Een fototoestel kopen

Alle fototoestellen bekijken en vergelijken

Verfijn de productenlijst aan de hand van de filters of gebruik onze vergelijkingstool.

De technische fiche van elke fototoestel bekijken

CANON

FUJIFILM

NIKON

PANASONIC

SONY

Vtech

Bekijk hier het oude gamma van de fototoestellen

Compact / bridge camera - Fototoestel kopen - Vanden Borre

Je kan een Compact / bridge camera kopen in één van onze winkels of online via de website. Daarnaast kan je dankzij onze gratis Click&Collect service een Compact / bridge camera online bestellen en afhalen in een winkel. Er zijn verschillende betalingsmogelijkheden mogelijk, zo is er voor iedereen een aangepaste oplossing.

Een Compact / bridge camera online kopen via internet en betalen kan op volgende manieren:

* Compact / bridge camera aankopen via rechtstreekse betaling (in streng beveiligde omgeving) met de volgende betaalkaarten / credit cards: VISA – MASTERCARD – AMERICAN EXPRESS via internetbankieren: Belfius Direct Net, KBC Online, ING Homepay, CBC Online

* Compact / bridge camera betalen via klassieke overschrijving op ons rekeningnummer 432-401-0042-11 (niet mogelijk bij Click&Collect). In dit geval wordt de Compact / bridge camera gedurende 5 dagen gereserveerd, in afwachting van betaling.

Bij een reservatie van een Compact / bridge camera via “Click&Collect” kan je steeds via een rechtstreekse betaling een voorschot betalen. Hierna krijg je een bevestigingsmail of sms waarmee je in de winkel van je keuze terecht kan.


Natuurlijk kan je ook in elke Vanden Borre vestiging terecht voor de aankoop van een Compact / bridge camera. Zoek een winkel in je buurt.

Hoe een fototoestel kiezen?

Fototoestellen vergelijken? 4 types

Je keuzeproces begint bij de 4 types digitale fototoestellen. Welke beschrijving klinkt voor jou het meest interessant?
  • Compacttoestellen zijn de kleinste toestellen, omdat de lens inschuifbaar is. Daarnaast zijn ze het eenvoudigst om te gebruiken. Ideaal om knappe (reis)foto’s te maken zonder dat je een fotografie-expert bent.
  • Bridgecamera’s overbruggen het verschil tussen een compact- en een reflexcamera. Ze hebben een vaste telelens met een hoger zoombereik dan compacttoestellen.
  • Systeemcamera’s vormen de tweede tussencategorie. Net als reflexcamera’s hebben ze verwisselbare lenzen, maar ze zijn wat minder groot.
  • Spiegelreflexcamera’s hebben alles in huis voor professionele fotografen: een optische zoeker via een spiegeltje, allerlei lenzen en véél instellingen. De keerzijde: het zijn de grootste en zwaarste toestellen.
De tips hieronder focussen vooral op de compact- en bridgecamera’s, met een vaste lens. Spreken apparaten met verwisselbare lenzen je meer aan? Lees dan de gids over hoe je een systeem- of reflexcamera kiest.
bloc2_choisirappareil.jpg :

Beeldkwaliteit: wat is er van belang?

Een kenmerk dat vaak naar voren wordt geschoven, is het aantal megapixels (MP) waarin je kunt fotograferen. Hoe meer pixels, hoe meer details op je foto. Maar in de meeste gevallen heb je geen enorm aantal megapixels nodig. Vanaf 10 MP druk je scherpe foto’s af op een volledige A4-pagina’s. Voor digitaal gebruik is dit zelfs nog minder belangrijk. Hecht daarom alleen belang aan megapixels als je afbeeldingen wilt printen in grote formaten.

Belangrijker voor de kwaliteit van je foto’s zijn de specificaties van je lens en je beeldsensor:
  • Lensopening of diafragma: hoe groter je lensopening, hoe meer licht je toestel vangt. Dit is vooral ’s avonds en ’s nachts van belang. Let wel op: hoe kleiner de f-waarde van je diafragma, hoe groter je lensopening eigenlijk is.
  • Grootte van je beeldsensor: op een grotere beeldsensor heb je meer plaats voor elke pixel, wat resulteert in gedetailleerde foto’s. Bij de compact- en bridgetoestellen hebben de toppers op dit vlak een beeldsensor van 1 inch of groter.
  • Optische beeldstabilisatie: deze technologie corrigeert lichte trillingen of schokjes wanneer je een foto neemt. Zo krijg je opnieuw scherpere foto’s.
bloc3_choisirappareil.jpg :

Inzoomen op de zoom

Wil je inzoomen op iets in de verte? Dan blijft je beeldkwaliteit intact via optische zoom. Een fototoestel met 10x optische zoom brengt je onderwerp 10 keer dichterbij. Onder andere natuurfotografen zweren daarom bij minstens 20x optische zoom om zeldzame dieren vanop een afstand in beeld te brengen. Bridgecamera’s hebben meestal een straffere digitale zoom dan hun compacte collega’s.

Bij digitale zoom gaat de resolutie van je foto achteruit, want daarmee blaas je gewoon de pixels van je foto op. Dit kun je later net zo goed later op je computer doen, en is dus een minder waardevolle functie van fototoestellen.
bloc4_choisirappareil.jpg :

Flexibel scherm voor vlotter gebruik

Naast het fotoresultaat speelt ook de gebruiksvriendelijkheid een rol bij de keuze van je fototoestel. Dankzij het lcd-scherm hoef je niet telkens door de zoeker te kijken wanneer je een foto neemt. Bovendien zie het effect van bepaalde instellingen en filters meteen op je scherm.

Is het scherm ook kantelbaar ? Dan vergroot je flexibiliteit. Want zo zie je vanuit de gekste hoeken en perspectieven wie er wel of niet in beeld staat. Als het scherm 180° kan draaien, hou je zelfs in het oog of je zelf goed in beeld bent. Onmisbaar voor selfie-fans en vloggers!

Ook een toestel met een touchscreen biedt extra gemak. Want daarmee beweeg je vlotter door de menu’s en instellingen. Soms bepaal je via een tik op je scherm zelfs waarop je scherpstelt.
bloc5_choisirappareil.jpg :

Verbindingsmogelijkheden: keuze te over

Na een fotoshoot kopieer je je foto’s van je geheugenkaartje naar je computer of smartphone. Daarvoor hoef je dat kaartje niet eens meer uit je toestel te halen. Tenminste, als je kiest voor een toestel met een draadloze technologie. Werk jij het liefst met bluetooth, wifi of NFC?

Sommige fototoestellen versturen niet alleen signalen, maar ontvangen er ook. Een camera met een gps legt precies vast waar je elke foto neemt. Handig als je de wereld rond reist en soms vergeet bij welk land of welke stad een foto hoort.
bloc6_choisirappareil.jpg :

Wilde plannen met je fototoestel?

Wil je je fototoestel gebruiken op unieke locaties of voor specifieke gebeurtenissen? Kan allemaal!
bloc7_choisirappareil.jpg :

Conclusie: welk fototoestel kopen?

Je weet nu hoe je een fototoestel kiest. Want je weet welke kenmerken belangrijk zijn voor jouw plannen. Op basis daarvan filter je het volledige aanbod of beantwoord je snel enkele vragen in de fototoestelwijzer. Veel foto- en filmplezier gewenst!

7 tips om meer te halen uit je digitale fototoestel

1. Wissel slim af tussen de zoeker en het scherm

Wil je je batterij sparen? Laat je scherm dan uit en kijk door de zoeker. Zo neem je bovendien een stabielere houding aan om foto’s te nemen, want je houdt je toestel dicht bij je lichaam. De zoeker biedt ook redding als je in de volle zon fotografeert en je scherm niet goed kunt zien.

Daartegenover staan de voordelen van het schermpje. Daarop zie je altijd de precieze kadrering van je uiteindelijke foto. Zelfs met je handen boven je hoofd of je toestel dicht bij de grond zie je wie of wat er in beeld verschijnt. En heb je een aanraakscherm? Dan stel je ook gemakkelijk scherp met een tikje op het scherm.
bloc2_choisircompact.jpg :

2. Pas op met de digitale zoom

Optisch zoomen doe je altijd zonder kwaliteitsverlies. Maar bij digitaal zoomen wordt je foto minder scherp. Gebruik die functie dus spaarzaam. Je kunt later altijd nog digitaal inzoomen op je computer.

Wel interessant is de ‘intelligente’ digitale zoom. Toch als je je foto’s niet in de hoogst mogelijke resolutie maakt. Dan laat de intelligente zoom je digitaal inzoomen tot je jouw ingestelde resolutie hebt bereikt. Zo blijven deze foto’s even scherp als je andere kiekjes.
bloc3_choisircompact.jpg :

3. Leer de verschillende modi kennen

Voor leken is de automatische modus altijd een veilige keuze. Toch hoef je geen expert te zijn om enkele andere modi te verkennen. De A-modus, bijvoorbeeld, is handig voor portret- en macrofotografie. Jij speelt met de lensopening om de gewenste scherptediepte te verkrijgen, terwijl je toestel zelf de sluitertijd bepaalt.

De S-modus is geschikt voor sport- en actiefoto’s. Daarmee stel jij zelf de sluitertijd in en laat je de lensopening over aan je fototoestel.

Nog makkelijker wordt het met de scène-modus. Daarmee geef je gewoon aan wat je wilt fotograferen (vuurwerk, zonsondergang, …) en je camera doet de rest.
bloc4_choisircompact.jpg :

4. Flits op klaarlichte dag

Een flits gebruik je in het donker en foto’s neem je niet tegen de zon in. Dat zijn 2 goede richtlijnen, maar ze zijn niet de hele waarheid. Want soms kun je er toch niet aan weerstaan om een leuk moment tegen de zon in vast te leggen. Zet dan je flitser ook aan om het tegenlicht te compenseren en toch een mooi belichte foto te maken.

5. Vermijd rode ogen

De meeste camera’s hebben een functie die rode ogen tegengaat. De ingebouwde flits gaat dan een paar keer af voor de foto wordt genomen. Daardoor vernauwen de pupillen zich en krijg je minder rode ogen.

Nog beter is een externe flits die je op een toestel met accessoireschoen kunt bevestigen. Zo’n opzetflits staat verder weg van je lens, waardoor er geen rodeogeneffect ontstaat.
bloc6_choisircompact.jpg :

6. Kies het meest geschikte bestandsformaat

De meeste compacttoestellen slaan foto’s op in het JPG-bestandsformaat. Waar je de foto wilt gebruiken, bepaalt of je daarbij een hoge (om te printen) of een lagere (voor online) resolutie instelt.

Daarnaast kun je soms kiezen voor het RAW-formaat. Dan bewaar je alle ruwe data van de foto, waardoor je achteraf nog zaken zoals de witbalans en de belichting kunt aanpassen. Een must voor professionele fotografen, natuurlijk. Maar ook handig als jij sommige van je eigen foto’s later nog wilt (laten) bewerken.
bloc7_choisircompact.jpg :

7. Verleng de levensduur van je batterij

Fototoestellen werken tegenwoordig op lithium-batterijen, net zoals je smartphone. Maar terwijl je je gsm elke dag gebruikt, laat je je camera na een vakantie misschien wel een paar maanden in de kast liggen. Haal de batterij in dat geval uit het toestel.

Je bewaart de batterij het best in een plastic zak, op een droge plaats en bij temperaturen tussen 15 en 25°C. Laatste tip: laad de batterij minstens één keer per 6 maanden helemaal op en laat ze volledig leeglopen voor je ze opnieuw opbergt.
bloc8_choisircompact.jpg :

Overzicht merken voor fototoestel

Kan ik je helpen ?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters