Hoe een robotstofzuiger gebruiken?

Je hebt net een fonkelnieuwe robotstofzuiger in huis gehaald? Nu wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag en het maximum uit je aankoop halen. Vraag je jezelf af hoe je robotstofzuiger te gebruiken? Volg ons stappenplan voor een vlekkeloze stofzuigbeurt.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
202201124_aspirobot_small_01.jpg

Zorg voor een obstakelvrije vloer

Voor een goed gebruik van je robotstofzuiger draait alles rond de voorbereiding. Eerst en vooral moet je zoveel mogelijk potentiële obstakels zien te verwijderen, denk bijvoorbeeld aan kabels die in het wilde weg liggen of het speelgoed van de kinderen. Hoe beter de vloer is opgeruimd, hoe sneller en eenvoudiger de robotstofzuiger zich een weg zal kunnen banen door de verschillende kamers.

Heel wat toestellen beschikken over een virtuele muurtechnologie, waarmee je een grens kan afbakenen die de robotstofzuiger nooit zal overschrijden. Zo kan je je robotstofzuiger meedelen welke hoeken van de kamer hij niet onder handen moet nemen. En er bestaan ook modellen die uitgerust zijn met touch-sensoren. Die zorgen ervoor dat je robotstofzuiger zachtjes een obstakel aanraakt om vervolgens correct te kunnen manoeuvreren. Ze omzeilen op die manier stoelen, zetels en andere voorwerpen die in de weg staan.

202201124_aspirobot_small_02.jpg

Denk goed na over de plek van het laadstation

Wanneer de batterij van de robotstofzuiger leeg is, moet ze natuurlijk opgeladen worden. Robotstofzuigers keren volledig zelfstandig terug naar het laadstation wanneer de batterij bijna leeg is.

Daarom moet je goed nadenken over de plaatsing van het laadstation. Als die niet op een strategische plek staat, is het mogelijk dat de robot in de war raakt en moeite heeft om het oplaadstation terug te vinden. Die kans is groot als het laadstation dicht bij andere toestellen of meubels staat. Plaats het laadstation daarom tegen de muur en houd zowel links als rechts van het laadstation een halve meter aan ruimte vrij. Sommige robotstofzuigers hervatten na het opladen automatisch op de plaats waar ze gestopt zijn, andere hernemen hun poetsbeurt vanaf het oplaadstation.

202201124_aspirobot_small_03.jpg

Stel de robotstofzuiger in

Tegenwoordig zijn robotstofzuigers heel slim. Heel wat modellen zijn verbonden met je wifinetwerk en hebben een app waarmee je hem vanop je smartphone kan besturen. Dat is erg handig als je vaak van huis bent. Via de app kan je bijvoorbeeld een stofzuigbeurt inplannen en de vorderingen ervan bekijken.

De apps van de robotstofzuigers zijn over het algemeen heel gebruiksvriendelijk. Doorloop de stappen en je robotstofzuiger zou klaar moeten zijn voor gebruik. Laad de robot voor het eerste gebruik wel volledig op. Zo gaat de batterij een stuk langer mee.

202201124_aspirobot_small_04.jpg

Het onderhoud

Nadat de robotstofzuiger je vloeren heeft gestofzuigd, wacht er jou wel nog een klein taakje: het vuil in de vuilnisbak kieperen. Enkele modellen kunnen hun reservoir in het laadstation ledigen, maar het merendeel van de toestellen zal je regelmatig zelf moeten openen en leegmaken.

Verder zijn er nog enkele belangrijke opdrachten als je gedurende lange tijd met optimale prestaties van je robotstofzuiger wil genieten:

  • Filter proper maken en (indien mogelijk) wassen. Na maximaal 6 maanden vervang je hem best.
  • Sensoren en lasers proper maken. Gebruik hiervoor een wattenstaafje of doekje dat helemaal droog is. Water kan de sensoren en lasers beschadigen.
  • Borstels proper maken. Maak ze los en klop ze uit boven de vuilnisbak. Haren die vastzitten kan je losknippen met een schaar.
  • De wielen controleren. Vuil dat vastzit tussen de wielen kan je voorzichtig verwijderen met een mesje.
De app van je robotstofzuiger kan je ook helpen bij het onderhoud. Die zal namelijk aangeven hoe en wanneer je je robotstofzuiger moet controleren.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters