{Include name error} Dossier stoomoven : 10 goede redenen om een stoomoven te gebruiken

10 goede redenen om een stoomoven te kiezen

Wat is het verschil tussen een stoomoven en een traditionele oven?

Stoomovens en traditionele ovens zijn beide voorzien van een kookruimte, maar een stoomoven is uitgerust met een ingebouwd waterreservoir. Het water wordt opgewarmd en produceert stoom. Deze stoom zorgt voor een gelijkmatige bereiding van uw voedingsmiddelen, zonder dat u kokend water hoeft te gebruiken.
Stoomovens zijn in verschillende maten beschikbaar: tussen 36 en 60 cm, zodat u een oven kunt kiezen die aan uw behoeftes voldoet.
De Solo stoomovens werken 100% met stoom: het is enkel de stoom die de voedingsmiddelen kookt. Met de gecombineerde stoomovens kunt u ook hete lucht (weerstand en ventilator aan de achterkant) gebruiken om andere voedingsmiddelen zoals brood of cakes te bakken.

10 goede redenen om voor een stoomoven te kiezen

2/ Behoud van smaken

Koken met stoom helpt u de smaak van uw voedingsmiddelen te accentueren en de aroma’s vrij te laten. Dankzij deze kookwijze zult u ongetwijfeld nieuwe smaken en geuren ontdekken.


4/ Geen spatten meer

Een stoomoven is makkelijker te onderhouden dan een traditionele oven. U hebt geen last meer van spatten op de wanden van uw oven want het koken gebeurt op lage temperatuur. Een traditionele oven kookt uw gerechten op hoge tempratuur, waardoor het vet tegen de wanden spat. Hierdoor maakt u de oven minder makkelijk schoon.
Om uw stoomoven goed te onderhouden, wordt aangeraden de resterende vochtigheid op de wanden van uw oven af te vegen na elk gebruik.


6/ Dieetkoken

Koken met stoom biedt u ook een gezonde bereidingswijze voor evenwichtige maaltijden. U hoeft geen boter of vet meer toe te voegen. Bovendien wordt het resterende vet van uw vlees in de voorziene kom verzameld. Geniet voortaan van lichte en gezonde gerechten.


8/ Automatische ontkalking

Bijna alle stoomovens zijn voorzien van een automatisch ontkalkingprogramma. Bij sommige ovens wordt het water in stoom veranderd, onmiddellijk in de kookruimte (en niet in het waterreservoir). Dit zorgt voor extra kalk in de ruimte. Met de automatische ontkalkingfunctie hoeft u uw stoomoven nooit meer zelf te ontkalken.

10/ Energiezuinig

Een stoomoven verbruikt minder energie dan een traditionele oven dankzij de lage temperatuur. De kooktijd mag dan wat langer zijn, het verschil in energieverbruik zult u op uw elektriciteitsfactuur zien.

1/ Behoud van vitamines

Koken met stoom kent de laatste tijd meer aandacht dankzij de diëtetische en nutritionele kenmerken van deze kookwijze.
Vitamines, mineralen en andere voedingstoffen worden bewaard tijdens het kookproces. Vitamines, in het bijzonder vitamine C, zijn zeer kwetsbaar en worden tijdens het kookproces door de warmte aangetast, of u nu uw voedingsmiddel in de pan bakt of in water laat koken. Een stoomoven zorgt voor een zachtere bereiding en het optimaal bewaren van deze waardevolle vitamines. Hetzelfde geldt voor de antioxidanten die u in sommige groenten en fruiten terugvindt. Koken met stoom behoudt de antioxidanten in uw voedingsmiddelen.

3/ Behoud van kleuren en structuur

Met een stoomoven blijven al uw voedingsmiddelen zacht want ze worden in een vochtige omgeving gekookt. Te droge gerechten of te droog vlees behoren voorgoed tot het verleden en voortaan bewaren uw voedingsmiddelen ook hun mooie kleuren.
Het koken met stoom behoudt ook de cellulaire structuur van de groenten dankzij de lage temperatuur. Uw groenten blijven krokant en bewaren hun consistentie.
Uw gerechten zijn niet enkel gezonder, maar zien er ook lekkerder uit.


5/ Geen aangebrande gerechten meer

Het karamelliseren van voedingsmiddelen (door te hoge temperaturen) wordt beperkt met een stoomoven. Alle gevaren voor de gezondheid met betrekking tot overkookte of verbrande gerechten worden uitgesloten.

7/ Ideaal om op te warmen

Stoomovens zijn niet alleen geschikt voor het bereiden en ontdooien van voedsel, maar ook voor het opwarmen van eten. Een stoomoven zorgt immers voor het optimaal opwarmen van uw gerechten, zonder deze nog een keer te koken. Uw voedingsmiddelen worden makkelijk opgewarmd en zijn nooit te droog of overkookt.


9/ Multifunctioneel

Er kunnen meerdere gerechten tegelijkertijd in de oven worden klaargemaakt: vis, vlees, groenten… De meeste stoomovens zijn uitgerust met verschillende niveaus (meestal drie). U verliest geen tijd door tegelijk verschillende gerechten te bereiden.Bekijk al onze stoomovens

Gezond en lekker koken

Knop koop nu

Kan ik je helpen?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters