Voor de aankoop had ik enkele gourmet-stellen vergeleken (uitgeprobeerd in huurhuisjes, bij vrienden, ...) en deze kwam mij als eenvoudig toestel met voldoende mogelijkheden als beste naar voren. Na aankoop en gebruik ervan ben ik zeer tevreden.
Het toestel heeft een steengril en dat duurt 10 à 15 minuten vooraleer die is opgewarmd. Ik veeg de steen lichtjes in met een wat olijfolie en een keukenrol-papier en dat is voldoende. De pannetje zijn vierkantig en van ideale grootte. De thermostaat werkt prima, al is werken met zo'n steengril uiteraard geen instant koken.
Bakken op steen is het vlees diep gaar bakken en toch mals blijven. Ik heb ook een plancha (anti-baklaag) en als ik vergelijk kan je op beiden even goed bakken. Het is alleen een kwestie van leren en ook een kwestie van smaak. Op steen bakken, dan plakt het vlees op de steen en laat het zich daarna los; doe je dat langs twee zijden, het vleesje is gaar. Het vet van het vlees bakt tegen de steen terwijl bij een toestel met anti-baklaag dit er meer af druipt en je vleesje dus vochtiger blijft. Het resultaat van steenbakken is dat het vleesje meer verschroeid (en mals van binnen is).
In de kleine pannetjes is het een plezier te zien hoe de kinderen groentjes en vleesjes uit te proberen en afwisselen.
Dit toestel van DOMO doet het allemaal heel goed. Prijs-kwaliteit zit dit goed. Het toestel is technisch goed in orde en de duurzaamheid hangt af van je onderhoud (en de frequentie van gebruik). Dat kan ik nog niet beoordelen.
Ik plaats de steengril op een houten plank, die wat groter is dan de steengril. Dit beschermt de tafel en je kan daar dan makkelijk de niet gebruikte pannetjes op plaatsten. Aangeraden wordt om lege pannetjes niet onder de gril laten staan.
De spateltjes, die erbij zijn geleverd, zijn een must en zijn ok maar gaan volgens mij niet al lang meegaan. Maar daar zijn bij Vandenborre alternatieven voor, heb ik al gemerkt.
Voor het afwassen laat ik het toestel volledig afkoelen en gebruik ik geen agressieve detergenten, zoals wordt geadviseerd. Een beetje meer werk dan een braadpan afwassen, maar dat lukt allemaal wel.
Steen is wel zwaar en zit in een aparte kartonnen doos. Heb het nu allemaal netjes op geborgen, zoals het er nieuw in de doos zat, maar doos zal sneller verslijten dan toestel (gelukkig maar).
Waar ik me niet aan had verwacht is dat grillen wel wat rook teweeg brengt, en vermits je aan tafel zit is er niet onmiddellijk afzuiging dmv een dampkap of zo. Maar goed, dit is bij elke gourmet zo en je doet dit ook niet elke dag.
Gourmet onder vrienden is de winterse variant van BBQ, super gezellig en iedereen kan mee doen.
Aan tafel, en feesten maar ...
Voordelen
vierkante pannetjes, steengril voor optimaal vetvrij bakken, solied gebouwd, veilig, goede therostaat, goede prijs-kwaliteit, gezelligheid troef
Nadelen
meer afwas dan klassiek koken