5 tips voor een perfecte strijkbeurt

Een hemd strijken, hoe doe je dat? En een broek? Welk soort water gebruik je best? Die vragen hebben we ons al vaak gesteld. Is strijken een nieuwe actviteit voor jou of wil je gewoon je kennis testen? Ontdek onze 5 tips voor een perfecte strijkbeurt.

1. De voorbereiding

Welk soort water gebruiken?

Maak het jezelf makkelijk: kraantjeswater is perfect. Behalve indien het kraantjeswater in jouw gemeente of stad teveel kalk bevat (meer dan 30° fH). Is dat het geval? Vul de helft van je reservoir met gedeminiraliseerd water en de andere helft met kraantjeswater. Kijk op de website van je watermaatschappij of op je factuur om te weten of jouw kraantjeswater teveel kalk bevat of niet.

Opgelet: gebruik nooit enkel gedemineraliseerd water. Dit kan schadelijk zijn voor je strijkijzer.

Welke temperatuur kiezen?

Heb je een stoomgenerator of een strijkijzer met automatische temperatuurinstelling? Dan hoef je je kledij niet eerst te sorteren en hoef je de temperatuur ook niet aan te passen.

 Heb je een traditionele stoomgenerator? Sorteer je kledij vooraf volgens het type stof. Begin te strijken op de laagste temperatuur en eindig met jeans en dikkere stoffen.

 • Zijde: lage temperatuur op lichtjes vochtige kledingstukken, geen stoom gebruiken.
 • Wol, polyester en viscose: gemiddelde temperatuur en matig stoomgebruik..
 • Katoen en linnen: hoge temperatuur op lichtjes vochtige kledingstukken.

2. Strijk je hemd in 5 minuten

Drama! Je moet dringend vertrekken en je hemd is nog helemaal gekreukt. Geen paniek: in 5 minuten is de klus geklaard.

 • Begin met de kraag: leg kraag volledig plat op je strijkplank en strijk de kraag. Plooi hem nadien om en doe hetzelfde langs de andere kant.
 • Het schouderpand: schuif het hemd over de strijkplank zodat het schouderpand op de punt van de strijkplank ligt. Zorg ervoor dat de naad van het schouderpand gelijkloopt met de strijkplank.
 • De mouwen: begin met de manchetten (zelfde principe als bij de kraag). Leg vervolgens de mouw op de strijkplank met de manchetopening naar boven. Schaf een mouwplankje aan, dat bespaart je heel wat tijd én moeite! Denk er wel aan om er een hoes op te leggen zodat je ze niet beschadigd.
 • De voorkant: hét trucje om de voorkant te strijken, dat is stoom. Hoe meer stoom je gebruikt, hoe makkelijker je zal strijken. Schuif het hemd over het uiteinde van de strijkplank en begin bij het bovenste knoopsgat.
 • De achterkant: strijk van beneden naar de schouders toe terwijl je het hemd verplaatst. Zo bereik je zeker elk hoekje.

3. Een broek strijken

En hoe strijk je een kostuumbroek? Da’s ook makkelijk.
 

 1. Stel de temperatuur in zoals aangeduid op het etiket van je broek.
 2. Keer je broek binnenste buiten en strijk eerst de zakken.
 3. Keer de broek opnieuw om, schuif de broeksband over het uiteinde van de strijkplank en strijk het gebied rond de broeksband.
 4. Eindig met de broekspijpen en de plooi in het midden:
  • Plaats de broekspijpen op elkaar.
  • Zorg ervoor dat de zijnaden in het midden liggen.
  • Strijk eerst de onderste broekspijp met de plooi in het midden.
  • Doe hetzelfde met de andere broekspijp.

4. Hoe win je tijd tijdens het strijken?

Zoals je wel weet, kan strijken soms uren duren. Maar door je wasmachine en droogkast correct te gebruiken, win je veel tijd tijdens het strijken. Heeft je wasmachine verschillende programma’s? Gebruik ze want ze maken het je makkelijker (ook op strijkvlak).

Sommige wasmachines zijn bijvoorbeeld voorzien van een programma ‘overhemden’. Het geheim? De zwiersnelheid van dit wasprogramma is maximum 600 toeren/minuut. Als je de hemden uit de wasmachine haalt zijn ze nog vochtig. Hang ze meteen op een kapstok zodat ze vanzelf ontkreuken!

Extra weetje: laat je wasgoed niet te lang in de wasmachine of droogkast zitten na de cyclus. Maak de wasmachine of droogkast zo snel mogelijk leeg. Je zal zien dat je je kledij veel vlotter kan strijken.

5. Hoe snel je kledij ontkreuken?

Heb je al gehoord van verticaal ontkreuken? Ideaal om gedragen kledij op te frissen of voor kledingstukken die al een tijdje in je kleerkast hangen. Hang het kledingstuk op een kapstok, activeer de stoomknop (als je een stoomgenerator hebt) en je bent klaar. Hou het strijkijzer op voldoende afstand, zeker als het om een delicate stof gaat.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters