De nieuwe energielabels

Op 1 maart 2021 kregen wasmachines, vaatwassers, koelkasten, diepvriezers, wijnkasten, tv's en pc-schermen een nieuw energielabel met een classificatie van A tot G. De vorige classificatie met labels A+++, A++ en A+ verdween en maakte plaats voor een vereenvoudigde indeling zodat jij als consument opnieuw duidelijk ziet welke toestellen écht energiezuinig zijn. We leggen je uit wat er veranderd is en welke toestellen je met je ecocheques kan aankopen.

Wat is er veranderd?

Als je een groot elektrotoestel of een televisie wil kopen, vertelt het energielabel je hoe duurzaam en energie-efficiënt dat toestel is. De voorbije jaren ging dit van energieklasse A+++ voor zeer energiezuinig tot energieklasse G voor een gulzige energievreter.

De nieuwe energielabels gaan van A tot G en zijn gekoppeld aan nieuwe en strengere criteria. Zo kan een koelkast die het A+++ label had nu label B of C hebben. Ook de testmethodes voor de toekenning van een energielabel zijn enigszins aangepast. Er kunnen dus kleine verschillen in energieverbruik zijn tussen het oude en het nieuwe label.

Bovendien staat op de nieuwe labels een QR-code. Scan deze code met je smartphone en je ontvangt meer info over het toestel, zoals haar kenmerken en prestaties.

Deze wijziging heeft gevolgen voor wasmachines, was-droogcombinaties, vaatwassers, diepvriezers, koelkasten, wijnkasten, televisies en pc-schermen.

Wat is er veranderd voor mij?

Wil jij sowieso een toestel met een A-label? Weet dan dat de criteria voor het nieuwe A-label zeer streng geworden zijn. Ga je op zoek naar een koelkast met het nieuwe energielabel A, dan zou het wel eens kunnen dat je er geen vindt. Maar geen paniek: in ons ruime assortiment vind je zeker het toestel dat beantwoordt aan je behoeften.

Momenteel vind je in de verpakking van de toestellen zowel het oude als het nieuwe energielabel. Door beide labels te vergelijken kan je alvast wennen aan de nieuwe classificatie.

In september 2021 zijn de lampen aan de beurt. Nadien komen er ook nieuwe energielabels voor airco- en ventilatiesystemen, droogkasten en stofzuigers.

Waarom nieuwe energielabels?

De criteria die bepalen welk label een apparaat krijgt, gaan al heel wat jaren mee. En in al die jaren werden elektrotoestellen steeds zuiniger. Zo moet je vandaag al bijna Sherlock Holmes zijn om bijvoorbeeld een vaatwasser met energielabel B te vinden.

Toestellen met energielabels B tot G waren dus bijna helemaal verdwenen, maar je vond heel veel toestellen met diverse A-labels. Dat zorgde voor verwarring. Want misschien denk je dat een toestel met gelijk welk A-label altijd goed scoort.

Toch was er een groot verschil tussen pakweg het A+++ label en het A+ label. Tijd om dat aan te pakken dus, met nieuwe energielabels.

Wat met mijn ecocheques?

Voor toestellen met het oude label verandert er niets: je kan ze nog steeds aankopen met ecocheques indien ze een energielabel hebben van A+++ tot D.

De verandering van energielabels heeft wel een impact op toestellen met een nieuw label. Vroeger kon je bijvoorbeeld een wasmachine met een C-label kopen met ecocheques, dat kan nu niet meer. Maar no worries: energiezuinige toestellen kan je zeker nog met ecocheques betalen bij Vanden Borre. Zowel in de winkel (papieren en elektronische ecocheques) als bij levering aan huis (elektronische ecocheques).

Welke toestellen met nieuw label kan ik betalen met ecocheques?
  • Wasmachines en was-droogcombinaties met A-label
  • Vaatwassers met A-, B- of C-label
  • Koelkasten, diepvriezers en wijnkasten met A-, B-, C- of D-label
  • Televisies en pc-schermen met A-, B-, C- of D-label
Meer info over het gebruik van je ecocheques bij Vanden Borre? Lees ons artikel!
Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters