Welke lens kopen voor jouw fototoestel?

Systeemcamera’s en reflextoestellen houden alle opties voor je open. Want je kunt hun lens (eigenlijk ‘objectief’) kiezen en verwisselen in functie van het type foto dat je wilt maken. Maar welke lens koop je het best? Wij maken je graag wegwijs in deze gigantische speeltuin voor fotografen.

Compatibiliteit vˇˇr alles

Stap 1: beperk je zoektocht tot de objectieven die compatibel zijn met de body van je fototoestel. Een lens voor een hybride toestel past bijvoorbeeld niet op een reflexcamera, en omgekeerd.

Daarnaast blijf je het best bij hetzelfde merk voor je body en je objectieven. En zelfs bij je vertrouwde merk kijk je maar beter uit. Sommige objectieven werken alleen bij een specifieke reeks fototoestellen. Neem er dus je handleiding bij of surf naar de website van de producent.

Heb je een vattingadapter? Dan krijg je opnieuw meer mogelijkheden. Want dan kun je alle lenzen vergelijken die compatibel zijn met die adapter.

Wat wil je fotograferen?

Verder in deze tekst geven we je een woordje uitleg over brandpuntsafstanden en lensopeningen. Maar wil je meteen weten welke lens te kopen, zonder te veel technische info? Vertrek dan van wat je wilt fotograferen:

 • Landschappen en monumenten krijg je helemaal in beeld met een groothoeklens.
 • Portretten maak je met een portretlens.
 • Dieren en sporters fotografeer je zelfs vanop een afstand haarscherp met een telelens.
 • Bloemen, vlinders, insecten en details leg je in close-up vast met een macro-objectief.

Hoe bepaal je de gewenste brandpuntsafstand van je lens?

Hoe meer je wilt dat je beeld ingezoomd is, hoe langer de brandpuntsafstand van je lens moet zijn. Heb je liever een bredebeeldhoek? Dan zijn objectieven met een korte brandpuntsafstand interessanter.

Hou ook rekening met de cropfactor van de beeldsensor in je fototoestel. Een fullframesensor heeft cropfactor 1. In dat geval is een objectief van 90 mm perfect als portretlens. Maar met een kleinere beeldsensor vergroot je de eigenlijke brandpuntsafstand. Om portretten te maken met een toestel met cropfactor 2, halveer je de brandpuntsafstand het best. Dan heb je dus een objectief met een brandpuntsafstand van 45 mm nodig.

Zoomlenzen: do or donĺt?

Objectieven met één vaste brandpuntsafstand hebben heel wat troeven in huis:

  • prachtige fotokwaliteit
  • grote lensopening
  • snelle scherpstelling
  • licht

Daartegenover staan zoomlenzen. Dankzij hun variabele brandpuntsafstand vervangen ze eigenlijk 2 of 3 objectieven, van groothoek tot telelens. Voordelen: je hoeft minder lenzen te kopen, mee te zeulen en te verwisselen. In ruil daarvoor geef je wel een beetje kwaliteit op.

De voordelen van een kleine en een grote lensopening

Hoe groter je lensopening (ook diafragma genoemd), hoe meer licht er binnenvalt. Handig voor heldere foto’s in donkere omgevingen. Het diafragma van je objectief wordt uitgedrukt als ‘f/getal’. Let wel op: hoe kleiner dat getal, hoe groter de lensopening.

Daarnaast heeft de lensopening invloed op de scherptediepte van je foto. Bij een grote lensopening krijg je een kleiner scherp gebied. Ideaal om portretten te maken met een wazige achtergrond. Wil je scherpe foto’s maken van brede landschappen? Dan ben je net op zoek naar een zo klein mogelijk diafragma.

Opties en accessoires

Tot slot raden we je nog enkele handige extraatjes aan:

 • Ge´ntegreerde beeldstabilisator: als je body niet is gestabiliseerd, wordt een objectief met optische stabilisator interessant. Zo stel je langere sluitertijden in zonder dat je foto’s wazig worden.
 • UV-filter: een must om analoog te fotograferen in de zon, een extra beschermlaag voor je lens als je digitale foto’s maakt.
 • Zonnekap: handige bescherming tegen de volle zon én tegen krassen of stootjes.

Klaar om lenzen te vergelijken?

Proficiat, je spijkerde net je kennis over objectieven bij. Tijd om lenzen te vergelijken en te kiezen. Welke lens je koopt, hangt vooral af van je gebruik. Is dat heel gevarieerd? Dan bouw je je set van objectieven stap voor stap uit. Veel prachtfoto’s gewenst!

Kan ik je helpen ?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters