Hoe gebruik je een broodoven?

Wil je alle mogelijkheden van je broodoven leren kennen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij geven je heel wat tips om je broodoven goed te gebruiken.

Weeg de ingrediŽnten nauwkeurig af

Voordat je aan de slag gaat met je recept moet je alle ingrediënten correct afwegen volgens de gebruiksaanwijzing. De hoeveelheid zout, gist en suiker verschilt immers van het ene brood tot het andere. Gebruik voor een perfecte dosering een nauwkeurige keukenweegschaal. Tenzij je natuurlijk een kant- en klare bloemmix gebruikt.

Gebruik alleen kraakverse vloeibare en vaste ingrediënten op kamertemperatuur. Als je ingrediënten niet de juiste temperatuur hebben, zal de gist anders werken. Zo kan je problemen krijgen bij het rijzen van het deeg!

Je ziet het: voor een geslaagd brood moet je de ingrediënten heel nauwkeurig afwegen en mag je alleen verse ingrediënten gebruiken op de juiste temperatuur.

Ken je programma's

De meeste broodovens zijn voorzien van programma's waarmee je tal van verschillende soorten brood kunt bakken: volkorenbrood, stokbrood, taarten, glutenvrij brood (heel interessant voor allergische personen) of brood zonder zout. Sommige ovens bakken zelfs pizzadeeg.

Andere handige functies zijn de uitgestelde start en de warmhoudfunctie. Je kan de start van de broodoven programmeren en al meteen bij het wakker worden genieten van heerlijk warm brood.

Heb je vaak niet veel tijd? Sommige modellen zijn ook voorzien van snelbakprogramma's. Daarmee kan je brood bakken in minder dan 2 uur, in plaats van de normale 3 à 4 uur.

Naar hartenlust experimenteren

In de handleidingen van broodovens vind je een hele waaier van recepten die je kunt programmeren. Je zal echter al heel snel zin krijgen om je eigen recepten uit te proberen!

Enkele tips:

  • overschrijd nooit de aanbevolen maximumhoeveelheden;
  • doe altijd eerst de vloeibare ingrediënten in de kuip;
  • hou het zout, de suiker, de boter en de gist apart tot het kneden begint;
  • controleer de dikte van het deeg al na enkele minuten kneden. voeg indien nodig vocht toe.
Zin in een heerlijk krenten- of notenbrood? Ook dat is geen probleem. Opgelet echter: doe de rozijnen of noten niet tegelijk met het deeg in de kuip.

Er zijn 2 manieren om de noten gelijkmatig te verdelen: je broodoven zendt een geluidssignaal uit zodra je de noten mag bijvoegen. Of beschikt je oven over een aparte dispenser die de rozijnen of noten precies op het juiste ogenblik onder het deeg mengt. Deze tips gelden ook voor olijfbrood, meergranenbrood of brood met gedroogde vruchten.

Na het bakken

Zodra de cyclus ten einde is, moet je de broodoven uitschakelen en het brood er onmiddellijk uitnemen. Laat het ongeveer 30 tot 60 minuten afkoelen, bij voorkeur op een rooster. Zo kan het gelijkmatig afkoelen en kan je het achteraf beter snijden. Daarna hoef je enkel nog de kuip en de kneedhaak schoon te maken met lauw zeepwater.

Hoe lang kan je brood bewaren?

Huisgemaakt brood bevat geen bewaarstoffen. Je moet het dus snel opeten, liefst binnen 2 of 3 dagen na het bakken.

Wil je je brood graag langer bewaren? Snij het dan in sneetjes en leg die in de diepvriezer. Daarin blijft je brood enkele dagen of zelfs enkele weken goed.

Problemen?

Een probleempje met je broodoven? Deze tips kunnen je helpen om het probleem op te lossen.

Ik krijg het brood niet uit de kuip

Laat het brood 5 of 10 minuten afkoelen. Hou het buiten het bereik van kinderen zodat ze zich niet kunnen verbranden. Schud de kuip met een pannenlap tot je het brood eruit kunt nemen.

De kneedhaak blijft vastzitten in het brood

Dat kan 2 oorzaken hebben:
  1. Het deeg is iets te dik. Laat in dat geval het brood volledig afkoelen en haal dan voorzichtig de kneedhaak eruit. Sommige soorten bloem absorberen meer water dan andere. Voeg volgende keer daarom 10-20 ml extra water toe.
  2. Onder de kneedhaak heeft zich een korst gevormd. Om dat in de toekomst te vermijden, moet je de kneedhaak en zijn as na elk gebruik goed schoonmaken.

 

Hoe bescherm ik de antikleeflaag van de bakvorm?

De bakvorm en de kneedhaak zijn voorzien van een antikleeflaag die geen sporen nalaat en ervoor zorgt dat je het brood makkelijker uit de vorm kunt nemen.

Om die antikleeflaag niet te beschadigen, kan je de volgende instructies volgen:

  • Gebruik geen mes of vork om het brood uit de bakvorm te halen;
  • Zorg ervoor dat de kneedhaak niet in het brood geklemd zit voordat je het begint te snijden. Is dat toch het geval, wacht dan tot het brood volledig is afgekoeld voordat je de kneedhaak eruit haalt.
  • Reinig de bakvorm en de kneedhaak met een soepele spons. Gebruik geen bijtende middelen zoals detergent of schuursponsjes. Laat de bakvorm indien nodig een uurtje weken.
Harde ingrediënten of dikke granen, bijvoorbeeld bloem met hele of gemalen granen, suiker en gedroogde vruchten, kunnen de antikleeflaag van de bakvorm beschadigen. Gebruik je deze ingrediënten? Snij ze dan in kleine stukjes en respecteer de hoeveelheden van het recept.

Ziezo, je broodoven heeft geen enkel geheim meer voor jou. Je kunt gerust aan de slag om een heerlijk huisgemaakt wit, volgranen- of krentenbrood te bakken.

Kan ik je helpen?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters