Hoe kies je de beste blender?

De blender is niet meer weg te denken uit talloze keukens. Smoothies, milkshakes, ijsschilfers, sauzen of zelfs romige soepen ... Afhankelijk van het model kan je er heel wat verschillende dingen mee bereiden. We geven je alvast enkele tips zodat je precies weet welke blender te kiezen!

Blender of mixer: wat zijn de verschillen?

Het verschil tussen een blender en een mixer is niet altijd even duidelijk. Hun gemeenschappelijke kenmerken? Je kan met beide ingrediënten mixen, hakken en mengelen. De verschillen sommen we hieronder voor je op:

  • Design: mixers hebben een staaf waarmee je in potten, pannen of kommen ingrediënten mixt. Een blender heeft een mengkom die op een basis staat.
  • Vermogen: een mixer heeft een vermogen tussen 100 en 1200 Watt. Bij een blender is dat tussen 250 tot 1200 Watt. Naargelang het model kan je met een blender ook hardere ingrediënten mixen, zoals ijsschilfers of bevroren fruit.
  • Accessoires: mixers worden vaak geleverd met verschillende opzetstukken zoals een klopper om eiwit tot slagroom te kloppen, een minihakmolen om kleine hoeveelheden zoals kruiden te mixen of een pureepers om aardappelen te pletten.

Standaard blender

Voor het snel mixen van smoothies, coulis of sauzen volstaat een klassieke blender. De standaard blender is vooral geschikt voor zachte ingrediënten op kamertemperatuur.

En wat als je ijsblokjes wil fijnhakken voor je cocktails of andere frisdranken? Daarvoor heb je een krachtigere blender nodig of eentje met een ice crush-functie. Hier vind je alle geschikte modellen om ijsblokjes mee fijn te hakken.

 

Power blender

Zoals zijn naam al aangeeft, heeft de power blender een bijzonder krachtig vermogen. Met 1200 watt en een tritan mengkom is hij perfect geschikt voor het mixen van harde ingrediënten (walnoten, diepvriesfruit, ijsblokjes). En omdat de voedingsmiddelen zo fijn gemixt zijn, zal je lichaam de voedingsstoffen snel en vlot opnemen.

Sommige power blenders draaien op hoge snelheid. Ze warmen je gerecht zelfs op wanneer je een saus of soep klaarmaakt.

Vacuüm blender

Het voordeel van de vacuüm blender? Hij houdt alle vitamines, kleur en smaak van je ingrediënten intact. Voordat hij aan het mixen slaat, zuigt hij alle lucht uit de mengkom. Zo komt je bereiding niet in contact met de lucht en wordt alles gezonder en homogener gemixt. Bovendien blijft je smoothie zo langer vers!

Soepmaker en verwarmende blenders

Verwarmende blenders koken je ingrediënten voordat ze ze omtoveren tot een hete soep. Je hoeft enkel je ingrediënten in de kom te doen, het programma te starten en de blender doet de rest. Geen zin om soep te maken? Met sommige modellen stoom je groenten makkelijk of maak je een papje voor je baby. Soms hebben ze zelfs automatische programma's voor soepen met of zonder stukjes, compote en/of een "warmhoudfunctie".

Welke inhoud?

Maak je meestal kleine hoeveelheden klaar? Dan heb je geen al te grote mengkom nodig. Een kom van 200 ml tot 1 l zal ruimschoots volstaan. Heb je een groot gezin of wil je je blender of soepmaker dagelijks gebruiken, dan kies je beter voor een kom van meer dan 1,5 l.

  • Smoothies om mee te nemen
Om nog snel een smoothie klaar te maken voordat je naar het werk of de les vertrekt, is een blender on the go de beste keuze. Die is niet alleen compact en snel, maar bovendien ook superhandig met een kom die tegelijk ook een beker is. En zo heb je meteen ook minder afwas!

De juiste mix van vermogen en snelheid

Eén ding moet je onthouden als je op zoek gaat naar de beste blender: hoe krachtiger je toestel, hoe sneller en efficiënter je ingrediënten zullen worden gemixt.

De goedkopere blenders beginnen op 300 W en lenen zich dus voor zachte ingrediënten en kleine hoeveelheden. Gebruik je hardere ingrediënten, dan kies je beter voor een blender van minstens 500 watt. Wil je een zo professioneel mogelijk resultaat? Dan kies je voor een power blender. Die haalt tot wel 1500 watt en heeft een rotatiesnelheid tot 37 000 tpm.

  • Verschillende snelheden
Met een groot aantal snelheden kan je de intensiteit makkelijk aanpassen aan je recept. Sommige blenders hebben ook een pulse-toets om de rotatiesnelheid geleidelijk aan op te voeren tijdens het mengen. Je kan de snelheid van de messen bovendien ook verlagen als je ingrediënten wil toevoegen zonder de blender uit te zetten.

Het type mengkom

Een goede blender vraagt ook om een goede mengkom. Mengkommen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen:

  • Kunststof: licht en hanteerbaar maar onderhevig aan krassen en verkleuring naarmate je de mengkom gebruikt.
  • Glas: bestand tegen thermische schokken en geschikt voor de vaatwasmachine.
  • Inox: bestand tegen thermische schokken, onbreekbaar maar niet doorzichtig.
  • Tritan: zeer sterke thermoplastic, vrij van BPA en bestand tegen thermische schokken.
Welk materiaal je ook kiest, de mengkom van je blender kan je probleemloos in de vaatwasser stoppen. Voor een nog snellere reiniging kies je best voor een blender met uitneembaar mes.

En vergeet ook de praktische kant niet! Met een mengkom met schaalverdeling kan je je ingrediënten heel makkelijk doseren. Sommige kommen zijn voorzien van inkepingen die het vocht naar de messen sturen zodat je mengsel heel homogeen wordt.

Andere voordelen?

And last but not least: de opties. Hier alvast enkele voorbeelden die je kunnen helpen bij je keuze:

  • Een schenktuit
  • Slipvaste pootjes
  • De lengte van je elektriciteitssnoer
  • Een ingebouwde minihakmolen
Met al deze tips ben je zeker dat je de juiste blender kiest. Aan jou om te bepalen welk type, vermogen en inhoud het best bij je past!

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters