Het verschil tussen een blender en een mixer is niet altijd even duidelijk. Hun gemeenschappelijke kenmerken? Je kan met beide ingrediënten mixen, hakken en mengelen. De verschillen sommen we hieronder voor je op:
Voor het snel mixen van smoothies, coulis of sauzen volstaat een klassieke blender. De standaard blender is vooral geschikt voor zachte ingrediënten op kamertemperatuur.
En wat als je ijsblokjes wil fijnhakken voor je cocktails of andere frisdranken? Daarvoor heb je een krachtigere blender nodig of eentje met een ice crush-functie. Hier vind je alle geschikte modellen om ijsblokjes mee fijn te hakken.
Zoals zijn naam al aangeeft, heeft de power blender een bijzonder krachtig vermogen. Met 1200 watt en een tritan mengkom is hij perfect geschikt voor het mixen van harde ingrediënten (walnoten, diepvriesfruit, ijsblokjes). En omdat de voedingsmiddelen zo fijn gemixt zijn, zal je lichaam de voedingsstoffen snel en vlot opnemen.
Sommige power blenders draaien op hoge snelheid. Ze warmen je gerecht zelfs op wanneer je een saus of soep klaarmaakt.
Het voordeel van de vacuüm blender? Hij houdt alle vitamines, kleur en smaak van je ingrediënten intact. Voordat hij aan het mixen slaat, zuigt hij alle lucht uit de mengkom. Zo komt je bereiding niet in contact met de lucht en wordt alles gezonder en homogener gemixt. Bovendien blijft je smoothie zo langer vers!
Verwarmende blenders koken je ingrediënten voordat ze ze omtoveren tot een hete soep. Je hoeft enkel je ingrediënten in de kom te doen, het programma te starten en de blender doet de rest. Geen zin om soep te maken? Met sommige modellen stoom je groenten makkelijk of maak je een papje voor je baby. Soms hebben ze zelfs automatische programma's voor soepen met of zonder stukjes, compote en/of een "warmhoudfunctie".
Maak je meestal kleine hoeveelheden klaar? Dan heb je geen al te grote mengkom nodig. Een kom van 200 ml tot 1 l zal ruimschoots volstaan. Heb je een groot gezin of wil je je blender of soepmaker dagelijks gebruiken, dan kies je beter voor een kom van meer dan 1,5 l.
Eén ding moet je onthouden als je op zoek gaat naar de beste blender: hoe krachtiger je toestel, hoe sneller en efficiënter je ingrediënten zullen worden gemixt.
De goedkopere blenders beginnen op 300 W en lenen zich dus voor zachte ingrediënten en kleine hoeveelheden. Gebruik je hardere ingrediënten, dan kies je beter voor een blender van minstens 500 watt. Wil je een zo professioneel mogelijk resultaat? Dan kies je voor een power blender. Die haalt tot wel 1500 watt en heeft een rotatiesnelheid tot 37 000 tpm.
Een goede blender vraagt ook om een goede mengkom. Mengkommen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen:
And last but not least: de opties. Hier alvast enkele voorbeelden die je kunnen helpen bij je keuze: