Welke tv-grootte past het best bij jou?

Size doesn't matter, horen we soms. Maar voor een tv is de grootte net wél belangrijk, al is ze niet de enige factor waarmee je bij het kiezen rekening moet houden. De afmetingen van je nieuwe tv zijn afhankelijk van jouw voorkeuren, het beoogde gebruik en de indeling van je ruimte. Wij vertellen je alles wat je moet weten om de juiste tv-grootte te kiezen in 2022.
 

De afmetingen van een tv begrijpen

De afmetingen van een tv begrijpen

Bij de kenmerken van hun producten vermelden tv-fabrikanten de schermgrootte in inch. Die kan variëren van 24 tot 90 inch. De schermgrootte verwijst eigenlijk naar de diagonale afmeting van het beeldscherm zelf, niet van het hele paneel inclusief de randen (1 tot 2 cm rond het scherm). 1 inch = 2,54 cm. Omdat de inch in België en Frankrijk geen gangbare meeteenheid is, moeten we die waarde omrekenen. Meer daarover lees je in ons artikel Hoe reken je de grootte van je tv om van inch naar cm?

Waarom is de grootte van de tv belangrijk?

Waarom is de grootte van de tv belangrijk?

Door de massale opmars van de smart-tv is dit type tv uitgegroeid tot een must-have in elke woning. Via een connected tv kan je op het internet surfen en tal van online apps gebruiken, zoals video-on-demand (Netflix, ...), streaming (YouTube, Spotify, ...), games, social media en nog veel meer. En wat is er leuker dan een film of serie bekijken op een groot scherm met een uitstekende beeldkwaliteit? Ook de 4K uhd-resolutie is de norm geworden en heeft de full hd-tv van de troon gestoten. Voor de nieuwste innovaties op het gebied van schermresolutie (4K en binnenkort 8K ultra hd) heb je een groot scherm nodig om er ten volle van te kunnen genieten.

Welke tv-grootte voor welk doeleinde?

Welke tv-grootte voor welk doeleinde?

Een tv kan nooit groot genoeg zijn en we raken erg snel gewend aan grote schermen van 65 inch of meer. Of je nu je tv-avonden met Netflix wil vullen, live voetbalwedstrijden wil kijken, een HDR blu-ray wil afspelen of een gloednieuwe game op je console wil spelen, een grote tv is altijd een goede keuze. Vanaf 55 inch worden de afmetingen comfortabel om zowel video's te kijken als games te spelen. Bovendien geniet je op een groot scherm écht van alles wat ultrahogedefinitie te bieden heeft. Die definitie is essentieel voor nieuwe video-on-demandcontent, streams en spelconsoles van de nieuwste generatie vanwege de optimale contrast- en helderheidsgraad, rijke kleuren, beeldverwerking en reactiesnelheid, ... Als je gewone tv-programma's wil kijken in de slaapkamer, volstaat een scherm van 40 tot 50 inch, want het is niet de bedoeling dat de tv het belangrijkste stuk in de kamer wordt. 
 

De juiste tv-grootte afhankelijk van de beschikbare ruimte

De juiste tv-grootte afhankelijk van de beschikbare ruimte

We kunnen er niet omheen: de tv's worden steeds groter, maar onze woonkamers groeien niet mee. En om ten volle te kunnen genieten van het beeld op de tv, moet de afstand tussen de tv en de kijker groot genoeg zijn. Zit je te dicht bij de tv, dan kunnen je ogen niet het volledige scherm zien en loop je risico op oogvermoeidheid. Bij de iets oudere resoluties (hdtv en full hd) moest de afstand tussen de kijker en de tv vrij groot zijn en was het ondenkbaar dat je een tv van 60 inch op 2 meter afstand van de sofa zou plaatsen. We voelen ons bij de gedachte alleen al oncomfortabel! Met de nieuwe resoluties en tv-technologieën, zoals oled en qled, is een kleinere afstand al voldoende.

Afhankelijk van de mogelijke afstand tussen jou en de tv in je woonkamer kan je hieronder zien welke schermgrootte ideaal is voor jou:

 Schermgrootte in cm en inch  Ideale afstand voor full hd-resolutie in meter  Ideale afstand voor 4K uhd-resolutie in meter
 101,6 (40")  2,54  1,52
 139,7 (55")  3,49  2,06
 165,1 (65")  4,12  2,47
 190,5 (75")  4,76  2,85
 215,9 (85")  5,39  3,23

Voor de berekening vermenigvuldig je de beelddiagonaal in cm met 1,5 voor een 4K of 8K uhd-tv. Heb je een full hd-tv, dan vermenigvuldig je de beelddiagonaal met 2,5.
 

Welke tv-grootte kies je op basis van je budget?

Welke tv-grootte kies je op basis van je budget?

Om een tv te kopen, heb je een budget nodig. De prijs varieert afhankelijk van de definitie (aantal pixels per inch), de resolutie, de technologie (led, lcd met qled-achtergrondverlichting, oled, ...) en de afmetingen van het beeldscherm. Voor dezelfde kwaliteit kan de prijs van een tv van 75 inch dubbel zo hoog zijn als die van eentje van 40 inch. Die verhouding komt bij alle tv-merken voor, van LG tot Samsung, Sony, Philips en Panasonic.
 
Goed om te weten: een tv met een groot uhd led-scherm verbruikt meer energie dan een kleiner scherm. Maar het energieverbruik van een led-tv is nog steeds verwaarloosbaar in vergelijking met dat van een plasma-tv.

Twijfel je nog? Bekijk dan onze beste tv's van 2022 en onze tv's met de beste prijs-kwaliteitverhouding!

Ook interessant voor jou

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters