Hoe een Senseo-machine onderhouden?

Je Senseo-toestel levert je dag na dag heerlijke koffie en daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Denk eraan dat je favoriete koffietoestel af en toe een onderhoudsbeurt nodig heeft. Je Senseo ontkalken is een absolute must. Vraag je je af waarom, wanneer en hoe? Lees onze tips.

Waarom je Senseo ontkalken?

Een pruttelend geluid, lauwe koffie,… kalkaanslag is een echte boosdoener voor je Senseo-toestel. Een regelmatige ontkalkbeurt voorkomt zulke probleempjes én verlengt de levensduur van je toestel.

Wanneer je Senseo ontkalken?

Om de 3 maanden je Senseo ontkalken is een mooi gemiddelde. Woon je in een gemeente met veel kalk in het water? Dan moet je iets vaker ingrijpen.

Sommige Senseo-toestellen hebben zelfs een kalkindicator die oplicht als het toestel een ontkalkbeurt nodig heeft. Handig voor vergeetkousen!

Daarnaast is het aangeraden om je padhouder elke week even schoon te maken. Dat verlengt de levensduur van je toestel ook.

Hoe je Senseo ontkalken?

Denk eraan om altijd eerst de padhouder te reinigen met zuiver water, vóór je je toestel ontkalkt. De belangrijkste regel bij het ontkalken: gebruik géén azijn. Dat is schadelijk voor je machine. Ontkalk je Senseo alleen met het Senseo-ontkalkingsproduct en volg dit stappenplan:

  1. Vul het reservoir met koud water.
  2. Voeg het ontkalkingsproduct toe en roer zodat het poeder goed oplost.
  3. Plaats het reservoir op het toestel.
  4. Zet een kom van minimaal 1,5 liter onder de tuit.
  5. Leg een gebruikte koffiepad in de houder. Die dient om vrijgekomen kalkdeeltjes tegen te houden. Doe je dit niet? Dan kan de padhouder tijdens het ontkalken verstopt geraken.
  6. Volg de ontkalkingsinstructies uit de handleiding. Afhankelijk van het model moet je 1 of meerdere knoppen indrukken.
  7. Neem de koffiepad uit de houder en giet het kalkwater weg.
  8. Vul het waterreservoir opnieuw met koud water om het toestel te spoelen.
  9. Herhaal en laat het toestel een tweede keer volledig doorlopen.

Ook dit nog

Gebruik telkens vers water. Water dat dagenlang in het reservoir zit, kan je koffie een raar smaakje geven. Stilstaand water in het reservoir zorgt bovendien voor kalkaanslag.

De buitenkant van je Senseo-toestel reinig je eenvoudig met een vochtige spons of vaatdoek. Gebruik geen schuursponsjes, bijtend product of aceton.

Kan ik je helpen?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters