Batch cooking: een vlottere dagelijkse kookroutine

Heb je al van de foodtrend ‘batch cooking’ gehoord? Het betekent letterlijk 'koken in bulk' en is een georganiseerde methode om in één kooksessie al je maaltijden voor de hele week te bereiden. Je bewaart je maaltijden in vershouddozen, zodat je ze wat later in de week kan benuttigen. Je kan je maaltijden ook invriezen, zodat ze langer goed blijven. Zo hoef je ’s avonds enkel alles op te warmen. Superhandig, toch? Hieronder verklappen we je alle basisregels en geven je enkele tips mee. Volg onze gids en ontdek allerlei handige toestellen!

De 3 grootste voordelen van maaltijdplanning

1. Tijd winnen:

1. Tijd winnen:

Besteed één namiddag (vaak op zondagnamiddag) aan het meal preppen. Zo bespaar je tijd voor 's avonds in de week. Gebruik die momentjes voor wat me-time om je lievelingsserie te bekijken of om een uitgebreid warm badje te nemen. Enjoy!

2. Geld uitsparen:

2. Geld uitsparen:

Geen verspilling meer! Je maakt alle bijgerechten vooraf klaar, dus gedaan met die vergeten courgette die stilaan begint te bederven in je groentelade. Bovendien stel je op voorhand je weekmenu en doe je al je boodschappen in één keer. Zo ben je niet telkens afgeleid door die andere lekkernijen in de rekken.

3. Gezond eten:

3. Gezond eten:

Bij meal prep neem je de tijd om te koken, dus kan je kiezen voor heerlijke verse seizoensgebonden groenten en zelf al wat opzoekingswerk verrichten om nieuwe groentjes te ontdekken. Da's keigezond! Leuke tip: denk eraan om ook vergeten groenten op je menu te zetten.

Een goede voorbereiding is the key

Batch Cooking vereist enkele belangrijke punten die je moet volgen om een goede planning te garanderen. Dit zijn de stappen:

Stap 1 - De boodschappenlijst

Stap 1 - De boodschappenlijst

Ga met een goed uitgewerkte boodschappenlijst naar de winkel. Door je hele weekmenu van tevoren te plannen, zorg je voor de nodige variatie in de ingrediënten en kan je goed nadenken over de verschillende porties per maaltijd. Je kan ook gaan voor gemeenschappelijke ingrediënten om het jou nog makkelijker te maken.

Stap 2 - Klaar voor de voorbereiding

Stap 2 - Klaar voor de voorbereiding

- Kies een dag van de week uit voor de planning van je batchweekmenu? Die ochtend of die middag is het moment waar je het meeste in de keuken zal doorbrengen om het eten klaar te maken.

- Maak een lijst van de verschillende taken die je moet uitvoeren om je recepten snel en efficiënt te bereiden.

- Schil al je groenten en stukken fruit een tegelijkertijd met behulp van een groentesnijder/hakmolen of een foodprocessor en begin eerst met de ingrediënten die het langst moeten koken, door een kookrobot of een slowcooker te gebruiken om tijd te winnen bij de bereidingen. Het is ook het moment waarop je je groenten, granen en eiwitten in grote hoeveelheden klaarmaakt, in functie van je weekmenu.

Voorbeeld van een batchmenu

Inspiratie nodig voor een makkelijk Batch Cooking menu? Toppie, dan hebben wij iets lekkers voor jou in petto:

Voorbeeld van een batchmenu

De menu van de week

 • Maandag: cake met tonijn en tomaat
 • Dinsdag: gebakken rijst met scampis en ananas
 • Woensdag: quiche van asperges, ham en eitjes
 • Donderdag: veggieburgers van kikkererwten
 • Vrijdag: slaatje met farfalle en gerookte zalm

De ingrediŽnten

 • Groenten & fruit: 500 g asperges, 1 ananas, 3 avocados, 3 tomaten, 250 g erwtjes, 1 krop sla, 1 citroen, 2 uien, 6 teentjes look
 • Vlees & vis: 20 scampis, 150 g hespenblokjes, 150 g gerookte zalm
 • Zuivel: 6 eitjes, 1 kruimeldeeg, 80 cl vloeibare room, 100 g geitekaas, 25 g boter
 • Andere boodschappen: 4 burgerbroodjes, 200 g farfalle, 250 g bloem, 150 g volkoren rijst, 1 blikje maïs, 1 blikje tonijn , 1 blikje kikkererwten, Provençaalse kruiden
 • Basisbenodigheden: ketchup, maïszetmeel, olijfolie, peper, zout

Onze tips voor de nodige afwisseling

Onze tips voor de nodige afwisseling

Kom creatief uit de hoek om je maaltijden te bereiden. Het doel is om meerdere voorbereidingen tegelijk te combineren. Ga voor vlees, vis en denk er bijvoorbeeld aan om je groentjes te bakken, grillen, stomen of gratineren. En maak een heerlijke soep klaar met alle restjes van de groenten! Een soepmaker maakt van je ingrediënten in een mum van tijd hete soep. Vergeet ook zeker je sausjes en dessertjes niet, gebruik hiervoor een handige mixer of blender om te taak te verlichten of maak zelf je brood...

Je hebt echt zoveel keuze bij Batch Cooking en jij hebt alles in handen!

Stap 3 - Hou je maaltijden langer vers

Stap 3 - Hou je maaltijden langer vers

Vergeet niet om een etiket op je vershouddozen te plakken. Zo zie je meteen welke maaltijd er in je doos zit. Bewaardozen met luchtdichte afsluiting worden aanbevolen om lekkage van voedsel te voorkomen. Let op: het voedsel dat je kookt, moet je een week bewaren, dus is het ideaal om het vacuŁm te verpakken zodat je ingrediënten geen voedingswaarden verliezen en langer vers blijven.

Gouden tips voor food prep

Gouden tips voor food prep

 • Gekookte groentjes kan je zeker 3 dagen in je koelkast bewaren, de rest is voor de diepvries. En voedsel dat je vacuüm verpakt, kan je 8 x langer bewaren.
 • Hou genoeg bewaardozen bij: van alle formaten en hoe meer, hoe beter! Heb je een maaltijd besteld aan huis? Smijt de dozen zeker niet weg, ze zijn héél praktisch en mogen in de microgolfoven.
 • De eerste dagen eet je best je bereidingen met melk, boter of room.

Nu is het aan jou!

Nu is het aan jou!

Ziezo, de race tegen de klok om na het werk iets lekkers op tafel te toveren, is voorgoed verleden tijd! Je hebt nu alles in handen om zelf aan de slag te gaan met batch cooking. Ontdek onze selectie toestellen, om jou te helpen bij je bereidingen, online of in één van onze 72 winkels. Heb je graag nog wat advies van onze specialisten? Contacteer hen, ze helpen je met plezier verder: 02 334 00 00.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters