Hoe installeer je een tv?

Je nieuwe tv heeft heel wat handige functies, maar voordat je ze kan gebruiken, moet je enkele stappen doorlopen om het toestel te installeren en af te stellen. Hier lees je hoe je je tv installeert als een professional.

Doe een beroep op onze thuisinstallatiedienst

Doe een beroep op onze thuisinstallatiedienst

Vanden Borre biedt een gratis thuisleverings- en installatiedienst voor wie een tv koopt. Zo neem je geen enkel risico, want onze specialist zorgt voor alles: de installatie, aansluiting, internetverbinding, kalibratie, ... Wil je het toch zelf doen? Volg dan de stappen in dit artikel.

Waar plaats je je tv?

Waar plaats je je tv?

Of je tv nu op een meubel staat of aan de muur hangt, het is belangrijk dat je het toestel op de juiste hoogte en met een optimale kijkafstand plaatst. Zo beperk je het risico op oogvermoeidheid wanneer je je favoriete tv-programma's, films en series bekijkt of games speelt.

Weet je niet welke hoogte en afstand bij de grootte van je tv-scherm passen? Lees dan ons artikel: Waar installeer je een tv?

Randapparatuur aansluiten op de tv

Randapparatuur aansluiten op de tv

Of je nu een smart-tv of een standaard tv-model hebt gekocht, er zijn een paar dingen die je moet doen voordat je hem aanzet en je op de sofa neerploft.

Als je een tv-box van je internetprovider hebt, moet je die met een HDMI-kabel op je nieuwe tv aansluiten. Zo krijg je toegang tot de tv-kanalen die in je abonnement inbegrepen zijn. Denk eraan dat de tv-box zelf met een ethernetkabel aan de internetrouter gekoppeld moet zijn. Een andere mogelijkheid is dat je een DTT-box hebt om alle DTT-kanalen te bekijken. Die moet je met een HDMI-kabel op de tv aansluiten. Heb je een kabel-tv-abonnement? Dan sluit je je decoder op dezelfde manier aan.

Alle andere bekabelde randapparatuur (zoals spelconsoles of een blu-rayspeler) sluit je één voor één aan op de tv. Daarna kan je je tv voor de eerste keer aanzetten. Als het een standaardmodel is, volg je de instructies op het scherm en ga je vervolgens naar de instellingen om de tv te kalibreren.

Je smart-tv op het internet aansluiten

Je smart-tv op het internet aansluiten

Kies je voor een smart-tv, dan heb je toegang tot het internet en alle functies die het te bieden heeft, zoals browsernavigatie en apps. Net zoals een computer, smartphone of tablet, dus.

Je kan je smart-tv via wifi of een ethernetkabel met het internet verbinden. Als je router vlakbij staat, is een kabelverbinding de beste optie, want die is stabieler. Is dat niet het geval, bijvoorbeeld omdat de tv in een andere kamer staat? Dan ga je naar de instellingen van het toestel om de wifiverbinding te configureren. Vervolgens kan je video-on-demand-apps (Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, ...), streamingdiensten (YouTube, Spotify, …), games, social media en tal van andere apps downloaden. Welke apps er precies beschikbaar zijn, hangt af van het besturingssysteem van je smart-tv: Google Android, Tizen, WebOS, Apple TV, ...

Je tv correct kalibreren: de instellingen

Je tv correct kalibreren: de instellingen

Om optimaal van je favoriete tv-programma's, films, series, sportwedstrijden, video-on-demanddiensten, games en meer te genieten, moet je je tv correct afstellen. Dat kan met een voorgeprogrammeerde beeldmodus (bioscoopmodus, dynamische modus, ...) of je kan het scherm zelf kalibreren. Zo kan je de helderheid en het contrast, de kleurtemperatuur en het kleurenspectrum, de beeldscherpte en de vloeiendheid aanpassen.

Meer weten? Lees ons artikel en ontdek hoe je je tv kalibreert!

Ook interessant voor jou

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters