Hoe een netwerk harde schijf kiezen ?

Een NAS (Network Attached Storage) of netwerk harde schijf biedt u een veilige oplossing om uw gegevens te bewaren en te delen. U heeft snel toegang tot al uw bestanden via uw privé netwerk.

Lees hieronder waarop u moet letten bij het kiezen van een netwerk harde schijf.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20140220_BC_01.jpg

Met de traditionele externe harde schijven of USB-geheugensticks is het niet mogelijk om gegevens te delen, bv. met uw smartphone. Met een NAS oplossing kunt u makkelijk uw smartphone met uw netwerk aansluiten en overal over uw gegevens beschikken. Dat netwerk is ook toegankelijk vanaf uw televisietoestel, uw homecinema, uw tablet of uw spelconsole. Geen overdragen van gegevens meer! Geen verspreide bestanden meer! U heeft altijd en overal toegang tot uw bestanden, zelfs buiten uw huis.

Enkele voordelen van de NAS

  • U kunt uw downloads ’s nachts starten om de snelheid van uw netwerk tijdens de dag niet te verminderen. U hoeft uw computer niet aan te zetten en u gebruikt minder elektriciteit.
  • U heeft een blog of een website maar u moet ervoor betalen? Met uw NAS kunt u uw eigen website hosten en u moet slechts voor een domeinnaam betalen.
  • Uw eigen cameratoezicht-systeem? Sluit makkelijk uw IP-camera’s aan uw netwerk aan. Daarna kunt u de beelden via uw computer of tv bekijken.
  • U heeft uw eigen bedrijf opgestart? Beheer zelf al uw printers en uw email adres onmiddellijk via uw NAS.

20140220_BC_02.jpg

Welke NAS-configuratie?

Een NAS is een soort doos met een of verschillende harde schijven in. Het aantal harde schijven is afhankelijk van de ene NAS tot de andere af. Sommige NAS kunnen uit ingebouwde harde schijven bestaan. Als u voor zo’n NAS kiest, kunt u uw toestel onmiddellijk gebruiken. Andere NAS kunnen over geen enkele interne harde schijf beschikken en dan moet u zelf harde schijven toevoegen. Daarvoor kunt u de gewenste opslagcapaciteit selecteren. Als er een probleem is met een harde schijf, kunt u de defecte harde schijf makkelijk vervangen zonder dat u een andere NAS moet kopen. Sommige NAS combineren de twee mogelijkheden en hebben een bepaald aantal geïntegreerde harde schijven maar u kunt ook andere schijven toevoegen als u wilt. Wat verder in de tekst leggen we u uit waarom het nuttig is om altijd minstens twee harde schijven in uw NAS te hebben  

Bekijk alle NAS met ingebouwde harde schijven
Bekijk alle NAS zonder ingebouwde harde schijven

S-ATA interface

Met de interne interface van uw NAS, kunt u interne randapparaten aansluiten op de moederkaart van uw NAS. In dit geval, kunt u met S-ATA (Serial Advanced Technology Attachment) de harde schijven op de moederkaart aansluiten. De S-ATA standaard beschikt over een theoretisch debiet van 1,5 Gbit/s, de S-ATA II standaard over een debiet van 3 Gbit/s en de S-ATA III standaard over een debiet van 6 Gbit/s.

Bekijk alle NAS met S-ATA II
Bekijk alle NAS met S-ATA III

Aansluitingen

Onder aansluitingen verstaan we alle verschillende mogelijkheden om uw NAS op een andere toestel aan te sluiten. U heeft bv USB, maar ook eSATA en Ethernet. Daarmee kunt u makkelijk uw geheugenstick of externe harde schijf op uw NAS aansluiten en uw gegevens overdragen.

  • USB 2.0: de USB 2.0-aansluiting van uw NAS is de meest gebruikte aansluiting. De USB 2.0 heeft een maximaal debiet van 480 Mbps, of 60 Mb/s.
  • USB 3.0: de USB 3.0-aansluiting van uw NAS heeft hetzelfde formaat als de USB 2.0 maar beschikt over een maximaal debiet van 4,8 Gbps, of 600 Mb/s. Dat is 10 keer sneller dan de USB 2.0. Met deze aansluiting kunt u (net zoals met de USB 2.0) onmiddellijk uw geheugenstick of harde schijf op uw NAS aansluiten om uw bestanden te bewaren.
  • Gigabit Ethernet: met een Ethernet-poort kunt u uw NAS op uw netwerk aansluiten. U kunt dan uw bestanden kopiëren van uw computer naar uw NAS via uw privé netwerk. De ethernetsnelheid voor NAS wordt meestal uitgedrukt in Gigabit/s.
  • eSATA: de eSATA-aansluiting van uw NAS is één van de snelste (tot 300 Mb/s) en meest betrouwbare aansluitingen. Als uw NAS met een eSATA-poort is uitgerust, kies dan voor dit type verbinding omdat deze een snellere overdrachtssnelheid biedt.

20140220_BC_4.jpg

RAID-technologie

Het opstellen van een RAID (Redundant Array of Independant Disks) oplossing voor uw NAS is belangrijk als u over meerdere harde schijven beschikt. Met deze technologie worden uw gegevens efficiënt en op een veilige manier bewaard. Als uw NAS is uitgerust met de RAID-technologie kunt u uw bestanden op verschillende ingebouwde harde schijven bewaren (en een hogere leessnelheid bereiken) of uw bestanden kopiëren op twee harde schijven (voor meer veiligheid als een of verschillende harde schijven kapot gaan), onafhankelijk van de gekozen RAID. Opgelet! Als u van RAID wil genieten, moet uw NAS over minimum twee ingebouwde harde schijven beschikken. Er bestaan verschillende typen van RAID:

  • RAID 0: deze technologie bewaart uw bestanden op de verschillende beschikbare harde schijven. Als uw NAS voorzien is van twee harde schijven, zal het systeem uw bestanden een keer op de eerste schijf opslaan en een andere keer op de tweede. Het voordeel van deze technologie is dat u aan snelheid wint. Het nadeel is dat als er een probleem is met één van de harde schijven, bent u alle gegevens op deze harde schijf kwijt. Bovendien moet u over harde schijven met dezelfde opslagcapaciteit beschikken (Bv.: 2 Tb) om deze technologie te kunnen gebruiken. Als u twee verschillende schijven heeft (1 Tb + 2 Tb), zal het systeem uw bestanden tot 1 Tb bewaren, die de NAS als zijn maximum opbergcapaciteit beschouwt.
  • RAID 1: deze technologie bewaart een kopie van uw bestanden op een andere harde schijf binnen de NAS. Het originele bestand wordt dus gekopieerd. Het voordeel van deze technologie is meer veiligheid voor uw gegevens. Als een harde schijf kapot gaat, bent u altijd zeker dat al uw bestanden terug te vinden zijn omdat ze op een andere schijf bewaard werden.
  • RAID 5: deze technologie bewaart uw bestanden op verschillende harde schijven en garandeert meer veiligheid voor uw gegevens (zonder het duplicatiesysteem van RAID 1 te gebruiken). Als er iets met een harde schijf gebeurt, bent u slechts tijdelijk uw gegevens kwijt want het systeem zal de verloren bestanden herstellen (via de andere schijven) zodat u de defecte schijf heeft vervangen. Opgelet! Om RAID 5 te gebruiken, moet u over een NAS met minimum 3 ingebouwde harde schijven beschikken.
  • RAID 6: deze technologie bewaart uw bestanden zoals RAID 5, maar garandeert u een hoger veiligheidsniveau want met RAID 6, kunnen twee harde schijven tegelijk kapot gaan. Opgelet, als u RAID 6 wilt gebruiken, moet u minimum 4 harde schijven binnen uw NAS hebben.
  • JBOD: deze technologie is geen echte RAID-technologie maar werkt als RAID 0. De NAS bewaart uw gegevens op harde schijf 1, dan op harde schijf 2, enz. Het voordeel is dat u verschillende harde schijven (met verschillende opslagcapaciteiten) mag gebruiken en ze volledig kunt gebruiken (in tegenstelling tot RAID 0).

20140220_BC_06.jpg

DLNA- en UPnP- protocollen

Uw NAS op uw televisietoestel via uw netwerk aansluiten? Geen probleem!

Met een DLNA- of UPnP- gecertificeerd televisietoestel kunt u onmiddellijk uw films en video’s bekijken vanaf uw NAS en dit zonder uw computer aan te zetten. Deze functie is zeer interessant als uw NAS niet over videoaansluitingen zoals HDMI, VGA of DVI beschikt. Dankzij DLNA/UPnP kunt u toch via de NAS foto’s, audio- en videobestanden bekijken op uw tv, pc of smartphone.



  • DLNA (Digital Living Network Alliance) is een protocol om mediabestanden te lezen, te delen en te beheren. Als uw NAS DLNA-gecertifieerde is, kan het systeem multimediabestanden, zoals bv. films, versturen naar en ontvangen van andere DLNA-gecertificeerd apparaten.
  • UPnP (Universal Plug and Play) is een verzameling netwerkprotocollen om randapparatuur te installeren, te configureren en toe te voegen. Dankzij UPnP kan randapparatuur zoals een printer makkelijk aan het netwerk worden toegevoegd. U deelt multimediabestanden makkelijker tussen verschillende UPnP- gecertificeerde randapparaten.

 

20140220_BC_08.jpg

Werkgeheugen

Het werkgeheugen, ook wel RAM genoemd (Random Access Memory), is een geheugen dat in onmiddellijke verbinding staat met de processor. Het RAM-geheugen stockeert de software van uw NAS. De grotte van het RAM-geheugen wordt uitgedrukt in Megabyte (MB).

DDR2 is de tweede versie van DDR waarbij 4 bits tegelijk kunnen gelezen worden in plaats van de 2 bits bij DDR. DDR3 is de opvolger van DDR2 en kan 8 bits tegelijk lezen. Deze geheugenstandaard moet het energieverbruik reduceren met 40% in vergelijking met DDR2.


Het werkgeheugen is belangrijk voor de prestaties en de betrouwbaarheid van uw NAS wat betreft het behandelen van gegevens. Hoe groter het RAM-geheugen is, hoe sneller u kunt werken. Voos NAS-services die hogere prestaties leveren zoals Surveillance stations, webservers of download centers, heeft u een groter RAM-geheugen nodig.

  • Voor uw persoonlijk thuisgebruik moet het RAM-geheugen van uw NAS 128 MB tot 256 MB hebben.
  • Voor uw klein bedrijf moet het RAM-geheugen van uw NAS 512 MB hebben.
  • Voor uw groot bedrijf moet het RAM-geheugen van uw NAS 1024 MB hebben.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters