Hoe onderhoud je je friteuse?

Na enkele lekkere frikadellen met frietjes of varkensgebraad met kroketjes volgt de minst aangename taak … Je friteuse schoonmaken! Dat doe je het best na elke 10 bakbeurten, en het hoeft helemaal niet lang te duren. Hoe begin je eraan? Mogen de onderdelen in de vaatwasser? Welke olie mag je gebruiken? Met deze tips is je friteuse in een handomdraai weer schoon! Bekijk zeker ook onze gids over het gebruik van je friteuse en oplossingen voor veelvoorkomende problemen.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20230904_friteuse_01.jpg

Met welke producten kan ik mijn friteuse ontvetten?

Om je friteuse te ontvetten, kan je zeker producten gebruiken die speciaal daarvoor gemaakt zijn. Maar ook met zelfgemaakte middeltjes kom je een heel eind. Hierbij enkele opties: Commerciële ontvetter voor friteuses: Bepaalde schoonmaakmiddelen zijn specifiek bedoeld om friteuses te reinigen. Volg altijd de veiligheidsinstructies van de fabrikant. Afwasmiddel: Je kan ook een ontvettend afwasmiddel gebruiken. Vul de friteuse met heet zeepsop en laat even staan. Schrob daarna schoon met een borstel of sponsje.

Zijn er milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen voor friteuses?

Witte azijn: Witte azijn is een uitstekende natuurlijke ontvetter. Je kan die verdunnen met heet water in een verhouding van 1:1 of 1:2, afhankelijk van hoe vet je friteuse is. Giet het mengsel in de afgekoelde friteuse en laat het even inwerken. Schrob vervolgens schoon met een borstel met stugge haren of een spons. Natriumbicarbonaat: Natriumbicarbonaat is een ander doeltreffend natuurlijk schoonmaakmiddel. Maak een dikke pasta van natriumbicarbonaat en water en breng dit aan op de vette plekken van je friteuse. Laat even inwerken en wrijf vervolgens schoon.

20230904_friteuse_03.jpg

Mogen de onderdelen van mijn friteuse in de vaatwasser?

Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van jouw friteuse om te zien welke onderdelen vaatwasmachinebestendig zijn. Moderne friteuses hebben over het algemeen afneembare onderdelen die in de vaatwasser mogen, maar dit kan per model verschillen. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste onderdelen en of ze in de vaatwasser mogen.

  • Frituurmandje: In de meeste gevallen mag het frituurmandje in de vaatwasser. Verwijder wel altijd de overtollige olie- of vetresten voordat je het in de vaatwasmachine plaatst.
  • Zeef: De zeef, die vaak wordt gebruikt om voedselresten uit de olie te filteren, mag doorgaans in de vaatwasser.
  • Deksel: Als je friteuse een afneembaar deksel heeft, mag dat vaak in de vaatwasser. Controleer of het materiaal bestand is tegen de hitte van de vaatwasmachine.
  • Kuip: In veel gevallen kan de oliekuip van een friteuse niet in de vaatwasser, omdat ze te groot is. Je maakt de kuip beter met de hand schoon, volgens de instructies van de fabrikant. 
  • Verwarmingselementen: De verwarmingselementen van je friteuse mogen nooit in de vaatwasser, omdat ze beschadigd kunnen raken door water en chemicaliën.
  • Behuizing: De behuizing van je friteuse mag niet in de vaatwasser. Maak ze schoon met een vochtige doek.
  • Elektrische onderdelen: Zorg ervoor dat de elektrische onderdelen van je friteuse niet in contact komen met water.
Kortom, lees altijd de specifieke aanbevelingen van de fabrikant in de gebruikershandleiding van je friteuse voor je onderdelen in de vaatwasser stopt. Als je twijfelt, is het over het algemeen veiliger om de onderdelen met de hand af te wassen om schade te vermijden.

bloc2_entretenirfriteuse.jpg

Wat doe je met frituurolie?

Voor je je friteuse kan schoonmaken, moet je eerst de kuip leegmaken. Giet je gebruikte olie echter nooit in de afvoer, het toilet of de gootsteen! Dat is slecht voor het milieu én het zorgt voor verstopte leidingen. Je gebruikte olie veilig weggooien is heel eenvoudig: giet ze in een lege plastic fles en breng die naar het containerpark. Jouw oude olie wordt later omgetoverd in groene energie of biodiesel!

20230904_friteuse_02.jpg

Hoe maak ik een vieze friteuse weer schoon?

Om je friteuse schoon te maken, ga je als volgt te werk:

  1. Zorg ervoor dat de friteuse uitgeschakeld, losgekoppeld en afgekoeld is.
  2. Giet de gebruikte olie uit de friteuse en dank ze op de correcte manier af.
  3. Verwijder de zeef (het mandje) en andere losse accessoires.
  4. Breng een ontvettingsproduct of je zelfgemaakte oplossing aan op de vettige delen van de friteuse.
  5. Schrob de vettige plekken schoon met een borstel met stugge haren of een spons. Focus op de vuilste plekken.
  6. Spoel goed af met warm water om alle resten van het schoonmaakproduct te verwijderen.
  7. Droog de friteuse en de accessoires grondig af, voor je alles weer in elkaar zet.
  8. Lees altijd de schoonmaakinstructies van de fabrikant van je friteuse, want sommige onderdelen mag je niet met bepaalde producten reinigen. Vergeet ook niet om veiligheidsmaatregelen te nemen, bijvoorbeeld door rubberen handschoenen te dragen als je je friteuse schoonmaakt.

20230904_friteuse_04.jpg

Hoe verwijder ik verbrande etensresten van de bodem van de friteuse?

Natriumbicarbonaat is ideaal om verbrande etensresten te verwijderen, omdat het doeltreffend en niet giftig is. Als de resten erg hardnekkig zijn, kan het nodig zijn om het proces meerdere keren te herhalen. Houd de baktemperatuur in de gaten en laat de olie niet oververhitten om een opeenhoping van verbrande etensresten in de toekomst te vermijden.

Bestrooi met natriumbicarbonaat: Strooi een royale hoeveelheid natriumbicarbonaat over de verbrande etensresten op de bodem van je friteuse. Natriumbicarbonaat is namelijk een uitstekend schoonmaakmiddel voor hardnekkige resten.
Voeg heet water toe: Giet heet water in de friteuse, tot de verbrande resten volledig onder staan. Heet water helpt om ze los te weken.
Laat staan: Laat het natriumbicarbonaat en water minstens 15 tot 30 minuten inwerken, en langer bij hardnekkige resten.
Schrob schoon: Gebruik een borstel met stugge haren of een zachte spons om eventuele verbrande resten voorzichtig weg te schrobben. Je zou moeten merken dat het natriumbicarbonaat de voedselresten zachter heeft gemaakt, waardoor ze makkelijker te verwijderen zijn.
Spoel af: Giet het vuile water en de etensresten weg. Spoel je friteuse goed af met warm water om alle resten natriumbicarbonaat te verwijderen.

20230904_friteuse_05.jpg

Hoe maak ik de filters van mijn friteuse schoon?

Als je de filters van je friteuse regelmatig schoonmaakt, blijft de frituurolie langer goed en voorkom je onaangename geuren. Vul de gootsteen of een grote bak met heet zeepsop. Leg de filters in het water en schrob voorzichtig met een afwasborstel om vet en etensresten te verwijderen. Vergeet niet om beide zijden van de filters schoon te maken.

20230904_friteuse_06.jpg

Hoe reinig ik het verwarmingselement van de friteuse?

Het is belangrijk om het verwarmingselement van je friteuse regelmatig schoon te maken, zodat het optimaal blijft werken en er geen brandgevaar ontstaat. In de gebruiksaanwijzing van je friteuse vind je de instructies om het verwarmingselement te verwijderen. Vaak moet je de behuizing losschroeven of uit elkaar halen. Daarna kan je het verwarmingselement losmaken.

Gebruik een borstel of een zachte, natte spons en een mild schoonmaakmiddel om het verwarmingselement voorzichtig schoon te wrijven. Zorg ervoor dat je alle achtergebleven resten van olie, vet of aangebrand voedsel verwijdert. Gebruik nooit schuurmiddelen of staalwol – die kunnen het verwarmingselement beschadigen. Spoel het element ten slotte grondig af met warm water om alle resten van het schoonmaakmiddel te verwijderen. Laat het volledig drogen voor je het terug in de friteuse plaatst.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters