Welke harde schijf kiezen?

Op een externe harde schijf kan je heel wat gegevens afzonderlijk bewaren. Erg handig qua veiligheid (denk maar aan een back-up van de bestanden op je computer) of mobiliteit (om je gegevens eenvoudig mee je te nemen). Zo’n externe harde schijf is dus een onmisbare aanvulling op je computer. Als die op een dag de geest geeft, dan ben je al je bestanden (trouwfoto’s, herinneringen aan de geboorte van je kind(eren), vakantiekiekjes ...) kwijt. Precies daarom is het belangrijk om regelmatig een back-up te maken op een externe harde schijf. Maar welk model kies je dan het best? Wij helpen je graag op weg in dit artikel.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20230307_disquedur_small_bloc01.jpg

KEUZE OP BASIS VAN KENMERKEN

Afmetingen

Het fysieke formaat hangt samen met de grootte van de magnetische platen van de harde schijf en wordt uitgedrukt in inches. De meest gangbare formaten op de markt zijn 2,5 inch en 3,5 inch.

  • Harde schijven van 2,5 inch horen bij laptops. Deze lichtgewichten van ongeveer 200 g neem je makkelijk met je mee en krijgen via een USB-kabel stroom van je laptop. SSD-schijven zijn doorgaans even groot als harde schijven van 2,5 inch.
  • Harde schijven van 3,5 inch horen bij desktopcomputers en bieden meer opslagruimte. Ze wegen meer (tot 1 kg) en vaak hebben ze hun eigen stroomstekker.
Mac of pc?

Tegenwoordig zijn de meeste harde schijven op de markt compatibel met zowel Mac als pc. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan onze selectie harde schijven voor Mac.

Interface

De interface fungeert als brug wanneer je bestanden uitwisselt tussen je harde schijf en je pc. Dit zijn de verschillende interfaces:

  • USB 2.0 was lange tijd de standaard interface waarmee je een externe harde schijf aansloot op de meeste computers. De prestaties zijn gemiddeld (60 MB/s), maar USB 2.0 is wel geschikt om harde schijven van 2,5 inch van stroom te voorzien. Op het merendeel van de nieuwe toestellen vind je USB 3.0 terug. Deze interface heeft hetzelfde formaat als de oude standaarden, maar is voorzien van nieuwe contacten voor betere prestaties. De overdrachtssnelheid ligt met 600 MB/s liefst 10 x hoger.
  • USB type C is de interface op de meeste recente smartphones en op heel wat ultradraagbare pc's.
  • eSATA is een erg krachtige interface en presteert zowat even goed als een interne harde schijf (600 MB/s).
  • Thunderbolt is tot slot een buitengewoon krachtige technologie die absolute topprestaties levert (1 GB/s).
Capaciteit

De opslagcapaciteit, uitgedrukt in bytes, is het voornaamste selectiecriterium. Die capaciteit bepaalt het prijskaartje van een harde schijf, en ook zijn gebruik.
  • Voor bureaudocumenten van enkele KB volstaat een beperkte opslagcapaciteit (500 GB) om enkele tienduizenden bestanden op te slaan.
  • Voor foto’s of muziek in mp3-formaat (enkele MB) heb je meer opslagruimte nodig: 1 TB is goed voor zo’n honderdduizend bestanden.
  • Video’s zijn veruit de zwaarste bestanden, gaande van 1 GB tot liefst 30 GB voor een HD-film. Op een harde schijf met grote opslagcapaciteit (2 tot 4 TB) kan je een paar honderd uur aan videomateriaal kwijt.
Rotatiesnelheid

De rotatiesnelheid verwijst naar hoe snel de magnetische platen rond de as van de harde schijf draaien. Hoe hoger het aantal rotaties per minuut (RPM), hoe sneller de harde schijf. Maar dat betekent ook dat ze meer lawaai maakt, meer elektriciteit verbruikt en sneller opwarmt. Reken standaard op 5400 RPM voor een externe harde schijf van 2,5 inch (laptop) en op 7200 RPM voor een model van 3,5 inch (desktop).

SSD of HDD?

Het verschil tussen HDD en SSD (solid-state drive) schuilt in de technologie om je gegevens op te slaan en weer op te halen. Harde schijven van het type HDD zijn goedkoper en bieden veel opslagcapaciteit. Er bestaan HDD-schijven waarop wel 12 TB aan bestanden past. Harde schijven van het type SSD zijn dan weer véél sneller en lichter, terwijl ze ook minder energie verbruiken. Een SSD-schijf heeft bovendien geen bewegende onderdelen. Zo lopen je bestanden minder gevaar op beschadiging bij schokken onderweg. Je opslagbehoeften zullen uiteindelijk bepalen welk type het beste bij je past.

20230307_disquedur_small_bloc03.jpg

KEUZE OP BASIS VAN HET GEBRUIK

Makkelijk mee te nemen

Twee soorten harde schijven zijn speciaal ontworpen voor mobiel gebruik: harde schijven van 2,5 inch en SSD-schijven. Ze zijn compact en vederlicht (100 tot 200 g), makkelijk om mee te nemen. Harde schijven van 2,5 inch en SSD-schijven bieden een opslagcapaciteit van 1 GB tot 1 TB, wat volstaat om al je bestanden, foto’s/video’s en muziek op te slaan.

Handig voor het hele gezin

Veel ruimte nodig voor al je gegevens? Een harde schijf van 3,5” biedt veel opslagcapaciteit en is dus zeker geschikt om b.v. een multimediabibliotheek aan te leggen (hd-films, albums). Je hoeft niet bang te zijn voor een volle schijf! Een harde schijf van 3,5 inch is snel (7200 RPM), maar wem zwaar met een gewicht van 1 tot 2 kg. Je kan er moeiteloos de gegevens van verschillende gebruikers op kwijt, ideaal voor bedrijven of gezinnen.

20230307_disquedur_small_bloc04.jpg

NAS voor gedeeld gebruik

Er bestaan twee mogelijkheden om een harde schijf te gebruiken met meerdere computers. Sommige harde schijven van 3,5 inch kunnen op verschillende computers worden aangesloten via een dubbele of zelfs drievoudige interface.

Wil je nog een stap verder gaan met een netwerkoplossing, dan kan je kiezen voor een harde schijf van het type NAS. Een NAS-schijf is een miniserver die je aansluit op je netwerk. Zo heb je niet alleen met je computer, maar ook met je smartphone of tablet toegang tot al je bestanden.

Waarom is dit nuttig? Om de opslagruimte te optimaliseren voor verschillende toestellen. Een NAS-schijf moet je altijd aansluiten op netstroom en bovendien configureren met een speciaal softwareprogramma. Verschillende toestellen kunnen ook tegelijkertijd via wifi toegang krijgen tot de bestanden op de harde schijf, wat handig is voor mobiele toestellen.

20230307_disquedur_small_bloc05.jpg

AAN DE SLAG

Externe harde schijven zijn vooraf geformatteerd. Je hoeft je nieuwe schijf dus niet te configureren vóór gebruik. Het volstaat om je harde schijf aan te sluiten op b.v. je pc en te wachten tot die de schijf herkent.

je externe harde schijf beschermen tegen schokken

In tegenstelling tot een SSD-schijf (die geen rotatiemechanisme heeft), moeten de magnetische platen van een externe harde schijf worden beschermd tegen schokken en de circuits tegen het risico op gegevensverlies. Zo'n schijf gaat gemiddeld 5 tot 7 jaar mee. Check onze tips om de levensduur van je schijf te optimaliseren:

  • Ga voorzichtig om met de schijf en bescherm hem met een stevige beschermhoes of etui.
  • Beweeg de schijf niet bij de overdrag van gegevens en koppel ze niet los van de netstroom.
  • Stel de schijf niet bloot aan warmte.
  • Voorkom overbelasting (optimaliseer de opslagruimte door regelmatig te defragmenteren).

Beveiligen met een wachtwoord

Om de gegevens op je externe harde schijf nog beter te beveiligen, kan je ze versleutelen. Er bestaan gratis softwareprogramma’s (TrueCrypt, Private Disk, AxCrypt ...) om bestanden, mappen of zelfs je volledige externe harde schijf te versleutelen met een wachtwoord.

Je schijf optimaal laten presteren met de RAID-modus

In het geval van een NAS-schijf die verschillende schijven combineert, kan je de schijf configureren in RAID-modus om de prestaties te optimaliseren. Er worden doorgaans drie niveaus voorgesteld:

  • JBOD (just a bunch of disks): groepeert de capaciteit van de verschillende harde schijven om 1 schijf te vormen.
  • Niveau 0: werkt op dezelfde manier als JBOD. Optimaliseert elke harde schijf met de mogelijkheid om een bestand te fragmenteren op elk van de harde schijven, voor een snellere overdracht.
  • Niveau 1: kopieert de gegevens op elke harde schijf om te vermijden dat gegevens verloren gaan wanneer een van de schijven het laat afweten.

Bekijk alle externe harde schijven

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters