Hoe een fototoestel gebruiken ?

U wilt het maximum uit uw nieuwe aankoop halen? In onze rubriek "Hoe gebruiken" vindt u een aantal slimme tips en trucs die u het leven gemakkelijker maken!

Zoeker en lcd-scherm

Het gebruik van de zoeker om buiten landschappen te fotograferen spaart de batterij. Maar bij close-ups verschilt de werkelijke kadrering vaak van het beeld dat u in de zoeker ziet.
Het lcd-scherm echter toont u een exacte kadrering van wat u ziet, wat ook uw positie bij het fotograferen is (met de armen boven het hoofd, met het scherm naar u toe gericht…)
Een nadeel is dat het beeld op het lcd-scherm vaak lastig te onderscheiden is wanneer u in volle zon staat.

Intelligente automatische modi

Ook al kunt u bij sommige fototoestellen de instellingen manueel regelen, de automatische modus is de zekerste manier om geslaagde foto’s te nemen van elk onderwerp en in alle omstandigheden (bewegend onderwerp, donkere omgeving, onderwerp niet in het midden enz. ...). Intelligente modi detecteren zelfs gezichten, stellen zich er zo precies mogelijk op scherp en kiezen automatisch de juiste scènemodus in functie van uw onderwerp.

Belichting en de manuele instellingen

De sensor heeft voldoende licht nodig om een goed belichte foto te verkrijgen. Te veel licht zorgt voor een overbelichte foto en onvoldoende licht zorgt voor een onderbelichte foto.

  • Als u in automatische modus werkt, past uw fototoestel zich aan het bestaande licht aan.
  • Positie “A” betekent een automatische belichting met keuze van opening. Het fototoestel bepaalt hoe snel en hoe groot het diafragma opent. Deze modus is geschikt voor portret- en macrofotografie om een goede scherptediepte te bekomen.
  • Positie “S” betekent een automatische belichting met keuze van snelheid. Het toestel bepaalt de opening van het diafragma en u kiest de snelheid. Deze modus is geschikt voor sportfoto’s of bewegende onderwerpen.
  • Sommige “scene”-modi zorgen voor automatische camera-instellingen in bepaalde opname-omstandigheden: portret, vuurwerk, tegenlicht, zonsondergang…
  • Tot slot is er de modus “M” van manueel waar u zelf alles instelt.

U vertrekt naar de sneeuw?

Denk aan een outdoor-toestel. Vergeet niet de belichting te corrigeren door de helderheid aan te passen. Sneeuwfoto’s zijn immers vaak onderbelicht in automatische modus. Als uw toestel erover beschikt, gebruik dan de scènemodus “Sneeuw / Strand”. Daardoor gaat uw toestel perfect om met de felle weerspiegeling en zullen uw foto’s uitstekend helder zijn.

Weet dat de batterijen heel snel leegraken als de temperatuur daalt. Daarom raden we u aan om de batterijen uit uw toestel te halen en ze in uw binnenzak (dicht bij u) te bewaren. Voor uw lens geldt het omgekeerde! Om te voorkomen dat er zich damp op het objectief vormt, kunt u best temperatuursveranderingen vermijden. Daarom raden we u aan om de lens in uw rugzak te laten.

Gevoeligheid en ISO

Van 100 tot 1600 ISO compenseert het fototoestel onderbelichting (te weinig licht). Vanaf 800 ISO bestaat het risico dat er ruis op uw foto komt.

Resolutie en compressie

U kiest een resolutie bij de aankoop van een fototoestel. Het heeft geen zin om 16 miljoen pixels aan te schaffen wanneer u fotografeert in 2 miljoen pixels, behalve dan om ruimte te besparen op uw geheugenkaart.
U hebt wel speelruimte met de compressie van het fotobestand.  • In JPEG-formaat past u de bestandsgrootte aan door meer of minder te comprimeren, maar daardoor verandert ook de kwaliteit van het beeld.
  • Als u een foto wilt versturen via internet, kies dan een hoge compressie voor een "licht" bestand.
  • Als u een afdrukformaat 20x30 van goede kwaliteit wilt, kies dan een lage compressie.
  • Voor posters is TIFF-formaat het beste wat er is, een ongecomprimeerd, enorm groot formaat met 16 miljoen pixels!

Anti-rode ogen

U hebt een prachtig portret van uw kind gemaakt, maar helaas staat zij of hij erop met rode ogen?
Met de anti-rode ogen-functie flitst de camera een fractie van een seconde vóór de opname, waardoor de pupillen zich vernauwen en personen gewoon met blauwe, groene of bruine ogen op uw foto's staan.

Een vraag over een product?
Chat