Qled of oled: welke tv-schermtechnologie kies je?

Kan je niet kiezen tussen een oled- of een qled-tv? Dat begrijpen we, want elk systeem heeft zijn voor- en nadelen. In dit artikel maken we samen de vergelijking tussen de 2 technologieën om jou te helpen bij je keuze. Ga je voor een standaardmodel of voor een smart-tv?

De qled-tv

De qled-tv

Het door Samsung ontwikkelde qled-beeldscherm (Quantum Light-Emitting Diode of 'lichtemitterende kwantumdiode') combineert een lcd-scherm met led-achtergrondverlichting en een Quantum Dot-filter. De nanokristallen van cadmiumselenide in deze filter geven licht wanneer ze worden blootgesteld aan de lichtstroom van lichtemitterende diodes (leds). Daardoor is het tv-scherm helderder en is de kleurweergave veel intenser en nauwkeuriger. Deze innovatie is overgenomen door LG in zijn nanocell- en qned-schermen en door Sony in zijn triluminos-schermen.

De grote voordelen van een qled-tv

Qled-tv's hebben een dynamisch contrast en een schijnbaar oneindig spectrum aan kleuren en tinten. Door de combinatie van led-achtergrondverlichting en Quantum Dot-nanokristallen is de piekhelderheid aanzienlijk hoger dan die van een oled-tv. Zelfs overdag of in een fel verlichte kamer ziet het beeld er helder uit. Bovendien maakt die hoge lichtintensiteit het mogelijk om op bepaalde modellen een antireflectiefilter te voorzien zonder in te boeten aan beeldscherpte. Qled-schermen hebben ook een kortere responstijd (latentie). Tot slot zijn ze gemaakt van lcd-beeldschermen en dus verkrijgbaar in alle mogelijke afmetingen, zelfs met een XXL-beelddiagonaal van 80 inch of meer.

Maar qled-tv's hebben ook een paar nadelen ...

Door de led-achtergrondverlichting kunnen de ondoorzichtige lcd-pixels geen perfecte zwartdiepte bereiken. Overdag valt dat niet op, maar in het donker wordt het wél storend, want dan zien de zwarte vlakken op het scherm er eerder donkergrijs uit. Toestellen met full led- of direct led-achtergrondverlichting kunnen diepere zwarttinten bereiken. De lichtintensiteit heeft ook de neiging om kleuren te verzadigen en beelden te vertekenen, maar dat probleem kan je verhelpen door je tv te kalibreren.

Waarvoor gebruik je een qled-tv?

Waarvoor gebruik je een qled-tv?

Wil je overdag een sportwedstrijd volgen of een film of serie kijken via je DTT-decoder, kabel of een video-on-demanddienst (Netflix, ...)? Dan is een qled-tv de juiste keuze. Als je liever gamet, dan weten de erg korte latentie en scherpe beeldkwaliteit van een qled-beeldscherm je zeker te verleiden.

Enkele qled-tv's in onze catalogus

De oled-tv

De oled-tv

Bij de oled-technologie (Organic Light-Emitting Diode of 'organische lichtemitterende diode') komt geen led-achtergrondverlichting kijken. In plaats daarvan produceert het scherm licht door organische oled-diodes te verlichten waar een elektrische stroom doorheen loopt. Elke pixel bevat 4 diodes, eentje voor elke subpixel, en elke oled-diode kan onafhankelijk van de andere oplichten of uitdoven. Dat levert de technologie enkele buitengewone voordelen op.

De grootste fabrikanten van oled-tv's zijn LG, Panasonic, Sony en Philips, maar ook Samsung doet mee met zijn qd oled-technologie. Die combineert het beste van oled en qled in 1 systeem. Dankzij de Quantum Dot-panelen is er geen lichtverlies, wat het Samsung qd oled-paneel een maximale helderheid oplevert.

De grote voordelen van een oled-tv

Terwijl qled-tv's een lcd-scherm, filters en achtergrondverlichting hebben, is de oled-tv veel minimalistischer en dus veel lichter en dunner. Het oled-paneel is aan beide zijden bedekt met een transistorfilm die de subpixels in- en uitschakelt. Omdat er geen restlicht van de achtergrondverlichting is, biedt de oled-tv een uitstekend contrast en een duizelingwekkende zwartdiepte. De subpixels worden immers niet gewoon ondoorzichtig, maar helemaal in- of uitgeschakeld. Donkere beelden zien er daardoor genuanceerder en realistischer uit, vooral in het donker. Nog meer dan bij een qled-tv is er bijna geen beeldretentie op een oled-model omdat de pixels in minder dan een milliseconde aan en uit gaan, waardoor het beeld naadloos vloeiend is.

De nadelen van een oled-tv

Omdat een oled-tv geen achtergrondverlichting heeft, is de helderheid lager dan die van een qled-tv. Daarom worden deze modellen ook niet voorzien van een antireflectiefilter, want die zou het scherm nog donkerder maken. Die twee nadelen zijn een probleem als je in een goed verlichte ruimte of overdag wil tv-kijken.
De oled-technologie maakt deze schermen duurder en het heeft een paar jaar geduurd voordat er verschillende formaten verkrijgbaar waren. Tegenwoordig zijn er wel oled-tv's in alle formaten op de markt.

Waarvoor gebruik je een oled-tv?

Waarvoor gebruik je een oled-tv?

Een oled-model is meer geschikt voor donkere kamers dan voor fel verlichte ruimtes. Kijk je alleen 's avonds of 's nachts tv, dan is een oled-tv dankzij het onnavolgbare contrast de perfecte keuze! Deze toestellen zijn ideaal voor standaardprogramma's, video-on-demand, sportwedstrijden en games.

Enkele oled-tv's in onze catalogus

Ook interessant voor jou

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters