Winkelwagen
Leveringskosten: Gratis
Totaal: -
Afrekenen

SONY KD43X81KPAEP

Levering mogelijk vanaf 23.09.24 (€ 19,00)

€ 399,00  € 649,00
Of - Simulatie
Let op, geld lenen kost ook geld.
Vanden Borre installeert ook je tweede keuze toestel op maat (klik hier voor meer info). En om een afspraak te maken? Stuur een mail naar webshop@vandenborre.be na je bestelling

Dit toestel is uniek en wordt toegewezen aan de eerste klant die de bestelling ervan afrondt.

Technische specificaties

Schermdiagonaal 43 " (108 cm)
Schermtechnologie Niet meegedeeld
Schermresolutie 3840 x 2160 pixels (4K UHD)
Verversingssnelheid 50/60 Hz
Backlight Direct-led
Kleurdiepte 17 miljoen kleuren (8-bit)
HDR-compatibiliteit HDR10, Dolby Vision, HLG
Processor kernen Quad Core (4)
Processor 4K HDR Processor X1
Geluid Stereo
Inputlag Niet meegedeeld
Dolby Atmos compatibel
Aantal speakers 2
Totaal vermogen (RMS) 20 W
Smart TV-functie Ja, Android TV
Chromecast ingebouwd
Airplay
Spraakassistent Google Assistant
Ambilight
Ambient Mode
Wifi
Bluetooth
HDMI-ingangen 4x HDMI 2.0a
HDMI eARC
Aansluiting hoofdtelefoon
Digitale audio-out
Analoge audio-in
ARC via HDMI
VGA-aansluiting
CI+-interface
DVB-ondersteuning DVB-T2/C/S2
Ethernetaansluiting (RJ45)
Ecocheques aanvaard
Energiekost 21.06 euro/1000uur
Energieklasse F
Energieverbruik 54 kWh/1000u
Energieklasse HDR G
Energieverbruik HDR 72 kWh/1000u
Afstandsbediening Smart remote
Aanbevolen kijkafstand 1.5 tot 3 m
Gaming mode menu
Lichtsensor
Verkrijgbare formaten 43 / 50 / 55 / 65 / 75 inch
Introductiejaar 2022
Bijzonderheden -
Kleur behuizing Zwart
Draaivoet
VESA-norm 200 x 200
Afmetingen (HxBxD) 62.9 x 96.4 x 28.8 cm
Afmetingen zonder voet (HxBxD) 56.3 x 96.4 x 6.9 cm
Gewicht 10.1 kg
Vanden Borre-code 20099200 - 7927932 - 35
Schermdiagonaal

Het beeldformaat meet je schuin over het scherm. Die schermdiagonaal wordt weergegeven in centimeter of in inch. Een inch is gelijk aan 2,54 centimeter.

Hoe verder je van je scherm af zit, hoe groter je scherm het best is.

De aanbevolen kijkafstand is 2,5 keer de diagonaal

bv: tv met diagonaal van 1 meter (40 inch) = ideale kijkafstand van 2,5 meter.

Maar de ideale kijkafstand blijft deels persoonlijk, want de beleving is voor iedereen anders. Een uhd-resolutie zoals 4K of 8K (4x of 8x de resolutie van full hd) laat je ook toe om dichter bij een groot scherm te zitten zonder dat je individuele pixels ziet en kwaliteit verliest.

Schermresolutie

Schermresolutie is de hoeveelheid pixels op het scherm, bepaald door het aantal horizontale en verticale pixels (bijvoorbeeld Full HD: 1920x1080). Het is belangrijk omdat het de helderheid en scherpte van het beeld bepaalt; hogere resoluties tonen meer details, waardoor de beeldkwaliteit verbetert en tekst en afbeeldingen scherper worden weergegeven.


Enkele voorbeelden :

  • Full HD 1920x1080
  • 4K Ultra HD 3840x2160
  • 8k Ultra HD 8000 x 4320
Verversingssnelheid

De verversingssnelheid van een scherm, gemeten in Hertz (Hz), verwijst naar het aantal keer per seconde dat het scherm de beeldinformatie bijwerkt.

Een hogere verversingssnelheid zorgt over het algemeen voor vloeiendere en responsievere beelden, vooral bij snelle bewegingen.

Dit is vooral merkbaar bij activiteiten zoals gamen of het bekijken van video's.


Bijvoorbeeld:

50/60 Hz: Dit was vroeger de standaard verversingssnelheid. Het wordt nog steeds veel gebruikt, maar bij snelle bewegingen kan het soms een beetje schokkerig lijken.


100 Hz, 120 Hz en 144 Hz: Deze verversingssnelheden worden vaak gebruikt in gaming-monitors. Ze zorgen voor soepelere bewegingen en verminderen de kans op beeldvervaging bij snelle actiespellen.


240 Hz en hoger: Nog hogere verversingssnelheden zijn beschikbaar, voornamelijk voor gamingmonitors. Deze bieden de hoogste mate van vloeiendheid en responsiviteit, wat gunstig is voor serieuze gamers.


In het algemeen geldt dat voor dagelijkse taken zoals tekst lezen of video's bekijken, een verversingssnelheid van 60 Hz meestal voldoende is.

Voor gaming of andere toepassingen waar snelle bewegingen belangrijk zijn, kunnen hogere verversingssnelheden een waarneembaar verschil maken.

HDR-compatibiliteit

HDR-compatibiliteit bij een scherm of Blu-ray speler verwijst naar de mogelijkheid van het apparaat om High Dynamic Range (HDR) inhoud weer te geven. HDR is een technologie die een breder scala aan helderheidsniveaus en kleuren biedt in vergelijking met standaard dynamisch bereik (SDR), wat resulteert in een meer gedetailleerde en realistische weergave van beelden.

Dus, als een scherm of Blu-ray speler HDR-compatibel is, betekent dit dat het in staat is om HDR-beelden weer te geven. Dit is vooral van belang bij het bekijken van content die specifiek is gemasterd voor HDR, zoals bepaalde films, tv-shows of games. Het verbetert de visuele ervaring door levendigere kleuren, diepere zwarttinten en helderdere hooglichten te leveren, waardoor het beeld er indrukwekkender uitziet.


Processor kernen

De processor is het kloppende hart van je toestel. Hij bepaalt hoe snel je besturingssysteem reageert en hoe vlot applicaties en programma's werken.

De snelheid wordt uitgedrukt in gigahertz (GHz). Ook belangrijk voor de snelheid is het aantal kernen.

Hoe meer kernen, hoe sneller en hoe beter de prestaties van je toestel.


Enkele voorbeelden:

  • Dual Core = 2 kernen
  • Quad Core = 4 kernen
  • Hexa Core = 6 kernen
  • Octa Core = 8 kernen
  • Deca Core = 10 Kernen
  • Dodeca Core = 12 kernen
  • Tetradeca Core = 14 kernen
  • Hexadeca Core = 16 kernen


Processor kernen

De processor is het kloppende hart van je toestel. Hij bepaalt hoe snel je besturingssysteem reageert en hoe vlot applicaties en programma's werken.

De snelheid wordt uitgedrukt in gigahertz (GHz). Ook belangrijk voor de snelheid is het aantal kernen.

Hoe meer kernen, hoe sneller en hoe beter de prestaties van je toestel.


Enkele voorbeelden:

  • Dual Core = 2 kernen
  • Quad Core = 4 kernen
  • Hexa Core = 6 kernen
  • Octa Core = 8 kernen
  • Deca Core = 10 Kernen
  • Dodeca Core = 12 kernen
  • Tetradeca Core = 14 kernen
  • Hexadeca Core = 16 kernen


Geluid

Het geluid van een toestel verwijst naar de audioweergave die het kan produceren. Hier zijn de definities van verschillende geluidsconfiguraties:

  1. Mono (Monogeluid): Geluid dat uit één enkele audiobron komt. Het wordt weergegeven door één luidspreker, en het creëert geen stereo-effect omdat het alleen vanuit één richting komt.
  2. Stereo (Stereogeluid): Geluid dat wordt weergegeven door twee afzonderlijke audiobronnen (linker- en rechterkanaal). Stereo geeft een ruimtelijker geluid, waarbij verschillende audiocomponenten vanuit verschillende richtingen komen, waardoor een meer meeslepende luisterervaring ontstaat.
  3. Virtual Surround (Virtueel Surroundgeluid): Een audiotechnologie die probeert een surround sound-ervaring te creëren met behulp van slechts twee luidsprekers of hoofdtelefoon. Door gebruik te maken van bepaalde audiobewerkingstechnieken, wordt de indruk van geluid dat afkomstig is uit verschillende richtingen gesimuleerd, waardoor een surround-effect ontstaat.

Elk van deze geluidsconfiguraties biedt een andere luisterervaring, en de keuze hangt af van persoonlijke voorkeur en de toepassing, zoals muziek luisteren, films kijken of gamen.


Dolby Atmos compatibel

Dolby Atmos-compatibiliteit bij televisies betekent dat de tv in staat is om speciaal Dolby Atmos-geluid weer te geven. Dolby Atmos zorgt voor een unieke geluidsbeleving doordat het geluid van alle kanten lijkt te komen, zelfs van boven en onder. Het is belangrijk op te merken dat je ook een geluidssysteem nodig hebt dat Dolby Atmos ondersteunt, zoals een soundbar, om het volledige effect te ervaren.

Aantal speakers

Het aantal speakers bij een televisie geeft aan hoeveel ingebouwde luidsprekers er zijn of hoeveel speakers er bij het product worden geleverd.







Vermogen (RMS)

De referentiestandaard voor audiovermogen is RMS. Dit getal is het gemiddelde continue vermogen dat je speaker zonder schade aankan, of in het geval van een versterker het gemiddelde continue vermogen dat hij kan leveren. Let op, dit is niet het maximale vermogen, want de muziek bestaat uit afwisselend hoge en meer gematigde signalen. 12 Watt is voldoende om geluid te leveren in een ruimte zoals een kantoor of slaapkamer. Hoe groter de te vullen ruimte, hoe groter het aantal Watt moet zijn.

Smart TV

Een smart-tv is een televisie die is verbonden met internet en geavanceerde functionaliteiten biedt, zoals toegang tot streamingdiensten, apps en online content. Dit stelt gebruikers in staat om naast reguliere tv-programma's ook digitale content te bekijken en interactieve functies te gebruiken.


Enkele besturingssystemen (OS) voor smart-tv's zijn:


  • Tizen (Samsung): Gebruikt in Samsung Smart TV's, biedt een gebruiksvriendelijke interface en ondersteunt een breed scala aan apps.
  • WebOS (LG): LG's besturingssysteem voor smart-tv's, bekend om zijn intuïtieve en responsieve interface, en het ondersteunt populaire streamingdiensten.
  • Android TV (Google): Ontwikkeld door Google, draait op tv's van verschillende fabrikanten en biedt toegang tot de Google Play Store voor een uitgebreid aanbod van apps.
Chromecast ingebouwd

Een ingebouwde Chromecast verwijst naar de integratie van de Chromecast-technologie rechtstreeks in een apparaat, zoals een tv, geluidssysteem, of luidspreker. Chromecast is een product van Google dat draadloze streaming mogelijk maakt door content van een mobiel apparaat of computer naar een compatibel scherm of geluidssysteem te casten.

Het nut van een ingebouwde Chromecast ligt in het vereenvoudigen van het streamen van content. Met een ingebouwde Chromecast kan een gebruiker eenvoudig muziek, video's, foto's, en zelfs bepaalde apps vanaf een smartphone of ander apparaat naar het scherm of het geluidssysteem casten. Dit elimineert de noodzaak van extra externe Chromecast-apparaten en maakt het streamen van multimedia-inhoud naadloos en handig. Het vergroot ook de connectiviteit van het apparaat door het geschikt te maken voor draadloze streaming via het Chromecast-ecosysteem.


Airplay

AirPlay is een draadloze technologie ontwikkeld door Apple waarmee gebruikers multimedia-inhoud, zoals audio, video en foto's, kunnen streamen vanaf een Apple-apparaat naar compatibele ontvangers, zoals luidsprekers, Apple TV of smart-tv's.

Het nut van AirPlay ligt in het eenvoudig delen en afspelen van media vanaf verschillende Apple-apparaten op een groter scherm of luidsprekersysteem. Het biedt draadloze connectiviteit en maakt het mogelijk om naadloos en gemakkelijk multimedia-inhoud te delen en af te spelen in verschillende ruimtes van het huis of op compatibele apparaten. Het verbetert de gebruikerservaring door flexibiliteit en gemak te bieden bij het streamen van media.


Spraakassistent

Een voice assistant, of spraakassistent, is een softwareprogramma dat gesproken opdrachten van gebruikers begrijpt en uitvoert. Deze assistenten maken gebruik van spraakherkenningstechnologie en kunstmatige intelligentie om taken uit te voeren of informatie te verstrekken op basis van gesproken instructies.

Het nut van een voice assistant ligt in het vereenvoudigen van interacties met technologische apparaten en het bieden van handsfree bediening. Gebruikers kunnen met spraakopdrachten apparaten zoals smartphones, smart tv's, slimme speakers en andere slimme apparaten bedienen. Voice assistants kunnen taken uitvoeren zoals het afspelen van muziek, het verstrekken van weersinformatie, het instellen van herinneringen, het beantwoorden van vragen, en nog veel meer.

Door voice assistants kunnen gebruikers op een natuurlijke en intuïtieve manier communiceren met technologie, waardoor het gemakkelijker wordt om dagelijkse taken uit te voeren zonder fysieke interactie met het apparaat. Populaire voice assistants zijn onder andere Siri van Apple, Google Assistent, Amazon Alexa, en Microsoft Cortana.


Philips Ambilight

Philips Ambilight is een speciale functie op sommige Philips-televisies. Het gebruikt lampjes aan de achterkant van de tv om gekleurde lichteffecten op de muur te creëren die overeenkomen met wat je op het scherm ziet. Dit zorgt voor een cool visueel effect en maakt het tv-kijken nog interessanter en meeslepender. Het licht past zich aan aan de kleuren op het scherm, wat niet alleen er gaaf uitziet, maar ook je kijkervaring comfortabeler kan maken.

Ambient Mode

Ambient Mode bij een televisie is een functie waarmee de tv een soort van achtergrondinformatie of sfeer kan bieden wanneer deze niet actief wordt gebruikt voor het weergeven van reguliere tv-programma's of films. In Ambient Mode transformeert de tv zich in een soort van digitale kunstgalerij of informatiedisplay.

Kenmerken van Ambient Mode kunnen onder andere zijn:

  1. Achtergrondafbeeldingen: De tv kan verschillende achtergrondafbeeldingen weergeven, zoals kunstwerken, foto's of landschappen.
  2. Klok en weersinformatie: Ambient Mode kan ook de tijd, datum en weersinformatie tonen, waardoor de tv functioneert als een soort informatiehub.
  3. Aanpasbare widgets: Gebruikers kunnen mogelijk widgets aanpassen en toevoegen, zoals een kalender of nieuwsfeed.
  4. Camouflage met de muur: Sommige tv's kunnen proberen zichzelf visueel te integreren met de muur waarop ze zijn gemonteerd, waardoor ze min of meer onopvallend lijken wanneer ze niet actief worden gebruikt.

Ambient Mode is ontworpen om de televisie een nuttige rol te laten spelen, zelfs wanneer deze niet actief wordt gebruikt voor het bekijken van programma's, en het biedt een meer esthetische en functionele ervaring wanneer de tv in de standby-modus staat.


Wifi

Toestellen met wifi kunnen verschillende snelheden hebben, zoals wifi 4, wifi 5 en wifi 6. Deze aanduidingen verwijzen naar verschillende generaties van draadloze netwerktechnologieën.

  • Wifi 4 (802.11n): Dit is een oudere standaard die snelheden tot enkele honderden megabits per seconde kan ondersteunen. Het wordt nog steeds op sommige oudere apparaten gebruikt.
  • Wifi 5 (802.11ac): Deze standaard biedt hogere snelheden en betere prestaties dan wifi 4. Het kan snelheden in de gigabit per seconde range ondersteunen.
  • Wifi 6 (802.11ax): Dit is de nieuwste generatie wifi en biedt verbeterde snelheden, prestaties en efficiëntie, vooral in omgevingen met veel apparaten die met hetzelfde netwerk verbonden zijn.

Soms heb je een dongle nodig om wifi te ontvangen, vooral als een apparaat niet is ingebouwd met de benodigde wifi-mogelijkheden. Een dongle is een externe adapter die je op een USB-poort kunt aansluiten om draadloze connectiviteit toe te voegen aan een apparaat dat oorspronkelijk niet over wifi beschikte.

Het is belangrijk om te weten welke wifi-generatie je apparaten ondersteunen, omdat dit van invloed is op de snelheden en prestaties van je draadloze verbinding.

Bluetooth

Bluetooth is een draadloze communicatietechnologie die apparaten in staat stelt om draadloos gegevens met elkaar te delen over korte afstanden. Het maakt gebruik van radiogolven in de 2,4 GHz-band om apparaten, zoals smartphones, tablets, laptops, koptelefoons, en andere randapparatuur, met elkaar te verbinden en gegevens uit te wisselen. Bluetooth wordt vaak gebruikt voor het overbrengen van audio, het koppelen van apparaten, het verzenden van bestanden en het bedienen van randapparatuur zonder fysieke kabels.

HDMI-ingangen

Het aantal HDMI-ingangen op een apparaat verwijst naar de hoeveelheid beschikbare poorten waarmee andere apparaten, zoals spelconsoles, dvd-spelers, of streamingapparaten, kunnen worden aangesloten via HDMI-kabels. HDMI, wat staat voor High Definition Multimedia Interface, is een digitale verbinding die zowel audio als video ondersteunt in hoge kwaliteit.

Het voordeel van meerdere HDMI-ingangen is veelzijdigheid en connectiviteit. Met meerdere HDMI-poorten kunnen gebruikers verschillende apparaten gelijktijdig aansluiten zonder constant kabels te hoeven verwisselen. Dit maakt het eenvoudig om tussen apparaten te schakelen en zorgt voor een soepele en efficiënte multimedia-ervaring. Het is vooral handig bij het gebruik van moderne televisies, AV-ontvangers, soundbars, en andere audiovisuele apparatuur, waar diverse HDMI-aangesloten apparaten worden gebruikt.

HDMI eARC

eARC staat voor "enhanced Audio Return Channel," en het is een geavanceerde versie van ARC (Audio Return Channel), een functie die wordt gebruikt in HDMI-connecties tussen audio- en videobronnen, zoals een tv en een soundbar of AV-ontvanger.

Het belangrijkste verschil tussen eARC en ARC ligt in de overdracht van audiogegevens. eARC biedt een hogere bandbreedte en is in staat om ongecomprimeerde audioformaten met een hogere resolutie, zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio, over te brengen. Dit resulteert in een betere geluidskwaliteit, vooral bij het streamen van hoogwaardige audio vanaf een compatibel apparaat naar een home-entertainmentsysteem.

In eenvoudige bewoordingen, eARC is een verbeterde versie van ARC die een grotere capaciteit heeft om hoogwaardige, ongecomprimeerde audiogegevens over te dragen, wat resulteert in een verbeterde geluidservaring bij het gebruik van moderne home theater-systemen.


Aansluiting hoofdtelefoon

Een aansluiting voor een hoofdtelefoon is een fysieke poort op een apparaat, zoals een smartphone, laptop, of audioapparaat, waarin je een hoofdtelefoon kunt steken. Deze poort maakt een bedrade verbinding mogelijk tussen het apparaat en de hoofdtelefoon via een audiokabel met een 3,5 mm jack audio-aansluiting.

Het voordeel van een fysieke hoofdtelefoonaansluiting is dat het directe connectiviteit biedt voor bedrade hoofdtelefoons. Hierdoor kun je zonder enige draadloze of adaptergedoe genieten van audio. Het is handig voor situaties waarin draadloze connectiviteit niet nodig is of wanneer je een bedrade hoofdtelefoon wilt gebruiken zonder afhankelijk te zijn van batterijduur. Het zorgt ook voor brede compatibiliteit met een verscheidenheid aan hoofdtelefoons, waardoor je jouw favoriete bedrade hoofdtelefoon kunt gebruiken met apparaten die over deze fysieke poort beschikken.

Digitale audio-in/out

Sommige audiovisuele apparaten beschikken over een digitale ingang of uitgang. Een digitale ingang of uitgang maakt gebruik van digitale signalen, die bestaan uit discrete bits, om audio-informatie over te brengen. Dit in tegenstelling tot analoge signalen, die elektrische golven gebruiken.

Digitale ingangen/uitgangen kunnen verschillende vormen aannemen, zoals:

  1. Digitale audio-ingang (bijv. S/PDIF): Deze wordt vaak gebruikt voor de overdracht van digitale audio van bijvoorbeeld een dvd-speler naar een receiver.
  2. HDMI (High Definition Multimedia Interface): Naast het overdragen van video ondersteunt HDMI ook digitale audio, waardoor het een veelzijdige aansluiting is voor audiovisuele apparatuur.
  3. USB (Universal Serial Bus): USB wordt niet alleen gebruikt voor gegevensoverdracht maar ook voor digitale audio tussen apparaten zoals computers en audioapparatuur.

Digitale verbindingen bieden voordelen zoals een hogere geluidskwaliteit en minder gevoeligheid voor interferentie in vergelijking met analoge verbindingen. Het is belangrijk om te controleren welke digitale aansluitingen beschikbaar zijn op de apparaten om ervoor te zorgen dat ze compatibel zijn en om de best mogelijke geluidskwaliteit te bereiken.

Analoge audio-in/out

Sommige audiovisuele apparaten hebben nog steeds een analoge audio-ingang of -uitgang, zelfs te midden van de groeiende prevalentie van digitale connectiviteit. Een analoge audioverbinding maakt gebruik van elektrische signalen om geluid over te brengen, in tegenstelling tot digitale signalen die uit discrete bits bestaan.

Voorbeelden van analoge audioverbindingen zijn onder meer:

  1. RCA (tulp/cinch) aansluitingen: Deze worden vaak gebruikt voor stereosystemen, audio-ontvangers en oudere televisies. Rode en witte pluggen worden gebruikt voor het overbrengen van het rechter- en linkerkanaal van het stereogeluid.
  2. 3,5 mm audiostekker: Ook bekend als de "mini-jack" of "koptelefoonaansluiting". Deze wordt vaak gebruikt in draagbare apparaten, zoals smartphones, laptops en sommige audioapparatuur.
  3. 6,35 mm audiostekker: Dit is de grotere versie van de audiostekker en wordt vaak gebruikt voor hoofdtelefoons, instrumenten en professionele audioapparatuur.
  4. XLR-aansluitingen: Deze worden vaak gebruikt in professionele audio-instellingen, zoals opnamestudio's en live geluidssystemen.

Als je bijvoorbeeld een oudere platenspeler met een RCA-uitgang hebt en je wilt deze aansluiten op een moderne geluidsinstallatie met een 3,5 mm audio-ingang, zou je een kabel nodig hebben met RCA aan de ene kant en een 3,5 mm stekker aan de andere kant. Dit zou zorgen voor de overdracht van het analoge audiosignaal tussen de twee apparaten. Het is belangrijk om de juiste kabels te gebruiken om compatibiliteitsproblemen te voorkomen.

ARC via HDMI

Audio Return Channel, vaak afgekort als ARC, is een technologische functie die wordt gebruikt in HDMI (High Definition Multimedia Interface) -verbindingen.


In eenvoudige bewoordingen stelt ARC je in staat om het geluid van je televisie via een enkele HDMI-kabel terug te sturen naar een ander apparaat, meestal een audio-ontvanger of een soundbar.

Met ARC hoef je niet langer aparte audiokabels te gebruiken om het geluid van je tv naar een extern audioapparaat te sturen. In plaats daarvan wordt het geluid via dezelfde HDMI-kabel verstuurd die wordt gebruikt voor het verzenden van video- en audio-informatie van andere apparaten naar je tv.

Kort gezegd maakt de Audio Return Channel het aansluiten van audioapparatuur op je tv eenvoudiger en efficiënter door gebruik te maken van de HDMI-verbinding die al aanwezig is.

VGA-aansluiting

Een VGA-aansluiting (Video Graphics Array) is een analoge videostandaard die wordt gebruikt voor het overbrengen van beeldsignalen tussen een computer of ander apparaat en een beeldscherm, zoals een monitor of projector. De VGA-aansluiting maakt gebruik van een 15-pins connector en werd vroeger veel gebruikt als de standaard voor het aansluiten van computers op externe beeldschermen.

Het nut van een VGA-aansluiting ligt in zijn veelzijdigheid en brede compatibiliteit. Het stelt gebruikers in staat om computers, laptops, projectors, en oudere beeldschermen met elkaar te verbinden, zelfs als ze niet over moderne digitale aansluitingen zoals HDMI of DisplayPort beschikken. VGA wordt echter geleidelijk vervangen door digitale aansluitingen vanwege de beperktere beeldkwaliteit en de opkomst van modernere technologieën.

CI+-interface

De CI+ (Common Interface Plus) -interface bij een televisie is een technologie die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot betaaltelevisiekanalen zonder dat daarvoor een externe set-top box nodig is.

Met een CI+ module en een smartcard van een televisieaanbieder kun je gecodeerde kanalen bekijken op je televisie. De CI+ module wordt in een speciale sleuf in de televisie gestoken en de smartcard wordt in de module geplaatst.

Dit maakt het mogelijk om televisiezenders te bekijken die zijn gecodeerd volgens een bepaald systeem, zoals DVB-C (digitale kabel), DVB-S (digitale satelliet) of DVB-T (digitale terrestrische televisie), zonder dat je een aparte ontvanger nodig hebt. Het biedt een handige en geïntegreerde oplossing voor het bekijken van betaaltelevisie op moderne televisietoestellen.

DVB-ondersteuning

DVB-ondersteuning op televisies betekent dat de tv geschikt is voor het ontvangen van digitale televisiesignalen. Hierdoor kun je genieten van betere beeldkwaliteit en meer kanalen zonder extra kastjes. Het maakt rechtstreekse ontvangst mogelijk, zonder de noodzaak van externe ontvangers zoals bv. een decoder







Ethernetaansluiting (RJ45)

Een ethernetverbinding verwijst naar het gebruik van een fysieke bekabelde verbinding om gegevens te verzenden tussen apparaten, zoals computers, routers, en andere netwerkapparatuur. Deze bekabelde verbinding maakt gebruik van Ethernet-kabels, meestal met RJ45-connectoren, om een betrouwbare en stabiele communicatie tot stand te brengen.

Het belang van een ethernetverbinding ligt in verschillende aspecten:

  1. Stabiliteit en Betrouwbaarheid: Ethernet biedt over het algemeen een stabielere en betrouwbaardere verbinding dan draadloze verbindingen, wat vooral belangrijk is voor toepassingen die een constante en snelle gegevensoverdracht vereisen, zoals online gaming of streaming van HD-video's.
  2. Hogere Snelheden: Ethernetverbindingen kunnen hogere snelheden ondersteunen dan veel draadloze verbindingen, wat cruciaal is voor taken die grote hoeveelheden gegevens verwerken, zoals het downloaden van bestanden of het streamen van media.
  3. Minder Gevoelig voor Interferentie: Omdat het een bekabelde verbinding is, is ethernet minder gevoelig voor interferentie van andere elektronische apparaten of fysieke obstakels, wat de algehele prestaties verbetert.
  4. Beveiliging: Ethernetverbindingen kunnen veiliger zijn dan draadloze verbindingen, omdat ze minder kwetsbaar zijn voor bepaalde vormen van cyberaanvallen.

Kortom, een ethernetverbinding biedt voordelen op het gebied van stabiliteit, snelheid en betrouwbaarheid, wat het een cruciale keuze maakt voor veel toepassingen in zowel thuis- als zakelijke netwerkomgevingen.

Ecocheques aanvaard

"Ecocheques aanvaard": Een aanduiding dat ecocheques worden geaccepteerd als betalingsmiddel, zowel in de winkel als bij de levering.


Ecocheques zijn bedoeld voor de aanschaf van ecologische en duurzame producten of diensten, waardoor je milieubewuste keuzes kunt maken bij je aankopen, of je nu direct in de winkel koopt of kiest voor thuislevering.

Energiekost

De energiekost geeft het verbruik van het toestel weer in euro per 1000 uur. Het wordt berekend op basis van het verbruik per 1000 uur van het toestel en van de gemiddelde* energieprijs.

*Het gemiddelde tarief voor februari 2024 = 0,33 euro per kilowattuur (€/kWh)

Energieklasse

Er bestaat in de hele Europese Unie een uniform energielabel. Dit label is eenvormig voor alle apparaten in een bepaalde categorie (bv. wasmachines, koelkasten, enz.) zodat je gemakkelijk het energieverbruik van verschillende toestellen kunt vergelijken. Sinds 1 maart 2021 gelden nieuwe criteria voor het bepalen van het energielabel. De nieuwe energielabels gaan van A tot G.Het energielabel drukt de energiescore uit in zogenaamde energieklassen. Deze energieklassen gaan van zeer energiezuinig A tot zeer energieverspillend G. Het verbruik van je toestel is minstens zo belangrijk als de aankoopprijs. Anders gezegd: een duurder nieuw apparaat is uiteindelijk goedkoper als het weinig energie verbruikt. Indien je kiest voor een energiezuinig apparaat, gaat de winst bovendien niet alleen naar je portefeuille maar ook naar het milieu. Hoe minder energie er verloren gaat, hoe beter voor de natuur. Klik hier voor gedetailleerde info over de nieuwe energielabels https://www.vandenborre.be/info/nieuwe-energielabels.

Energieverbruik

Energieverbruik per 1000 uur geeft aan hoeveel elektriciteit een apparaat zou verbruiken als het continu gedurende 1000 uur ingeschakeld zou blijven. Het wordt vaak gebruikt bij elektronica zoals televisies om een inschatting te geven van het langdurige energieverbruik.

Het energieverbruik per 1000 uur hangt af van verschillende factoren, waaronder:

  1. Type en grootte van het apparaat: Grotere apparaten verbruiken over het algemeen meer energie dan kleinere.
  2. Technologie: Verschillende technologieën hebben verschillende energie-efficiëntieniveaus. Bijvoorbeeld, LED-televisies zijn over het algemeen energiezuiniger dan oudere modellen met gloeilampen.
  3. Helderheid en instellingen: Hogere helderheid en intensievere instellingen kunnen leiden tot een hoger energieverbruik. Energiezuinige instellingen zoals de helderheid verlagen kunnen het verbruik verminderen.
  4. Energielabel: Apparaten met een hoger energielabel zijn over het algemeen energiezuiniger.
  5. Gebruikspatronen: Hoe vaak je het apparaat gebruikt en hoe lang het aan staat, beïnvloedt het totale energieverbruik.

Het is belangrijk om naar het energielabel en de specificaties van het apparaat te kijken om een idee te krijgen van het verwachte energieverbruik en de factoren die hierop van invloed zijn.

Energieklasse HDR

Het is interessant om te weten dat er voor televisies of monitoren ook een energieklasse voor HDR (High Dynamic Range) wordt toegewezen. Deze energieklasse geeft eigenlijk aan hoe efficiënt en zuinig het apparaat omgaat met energie bij het weergeven van HDR-content.

Wanneer je een televisie of monitor kiest met een goede energieklasse voor HDR, betekent dit dat het apparaat niet alleen in staat is om indrukwekkende beeldkwaliteit te leveren, maar dit ook doet op een energiezuinige manier. Het is een soort extra waardering voor de prestaties en het energieverbruik van het scherm, waardoor je niet alleen kunt genieten van prachtige beelden, maar ook bewust kunt omgaan met energie. Een handige richtlijn bij het selecteren van een nieuw scherm.

Energieverbruik HDR

Het energieverbruik van een apparaat kan variëren op basis van verschillende factoren, waaronder het type inhoud dat wordt weergegeven. High Dynamic Range (HDR) is een technologie die wordt gebruikt bij beeldweergave om een breder scala aan helderheid en contrast weer te geven. Wanneer een televisie HDR-content weergeeft, kan het zijn dat de helderheid en de intensiteit van de beelden toenemen, wat het energieverbruik tijdens het bekijken van HDR-content mogelijk kan beïnvloeden.

In het algemeen zal het energieverbruik van een apparaat tijdens het weergeven van HDR-content waarschijnlijk hoger zijn dan wanneer het standaard content weergeeft, omdat HDR vaak vraagt om intensievere prestaties van de beeldweergave. Het specifieke effect kan echter variëren afhankelijk van de technologie en efficiëntie van het apparaat.


Afstandsbediening

Als een toestel over een afstandsbediening beschikt, betekent dit dat je het apparaat kunt bedienen zonder fysiek bij het toestel zelf te zijn. Met de afstandsbediening kun je commando's en instructies naar het toestel sturen, meestal via draadloze signalen, waardoor je op afstand functionaliteiten kunt bedienen.

Hier zijn enkele algemene voordelen en toepassingen van een afstandsbediening:

  1. Gemak: Het belangrijkste voordeel is het gemak. Je kunt het toestel bedienen vanuit je luie stoel, je bed of een andere comfortabele locatie zonder naar het apparaat zelf te hoeven lopen.
  2. Multifunctionaliteit: Afstandsbedieningen hebben vaak meerdere knoppen en functies, waardoor je verschillende taken en instellingen kunt beheren zonder het hoofdtoestel aan te raken.
  3. Toegankelijkheid: Voor mensen met beperkte mobiliteit of specifieke behoeften kan een afstandsbediening de bediening van elektronische apparaten vergemakkelijken.
  4. Consistentie: Afstandsbedieningen bieden een gestandaardiseerde manier om verschillende apparaten te bedienen, waardoor het gebruik van de apparaten intuïtiever wordt.

Voorbeelden van apparaten met afstandsbedieningen zijn televisies, audioapparatuur, airconditioners, projectoren, enzovoort. Het gebruik van een afstandsbediening kan het algehele gebruikscomfort van het toestel verbeteren.

Aanbevolen kijkafstand

De kijkafstand voor televisies is de optimale afstand tussen de kijker en het scherm voor een comfortabele en meeslepende kijkervaring.

Hoewel het afhangt van persoonlijke voorkeuren, wordt een veelvoorkomende vuistregel aanbevolen: de diagonaal van het tv-scherm in inches (1 inch = 2,54 cm) vermenigvuldigen met 1,5 tot 2,5.

Bijvoorbeeld, voor een 55-inch tv (ongeveer 139,7 cm) zou de ideale kijkafstand ergens tussen de 213 en 356 cm liggen.

Gaming mode menu

Een Gaming Mode-menu bij televisies is een specifieke instelling die is ontworpen om de beeldkwaliteit en prestaties van de tv te optimaliseren tijdens het spelen van videogames. Deze modus is bedoeld om de reactietijd te verbeteren, de invoervertraging te verminderen en over het algemeen een betere game-ervaring te bieden. Hier zijn enkele kenmerken van een Gaming Mode-menu:

  1. Verminderde Invoervertraging: Gaming Mode kan de vertraging tussen het indrukken van een knop op de gamecontroller en de bijbehorende actie op het scherm verminderen, wat belangrijk is voor snelle en responsieve gameplay.
  2. Snellere Reactietijd: Het kan de reactietijd van het scherm verbeteren, wat resulteert in minder bewegingsonscherpte en vloeiendere beelden, vooral bij snelle actiescènes in games.
  3. Optimalisatie van Beeldinstellingen: Gaming Mode past vaak de beeldinstellingen aan voor een betere zichtbaarheid en helderheid, aangepast aan de specifieke eisen van videogames.
  4. Verbeterde Grafische Prestaties: Het menu kan bepaalde grafische functies optimaliseren om de algehele prestaties van de tv te verbeteren, wat nuttig is bij het weergeven van grafisch intensieve games.

Gaming Mode is vooral populair bij tv's die worden gebruikt in combinatie met gameconsoles, waarbij de nadruk ligt op een soepele en snelle game-ervaring. Het stelt gebruikers in staat om snel te schakelen tussen de reguliere tv-modus en een speciale modus geoptimaliseerd voor gaming, afhankelijk van hun behoeften.


Lichtsensor

Een lichtsensor bij een televisie heeft als doel om automatisch de helderheid van het tv-scherm aan te passen op basis van de hoeveelheid omgevingslicht in de kamer. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van een lichtsensor:

  1. Optimalisatie van Beeldkwaliteit: De lichtsensor kan de helderheid van het scherm aanpassen aan de omgevingslichtomstandigheden, wat resulteert in een geoptimaliseerde beeldkwaliteit. Bij veel omgevingslicht kan de helderheid van het scherm worden verhoogd om ervoor te zorgen dat het beeld nog steeds goed zichtbaar is.
  2. Energiebesparing: In omstandigheden met weinig omgevingslicht kan de lichtsensor de helderheid verminderen, wat kan bijdragen aan energiebesparing. Dit is vooral handig wanneer de tv in een donkere kamer wordt gebruikt, waardoor onnodig energieverbruik wordt voorkomen.
  3. Comfortabele Kijkervaring: De automatische aanpassing van de helderheid zorgt voor een comfortabelere kijkervaring, omdat het voorkomt dat het scherm te helder of te donker is in verschillende lichtomstandigheden. Dit kan vermoeidheid van de ogen verminderen.

Over het algemeen draagt de lichtsensor bij aan een meer geoptimaliseerde en energie-efficiënte kijkervaring, aangepast aan de specifieke lichtomstandigheden in de kamer.

Verkrijgbare formaten

Een aanduiding van welke formaten er voor dit product beschikbaar zijn.

Introductiejaar

Het introductiejaar van een elektrisch apparaat verwijst naar het jaar waarin dat specifieke model voor het eerst op de markt is gebracht en beschikbaar is gesteld voor aankoop door consumenten. Het is belangrijk om het introductiejaar te weten bij elektrische apparaten om verschillende redenen:

  1. Technologische Vooruitgang: Het introductiejaar geeft aan hoe recent een apparaat is uitgebracht. Nieuwere modellen hebben vaak verbeterde functies en technologieën in vergelijking met oudere modellen.
  2. Ondersteuning en Updates: Fabrikanten bieden vaak ondersteuning en software-updates voor een bepaalde periode na de introductie. Het kennen van het introductiejaar helpt bij het inschatten van de verwachte levensduur van softwareondersteuning.
  3. Prijs en Beschikbaarheid: Elektronische apparaten kunnen in prijs dalen naarmate ze ouder worden of wanneer er nieuwere modellen op de markt komen. Kennis van het introductiejaar kan helpen bij het maken van geïnformeerde beslissingen over aankopen.
  4. Compatibiliteit en Accessoires: Bij het zoeken naar accessoires of compatibele apparaten is het nuttig om het introductiejaar te kennen. Nieuwere modellen hebben mogelijk specifieke accessoires of technologieën die niet beschikbaar zijn voor oudere modellen.

Over het algemeen biedt het introductiejaar van een elektrisch apparaat context over de leeftijd en functionaliteiten, wat kan helpen bij het maken van weloverwogen beslissingen met betrekking tot aankoop, onderhoud en compatibiliteit.


Bijzonderheden

Extra details vertellen je wat meer over het apparaat, dingen die je niet in de kenmerkenlijst ziet staan. Denk aan extra accessoires, speciale technologieën, en andere handige snufjes.

Kleur behuizing

De kleur van de behuizing van een televisie verwijst naar de buitenkant van de tv, zoals zwart, zilver of wit. Het is belangrijk omdat het bepaalt hoe goed de tv past bij je interieur en hoe het eruitziet in de ruimte. Het heeft geen invloed op de prestaties, maar het is een persoonlijke keuze voor hoe je wilt dat je tv eruitziet.

VESA-norm

De VESA-norm bepaalt gestandaardiseerde specificaties voor montagegaten op de achterkant van beeldschermen. Hierdoor kunnen schermen gemakkelijk worden gemonteerd op VESA-compatibele beugels. Bijvoorbeeld: als een tv VESA 200x200 is, betekent dit dat de montagegaten zich in een vierkant patroon van 200 bij 200 millimeter bevinden.

Afmetingen (HxBxD)

Afmetingen refereren simpelweg aan de lengte, breedte en hoogte van een apparaat. Waarom zijn ze van belang? Nou, ze bepalen hoeveel ruimte het apparaat in beslag neemt in je huis of kantoor. Het is praktisch om ervoor te zorgen dat het apparaat past waar je het wilt hebben. Daarnaast spelen afmetingen een rol in de gebruiksvriendelijkheid, esthetiek en logistiek van het apparaat. Het is dus best een belangrijk aspect om in overweging te nemen bij het kiezen van je toestel.

Afmetingen zonder voet (HxBxD)

Afmetingen zonder voet verwijst naar de fysieke grootte van een elektronisch apparaat, zoals een televisie of monitor, wanneer het wordt gemeten zonder de bijgeleverde standaard of voet. Deze meting geeft de hoogte, breedte en diepte aan van het apparaat zonder de extra ruimte die de voet inneemt.

In meer eenvoudige bewoordingen, als je bijvoorbeeld de "afmetingen zonder voet" van een televisie bekijkt, krijg je een idee van hoe groot het scherm is en hoeveel ruimte het in beslag neemt op een tafel of muur, zonder rekening te houden met de standaard waarop het rust. Het is een handige specificatie voor mensen die van plan zijn het apparaat aan de muur te bevestigen of een alternatieve standaard te gebruiken.


Gewicht

Gewicht bij een toestel verwijst naar de massa of zwaarte van het apparaat, meestal uitgedrukt in kilogrammen (kg) of grammen (g). Het belang van het gewicht van een toestel kan variëren afhankelijk van het type apparaat en het gebruiksscenario.

  1. Draagbaarheid: Bij draagbare apparaten zoals laptops, tablets, of smartphones is het gewicht belangrijk omdat het invloed heeft op draagbaarheid. Lichtere apparaten zijn over het algemeen gemakkelijker mee te nemen en te hanteren.
  2. Handzaamheid: Voor handbediende apparaten, zoals camera's of gereedschap, kan het gewicht van invloed zijn op hoe comfortabel het is om het apparaat langdurig vast te houden en te gebruiken.
  3. Stabiliteit en plaatsing: Bij grotere apparaten, zoals televisies of monitoren, kan het gewicht van invloed zijn op de stabiliteit en de manier waarop het apparaat wordt geplaatst of gemonteerd.
  4. Draagkracht: Bij bevestigingsapparatuur, zoals muurbeugels, is het belangrijk om het gewicht van het apparaat te kennen om ervoor te zorgen dat de bevestiging voldoende draagkracht heeft.

In het algemeen is het begrip van het gewicht van een toestel essentieel om de draagbaarheid, bruikbaarheid en veilige plaatsing ervan te waarborgen, afhankelijk van het specifieke doel en de toepassing van het apparaat.