Eco advies

Een stofzuiger die minder dan 1400 watt verbruikt? Kies bewust...

De zuigkracht van een stofzuiger hangt af van de vorm van de borstel, de zuigslang en van het ventilatiesysteem. Heel krachtige toestellen, met een hoog energieverbruik, hebben niet per definitie de grootste zuigkracht. Een toestel dat 900 Watt of minder verbruikt, wordt beschouwd als energiezuinig.

Bekijk alle stofzuigers die 900 Watt of minder verbruiken


Ecolabel

Vanaf september 2014 introduceert de Europese Commissie een nieuwe reglementatie betreffende het energieverbruik voor stofzuigers. Alle nieuwe stofzuigers krijgen vanaf dan een nieuw energielabel. Dit energielabel heeft twee doelen: de fabrikant te dwingen om energiezuinige toestellen te ontwikkelen en ten tweede, de consument te stimuleren om een duurzame en milievriendelijke aankoop te doen. Het EU-energielabel toont vanaf dan de volgende factoren :


 1. De energie-efficiëntieklasse
  Wordt bepaald door het gemiddeld jaarlijks verbruik. De energie-efficiëntieklasse wordt weergegeven in klassen, van A t.e.m G:

 2. Het gemiddeld jaarlijks verbruik
  Dit cijfer wordt berekend voor een gemiddeld huishouden (87 m²) met een frequentie van 50 stofzuigbeurten per jaar. Het werkelijke verbruik hangt natuurlijk af van uw gebruik van het toestel.
 3. Stofuitstoot (dust re-emission)
  Wanneer uw stofzuiger in werking is blaast hij ook terug stof in de ruimte. Een lage stofuitstoot, maar ook de kwaliteit van deze uitgestoten lucht, zijn belangrijk voor mensen die aan allergieën lijden. De stofuitstoot wordt in klasses weergegeven, van A tot G.

 4. Geluidsniveau
  Geeft het geluidsniveau van een stofzuiger in decibel (dB) weer.
 5. Stofopname tapijten
 6. Stofopname harde vloeren
  De stofopname (= dust pick-up-rate) kan gezien worden als het werkelijke prestatieniveau van een stofzuiger. De DPU-rate duidt namelijk op het aantal stofdeeltjes dat wordt opgezogen per 100 stofdeeltjes. Een dust pick-up-rate van 95% wil dus zeggen dat 95 op de 100 stofdeeltjes effectief worden opgezogen. Hoe hoger het nummer, hoe beter de prestatie. De dust pick-up-rate wordt ook in klassen van A t.e.m. G weergegeven:

 Het label wordt in twee fasen ingevoerd:

September 2014

Stofzuigers moeten vanaf september 2014 aan de volgende eisen voldoen:

 1. Het gemiddeld jaarlijks verbruik, dat ook de energie-efficiëntie bepaalt, mag niet meer dan 62 kWh per jaar zijn.
 2. Het prestatievermogen van het toestel mag niet meer zijn dan 1600 Watt.
 3. De stofopname (of Dust Pick-Up) op tapijten moet minimaal 70% zijn, terwijl de stofopname op harde vloeren hoger moet zijn dan 95%.September 2017

Vanaf september 2017 wordt de tweede fase ingevoerd. Vanaf dan worden er hogere eisen gesteld:

 1. Stofzuigers moeten een vermogen hebben onder de 900 Watt.
 2. Het gemiddelde energieverbruik wordt tot 43 kWh/ jaar verlaagd.
 3. De stofopname op tapijten moet hoger liggen dan 75% en de stofopname op harde vloeren hoger dan 98%.
 4. Nieuwe criteria zoals het geluidsniveau (onder 80 dB), dust re-emission of stofuitstoot (lager dan 1 %) en levensduur van slang en motor worden ingevoerd.

Reinig regelmatig de filter en het stofreservoir...

Om het verbruik onder controle te houden en het rendement van je toestel te optimaliseren volstaan enkele simpele handelingen:

 • Vervang of kuis de filters van uw stofzuiger regelmatig.
 • Maak het stofreservoir tijdig leeg.
Bekijk alle stofzuigers

Wordt mijn oude stofzuiger gerecycleerd bij Vanden Borre?

Je kan je oude toestel in alle Vanden Borre winkels afzetten bij aankoop van een nieuw toestel. Recupel zorgt ervoor dat het op een milieuvriendelijke manier wordt gerecycleerd.

Kan ik je helpen ?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters