regelmatig te ontkalken, kunt u zijn levensduur verlengen.
   • Vul de vaatwasmachine zoveel mogelijk tot zijn maximale capaciteit.
   • De meeste vaatwassers zijn uitgerust met een Eco programma. Dit afwasprogramma duurt doorgaans langer omdat het water dat gebruikt wordt minder warm is en het langer duurt om de vaat proper te krijgen. Aangezien de meeste energie gebruikt wordt om het water te verwarmen, zal een Eco programma dat minder warm wast, energiezuiniger zijn.
   • Controleer regelmatig de dichtingen. Reinig regelmatig de filters door ze af te spoelen onder stromend water.
   • Gebruik de startuitstelfunctie en verlaag uw energiekosten de afwasmachine 's nachts te laten draaien.

  • Eco recycleren

   U kunt uw oude toestel in alle Vanden Borre winkels afgeven bij aankoop van een nieuw toestel. Indien u het wenst, neemt Vanden Borre bij levering van uw nieuwe toestel uw oude toestel gratis mee. Recupel zorgt ervoor dat het op een milieuvriendelijke manier wordt gerecycleerd.

   Meer info op : www.recupel.be

 • Overzicht merken voor vaatwasser