Hoe een wasmachine gebruiken?

U wilt het maximum uit uw nieuwe aankoop halen? In onze rubriek "Hoe gebruiken" vindt u een aantal slimme tips en tricks die u het leven gemakkelijker maken!

Niet te veel wasgoed voor een goed wasresultaat

Als u de trommel volpropt, loopt u het risico dat het wasgoed niet goed wordt gewassen.

Let er ook op dat u de machine vult naargelang het soort textiel dat u in de wasmachine wil wassen:
> katoen, linnen: volle trommel maar niet overladen!
> synthetische stoffen: trommel voor de helft gevuld (ja hoor, een kg nylonkousen neemt meer ruimte in dan 1 kg vaatdoeken).
> wol en delicate stoffen: trommel voor een derde gevuld. Als uw pull meer plaats heeft in de machine, zal hij minder kreuken vertonen en is er minder kans op vervilten.


Pas het volume wasgoed in uw machine ook aan naargelang de vuiltegraad. Verminder het volume als het wasgoed zeer vuil is.

Bij twijfel kijkt u best in de handleiding en volgt u beter de instructies van de fabrikant.

Kan ik verschillende soorten stoffen samen wassen?

U kunt inderdaad stoffen van verschillende aard tegelijkertijd in uw machine wassen. Kies in dat geval een wasprogramma dat is aangepast aan de meest delicate stoffen van de lading wasgoed. Kijk ook goed naar de etiketten, zij geven vaak de beste aanwijzingen om zorg te dragen voor uw favoriete kledingstukken!

Hoeveel wasmiddel moet ik gebruiken

Het is nutteloos om te veel wasmiddel te gebruiken! Wat ervoor zorgt dat uw textiel gewassen wordt, is de combinatie van de mechanische actie (het 'uitkloppen' van onze grootmoeders), het water, de tijd dat de wascyclus duurt... en het wasmiddel! Dit is slechts één onderdeel van de magische formule die zorgt voor een perfect schone was. Vermijd dus om te overladen, het is niet goed voor uw huid en ook niet voor uw machine. Respecteer de aangeraden dosis, of neem eerder zelfs wat minder!

Goed om te weten: de dosis wasmiddel dient ook aangepast te worden in functie van de waterhardheid in uw regio. Als uw water zacht is, gebruik dan wat minder wasmiddel. Is het water harder, gebruik dan wat meer wasmiddel. Informeer u bij de waterdistributie van uw gemeente of kijk even naar uw waterfactuur: de hardheid wordt hierop vermeld!

In elk geval dient u minder wasmiddel te gebruiken als uw wasgoed niet al te vuil is. De meeste wasmiddelen zijn vandaag de dag ook "geconcentreerd", reden te meer om niet te veel te gebruiken!

Waar moet ik het wasmiddel in doen?

Of het nu om poeder, vloeibaar wasmiddel of tabletten gaat, het is beter om het wasmiddel in de voorziene wasmiddellade te doen. Als u vloeibaar wasmiddel in een doseerdop giet, kunt u deze dop ook in het midden van het wasgoed plaatsen (vergeet in elk geval niet om een cyclus te kiezen zonder voorwas).

Delicaat wasgoed in de machine?

De moderne wasmachines dragen zorg voor de meest delicate stoffen. Zij zijn met name voor wol en zijde uitgerust met specifieke programma's (sommige verbeterde modellen stellen zelfs een programma "handwas" voor). In elk geval moet bij een lage temperatuur gewassen worden en moet het bewegingsritme aangepast zijn aan de delicate stof. Controleer wel steeds de wasinstructies op het etiket van delicate kledingstukken voordat u ze in de wasmachine stopt. Indien enkel de stomerij is toegelaten, tart het lot dan niet...