Hoe kalibreer je een tv?

De laatste stap bij de installatie van een tv is de kalibratie, een proces dat de technologie in je tv zo afstemt dat het toestel je een ongeëvenaard kijkgenot biedt. Door je tv zelf in te stellen, verbeter je de beeldkwaliteit en pas je deze aan het beoogde gebruik aan zonder dat er een professional of betalende ijkingssoftware aan te pas komt. Wij leggen je uit hoe je je tv kalibreert volgens de regels van de kunst.

Onze tv-kalibratietips

Onze tv-kalibratietips

Wil je aan de kalibratie van je tv beginnen? Kies dan allereerst het juiste moment van de dag: de periode waarin de tv het vaakst wordt gebruikt. Zorg ook voor een optimale omgevingsverlichting. Zet de tv aan en wacht ongeveer 15 minuten. Na die tijd is je toestel 'opgewarmd' en wordt het standaardbeeld correct weergegeven.

Vervolgens kan je het beeld kalibreren voor al je randapparatuur: spelconsoles, de dvd- en blu-raylezer, je decoder en tv-box, ...

De beeldmodus kiezen

De beeldmodus kiezen

Bij een geconnecteerde smart-tv met uhd-beeld (4K of 8K uhd) is de standaardmodus die van in de winkel. In deze modus gebruikt de tv speciale beeldverbeteringssystemen om nog meer in de smaak te vallen bij de koper, maar dit is ook de minst nauwkeurige én de meest kunstmatig ogende optie. In plaats daarvan kan je alle instellingen zelf regelen of een voorgeprogrammeerde modus kiezen die afgestemd is op het specifieke gebruik van de tv.

In de bioscoopmodus (of 'filmmodus' bij sommige modellen) geniet je van de meest realistische kleurweergave en mooie contrasten. Deze optie is geschikt voor de meeste doeleinden, zoals gewone tv-programma's, video-on-demand, ...

In de dynamische modus (of 'levendige modus') zijn de kleuren meer verzadigd en de contouren aangepast. Op een full hd-tv valt dat niet zo op, maar op een ultra hd-scherm zie je het verschil duidelijk, vooral bij de grotere modellen.

De sportmodus is speciaal ontwikkeld om geen enkel detail te missen tijdens sportprogramma's: de kleuren zijn intenser zodat je de spelers beter herkent, het contrast is scherper om de details duidelijk weer te geven, enzovoort.

Tot slot hebben sommige tv's ook een gamingmodus die het beeld vloeiender en de kleuren levendiger maakt als je games speelt op een spelconsole van de nieuwste generatie.

Als je een HDR-tv (High Dynamic Range) hebt gekocht, heeft je scherm een ruimer helderheidsbereik ('luminance') dat wit en zwart optimaal afstemt. Heel wat video-on-demandprogramma's (Netflix, Amazon Prime Video, Google Play Films, Disney+, Apple TV+ en meer) en sommige recente videogames zijn beschikbaar in HDR. Als je ten volle wil genieten van die HDR-kwaliteit (Dolby Vision, HDR10+, ...), heb je wel een stabiele breedbandinternetverbinding nodig.

De schermhelderheid en diepte van zwarttinten optimaliseren

De schermhelderheid en diepte van zwarttinten optimaliseren

Met deze tv-instelling pas je de lichtintensiteit aan. Als die te laag is, zijn de details in het beeld moeilijk zichtbaar. Is de helderheid te hoog, dan kan je al snel last krijgen van vermoeide ogen en hoofdpijn. Ook de beeldkwaliteit neemt dan af, vooral bij modellen die niet over full led-technologie beschikken. Bovendien leidt een te intense helderheid tot een hoger energieverbruik, vooral bij 4K- en 8K-tv's, en verkort het de levensduur van het toestel.

Als je overdag tv wil kijken, moet de lichtintensiteit natuurlijk hoger zijn dan 's avonds of 's nachts. In het controledashboard stel je de intensiteit eenvoudig in naargelang jouw behoeften en wensen: 

  • led-achtergrondverlichting voor qled-tv's en andere lcd-schermen met led-achtergrondverlichting
  • oled-verlichting voor oled-tv's
  • helderheid voor sommige recente tv's van Sony.

Met de helderheidsinstelling kan je de diepte van zwarttinten aanpassen, vooral op qled-tv's zonder full led- of direct led-achtergrondverlichting. Als je het zwartniveau goed kalibreert, zie je ook in de donkerste beeldzones alle details.

Beeldcontrast en wit instellen

Beeldcontrast en wit instellen

Omgekeerd gebruik je de contrastinstelling om het wit te regelen, want een goed afgesteld contrast is essentieel voor een optimale beeldkwaliteit in de meest lichte en heldere zones. Is het contrast te zwak, dan ziet het beeld er flets uit. Is het te hoog, dan zie je de details niet meer. Hoe vind je dan de gulden middenweg? Door een beeld met veel witte en heldere details als basis te gebruiken wanneer je het contrast instelt. De bioscoopmodus is niet voor alle gebruiksdoeleinden van de tv ideaal, maar hij is wél zo afgesteld dat het contrast optimaal is.

Ontdek hier hoe je een tv met een mooi contrast kiest!

De beeldscherpte regelen

De beeldscherpte regelen

Bij uhd-tv's verbetert de beeldscherptekalibratie alleen de zichtbare scherpte, niet de werkelijke scherpte. Als deze instelling te hoog staat, worden de randen in het beeld benadrukt en zien ze er opvallend scherp uit. Dat geeft een erg kunstmatig effect en zorgt ervoor dat details verloren gaan. Deze instelling zet je dus het best op 0 %, al ziet het beeld er bij sommige uhd-tv's iets mooier uit op 10 %.

De kleurtemperatuur kiezen

De kleurtemperatuur kiezen

Door de kleurtemperatuur te regelen, zorg je ervoor dat het beeld er warm of net koud uitziet. Bij een te hoge kleurtemperatuur overheersen de blauwtinten en ziet het beeld er koud uit. Is de kleurtemperatuur te laag, dan ziet het beeld er warm uit en neigt het eerder naar oranje- en geeltinten. Welke instelling je kiest, hangt af van jouw voorkeur. Denk eraan: het middenbereik van de temperatuurinstelling ziet er het meest realistisch uit.

Bewegingen vloeiender maken

Bewegingen vloeiender maken

Afhankelijk van het tv-merk heet de instelling die de bewegingen op het scherm verbetert TruMotion (LG), Auto Motion Plus (Samsung) of MotionFlow (Sony). Deze optie vermindert onscherpte en ghosting bij dynamische tv-programma's (zoals sportwedstrijden) door kunstmatig extra frames aan het beeld toe te voegen. Daardoor wordt de responstijd korter en ziet het beeld er vloeiender uit. Als je deze optie echter inschakelt bij programma's die daar niet op voorzien zijn, zoals video-on-demand en tv-films, zorgen de ingelaste bewegingen voor een 'soap opera'-effect dat er niet bepaald natuurlijk uitziet en zelfs storend kan zijn.

Ook interessant voor jou

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters