VacuŁm koken: alles wat je moet weten

Boek je graag sterrenchefwaardige resultaten in je keuken? Of let je op je lijn maar is diëten niet echt je ding? Een bereidingswijze die tegenwoordig steeds meer in is, kan je misschien helpen: vacuüm koken. Maar wat is dat eigenlijk? Het is een techniek die heel wat voordelen en mogelijkheden biedt die we je graag in detail uitleggen.

VacuŁm koken: alles wat je moet weten

Boek je graag sterrenchefwaardige resultaten in je keuken? Of let je op je lijn maar is diëten niet echt je ding? Een bereidingswijze die tegenwoordig steeds meer in is, kan je misschien helpen: vacuüm koken. Maar wat is dat eigenlijk? Het is een techniek die heel wat voordelen en mogelijkheden biedt die we je graag in detail uitleggen.


Wat is vacuŁm koken?

Bij deze kooktechniek worden de ingrediënten klaargemaakt in plastic zakken. Die zijn 100 % hermetisch zodat er geen lucht in kan. De zakken worden in een waterbad gedompeld met een specifieke temperatuur om je gerecht perfect te bereiden. Deze bereidingswijze wordt gebruikt voor vlees en vis, maar ook voor groenten.

Wat zijn de voordelen van vacuŁm koken?

Vacuüm koken heeft tal van voordelen!

Ten eerste is het een heel eenvoudige bereidingswijze. Je moet enkel de ingrediënten in de zak doen, een beetje zout en olie naar smaak toevoegen, de zak sluiten, onderdompelen in een waterbad en klaar is kees! Tijdens het koken hoef je zelfs niet te checken of je producten niet blijven kleven. Deze kooktechniek maakt het je ook heel makkelijk als je gasten ontvangt. Je kan immers alles op voorhand klaarmaken.

Vacuüm koken garandeert je ook een perfect resultaat. Je beheert niet alleen heel precies de temperatuur, maar ook het garen aan binnen- en buitenkant. Vacuüm koken produceert ook minder vocht zodat je ingrediënten al hun smaak, textuur en vitamines behouden. Sommige ingrediënten krijgen alleen een ideale textuur als je ze vacuüm kookt. Denk bijvoorbeeld aan spare ribs. En een bewijs dat het resultaat van kwaliteit is: heel wat sterrenrestaurants gebruiken deze techniek!

Derde voordeel: vacuüm koken is veel gezonder omdat je maar heel weinig zout en vet nodig hebt. Bovendien krijgen bepaalde bacteriën geen kans omdat er niet de minste zuurstof in de zak zit.

Ten slotte is vacuüm koken ook veel beter voor het milieu. Je verbruikt minder energie dan wanneer je op een fornuis kookt.


Wat heb je nodig?

Eerst en vooral vacuŁmzakken.

Vacuüm koken gebeurt in 2 stappen en voor elke stap zijn er specifieke benodigdheden.

1e stap

De ingrediënten vacuüm verpakken. Daarvoor zijn er 2 apparaten beschikbaar:

2e stap

De ingrediënten bereiden op de juiste temperatuur. Om je te helpen:

 • De (stoom)oven met vacuŁmfunctie : verpak je ingrediënten in een zak en schakel gewoon de vacuümfunctie van je oven in.
 • De vacuŁmkoker : leg de zak met ingrediënten in een pot met warm water. Met de vacuümkoker kan je heel nauwkeurig de kooktemperatuur te controleren.


Welke recepten?

Goed nieuws: je kan bijna alles vacuüm bereiden. Dus zowel vis als vlees en groenten, fruit en desserts. Je kan bijvoorbeeld crème brûlée maken door glazen potjes te gebruiken in plaats van zakken. We geven je alvast het recept mee:

 • Klop de eierdooiers en de suiker tot schuim en voeg zout toe;
 • Rasp een stukje tonkaboon en voeg groene citroenschil toe;
 • Schep vervolgens de room onder het eier-suikermengsel;
 • Vul de potjes met behulp van een puntzeef;
 • Laat ze 20 minuten rusten tot er zich kleine belletjes vormen;
 • Sluit de potjes en verwarm ze au bain-marie;
 • Laat ze 60 minuten sudderen aan 80 °C onder vacuüm, haal ze uit de bain-marie en zet ze in koud water;
 • Open de potjes, strooi er poedersuiker over en gebruik een brander om een knapperig caramellaagje te creëren;
 • Laat afkoelen en serveer;
 • En ten slotte: geniet ervan!

Wist je dit?

Vacuüm koken biedt heel wat mogelijkheden waar je soms misschien niet aan zou denken! Wist je bijvoorbeeld dat je met vacuüm gin kan infuseren of limoncello kan maken ? Dat gaat zelfs heel snel. Limoncello maken duurt bijvoorbeeld amper 2 uur (tegenover 6 tot 8 dagen met de traditionele methode).

4,8
€ 2.499,00
Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters