De nieuwe energielabels

Sinds 1 maart 2021 krijgen wasmachines, vaatwassers, koelkasten, diepvriezers, wijnkasten, televisies en computerschermen een nieuw energielabel met een classificatie van A tot G. De vorige classificatie met labels A+++, A++ en A+ verdwijnt en maakt plaats voor een vereenvoudigde indeling zodat jij als consument opnieuw duidelijk ziet welke toestellen écht energiezuinig zijn. We leggen je uit waarom er nieuwe energielabels komen en wat er voor jou verandert.

Wat zijn de veranderingen?

Als je een wasmachine of televisie wil kopen, vertelt het energielabel je hoe duurzaam en energie-efficiënt het toestel is. De voorbije jaren ging dit van energieklasse A+++ voor zeer energiezuinig tot energieklasse G voor een gulzige energievreter.

De nieuwe energielabels gaan van A tot G en zijn gekoppeld aan nieuwe en strengere criteria. Zo kan een koelkast die het A+++ label had nu label B of C krijgen. Ook de testmethodes voor de toekenning van een energielabel zijn enigszins aangepast. Er kunnen dus kleine verschillen in energieverbruik zijn tussen het oude en het nieuwe label.

Bovendien komt op de nieuwe labels een QR-code met extra informatie over het toestel.

Deze wijziging heeft voornamelijk gevolgen voor apparaten zoals wasmachines, was-droogcombinaties, vaatwassers, diepvriezers, koelkasten, wijnkasten, televisies en pc-schermen.

Wat verandert er voor mij?

Wil jij sowieso een toestel met een A-label? Weet dan dat de criteria voor het nieuwe A-label zeer streng zijn. Ga je binnenkort op zoek naar een koelkast met het nieuwe energielabel A, dan zou het wel eens kunnen dat je er geen vindt. Maar geen paniek: in ons ruime assortiment vind je zeker het toestel dat beantwoordt aan je behoeften.

Momenteel vind je in de verpakking van de toestellen zowel het oude als het nieuwe energielabel. Door beide labels te vergelijken kan je alvast wennen aan de nieuwe classificatie.

Vanaf 1 maart 2021 krijgt een eerste groep toestellen een nieuw energielabel: vaatwassers, wasmachines en wasdroogcombinaties (uitgezonderd droogkasten), koelkasten en diepvriezers, wijnklimaatkasten, tv’s en computerschermen. In een latere fase volgen lampen en andere categorieën.

Waarom nieuwe energielabels?

De criteria die bepalen welk label een apparaat krijgt, gaan al heel wat jaren mee. En in al die jaren werden elektrotoestellen steeds zuiniger. Zo moet je vandaag al bijna Sherlock Holmes zijn om bijvoorbeeld een vaatwasser met energielabel B te vinden.

Toestellen met energielabels B tot G waren dus bijna helemaal verdwenen, maar je vond heel veel toestellen met diverse A-labels. Dat zorgde voor verwarring. Want misschien denk je dat een toestel met gelijk welk A-label altijd goed scoort. Toch was er een groot verschil tussen pakweg het A+++ label en het A+ label. Tijd om dat aan te pakken, met nieuwe energielabels.
Kan ik je helpen ?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters