Hoe een stoomgenerator en stoomstrijkijzer gebruiken?

Kraantjeswater of gedemineraliseerd water? Wol, katoen, zijde of polyester… op welke temperatuur strijk je deze stoffen het best? Niet altijd even makkelijk om dat te weten en te onthouden. Maar geen paniek: we leggen je graag uit hoe je je stoomgenerator of strijkijzer moet gebruiken. Streef naar een perfect resultaat.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc1_quelle_eau.jpg

Welk water gebruiken?

In theorie gebruik je best kraantjeswater. Maar in de praktijk is het ingewikkelder, alles hangt van de waterhardheid af. Hard water (vanaf 30 °fH) bevat meer kalk waardoor je stoomgenerator minder efficiënt zal werken. Vul daarom best de helft van je reservoir met gedemineraliseerd water en de andere helft met leidingwater.

Geen idee of je water veel kalk bevat? Check je waterfactuur: de hardheid van het water staat er vaak op vermeld. Je kan het ook even navragen bij de watermaatschappij van je gemeente.

Wat je zeker niet mag gebruiken:

  • azijn 
  • detergent
  • geparfumeerd water 
  • geparfumeerd gedemineraliseerd water
  • flessenwater 
  • water van je luchtontvochtiger
  • water van je droogkast

Heb je een waterontharder?

Het is niet aangeraden om water van een waterverzachter te gebruiken. Naargelang de instelling van je waterverzachter kan het water te weinig kalk bevatten, waardoor het corrosief wordt. Een slecht onderhouden waterverzachter kan er ook voor zorgen dat er zoutresten in het water blijven. Hierdoor kan je schade toebrengen aan je strijkijzer.

Tip: raadpleeg de handleiding van het toestel voor je het gebruikt.

bloc2_quelle_température.jpg

Op welke temperatuur strijken?

Je stoomgenerator goed gebruiken, begint bij de temperatuuraanpassing in functie van je kledij. Begin met je kleren te sorteren volgens het type stof en strijk eerst de delicate kledingstukken.
Weet je niet welke temperatuur aanbevolen is voor de verschillende stoftypes? Kijk op het etiket van je kledingstuk en check het symbooltje met een strijkijzer op. Hoe meer puntjes op het symbool, hoe warmer je strijkijzer moet staan!


Wat als... je het etiket niet meer hebt? Volg ons advies!

Zijde: lage temperatuur, stof lichtjes vochtig, geen stoom gebruiken om waterdruppels te vermijden.
Wol, polyester of viscose: middelmatige temperatuur en beperkt stoomgebruik.
Katoen en linnen: hoge temperatuur, stof lichtjes vochtig en veel stomen.

Geen zin om altijd de temperatuur van je strijkijzer aan te passen? Kies dan voor een toestel met automatische temperatuurregeling, de ideale combinatie tussen stoom en temperatuur: je hoeft je strijkijzer niet telkens in te stellen in functie van het type stof.

bloc3_choisir_la_bonne_planche.jpg

Kies de juiste strijkplank

Om je stoomgenerator optimaal te gebruiken, haal je best een aangepaste strijkplank in huis. Een aanrader? Een plank met geperforeerd oppervlak. Dat zorgt ervoor dat de stoom optimaal verdeeld wordt. Zo worden je kledingstukken en je strijkplankhoes niet nat.

De perfecte match met je strijkplank? Een efficiënte strijkhoes natuurlijk! De Perfect Flow-hoezen bijvoorbeeld. Zo strijk je makkelijk met stoom voor een nog efficiëntere strijkbeurt en je hebt geen last meer van waterdruppels op de vloer. En voor een topresultaat kan je ze combineren met een Perfect Flow-plank.


Je kleren even opfrissen


Wil je een kledingstuk ontkreuken of wat opfrissen omdat je het al eens hebt gedragen of omdat het onderaan in je kast lag? Geen probleem, hang je kledingstuk op een kapstok en druk op de stoomknop. Hou een zekere veiligheidsafstand om je kleren niet te beschadigen. Echt handig als je geen tijd hebt om je hemd te strijken vóór je ‘s ochtends het huis uit moet.  

Een laaste tip: vergeet niet de gebruiksaanwijzing aandachtig te lezen voordat je je stoomgenerator of strijkijzer gebruikt.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters