De nieuwe energielabels

Op 1 maart 2021 nemen we afscheid van de energielabels A+++, A++ en A+. Worden elektrotoestellen dan plots minder energie-efficiënt? Natuurlijk niet. We leggen je uit waarom er nieuwe energielabels komen en wat er voor jou verandert.

Wat zijn de veranderingen?

Als je vandaag een wasmachine of televisie wil kopen, vertelt het energielabel je hoe duurzaam en energie-efficiënt het toestel is: van A+++ voor zeer energiezuinig tot G voor een gulzige energievreter.

De nieuwe energielabels gaan van A tot G en zijn gekoppeld aan nieuwe criteria. Zo zal een koelkast die het A+++ label had nu label B of C krijgen. Ook de testmethodes voor de toekenning van een energielabel zijn enigszins aangepast. Er kunnen dus kleine verschillen in energieverbruik zijn tussen het oude en het nieuwe label.

Deze wijziging heeft voornamelijk gevolgen voor apparaten zoals wasmachines, was-droogcombinaties, vaatwassers, diepvriezers en koelkasten.

Wat verandert er voor mij?

Wil jij sowieso een toestel met een A-label? Weet dan dat de criteria voor het nieuwe A-label zeer streng zijn. Ga je binnenkort op zoek naar een koelkast met het nieuwe energielabel A, dan zou het wel eens kunnen dat je er geen vindt. Maar geen paniek: in ons ruime assortiment vind je zeker het toestel dat beantwoordt aan je behoeften 😉.

Veel toestellen (wasmachines, vaatwassers, tv’s, lampen...) zullen het nieuwe energielabel krijgen. Momenteel vind je in de verpakking van de toestellen zowel het oude als het nieuwe energielabel. Maar in de winkels en op onze website staat voorlopig enkel het oude label.

Op 1 maart 2021 verdwijnt het oude energielabel voor een eerste groep toestellen: vaatwassers, wasmachines en wasdroogcombinaties (uitgezonderd droogkasten), koelkasten en diepvriezers, wijnklimaatkasten, tv’s en computerschermen. In een latere fase volgen lampen en andere categorieën.

Waarom nieuwe energielabels?

De criteria die bepalen welk label een apparaat krijgt, gaan al heel wat jaren mee. En in al die jaren werden elektrotoestellen steeds zuiniger. Zo moet je vandaag al bijna Sherlock Holmes zijn om bijvoorbeeld een vaatwasser met energielabel B te vinden.

Toestellen met energielabels B tot G zijn dus bijna helemaal verdwenen, maar je vindt heel veel toestellen met diverse A-labels. Dat zorgt voor verwarring. Want misschien denk je dat een toestel met gelijk welk A-label altijd goed scoort. Toch is er een groot verschil tussen pakweg het A+++ label en het A+ label. Tijd om dat aan te pakken, met nieuwe energielabels.
Kan ik je helpen ?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters