De kwaliteit van de olie is een belangrijke factor. Er bestaan 2 soorten oliën voor je friteuse:
Laat je vet niet te vuil worden. Vervang je frituurvet steeds na ongeveer 10 bakbeurten, of nog eerder als hij donker begint te worden of begint te geuren of te roken. Hou er rekening mee dat als je naast frieten ook frituursnacks, kroketten of beignets frituurt, je het vet sneller zal moeten veranderen.
Bij friteuses met een koude zone merk je dat de frituurvet minder snel vuil wordt en dat je ze langer kan bewaren. Hoe werkt zo’n koude zone? Onder de weerstand zit een zone die niet direct verwarmd wordt en waar de temperatuur lager blijft. Zo belanden de verschillende resten en kruimels op de bodem van je friteuse en verbranden ze niet. Zo blijft je vet langer vers en is dat ook beter voor je gezondheid! Heeft je friteuse geen koude zone? Geen paniek, filter je vet met een speciale papieren filter en de klus is geklaard!
Als je te veel frietjes tegelijk bakt, daalt de temperatuur van de olie te snel en geeft dit geen optimaal bakresultaat. Kijk dus eerst in de handleiding van je friteuse en overschrijd de aanbevolen hoeveelheid frietjes niet.
Heb je zin in heerlijke verse frietjes die aan de buitenkant krokant en vanbinnen zacht zijn? Koop dan bloemige aardappelen zoals bintjes. Wat zijn volgende stappen? Spoel de frietjes goed af onder koud water om het meeste zetmeel eruit te halen en droog ze af met een droge en propere handdoek zodra ze gesneden zijn. Verse frieten bak je best in twee stappen. Begin met ze voor te bakken op 150°C gedurende 4 à 8 minuten en laat ze ongeveer een half uurtje afkoelen. Bak de frieten vervolgens een tweede maal op 180-190°C.
En voor diepvriesfrieten? Die zijn al voorgebakken en je hoeft ze enkel nog af te bakken. Zeer fijne frietjes ‘allumettes’ hoef je evenmin vooraf te bakken omdat ze zo dun zijn.
Goed om te weten: de baktijd kan verschillen naargelang de aardappelsoort die je gebruikt.
Je hoeft je friteuse zonder olie in principe niet voor te verwarmen, maar het toestel heeft wel tijd nodig om op de gewenste temperatuur te komen. Is dat het geval? Dan zal je een lampje zien branden of zelfs een signaal horen. Dat betekent dat de juiste temperatuur bereikt is en kan je de bereidingstijd instellen.
Wat de olie betreft, hoef je er geen toe te voegen. Voeg enkel een soeplepel olie toe bij verse gerechten zoals ongemarineerde kip of verse frieten. Wat voorgegaard is, zoals diepvriesfrieten, kroketten en frituursnacks, plaats je zonder olie in de friteuse. Gebruik best arachideolie, zonnebloemolie of olijfolie en nooit notenolie want dit geeft een slechte smaak.
Bij verschillende modellen mag je nooit direct olie in de kuip of mand gieten! Giet de olie over de ingrediënten eens ze in de kuip zijn. Voor de modellen met een mandje meng je je frietjes vooraf met olie in een aparte kom. Voor een optimale werking vul je het toestel best niet te veel en onthoud dat de capaciteit vermindert als je diepgevroren voedingsmiddelen bakt.