Welke luchtbevochtiger kopen? Word meteen wegwijs!

Welke luchtbevochtiger je best koopt, hangt af van je gebruik. Eerst sommen we de voordelen van een luchtbevochtiger op. Daarna bespreken we welke toestellen geschikt zijn voor welke ruimte en hoe ze precies werken. Ten slotte vertellen we je meer over enkele handige extra functies.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc2_humidificateur.jpg

Alle troeven van luchtbevochtigers op een rij

Wanneer je verwarming in de winter op volle toeren draait, droogt de lucht uit. Dan komt een luchtbevochtiger goed van pas, want te droge lucht in huis creëert onder andere infecties op de luchtwegen. Inderdaad, de ideale vochtigheidsgraad voor een goede gezondheid en comfort in je woning ligt tussen 40 % en 60 %. Maar waar helpt een luchtbevochtiger ook bij?

  • Je slaapt beter. 
  • Je kunt je beter concentreren. 
  • Je hebt minder stof in huis. 
  • Je luchtwegen en ogen raken minder vaak geïrriteerd. 
  • Je hebt minder last van ziektes, hooikoorts en hoofdpijn. 
  • Je houten meubels, vloeren en schilderijen drogen minder uit.
  • Minder huidirritatie.
  • Je muziekinstrumenten worden beschermd.
  • Je planten zijn gezond.

Een luchtbevochtiger: hoe het werkt

Er bestaan 4 soorten luchtbevochtigers die de lucht elk op hun eigen manier verdampen: ultrasone modellen, warmwaterverdampers, koudwaterverdampers en luchtwassers. Wij sommen alle voor- en nadelen voor jou op.

bloc4_humidificateur.jpg

1. Ultrasone verdampers

Ultrasone verdampers zetten water via trillingen met een hoge frequentie om in fijne nevel. De lucht neemt die nevel meteen op, nog vóór er druppels kunnen onstaan. Deze energiezuinige toestellen werken superstil, maar zijn niet geschikt voor gebruik met hard water. Plaats je ultrasone verdamper op een tafel voor een optimaal effect. Maar vermijd houten tafels vanwege het risico op spatten.

bloc4.1_humidificateur.jpg

2. Warmwaterverdampers

Warmwaterverdampers of stoombevochtigers verwarmen het water tot 100°C en blazen stoomdeeltjes door de ruimte. De stoom is 100% bacterie- en kiemvrij. En hij verhoogt de luchtvochtigheid heel snel. Ideaal voor een kort, maar krachtig gebruik. Het nadeel? Warmwaterverdampers zijn niet geschikt voor een continu gebruik en verbruiken meer energie. Ze worden ook niet aanbevolen voor kinderkamers of slaapkamers met huisdieren.

bloc4.2_humidificateur.jpg

3. Koudwaterverdampers

Deze luchtbevochtigers zuigen lucht aan langs een vochtige filtermat. Het water verdampt zo op een natuurlijke wijze en verspreidt zich door de ruimte. De filter bevochtigt de lucht, maar vangt ook stofdeeltjes op. Met koudwaterverdampers geniet je van een constante luchtbevochtiging. Vergeet echter niet om het filter om de 3 tot 6 maanden te vervangen.

bloc4.3_humidificateur.jpg

4. Luchtwassers

Luchtwassers doen meer dan alleen bevochtigen, ze reinigen de lucht ook door bacteriën eruit te halen. Een ventilator zuigt lucht aan. Stof en vuiltjes blijven kleven aan de draaischijven. Die schijven worden gewassen en gezuiverd in een waterbad. Daarna wordt de lucht opnieuw de omgeving in geblazen. Je gebruikt een luchtwasser continu en hoeft nooit filters te vervangen. Luchtwassers zijn zeer stil en kunnen de lucht niet overbevochtigen. Het resultaat? Een uitstekend binnenklimaat. Dit type luchtreiniger is ideaal voor mensen met allergieën of astma. Bovendien maakt het gebruik van een koolstoffilter om onaangename geuren te elimineren. Dit type bevochtiger neemt wel iets meer ruimte in beslag.

In de babykamer of op kantoor

Hou bij de keuze van je luchtbevochtiger ook rekening met de ruimte waarin je hem wil zetten. In de babykamer, in de woonkamer, in de slaapkamer of op kantoor? De grootte van de ruimte en het geluidsvolume van je toestel spelen een hoofdrol.

bloc3.2_humidificateur.jpg

Gebruik essentiële olieën

Sommige modellen kan je vullen met druppels essentiële olie om bijvoorbeeld je luchtwegen vrij te houden, het hoesten te voorkomen, de sinussen vrij te maken of om je te helpen ontspannen om de slaap te vatten.

bloc3_humidificateur.jpg

In de kinderkamer

Een luchtbevochtiger kopen voor de baby- of kinderkamer is een uitstekend plan. Hij voorkomt geïrriteerde luchtwegen bij je baby, maar wat je zeker ook wil vermijden is dat je kind wakker wordt door het geluid van het toestel. Kies daarom voor een heel stil model. Sommige luchtbevochtigers zijn zelfs speciaal ontworpen om in een baby- of kinderkamer te plaatsen.

In de slaapkamer

Niet enkel kinderen en baby’s hebben een goede nachtrust nodig. Ook die van jou is belangrijk. Kies dus ook voor een stil model en slaap de hele nacht rustig door. Er bestaan modellen met nachtmodus die ’s nachts stiller werken dan overdag. En met een dimbaar display heb je ook geen last van een oplichtend schermpje. Praktisch!

Bekijk alle stille modellen

bloc3.1_humidificateur.jpg

In de woonkamer

Je woonkamer is een middelgrote ruimte. Kies daarom voor een luchtbevochtiger die geschikt is voor een voldoende grote oppervlakte. Deze luchtbevochtigers hoeven niet even stil te werken als modellen voor in de slaapkamer.

Op kantoor

Op het werk is gezonde lucht natuurlijk net zo belangrijk. Waarom dus geen luchtbevochtiger kopen voor op je bureau? Meestal zijn ze geschikt voor grote ruimtes vanaf 60 m² en zijn ze vrij stil, zodat jij de hele dag geconcentreerd blijft!

bloc5_humidificateur.jpg

Luchtbevochtigers met dat tikkeltje meer

  • Ionisator: een luchtbevochtiger met ionisator heeft een dubbele functie. Door stofdeeltjes, pollen, dierenhaar,... een negatieve elektrische lading te geven, bundelen deze deeltjes zich en zullen ze bij een luchtreiniger makkelijker gefilterd kunnen worden. Bij luchtbevochtigers zullen deze deeltjes langzaam op de grond vallen. Je kan ze vervolgens eenvoudig verwijderen door te stofzuigen. Negatieve ionen zijn sterk aanwezig in niet-verontreinigde gebieden, zoals in de bergen en aan zee. Ze hebben een gunstig effect op mensen die vatbaar zijn voor ademhalingsziekten, hoofdpijn en depressieve toestanden. Negatieve ionen zijn namelijk rustgevend, zorgen voor ontspanning en een goed gevoel.
  • Automatische modus: wordt de lucht te droog? Dan schiet een model met automodus in actie om de luchtvochtigheidsgraad automatisch aan te passen.
  • Slimme luchtbevochtigers: deze geconnecteerde modellen kan je bedienen via je smartphone of tablet via een app.

Conclusie: welke luchtbevochtiger kopen?

Nu weet je precies waar je op moet letten bij het kiezen van een luchtbevochtiger:
- de grootte van je kamer
- geluidsniveau
- het type verdamping
- de extra functies die je wilt gebruiken
- uiterlijk
- het type luchtbevochtiger dat je nodig hebt
- accessoires: filters, essentiële oliën, hygrometer, enz.
Maak nu je keuze uit alle luchtbevochtigers!

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters