Hoe een oven onderhouden ?

Buitenreiniging, binnenreiniging, pyrolyse, catalyse of manuele schoonmaak, hieronder vindt u enkele slimme tips voor elke soort reiniging. Vóór het schoonmaken dient u steeds uw oven uit te schakelen en na te gaan of hij koud is.

De ovendeur schoonmaken

Met behulp van een zachte vochtige doek kunt u de voorzijde van uw oven in alle zachtheid schoonmaken.
Wanneer deze zeer vuil is, kunt u een beetje afwasmiddel toevoegen.
Gebruik nooit een schuurspons of bijtende schoonmaakmiddelen die het reliëf van uw venster zouden kunnen beschadigen of krassen kunnen veroorzaken.
Voor ovendeuren in aluminium of inox bestaan er speciale producten die op een zeem worden gebruikt.
Bij sommige ovenmodellen kan de deur worden verwijderd voor een vlotte reiniging. Raadpleeg de handleiding die bij uw oven wordt geleverd.

Reiniging oven in glad email

Dit type oven wordt manueel schoongemaakt. Na ieder gebruik verwijdert u eventuele vlekken of spatten van de ovenwanden met een niet-schurende spons en een beetje afwasmiddel. Indien ook de ovenvloer werd besmeurd, kunt u er even met de spons overgaan, zodat u minder rook- en geurontwikkeling heeft bij uw volgende gebruik. Voor een uitgebreide reiniging wordt het gebruik van speciale producten aangeraden.

Reiniging door katalyse

Vetspatten op ovenwanden worden via katalyse geabsorbeerd en afgebroken. Dit procťdť werd speciaal ontwikkeld voor vet en is dus niet geschikt voor suikerspatten. Voor activering van de katalyse dient de oven een temperatuur te bereiken van 200įC en dat gedurende 1 uur, wat niet altijd het geval is bij gewoon bakken of braden. U dient de oven dus leeg aan te zetten (zonder toebehoren) op maximumvermogen en dat gedurende ongeveer 50 min. Wanneer de oven is afgekoeld, kunt u de etensresten verwijderen met een vochtige spons. Voor reiniging van de wanden gebruikt u geen schuurspons of harde borstel, dit om de speciale bekleding voor katalyse niet te beschadigen.

Reiniging door pyrolyse

Wanneer u de oven na ieder gebruik met water en zeep reinigt, zal het vuil gemakkelijker te verwijderen zijn. Voor u de pyrolyse opstart, dient u alle losse elementen, zoals toebehoren of potten en pannen, uit de oven te verwijderen. We raden aan eerst de handleiding van uw oven te raadplegen vooraleer u de pyrolyse opstart.

Toebehoren

Laat de toebehoren onmiddellijk na gebruik weken (draaispit, vetvanger...) in water met afwasmiddel. Gebruik een borstel of spons met krabber om etensresten te verwijderen. Laat goed drogen.

De lampen van uw oven vervangen

Voor u hiermee start, dient u voor uw eigen veiligheid de oven uit te schakelen en te wachten tot hij koud is.
> leg een doek op de ovenvloer om deze te beschermen (vallende lamp, ...)
> schroef het beschermkapje los door naar links te draaien.
> vervang de lamp door een identiek model dat bestand is tegen hoge temperaturen (300°C).
> plaats het beschermkapje terug. Maak van deze gelegenheid gebruik om het kapje schoon te maken

Een vraag over een product?
Chat