Hoe je friteuse gebruiken?

Je friteuse zit nog in de doos maar je kan niet wachten om zo snel mogelijk verse zelfgemaakte frietjes klaar te maken. Nu begint het echte werk: je toestel goed voorbereiden vóór de eerste bakbeurt en bekijken welke en hoeveel olie/frituurvet je moet toevoegen. Keep calm, wij hebben een oplossing op al je vragen.

Wat te doen vůůr gebruik?

 1. Klik het bedieningspaneel vast

  Als het bedieningspaneel van je semi-professionele friteuse niet correct is vastgeklikt op de behuizing (langs twee kanten), zal je friteuse om veiligheidsredenen niet functioneren. Het is belangrijk dat je het bedieningspaneel ver genoeg naar beneden schuift. Hoor je een klik? Top, je friteuse maakt contact met het paneel en werkt nu optimaal. Bij andere friteuses kijk je best dat alle onderdelen (deksel, mand…) goed vastgeklikt of in elkaar geschoven zijn.

 2. Wanneer moet je olie/frituurvet toevoegen?

  • Giet eerst je olie of frituurvet in de friteuse en zet ze pas daarna aan. Let op: zonder olie zal de weerstand verbranden (blauw worden) en gaat je friteuse stuk!
  • Giet voldoende olie in de friteuse vooraleer je ze aanzet. Het oliepeil moet minstens het minimum niveau bereiken zonder het maximum niveau over te schrijven. Ga je toch over de limiet, dan loop je vet over zodra je je mandje met frietjes erin legt en loop je gevaar op brandwonden!
  • Is het niveau te laag? Maak van de gelegenheid gebruik om de olie ineens te verversen. Wil je hier toch nog even mee wachten, dan is het belangrijk om exact dezelfde soort olie of vet erbij te gieten. We raden je af om verschillende oliën of vetten met elkaar te mengen omdat ze bij het opwarmen met elkaar kunnen reageren en de kwaliteit sneller zal verminderen. Elke olie heeft ook haar eigen baktemperatuur en levensduur. Belangrijk: Door nieuwe olie of vet erbij te gieten, verleng je de levensduur niet van de olie/vet die al in je friteuse is.
  • Als je vast frituurvet gebruikt, laat het dan smelten volgens de instructies in de gebruiksaanwijzing. Let op: niet alle friteuses zijn gemaakt om vast frituurvet te gebruiken. Wil je een nog eenvoudigere bediening? Kies dan voor een friteuse met een smeltfunctie voor vast vet, waarmee je het vet optimaal en veilig kan smelten. Een nieuw blok vast vet snijd je eerst in kleine stukjes en leg je in de kuip. Vervolgens activeer je de smeltfunctie voor vast vet van je friteuse. Gebruik de volgende keer eerst een houten lepel om tot op de bodem gaten in het vet te prikken. Activeer nadien de smeltfunctie voor vast vet totdat het verwarmingselement volledig zichtbaar is.

Welke olie moet ik gebruiken?

De kwaliteit van de olie is een belangrijke factor. Er bestaan 2 soorten oliën voor je friteuse:

 • Plantaardige olie zoals arachideolie is prima geschikt om te frituren. En deze olie is ook beter voor je gezondheid: ze bevat minder slechte cholesterol.
 • Je kan je frietjes ook bakken in rund- of varkensvet, dit geeft een aparte smaak aan je aardappelen. Maar zoals eerder vermeld, zijn niet alle friteuses gemaakt om vast frituurvet te gebruiken.

Wanneer moet ik mijn frituurvet vervangen?

Laat je vet niet te vuil worden. Vervang je frituurvet steeds na ongeveer 10 bakbeurten, of nog eerder als hij donker begint te worden of begint te geuren of te roken. Hou er rekening mee dat als je naast frieten ook frituursnacks, kroketten of beignets frituurt, je het vet sneller zal moeten veranderen.

Bij friteuses met een koude zone merk je dat de frituurvet minder snel vuil wordt en dat je ze langer kan bewaren. Hoe werkt zo’n koude zone? Onder de weerstand zit een zone die niet direct verwarmd wordt en waar de temperatuur lager blijft. Zo belanden de verschillende resten en kruimels op de bodem van je friteuse en verbranden ze niet. Zo blijft je vet langer vers en is dat ook beter voor je gezondheid! Heeft je friteuse geen koude zone? Geen paniek, filter je vet met een speciale papieren filter en de klus is geklaard!

Hoe bak je de heerlijkste frietjes?

Als je te veel frietjes tegelijk bakt, daalt de temperatuur van de olie te snel en geeft dit geen optimaal bakresultaat. Kijk dus eerst in de handleiding van je friteuse en overschrijd de aanbevolen hoeveelheid frietjes niet.

Heb je zin in heerlijke verse frietjes die aan de buitenkant krokant en vanbinnen zacht zijn? Koop dan bloemige aardappelen zoals bintjes. Wat zijn volgende stappen? Spoel de frietjes goed af onder koud water om het meeste zetmeel eruit te halen en droog ze af met een droge en propere handdoek zodra ze gesneden zijn. Verse frieten bak je best in twee stappen. Begin met ze voor te bakken op 150°C gedurende 4 à 8 minuten en laat ze ongeveer een half uurtje afkoelen. Bak de frieten vervolgens een tweede maal op 180-190°C.

En voor diepvriesfrieten? Die zijn al voorgebakken en je hoeft ze enkel nog af te bakken. Zeer fijne frietjes ‘allumettes’ hoef je evenmin vooraf te bakken omdat ze zo dun zijn.

Goed om te weten: de baktijd kan verschillen naargelang de aardappelsoort die je gebruikt.

En voor de airfryer / friteuse zonder olie?

Je hoeft je friteuse zonder olie in principe niet voor te verwarmen, maar het toestel heeft wel tijd nodig om op de gewenste temperatuur te komen. Is dat het geval? Dan zal je een lampje zien branden of zelfs een signaal horen. Dat betekent dat de juiste temperatuur bereikt is en kan je de bereidingstijd instellen.

Wat de olie betreft, hoef je er geen toe te voegen. Voeg enkel een soeplepel olie toe bij verse gerechten zoals ongemarineerde kip of verse frieten. Wat voorgegaard is, zoals diepvriesfrieten, kroketten en frituursnacks, plaats je zonder olie in de friteuse. Gebruik best arachideolie, zonnebloemolie of olijfolie en nooit notenolie want dit geeft een slechte smaak.

Bij verschillende modellen mag je nooit direct olie in de kuip of mand gieten! Giet de olie over de ingrediënten eens ze in de kuip zijn. Voor de modellen met een mandje meng je je frietjes vooraf met olie in een aparte kom. Voor een optimale werking vul je het toestel best niet te veel en onthoud dat de capaciteit vermindert als je diepgevroren voedingsmiddelen bakt.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters