Menu
Een voedseldroger is een elektrisch toestel, gemaakt om vocht uit voedsel te halen aan lage temperaturen, dankzij een constante luchtstroom. Meestal werkt het van 35 °C tot 75 °C, waardoor het voedsel niet gekookt wordt om de bewaring te bevorderen. Het water verdampt traag zonder de vitaminen, de mineralen of de textuur aan te tasten.
Voedsel drogen zorgt voor minder verspilling en een langere levensduur van je producten. Gedroogd fruit, krokante groenten, reepjes vlees, appelchips, gekonfijte tomaten, smaakvolle kruiden… de mogelijkheden zijn enorm. Door te drogen worden de smaken geconcentreerd zonder bewaringsmiddelen toe te voegen. Ideaal om reserves aan te leggen of meeneemsnacks klaar te maken. Je bespaart plaats in je kasten terwijl je je recepten diverser maakt.
Om efficiënt en veilig te drogen is het beter om een goed uitgeruste voedseldroger te kiezen:
Elke soort voedsel heeft een specifieke temperatuur nodig om de kwaliteit te behouden en bacteriële risico’s:
Respecteer altijd de hygiëneregels: gebruik verse producten, was je handen, maak de platen schoon en verbreek nooit de koudeketen.
Er bestaan voedseldrogers met stapelbare compartimenten of schuiven, wat vaak handiger, maar ook groter is. Voor occasioneel gebruik volstaat een klein en compact model, dat makkelijk op te bergen is in je keuken, bij de rest van je klein elektro. Voor uitgebreider gebruik, reken je best op 6 tot 9 platen. En om grote hoeveelheden te drogen is een model met 9 tot 15 compartimenten ideaal.
Kies een toestel met afneembare en vaatwasbestendige platen. Sommige modellen hebben een klein digitaal scherm of eenvoudige knoppen om de temperatuur en de duurtijd in te stellen. Controleer het droogproces regelmatig, afhankelijk van de dikte van het voedsel.
Een voedseldroger verbruikt minder energie dan een inbouwoven en zorgt voor een trage droging zonder uitdroging. Het voorkomt ook dat je hoofdoven meerdere uren bezig is.
De prijs van een voedseldroger varieert, afhankelijk van de capaciteit, de materialen en de functies. Eenvoudig of volledig uitgerust model? Aan jou de keuze, afhankelijk van je behoeften. En bij Vanden Borre geniet je altijd van de laagste prijs dankzij onze Akte van Vertrouwen.
Fruit (appel, mango, banaan…), groenten (wortel, courgette, tomaat…), verse kruiden, champignons, noten, gekiemde zaden en zelfs eetbare bloemen.
Ja, met een voedseldroger kan je huisgemaakte jerky (gedroogde biefstuk) of gedroogde vis maken, op voorwaarde dat je strikte hygiëneregels volgt. Dit zijn de belangrijkste maatregelen om te respecteren:
Droog voedsel volledig voor een optimale bewaring en veilige consumptie en bewaar het op een droge plaats. Consumeer je bereidingen voor de zekerheid binnen een paar dagen of vries ze in.
Elk ingrediënt heeft een specifieke droogtijd nodig. Fruit heeft bijvoorbeeld een temperatuur van ongeveer 55 °C nodig gedurende 6 tot 12 uur. Sommige modellen beschikken over automatische programma’s. Andere stel je nauwkeuriger manueel in. Je kan je voedseldroger ook combineren met een airfryer om te variëren in bereidingsmethoden.