Hoe je friteuse onderhouden?

Na enkele lekkere frikadellen met frietjes of varkensgebraad met kroketjes komt nu de minst aangename taak… Je friteuse schoonmaken! En dat doe je best na 10 bakbeurten. De schoonmaak kan ook snel en makkelijk verlopen. Hoe begin je eraan? Mogen de onderdelen in de vaatwasser en welke olie mag je gebruiken? Hieronder geven wij je enkele onderhoudstips mee. Nu is het aan jou om deze toe te passen!

Wat met de frituurolie?

Vóór je begint met de schoonmaak, maak je eerst de kuip leeg. Denk aan het milieu en giet je gebruikte olie niet weg in de riool, het toilet of de gootsteen. Bovendien kan de olie je afvoer verstoppen! Giet ze daarom in een lege plastieken fles en breng ze naar het containerpark. Deze olie dient voor de productie van groene energie of van biodiesel.

En dan nu: de schoonmaak!

Eerst een vooral: haal de stekker uit het stopcontact en laat de frituurpan afkoelen voor je eigen veiligheid.

Wist je dat je sommige semi-professionele friteuses helemaal uit elkaar kan halen? Dat is een groot voordeel voor de schoonmaak maar ook omdat deze onderdelen meestal in de vaatwasser mogen. Buiten de weerstand met bedieningspaneel, natuurlijk! ;-) Maak nadien de buitenkant en het deksel proper met een sponsje en wat ontvetter. Reinig de lege kuip met een ontvetter, spoel het vervolgens goed uit en droog de kuip zorgvuldig vóór je er nieuwe olie in doet.

En het mandje? Die was je af met warm water en afwasmiddel. Laat hem nadien goed drogen. Ziezo, je friteuse is weer spik en span!

En voor de friteuses zonder olie / airfryers?

Het grote voordeel van friteuse zonder olie is het onderhoud. Friteuses zonder olie of airfryers bevatten verwijderbare onderdelen die vaatwasbestendig zijn, de reiniging is dus eenvoudig. Je kan ze ook met de hand afwassen met een zachte spons en wat afwasmiddel. Droog alles zorgvuldig af met een handdoek.

Maak de binnenkant van het toestel schoon met een zachte spons of borstel en wat afwasmiddel. Gebruik geen schuursponsjes want deze kunnen krasjes maken. Is de buitenkant vuil? Gebruik dan een licht vochtige doek.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters