Alle verschillende schermtechnologieën op een rijtje

Ben je van plan om een nieuwe tv te kopen? Top! Geraak je niet wijs uit de verschillende schermtechnologieën? Led, edge led, full led, mini led, micro led, qled, oled … Wij leggen je alles in detail uit en brengen alle pro’s en contra’s naar voren.

Led-schermen (Light Emitting Diode)

Led-schermen (Light Emitting Diode)

Een led-tv gebruikt kleine ledlampjes voor de achtergrondverlichting (‘backlight’). Deze leds verlichten het scherm (Liquid Cristal Display) dat er vlak voor is geplaatst. De kristallen in het led-scherm geven zo de daadwerkelijke beelden en kleuren van het programma of de film weer, maar geven zelf geen licht af.
 
Een speciale laag achter de leds verdeelt het licht gelijkmatig over het scherm. Als dit niet goed gebeurt, kunnen sommige delen van het scherm wat helderder zijn dan andere delen. Dit heet ‘clouding’. Of het is mogelijk dat er meer licht langs de randen van de tv te zien is, dat noemt ‘backlight bleeding’. Dat heeft te maken met de constructie van de tv, waarbij er onbedoeld licht ontsnapt langs de rand.

Edge led

Bij een edge-led-tv gebruiken de fabrikanten een achtergrondverlichting waarbij de ledlampjes alleen in de randen van het scherm zitten. Daardoor zijn deze tv’s vaak zeer dun. De leds schijnen dus niet rechtstreeks naar de kijker, maar schijnen in de light guide plate die het licht verdeelt over het volledige scherm.
 
Sommige tv’s gebruiken enkel leds onderaan, anderen gebruiken leds boven- en onderaan, of link en rechts. Omdat de ledlampjes hard genoeg moeten schijnen om heel het scherm te verlichten, kan er soms wel een probleem opduiken zoals ‘headlighting’ (ook genaamd ‘flashlighting’). Dan kan je soms een lichte schijn zien wanneer het scherm eigenlijk donker moet zijn.
 
Om hogere contrasten en diepere zwarttinten te bekomen, zorgt local dimming voor de aanpassing van de lichtsterkte van je edge led-televisie.

Direct led

Bij een direct led (ook wel full led genaamd) zitten de ledlampjes direct achter het scherm. Het voordeel? Het licht wordt gelijkmatiger verdeeld over het beeldoppervlak en donkere plekken worden vermeden.
 
Hoe meer ledachtergrondverlichting er wordt gecreëerd, hoe beter de verlichting is. De betere direct led-tv’s worden ook ‘full array’ genoemd. Deze tv’s hebben veel meer leds aan boord en kunnen zo mooie beelden weergeven.
 
De betere modellen verdelen de ledlampjes in groepen, die onafhankelijk aangestuurd kunnen worden. Daar waar het beeld donkerder moet zijn, branden de leds op die plek minder intens dan de andere ledlampjes. Resultaat: een hoger contrast en diepere zwarttinten. Deze techniek wordt ook wel ‘full array local dimming’ genoemd.

Mini led

De mini led-tv is een gewone led-tv, maar de achtergrondverlichting is opgebouwd uit mini leds. Die zijn echt erg klein en daarom kunnen er heel veel gebruikt worden. Dat betekent dat de achtergrondverlichting onderverdeeld kan worden in enorm veel zones, ideaal voor local dimming. Zo kunnen donkere zones in een helder beeld, heel donker (lees: echt zwart) zijn, omdat de leds erachter gewoon uit zijn.

Oled-schermen

Oled-schermen

Bij oled lichten de pixels individueel op. Een oled-tv die zwart moet weergeven, schakelt dus bepaalde pixels uit als het beeld daarom vraagt. Hierdoor is het zwart ook echt zwart en wordt er meer contrast gecreëerd. En qua responstijd? Elke pixel heeft een bepaalde tijd nodig om van stand te veranderen. Bij een oled is die maar liefst duizend keer sneller dan bij een gewone led. En dat is dan weer handig bij het weergeven van snelle beelden van actiescènes of sport.
 
Goed om te weten: doordat oled-tv’s geen achtergrondverlichting (nodig) hebben, kunnen ze in ultradunne uitvoeringen op de markt gebracht worden. De afwezigheid van leds maakt ze wel iets minder geschikt om bij fel dag- of kunstlicht gebruikt te worden, maar de kijkhoek is wel veel groter.

Eigen terminologie

Enkele merken hebben een eigen benaming voor hun technologieën. Hieronder een overzicht:

Samsung: Qled & Neo qled

Samsung: Qled & Neo qled

Qled

Welke soort belichting je ook kiest, je kan altijd voor een qled-scherm van Samsung opteren. Door de toevoeging van nanokristallen krijgt de lichtoutput van de leds bij een qled-tv een extra boost. Dat zorgt voor uitzonderlijk heldere beelden. Het kleurvolume meet twee elementen op je scherm: het kleurengamma en het helderheidsniveau. Hoe hoger beide scoren, hoe hoger het kleurvolume van je tv. En in dit geval scoor je beter dan ooit: 100 %! Bovendien bestaat er met een qled-televisie geen enkel risico op het inbranden van je beeld.

Neo qled

Samsung introduceerde neo qled in 2021. Neo qled is gericht op de achtergrondverlichting van een televisie en is geschikt voor een fanatieke film- of tv-kijker die wil genieten van kleurrijke beelden. Bij neo qled wordt gebruikgemaakt van de mini led-techniek, met leds die 40x kleiner zijn dan normale leds. Bovendien is een neo qled-tv dankzij haar hoge helderheid ideaal als je graag overdag of ’s avonds met de lichten aan televisie kijkt. De heldere beelden zorgen namelijk voor minder reflecties.

LG: Qned & NanoCell

Qned

Qned staat voor ‘Quantum Dot and NanoCell technology’. Deze unieke technologie levert een nog verbluffender beeld met de gecombineerde kracht van zowel NanoCell Plus als Quantum Dot. Deze unieke combinatie van technologieën verbetert de kleurweergave en zorgt voor rijkere en nauwkeurigere kleuren. De meeste LG qned-tv’s zijn ook voorzien van mini leds. Ongeveer 30.000 kleine ledlampjes zorgen voor helderdere en duidelijkere beelden, terwijl bijna 2.500 unieke dimzones zorgen voor een nauwkeurige regeling van de achtergrondverlichting en een ultrahoge contrastverhouding. Het resultaat? Meer details en een nauwkeuriger kleurweergave dan bij conventionele led-tv’s.

NanoCell

Een nanocell-tv maakt gebruik van nanodeeltjes. De nanotechnologie filtert en verfijnt beelden en kleuren door onzuiverheden uit de RGB-kleurmenging te verwijderen. Dit betekent dat je alleen zuivere, nauwkeurige kleuren op je scherm te zien krijgt. Het resultaat is een levendiger, realistischer beeld.

Ook interessant voor jou

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters