Een afzuigkap kopen

Alle afzuigkappen bekijken en vergelijken

Verfijn de productenlijst aan de hand van de filters of gebruik onze vergelijkingstool.

De technische fiche van elke afzuigkap bekijken

AEG

AMICA

ATAG

BAUKNECHT

BEKO

BELLING

BOSCH

CANDY

CURTISS

ELICA

ELECTROLUX

FALMEC

HOOVER

INDESIT

MIELE

NEFF

NOVY

PROLINE

SAMSUNG

SIEMENS

SMEG

VENDURO

WHIRLPOOL

ZANUSSI

Bekijk hier het oude gamma van de afzuigkappen

Dampkap - afzuigkap kopen - Vanden Borre

Je kan een Dampkap kopen in één van onze winkels of online via de website. Daarnaast kan je dankzij onze gratis Click&Collect service een Dampkap online bestellen en afhalen in een winkel. Er zijn verschillende betalingsmogelijkheden mogelijk, zo is er voor iedereen een aangepaste oplossing.

Een Dampkap online kopen via internet en betalen kan op volgende manieren:

* Dampkap aankopen via rechtstreekse betaling (in streng beveiligde omgeving) met de volgende betaalkaarten / credit cards: VISA – MASTERCARD – AMERICAN EXPRESS via internetbankieren: Belfius Direct Net, KBC Online, ING Homepay, CBC Online

* Dampkap betalen via klassieke overschrijving op ons rekeningnummer 432-401-0042-11 (niet mogelijk bij Click&Collect). In dit geval wordt de Dampkap gedurende 5 dagen gereserveerd, in afwachting van betaling.

Bij een reservatie van een Dampkap via “Click&Collect” kan je steeds via een rechtstreekse betaling een voorschot betalen. Hierna krijg je een bevestigingsmail of sms waarmee je in de winkel van je keuze terecht kan.


Natuurlijk kan je ook in elke Vanden Borre vestiging terecht voor de aankoop van een Dampkap. Zoek een winkel in je buurt.

Hoe een dampkap kiezen ?

Afmetingen en afzuigkracht van je dampkap

Het belangrijkste eerst: een dampkap kies je altijd in functie van je kookplaat en de omvang van je keuken. Let erop dat je dampkap minstens even breed is als je kookplaat. Voor de ideale breedte van je dampkap tel je zelfs 30 cm bij de breedte van je kookplaat. Zo hou je aan elke kant 15 cm over, en ontsnappen er nog minder geurtjes en dampen.

Daarnaast is de afzuigkracht van je toestel cruciaal. Je wilt de lucht in je keuken minstens 10 keer per uur kunnen vernieuwen. De kracht van een dampkamp wordt uitgedrukt in luchtdebiet. En de rekenregel is eenvoudig: vermenigvuldig de oppervlakte van je keuken met de hoogte, en doe dat getal maal 10. Een voorbeeld: in een keuken van 15 m² oppervlakte en 3 meter hoog heb je een dampkap nodig met een luchtdebiet van minstens 450 m³/u (15 x 3 x 10 = 450).

bloc1_hotte.jpg :

Afvoer of hercirculatie?

De meeste dampkappen beschikken over 2 afvoertypes: externe luchtafvoer 閚 hercirculatie. Maar je woning bepaalt mee je mogelijkheden. In een huis kies je het best voor een externe afvoer. Eerst haalt een metalen filter het vet uit de kooklucht, daarna blaast je dampkap geurtjes en vocht naar buiten.

Je kiest best een dampkap met dezelfde afvoerdiameter als de afvoerbuis. Het vernauwen van de afvoer wordt niet aangeraden. Dit kan voor trillingen en condensproblemen zorgen. Zorg er ook steeds voor dat er voldoende luchttoevoer is, bijvoorbeeld door een deur of raam op een kier te zetten.

Hou ook rekening met de plaats van het afvoergat. Zit dat centraal boven je fornuis? Dan vallen alle toestellen met een zijdelingse uitgang alvast af. 
 
In een appartement is een externe afvoer niet altijd mogelijk. Dan is hercirculatie je redding. In een gesloten circuit passeren de kookdampen door een vetfilter én een koolstoffilter. Daarna komt de lucht weer in je keuken terecht, zonder vet en zonder geurtjes. Hercirculatie is ook interessant als je een lage-energiewoning bouwt. Want je blaast zo geen warme lucht van binnen naar buiten.

De minpunten? Koolstoffilters moet je om de paar maanden vervangen (metalen vetfilters niet). En je vangt geen vocht op via hercirculatie. Verlucht je keuken dus op tijd, als je niet wilt dat je ramen condenseren. Hercirculatie haalt ook geen vervuilende stoffen uit de lucht. Kook je op gas? Dan is dit een sterk argument vóór een dampkap met externe afvoer.
bloc2_hotte.jpg :

Centrale of randafzuiging: wie wint?

Het type afzuiging is de laatste bepalende factor voor de werking van je toestel. Bij een centrale afzuiging wordt de damp in het midden van je dampkap opgezogen. centrale afzuiging is efficiënter. Alle damp wordt dan via een inox plaat naar de zijkanten van je dampkap geleid. Daar zit de afzuiging, waardoor er minder vet, vuil of vocht ontsnapt aan de zuigkracht van het toestel.

bloc3_hotte.jpg :

Koken 閚 leven in alle rust: je geluidsniveau

Naast de werking van een afzuigkap, speelt de beleving ook een rol. Zeker als je een open (leef)keuken hebt waarin je veel tijd doorbrengt. Dan wil je bijvoorbeeld graag een stille dampkap. Een standaarddampkap produceert 60 65 dB. Alle toestellen die minder geluid maken, zijn stille dampkappen. Een verschil van 3 dB resulteert trouwens al in een dampkap die twee keer minder (of meer) lawaai maakt.

Sommige merken beperken het geluidsniveau met ingebouwde geluidsdempers. En het allerbeste resultaat? Dan krijg je bij dampkappen met een externe motor.  Die motor kun je op de zolder plaatsen, waar het geluid niet stoort.

Tot slot heeft ook je afvoer een impact op het geluidsniveau. Zitten er heel wat bochten in de afvoerbuis? Dan ontstaat er meer lawaai dan wanneer die recht naar buiten leidt.
bloc4_koken_en_leven.jpg :

Dampkappen vergelijken per type

Je weet nu hoe je dampkappen vergelijkt op basis van hun afmetingen, afzuigkracht, afvoertype, soort afzuiging en geluidsniveau. Nu kijken we naar de vorm. Je kiest uit 8 types afzuigkappen.

Schouwdampkappen

De schouwdampkap is een esthetische topper die je vindt in allerlei kleuren en uitvoeringen, zoals inox, aluminium en glas. Je maakt de afzuigkap vast aan de muur. Meestal kun je de hoogte zelf instellen.


Bekijk alle schouwdampkappen

bloc5.1_hotte.jpg :

Eilanddampkappen

Net als de schouwdampkap is de eilanddampkap een decoratieve afzuigkap, maar dan voor kookeilanden. Je bevestigt ze aan het plafond en geeft je keuken zo een moderne, elegante uitstraling.


Bekijk alle eilanddampkappen

bloc5.2_hotte.jpg :

Telescopische dampkappen

Telescopische dampkappen zijn handig en compact. Je kunt ze verwerken in een keukenkast boven je kookplaat. Trek je aan de uitschuifbare lade? Dan schiet de dampkap in actie. Duw je haar terug? Dan schakelt ze uit en zie je haar bijna niet meer.


Bekijk alle telescopische dampkappen

bloc5_3_telescopische.jpg :

Integreerbare dampkappen

Een integreerbare dampkap heeft veel gemeen met een telescopische dampkap. Je verwerkt haar ook in een hoge keukenkast. Alleen trek je hier geen lade naar buiten, maar klap je de dampkap open om ze aan te zetten.


Bekijk alle integreerbare dampkappen

bloc5_4_integreerbare_dampkap.jpg :

Afzuiggroepen

Een afzuiggroep plaats je in een keukenmeubel of in een decoratieve schouw. Heb je een grote, open keuken? Dan zet je 2 afzuiggroepen naast elkaar.


Bekijk alle afzuiggroepen

bloc5_5_afzuiggroep.jpg :

Klassieke onderbouwdampkappen

De onderbouwdampkap ken je uiteraard. Je monteert haar gemakkelijk onder elke keukenkast. Resultaat? Een handige, zuinige en voordelige oplossing om kookdampen af te zuigen.


Bekijk alle onderbouwdampkappen

bloc5_6_klassiek.jpg :

Werkbladdampkappen

Een werkbladdampkap bouw je in aan de zijkanten of achterkant van je kookplaat. Voorzie daarvoor voldoende kastruimte onderin. Als je de dampkap aanzet, schuift ze naar boven en vormt ze een wand naast de kookplaat. Uitgeschakeld zie je de dampkap niet meer en blijft je werkblad volledig vlak.


Bekijk alle werkbladdampkappen

bloc5_7_werkblad.jpg :

Kookplaten met ge飊tegreerde dampkap

De {1) is de geavanceerde versie van de werkbladdampkap. Met één toestel sla je 2 vliegen in één klap.


Bekijk alle kookplaten met ge飊tegreerde dampkap

bloc5_8_kookplaat.jpg :

Conclusie: welke dampkap kopen?

Deze gids vertelde je hoe je een dampkap kiest voor jouw keuken. Welk type dampkap je koopt, hangt ook af van je persoonlijke smaak. Vormen, materialen en kleuren genoeg! Wil je nog meer advies? Ontdek de dampkappenwijzer. Filter je graag zelf op de kenmerken die jij belangrijk vindt? Bekijk dan alle dampkappen!

Hoe een dampkap installeren ?

Uw elektriciteitsinrichting

Bestaande elektriciteitsinrichtingen moeten voldoen aan alle geldende normen. Nieuwe aansluitingen (elektriciteit, afvoer volgens model), indienststelling en onderhoud moeten worden uitgevoerd door een professional.

In acht te nemen adviezen

Uw keuken moet voldoende worden verlucht zodat de aangezogen lucht wordt vervangen en de turbines van uw dampkap moeiteloos kunnen functioneren.
Installeer de dampkap centraal boven uw kookplaat op een veilige afstand van ten minste 65 cm boven een elektrische kookplaat en ten minste 75 cm boven een gas- of gemengde kookplaat.
Vhotte1.jpg :

Elektriciteit

Ga na of de netspanning overeenkomt met de spanning die op het toestelplaatje binnen in de kap wordt vermeld (zie technische kenmerken). Dampkappen werken meestal met een spanning van 230/240 Volt en een stroomsterkte van 10 tot 16 ampère.
VEtiquette-Hotte.jpg :

Afvoer of hercirculatie?

Uw installatie moet voldoen aan de plaatselijke reglementeringen inzake afvoer van vervuilde lucht, voor uw eigen gezondheid en veiligheid.
Wanneer het een dampkap met luchtafvoer betreft, dient u over een afzonderlijke afvoerbuis te beschikken. Het toestel mag niet worden aangesloten op een buis voor de afvoer van verbrandingsgassen (verwarmingsketel, schoorsteen, enz.). Indien uw afvoer noodzakelijkerwijs door een schoorsteenkanaal moet lopen, dan mag er geen sprake zijn van dubbel gebruik op hetzelfde ogenblik.
Het is niet toegelaten een afvoer aan te sluiten op een GMV-unit (Gecontroleerde Mechanische Ventilatie).
De eventuele afvoerbuis mag niet uitmonden op de zolderverdieping.
Elleboogstukken en vernauwingen veroorzaken turbulentie en luchtterugvoer die de doeltreffendheid en geruisloosheid van uw toestel verminderen.
Wanneer u uw dampkap in hercirculatiestand gebruikt (de vervuilde lucht wordt gerecycleerd in een gesloten kring) moet u nagaan of u over een aangepaste koolstoffilter beschikt. De koolstoffilters van de meeste dampkappen zijn in optie te bestellen.
Vhotterecyclevac.jpg :

Uw dampkap installeren

Bij de meeste dampkappen wordt een boormal geleverd.
Aangebracht op de muur of op het meubel waaraan de dampkap bevestigd moet worden, geeft deze mal op schaal 1/1 de plaats van de bevestigingspunten aan. De schroeven, bouten en klangen worden meestal爉eegeleverd.
Indien de dampkap aan een meubel wordt bevestigd, moet een afvoerkoker in het meubel worden voorzien met een luchtuitlaat bovenaan.

Hoe onderhoud je je dampkap?

V篌r het onderhoud van je dampkap

Vanzelfsprekend als je het leest, maar o zo snel vergeten wanneer je vol goede moed aan een grote schoonmaak begint in je keuken: sluit de stroomtoevoer van je dampkap altijd af vóór je van start gaat.

Reiniging van de afzuigkap

Je dampkap bestaat uit één of meerdere materialen, bijvoorbeeld plaatstaal, inox en glas. Dit maakt niet uit voor de reiniging van je afzuigkap. Gebruik altijd een zachte spons en ontvettend poetsmiddel om het buitenoppervlak schoon te maken. Zeker glas en inox raken snel beschadigd als je een schuurspons of harde borstel gebruikt.
bloc2_dampkap_onderhouden.jpg :

Vetfilters van je dampkap wassen

De vetfilters van je dampkap raken langzaam verzadigd, waardoor je hele toestel minder efficiënt werkt. Heb je vetfilters in kunstvezel? Dan vervang je die het best om de 2 à 6 maanden, afhankelijk van je merk en je toestel.


Metalen filters kun je wassen en blijven gebruiken. Soms zit er op je afzuigkap een lampje dat aangeeft wanneer je de filters moet wassen. Is dat niet het geval? Reinig ze dan elke 2 maanden.


De handleiding van je toestel legt uit hoe je de metalen filters uit de dampkap haalt. Daarna heb je 2 mogelijkheden: stop ze in de vaatwasser (gescheiden van je servies en bestek) of was ze met de hand. Je hoeft daarbij niets speciaals te doen: laat de filters een tijdje weken in warm water met afwasmiddel, schrob ze met een borstel of sponsje, spoel ze uitgebreid na en droog ze goed af voor je de filters weer installeert.

bloc3_dampkap_onderhouden.jpg :

Koolstoffilter vervangen

Werkt je dampkap met hercirculatie (zonder afvoer naar buiten)? Dan zit er ook een koolstoffilter in het toestel. Deze filters moet je om de 3 maanden vervangen. De oude, verzadigde filter mag gewoon bij het huisvuil.


Extra tip: 3 maanden zijn zo voorbij. Noteer daarom de datum waarop je de filters verving. Of stel een herinnering in via je smartphone.

bloc4_dampkap_onderhouden.jpg :

Lamp vervangen

Het laatste onderdeel van het onderhoud van je dampkap is de lamp. Nieuwe toestellen hebben tegenwoordig onderhoudsvrije ledlampen. Maar heb je nog oude lampjes? Die kun je zelf vervangen als ze kapot gaan. Doe dit meteen. Anders overbelast je de overblijvende lamp(en).


Op het toestelplaatje van je dampkap lees je de maximale sterkte van je nieuwe lampje. Wacht tot de lamp volledig is afgekoeld vóór je hem uit je toestel haalt. Soms moet je een beschermkapje losschroeven of de vetfilter verwijderen om een lamp te vervangen.


Zo, nu weet je tot in de puntjes hoe je je dampkap onderhoudt. Veel kookplezier!

bloc5_dampkap_onderhouden.jpg :

Overzicht merken voor afzuigkap

Kan ik je helpen ?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters