Waar installeer je een tv?

Is je nieuwe tv geleverd en kan je niet wachten om hem aan te zetten? Voordat je het beeld in al zijn glorie kan bewonderen, moet je enkele stappen volgen: installatie, aansluiting, kalibratie, ... In de woon- of slaapkamer kan je de tv op een tv-meubel zetten of met een muurbeugel aan de muur hangen. Zet het toestel op een comfortabele afstand, zodat alle technologische functies helemaal tot hun recht komen bij het tv-kijken. Maar waar plaats je je tv nu het best? Dat leggen wij je uit.

Op een tv-meubel

Op een tv-meubel

In de loop der jaren hebben meubelfabrikanten van het tv-meubel een onmisbaar deel van elk interieur gemaakt. Zo'n meubel is ideaal als je je tv op zijn voetstuk of pootjes wil laten staan.

Tv-meubels zijn geschikt voor tv's met alle mogelijke afmetingen, hoe klein of groot ook, want voor elk actueel model bestaan er meubels met de juiste breedte en hoogte. Om alles in proportie te houden, stem je de afmetingen van het tv-meubel af op die van de tv. Kies dus een meubel dat iets breder is dan de tv: aan elke zijde moet je ongeveer 10 cm ruimte over hebben. Zo voorkom je dat er iets aan het toestel blijft haken of dat het valt. Smart-tv's worden steeds dunner, dus heeft het geen zin om een erg diep meubel te nemen. Een diepte van 40 cm is voldoende: daarop staan de pootjes van de tv gegarandeerd stabiel, welk model je ook hebt.

Voor de hoogte van het tv-meubel moet je rekening houden met de positie van de kijker: een hoogte van ongeveer 50 cm is goed voor schermen van 55 tot 65 inch. Tot slot kan je in een meubel met legplankjes of kastdeurtjes al je randapparatuur een plekje geven, zoals de tv-box, DTT-decoder, spelconsole of het thuisbioscoopsysteem.

Zoek je een tv-meubel? Neem dan een kijkje in ons aanbod tv-meubels!

Hoe bevestig ik mijn tv tegen de muur?

Hoe bevestig ik mijn tv tegen de muur?

Als je je tv aan de muur bevestigt, loop je geen risico op ongelukken en bespaar je veel ruimte. Je hebt immers geen speciaal meubel nodig, want het scherm hangt rechtstreeks tegen de muur. Er bestaan 3 soorten muurbeugels voor tv's:

Vaste muurbeugel: de eenvoudigste, dunste en betaalbaarste optie. Dit model is een muurplaat die je op de gewenste hoogte aan de muur bevestigt (je kan de tv dus niet bewegen).

Kantelbare muurbeugel: hiermee kan je het scherm omlaag kantelen om liggend tv te kijken.

Draaibare muurbeugel: de veelzijdigste oplossing. Deze beugel heeft een scharnierende arm waarmee je het scherm wanneer nodig naar links, rechts, boven of onderen kan draaien.

Dit spreekt voor zich, maar voordat je je tv ophangt, moet je controleren van welk materiaal de muur gemaakt is. Bij een betonnen of bakstenen muur is er geen probleem: hoe zwaar je tv ook is, deze materialen kunnen ze dragen. Aan een wand van gipsplaat hang je daarentegen beter geen tv die meer dan 30 kg weegt. Laat ook voldoende afstand tussen de schroeven: 20 cm voor een klein scherm tot 32 inch, 40 cm voor 60 inch, ... De VESA-norm (Video Electronics Standards Association) beschrijft de juiste afstand in mm tussen alle schroefgaten voor een tv-beugel. Die informatie vind je bij de eigenschappen van de tv. Tot slot bestaan er verschillende oplossingen om de HDMI-, ethernet-, antenne- en andere kabels weg te werken. Denk maar aan een dubbele wand, een luikje, een bekisting, een uitspringende lijst of kabelgoot, ...

Heb je een tv-muurbeugel nodig? Bekijk dan onze online catalogus en onze beste tv-muurbeugels!

Hoe hoog en ver moet je je tv plaatsen?

Hoe hoog en ver moet je je tv plaatsen?

De juiste hoogte voor je tv hangt af van je gewoonten en is dus voor iedereen verschillend. Hou daar zeker rekening mee, want als je weet dat we gemiddeld 4 uur per dag tv kijken, is het belangrijk dat je dat op een comfortabele manier kan doen. Onze vuistregel: wanneer je op de bank zit, moet het midden van het scherm zich op ooghoogte bevinden. De ideale afstand tussen de tv en de kijker bereken je aan de hand van de schermresolutie. Vermenigvuldig de beelddiagonaal in cm (zie onze tv-conversietabel van inch naar cm) met 2,5 voor een full hd-tv of met 1,5 voor een 4K uhd- of 8K uhd-model om de ideale afstand in cm te krijgen.

Hieronder vind je alvast enkele berekeningen:

 Schermgrootte Ideale afstand voor full hd-
resolutie
Ideale afstand voor 4K uhd-resolutie
 101,6 cm (40")  254 cm  152,4 cm
139,7 cm (55")  349,25 cm  206,55 cm
165,1 cm (65")  412,75 cm 247,65 cm
190,5 cm (75") 476,25 cm 285,75 cm
215,9 cm (85") 539,75 cm 323,85 cm

Bij een optimale afstand word je helemaal in het beeld ondergedompeld. Zit je te dicht bij de tv, dan kunnen je ogen niet het volledige scherm zien, alsof je op de eerste rij in de bioscoop zit. Zit je te ver, dan mis je bepaalde details en zijn de ondertitels niet leesbaar.

Hou dus rekening met de beschikbare ruimte wanneer je de grootte van je nieuwe tv kiest. Als het scherm te groot is voor de ruimte en bijgevolg de afstand tot de kijker te klein is, wordt de kijkervaring onaangenaam en mogelijk zelfs pijnlijk, want zo loop je risico op oogvermoeidheid en hoofdpijn. Is het scherm te klein of te ver weg geplaatst, dan krijg je hetzelfde resultaat.

Ook interessant voor jou

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters