Waarom een luchtreiniger in huis halen?

Wist je dat we dagelijks ongeveer 80 % van onze tijd binnenshuis doorbrengen... om nog maar te zwijgen van de lockdown. Buitenshuis, op het openbaar vervoer en op weg naar het werk is het moeilijk te ontsnappen aan uitlaatgassen, pesticiden en andere vervuilende stoffen. Voor mensen met een pollenallergie is je woning verluchten niet altijd de ideale oplossing. Maar hoe kan je thuis de luchtkwaliteit zo goed mogelijk houden? Haal een luchtreiniger in huis! Wat is het? Hoe werkt het? En hoe kies je de juiste luchtreiniger? We vertellen je alles.

Wat is een luchtreiniger?

Wat is een luchtreiniger?

De lucht binnenshuis wordt vervuild door stofdeeltjes, sigarettenrook, allergenen en stoffen die vrijkomen uit je huishoudelijke producten, tapijten, geurkaarsen, enz...

Een luchtreiniger wordt gebruikt om de vervuilde lucht te filteren maar ook om:
 
 • virussen en bacteriën te verjagen 
 • schadelijke stoffen te neutraliseren 
 • onaangename geurtjes, stof en haren van huisdieren te verwijderen
 • pollen in de lucht te verwijderen

Hoe kies je een luchtreiniger?

Hoe kies je een luchtreiniger?

De meeste luchtreinigers reinigen de lucht voor meer dan 95 %. Er bestaan echter grote prijsverschillen. Let vooral op de volgende criteria: 

 • Het luchtdebiet: hoe hoger het luchtdebiet, hoe sneller je resultaten krijgt.
 • De prijs: een HEPA-filter en koolfilter moet je ongeveer om de 6 maanden vervangen.
 • De opties: sommige luchtreinigers geven het zuiverheidsniveau van de lucht aan en starten zodra zij vaststellen dat de lucht niet langer schoon genoeg is. 

Een stille luchtreiniger

Een stille luchtreiniger

Je kan op beide oren slapen: een luchtreiniger maakt nooit meer geluid dan 60 dB(A). Bovendien hebben de meeste luchtreinigers nu een stille modus en een nachtmodus. Het toestel zorgt er zelfs voor dat de helderheid van het scherm wordt verminderd. Je kan in alle rust genieten van een gezonde nachtrust.  

Hoe werkt een luchtreiniger?

Hoe werkt een luchtreiniger?

 1. Zuivering via een of meerdere filters is het meest gebruikelijke systeem. De lucht gaat door een filter die stof tegenhoudt, vervolgens door een tweede koolstoffilter, die rook en geuren tegenhoudt, en tenslotte door een HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air), die onzichtbare deeltjes, zoals allergenen, tegenhoudt.
 2. Warmte-sterilisatie: pollen, bacteriën, muggen, fijne deeltjes, enz. worden door de luchtreiniger verbrand, waardoor de lucht wordt gesteriliseerd.
 3. Zuivering door luchtwassing.
 4. Zuivering met een ionisator die werkt op elektriciteit.

Lucht verversen en zuiveren in een handomdraai

Lucht verversen en zuiveren in een handomdraai

Bij warm weer, wanneer de lucht warm is en vol ziektekiemen zit, kan een luchtreiniger je helpen om beter te ademen door je lichaam van gezonde lucht te voorzien en de ventilatie van de kamer te versnellen. Verbeter je luchtkwaliteit ook door één keer per week schoon te maken en een luchtbevochtiger te gebruiken, zeker in de winter. 

Wil je gezondere lucht inademen bij je thuis ? Neem dan een kijkje in onze selectie luchtreinigers of in je dichtstbijzijnde Vanden Borre-winkel!

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters