Hoe een koelkast installeren ?

Koelkast

Hieronder vindt u enkele tips van professionals voor een optimale werking van uw koelkast. Zo haalt u meteen het beste uit uw nieuwe aankoop. Raadpleeg ook de handleiding voor gerichte informatie. Als hulp bij het lezen kunt u op de visuals klikken.

1. Uw elektriciteitsinrichting

Bestaande elektriciteitsinrichtingen moeten voldoen aan alle geldende normen. Nieuwe aansluitingen moeten worden uitgevoerd door een erkend technicus volgens de instructies van de fabrikant en in overeenstemming met de geldende veiligheidsnormen.

2. De omgeving rond uw koelkast

> Plaats het toestel in een droge en goed verluchte kamer. Vermijd balkons, veranda's en terrassen: de overmatige warmte in de zomer en de koude in de winter kunnen de goede werking van het toestel verhinderen en het zelfs beschadigen.
> Om zo weinig mogelijk geluidsoverlast te hebben van de trillingen plaatst u de koelkast het beste op een harde en vlakke ondergrond met trillingsdempers.

> Plaats uw koelkast ver genoeg van warmtebronnen (kookvuren, convectoren, radiatoren en zonnestralen kunnen namelijk de kleur van de lak van uw toestel veranderen). Een overmatige werking van de compressor leidt tot onnodig meerverbruik.
> Plaats uw koelkast ver genoeg van vochtbronnen (waterkranen, bijzonder vochtige plaatsen) om elektrische schokken te voorkomen.
> Uw koelkast moet kunnen ademen. Zorg dus voor 4 tot 5 cm speelruimte rond het toestel. Dek de plint van uw koelkast nooit af.
> Indien uw toestel is uitgerust met wieltjes, vergeet dan niet dat deze uitsluitend bedoeld zijn om kleine verplaatsingen vlotter te laten verlopen.

3. Een omkeerbare deur

Al naargelang de plaats die u voor uw koelkast hebt gekozen, kunt u voor uw comfort bij bepaalde modellen de deurrichting omkeren.
Op die manier kunt u zelf kiezen of uw koelkast naar links of naar rechts wordt geopend.. Wij stellen deze mogelijkheid ter plaatse voor op het moment dat u de koelkast aankoopt. Zo hoeft u zelf niets meer te doen om de deurrichting van het toestel te veranderen.

4. De klimaatklasse

Uw toestel werd ontworpen om optimaal te functioneren bij een bepaalde omgevingstemperatuur; het werd m.a.w. ontworpen voor een specifieke klimaatklasse.
Er bestaan verschillende klimaatklassen: gematigd (N, 16°C tot 32°C), subtropisch (ST, 18°C tot 38°C) en uitgebreid tropisch (SN-T, 10°C tot 43°C).
De klimaatklasse bevindt zich op het specificatieplaatje binnenin het koelkastgedeelte van uw toestel. Indien de temperaturen hoger liggen, werkt het toestel minder goed. De koelkast produceert minder koelte en de temperatuur binnenin stijgt, wat gevolgen heeft voor de bewaring van uw etenswaren.

5. Elektriciteit

Sluit uw toestel steeds aan op een geaard stopcontact.
Gebruik geen verlengkabels of stekkerdozen.
Indien u nieuwe elektrische voorzieningen aanlegt, installeer dan een geaard waterdicht stopcontact dat is verbonden met een eenfasemeter van 230 V, een differentieelschakelaar en een zekering (10 of 16 A afhankelijk van het model).

6. Een pauze van een tweetal uur

Indien het toestel in een horizontale positie is vervoerd, moet u het opnieuw rechtzetten en twee uur wachten alvorens de stekker in het stopcontact te steken. Het is mogelijk dat een kleine hoeveelheid olie in het koelingcircuit is geraakt. U moet de olie de tijd geven om terug naar de motor te vloeien voordat u het apparaat in werking stelt. Doet u dat niet, dan kan de koelkast beschadigd raken.

7. Vóór het eerste gebruik

Reinig de binnenkant van het toestel met lauw water en afwasproduct voordat u er etenswaren in opbergt. Droog alles zorgvuldig af.
Steek de stekker in het stopcontact en stel de thermostaat in op een gemiddelde temperatuur. Plaats enkele volle flessen in de koelkast. Dat helpt om de temperatuur in het toestel sneller te doen dalen. Zodra de temperatuur is bereikt, kunt u etenswaren in de koelkast plaatsen. Stel de thermostaat vervolgens bij in functie van de aangegeven temperatuur.

8. Niet te vergeten bij de installatie:

Wanneer uw toestel geïnstalleerd is, moet u de voetsteunen instellen zodat het licht achterover helt : op die manier zal de deur beter sluiten en vermijdt u energieverspilling.

 
Maandag tot vrijdag van 8u tot 18u en op zaterdag van 9u tot 18u
  producten vergelijken
Product vergelijking Vergelijk tot 5
  bekeken producten