Welke tv voor welk doeleinde?

De keuze van een tv-toestel hangt af van wat je er precies mee wil doen: tv-programma's of films via video-on-demand (VOD) kijken, games spelen, ... Om je te helpen het model te kiezen dat bij je past, hebben wij de criteria uitgedokterd waarmee je een tv kiest afhankelijk van het beoogde gebruik.

Welke tv is de beste keuze voor Netflix?

Welke tv is de beste keuze voor Netflix?

Wil je series kijken op Netflix of een andere VOD-dienst, zoals Amazon Prime Video of Disney+? Dan is een smart-tv ideaal. De apps die je nodig hebt, zijn bij veel modellen al voorgeïnstalleerd en op de meeste afstandsbedieningen staat zelfs een speciale sneltoets.

Op Netflix kan je een uhd-abonnement nemen. Daarom is het een goed idee om minstens een ultrahogedefinitie-tv met 4K- of 8K-resolutie in huis te halen. De oled-technologie staat garant voor een haarscherp beeld, optimale zwartdiepte en intense contrasten. En om helemaal het gevoel te krijgen dat je in je film of serie stapt, kies je het best een model met een hoogwaardig geÔntegreerd geluidssysteem (zoals Dolby Atmos) en Ambilight.

Tot slot zou het zonde zijn als je op een te klein schermpje naar je film of serie zou moeten turen. Weet je niet precies welke tv-grootte je moet kiezen? Meet dan de beschikbare afstand tussen het oog van de kijker en de plaats waar de tv moet komen in cm. Die afstand deel je door 1,6. Voor een afstand van 2 m is een tv van ongeveer 50 inch dus ideaal, voor 3 m wordt het 75 inch, enzovoort. Door de optimale grootte te kiezen, ga je gegarandeerd helemaal op in je Netflix-serie!

Enkele tv-modellen om naar Netflix te kijken

Welke tv is de beste keuze om naar films te kijken?

Welke tv is de beste keuze om naar films te kijken?

In tegenstelling tot VOD-apps die een superieure beeldkwaliteit bieden, heb je voor klassieke tv-programma's geen 8K-tv nodig. Een model met bijvoorbeeld qled- of neo qled-technologie (Samsung), nanocell of qned (LG) bezorgt je zelfs meer filmgenot. Dankzij de hoge helderheid kan je ook overdag tv-kijken, zelfs bij veel omgevingslicht.
Je kan ook kiezen voor een uhd-tv: deze modellen zijn iets minder geavanceerd, maar meer dan goed genoeg om tv te kijken via DTT of je Proximus- of Telenet-decoder.

Enkele tv-modellen om naar standaard tv-kanalen te kijken

Welke tv is de beste keuze om te gamen?

Welke tv is de beste keuze om te gamen?

Games op consoles van de nieuwste generatie (PlayStation 5, Xbox Series S of X) vereisen een kristalhelder beeld en een perfecte geluidsimmersie. Om daarop in te spelen, ontwikkelen de tv-fabrikanten elk hun eigen technologische innovaties die je een onvergelijkbare spelervaring bieden.

Met een oled-tv geniet je van vloeiend beeld, bodemloze zwarttinten en optimale contrasten. Op een qled-, nanocell-, qned- of neo qled-scherm is het beeld dan weer verbluffend realistisch dankzij de rijke kleuren en prachtige helderheid. Hoe nauwkeuriger de kleuren, hoe duidelijker de details. Een beeldfrequentie van 100 of 120 Hz, minder dan 20 ms latentie (beeldvertraging), lage beeldretentie en verminderde input lag garanderen je een sensationele game-ervaring.

Ook de aansluitingsmogelijkheden zijn belangrijk, want je moet je spelconsole natuurlijk op de tv kunnen aansluiten. Controleer bij de recente toestellen van Sony en Microsoft of er minstens 1 HDMI 2.1-poort aanwezig is. Voor een optimale game-ervaring zijn technologieën zoals VRR, ALLM, AMD FreeSync en Nvidia G-Sync belangrijke troeven. En tot slot is bluetooth een pluspunt, want daarmee kan je een draadloze hoofdtelefoon (met of zonder microfoon) aansluiten om te gamen zonder je huisgenoten te storen.

Enkele tv-modellen om te gamen

Welke tv is de beste keuze om naar sport te kijken?

Welke tv is de beste keuze om naar sport te kijken?

Om geen enkel detail te missen tijdens sportwedstrijden, moet je tv een beeldfrequentie van 100 of 120 Hz hebben. Zo geniet je van een vloeiende, latentieloze beeldkwaliteit. Het beeld moet ook perfect scherp zijn en een breed kleurbereik hebben. Moderne smart-tv’s met 4K-technologie zijn uitgerust met een AI-systeem dat de beeldkwaliteit van je DTT-decoder of tv-box verbetert, zodat je de sportwedstrijd op het scherm nog intenser beleeft. Sommige modellen hebben zelfs een speciale sportmodus die je via de instellingen kunt inschakelen om de kwaliteit van het beeld te verhogen.

De tv moet groot genoeg zijn om details zoals een tennisbal of voetbal goed te kunnen zien. Kies dus een model met een beelddiagonaal van minimaal 40 inch en een 4K uhd-beeldresolutie. Sommige sportfans verkiezen een qled-, nanocell- of qned-tv boven een oled-model omdat ze dankzij de intensere kleuren en helderheid hun sportprogramma's ook overdag kunnen bekijken zonder last te hebben van storend omgevingslicht.

Enkele tv-modellen om naar sportevenementen te kijken

Ook interessant voor jou

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters