Hoe onderhoud je je elektrische step?

Een elektrische step is een duurzaam vervoermiddel. Maar om hem echt duurzaam te houden, is het belangrijk dat je hem correct onderhoudt. Versnellingen, lichten, wielen, batterij ... Wij geven je enkele tips om je step goed te onderhouden zodat je er zo lang mogelijk plezier aan beleeft!
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20220505_trottinette_blocnew1.jpg

Ter herinnering: de basisregels

Vooraleer we het onderhoud van je elektrische step bespreken, volgen hier de basisprincipes over het gebruik:

  • Gewicht: Controleer in de gebruiksaanwijzing het maximumgewicht dat je tweewieler aankan. De meeste steps kunnen een gewicht van 100 kg dragen. Maar sommige modellen kunnen een hogere belasting van 120 of zelfs 150 kg aan.
  • Snelheid: de maximumsnelheid voor elektrische steps op de openbare weg bedraagt 25 km/u. Goed om te weten: als je stapvoets rijdt (6 km/u), mag je op het voetpad rijden. Als je sneller rijdt, moet je je als een fietser gedragen en het fietspad of de rechterkant van de weg gebruiken. Sommige toestellen kunnen ook hogere snelheden halen, maar zijn begrensd op 25km per uur. Het is mogelijk om deze begrenzing te ontgrendelen, maar elke snelheid hoger dan 25km per uur mag enkel gebruikt worden op privéterrein en niet op de openbare weg.
  • Leeftijd: vanaf de leeftijd van 16 jaar mag je een elektrische step op de openbare weg besturen.
  • Bij regenweer: bekijk de IP-waarde of raadpleeg de gebruiksaanwijzing om te controleren of je step waterdicht is.

20211124_trottinette_bloc1.jpg

Waarom moet je je step onderhouden?

Laat je je auto regelmatig nakijken om zeker te zijn dat alles in orde is? Dan moet je dat ook doen voor je elektrische step! De lichten, de remmen, de banden… Al die elementen zijn belangrijk voor de goede werking van je step en vooral voor je veiligheid.

Bij het minste probleem raden we je aan om je tweewieler onmiddellijk te laten nakijken door een vakman. Toch kan je ook zelf enkele eenvoudige handelingen verrichten om eventuele problemen te vermijden.

20211124_trottinette_bloc2.jpg

Zorg voor de autonomie van de batterij

Goed om te weten: volledig ontladen is niet goed voor de batterij van je step. Om de batterij zo lang mogelijk te laten meegaan, mag je ze nooit volledig ontladen. Je moet ze dus regelmatig opladen. Laat de step echter niet in het stopcontact zitten als hij volledig is opgeladen. Dat zou immers de lader en de batterij kunnen beschadigen. Eigenlijk haal je je step best uit het stopcontact voordat hij 100% opgeladen is, zo zal hij langer meegaan.

Gebruik je je step enkele weken of langer niet? Zorg er dan voor dat de batterij voor minstens 30 % is opgeladen. Zodra je je step opnieuw nodig hebt, hoef je hem dan maar kort op te laden.

20211124_trottinette_bloc3.jpg

De remmen: heel belangrijk voor je veiligheid

Voel je enige weerstand als je remt of maken de remmen een ongewoon lawaai? Bij de minste twijfel moet je ze vervangen. Opgelet: je moet de remmen nooit smeren, anders kunnen ze verslijten!

Wist je dit? Er bestaan 3 soorten remmen voor elektrische steps. Op de technische fiche vind je welk type jouw step heeft.

  • De trommelrem is volledig ingekapseld om ze te beschermen tegen de buitenomgeving. Als je step dat soort remmen heeft, dan moet je om de 3 maanden de spanning van de kabel controleren.
  • De schijfrem is het meest gebruikte type voor alle voertuigen. Het is belangrijk om ze te regelen door ze aan te trekken of om ze te vervangen als ze defect lijken te zijn.
  • De elektromagnetische rem functioneert contactloos en verslijt dus niet. Ze heeft dus geen specifiek onderhoud nodig.

20211124_trottinette_bloc4.jpg

De banden van je elektrische step: controleer de druk

Net als autobanden zijn de banden van je elektrische step voorzien van een drukindicator op de wielen. Die kan je als leidraad gebruiken. Wij raden je aan om de bandendruk van je step 1 x per week te controleren. Waarom? Te slappe banden kunnen snel verslijten en zelfs lek worden. Je kan de banden oppompen met een fietspomp.

Heb je toch een lekke band? Bekijk onze accessoires, vind nieuwe binnenbanden en ga snel weer de baan op met je elektrische step!

20211124_trottinette_bloc5.jpg

Schroeven aandraaien en smeren

Draai regelmatig de schroeven van je step aan. Dat wordt ten strengste aanbevolen als je je step gebruikt in de stad, waar kasseien een grote impact kunnen hebben. Opgelet: draai de schroeven niet te stevig aan, anders kan een ander element beschadigd geraken!

Goed om weten: het vouwsysteem kan met de tijd wel eens vast komen te zitten. In dat geval moet je het smeren.

Hoe maak je een elektrische step schoon?

De meeste steps zijn niet 100 % waterdicht. Je gebruikt dus best geen tuinslang of hogedrukreiniger om je elektrische step schoon te maken. Onze oplossing: gebruik een vochtige doek met een beetje Marseillezeep of ruitenreiniger, maar zorg ervoor dat de meter niet nat wordt. Die moet je schoonmaken met een droge doek.

20211124_trottinette_bloc6.jpg

Waar bewaar je je elektrische step?

Is je step weer als nieuw? Goed zo! Dan hoef je hem enkel nog op te bergen. Maar niet om het even waar! Omdat de batterij geen temperaturen onder de 10°C verdraagt, is het heel belangrijk dat je je step bewaart op een droge plaats, beschermd tegen de weersinvloeden en de koude. En in de zomer moet je vermijden om je elektrische step in de volle zon te laten staan.

Interesse om een step te kopen? Ontdek ons hele assortiment! En neem gerust ook een kijkje in onze handige accessoires voor je elektrische step.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters