Welke tv kiezen? Handige gids

Tv-fabrikanten brengen vaak nieuwe technologieën en dus ook heel wat nieuwe termen op de markt. Wat willen die termen allemaal zeggen? Wat is 4K en 8K en wat doet het? Wat betekent local dimming of Smart TV?  Heb ik een oled- of qled-tv nodig en waarom? Hoe groot moet mijn televisie zijn om kwaliteitsvolle beelden te kunnen zien? We vertellen je hier wat meer over tv's om de juiste keuze te maken voor jou en je hele gezin.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc2_choisirtv.jpg

Scherp, scherper, scherpst

De hoogste tv-standaard is vandaag UHD. Deze biedt je beelden met een ultrahoge definitie. Aan de top van de piramide staan de UHD 8K-tv's (7680 x 4320 pixels). Deze beelden zijn 4x scherper dan UHD 4K-tv's. Ze zijn zo scherp dat je de afzonderlijke pixels niet van elkaar kan onderscheiden, ook al sta je dicht bij je tv of kies je voor een heel groot scherm. Ze bieden een haarfijn gedetailleerde afbeelding met levensechte kleuren, bijna alsof je door een venster kijkt. Ideaal voor iemand die toch een grotere tv wil maar een kleinere kijkafstand heeft.

Tv's met HDR (High Dynamic Range) tonen haarscherpe beelden, levendige kleuren en veel details in donkere zones. Wil je een perfecte kijkervaring met HDR? Kies dan zeker voor een tv met 10-bit paneel. Deze tv’s geven 1 miljard kleurtinten weer. Je ziet de HDR-beelden zoals de regisseur het wil.

Hierna vind je de full hd tv's met een beelddefinitie van 1920 x 1080 pixels. Full hd levert een goede beeldkwaliteit op kleine en middelgrote tv’s. Hd ready tv's hebben een definitie van 1280 x 720 pixels en bieden daarom een minder scherp beeld dan een full hd-tv of uhd-tv. Je vindt ze daarom nog bij tv's tot 81 cm (32 inch) terug.

Nog twijfels over de definitie die je het best kiest voor je tv? Neem dan zeker eens een kijkje op deze pagina.

bloc3_choisirtv.jpg

Series, films en sportwedstrijden

Tv’s verversen een beeld een aantal keer per seconde. Hoe sneller de beelden vernieuwd worden, hoe beter. Kijk jij graag naar actiefilms of naar sportwedstrijden? Hou dan zeker rekening met het aantal hertz.

Een tv met een 100 Hz-paneel levert dubbel zoveel beelden per seconde als een model met een 50 Hz-paneel. Een nog betere kijkervaring? Ga voor een televisie met waarden boven 100 Hz. Hier geldt: hoe meer, hoe beter. Hoe meer beelden een televisie per seconde kan weergeven, hoe vloeiender het beeld. 

En wil je een meeslepend geluid bij je actiefilms en sportwedstrijden? Dat kan met een soundbar of homecinema.

bloc4_choisirTV.jpg

Een groot of een klein scherm

Tv's bestaan in allerlei formaten, met schermdiagonalen van 20 inch (50 cm) tot 98 inch (223 cm). De populairste schermen zijn 55 tot 65 inch groot. Tegenwoordig hebben televisies trouwens steeds dunnere randen. Hierdoor zijn ze even compact als kleinere modellen. Wil je een heel groot scherm in je woonkamer plaatsen? Kies voor een TV met een scherm van 75 of zelfs 85 inch!

Wat is de beste kijkafstand? Vermenigvuldig de schermdiagonaal (1 inch = 2,54 cm) met 2 of maar 1,5. De 4K- & 8K-tv’s bieden een uitstekende beeldkwaliteit waardoor je dichter bij het scherm kan zitten zonder kwaliteitsverlies. Een voorbeeld: een tv van 55 inch of 139 cm heeft een kijkafstand van ongeveer 278 cm. Natuurlijk is dit maar een richtlijn, je kiest zelf je ideale afstand tot het scherm en wat je omgeving toelaat.

bloc5_choisirtv.jpg

Smart-tv: slimme keuze?

Zou je graag op het internet surfen of online content bekijken op je televisie? Koop een smart-tv en ontdek een nieuwe wereld aan entertainment op tv. Denk maar aan YouTube-video’s, Netflix-series, het Disney+-platform, online games of Facebook. Elke smart-tv is uitgerust met een besturingssysteem dat verschilt van merk tot merk.

Hoe je een smart-tv kiest, lees je hier. Dit zijn alvast de mogelijkheden:

bloc6_choisirtv.jpg

Achtergrondverlichting & schermtypes

Er bestaan verschillende tv-schermtechnologieën:

Oled: elke pixel creëert zijn eigen kleur en licht. Je hebt dus geen led-lampen nodig om het scherm op te lichten en je kijkhoek blijft breed. Daarnaast zijn de boorden vaak dunner dan 1 cm en is het contrast tussen de helderste en donkerste elementen in het beeld uitstekend. Zo is zwart dieper zwart en is wit helderder wit dan bij led-schermen.

Qled: de led-technologie brengt een extra laag nanokristallen, ook wel Quantum Dots genoemd, tussen de ledlampen en het scherm. Deze extra laag van Quantum Dots zorgt ervoor dat er veel meer nuances in het kleurbereik kunnen worden gemaakt en brengt de kleuren maximaal tot leven. De qled-technologie zorgt ook voor meer heldere beelden en een betere zichtbaarheid in ruimtes waar veel licht is of waar veel zonlicht binnenvalt. Ten slotte bieden deze toestellen een bredere kijkhoek van ongeveer 55°.

Led-lcd: ledlampjes zorgen voor de achtergrondverlichting. Het contrast is hoog dankzij de helderheid van de leds. Bovendien zijn leds robuust en hebben ze een langere levensduur dan gewone lcd-schermen. Nog een voordeel: ze verbruiken weinig energie.

bloc7_choisirtv.jpg

Beetje dimmen, a.u.b.

Local dimming past de lichtsterkte van de ledverlichting aan. Zo krijg je nog betere contrasten, dieper zwart en intensere lichte kleuren. Er bestaan verschillende soorten Local Dimming:

  • Oled pixel dimming: een oled-tv gebruikt geen achtergrondverlichting. Elke pixel creëert zijn eigen licht en kan dus individueel gedimd worden. Dat zorgt voor een perfect zwart en het beste contrast. 
  • Direct led local dimming: de ledverlichting bevindt zich achter het scherm en verdeelt de oppervlakte in kleine zones. Hoe meer zones, hoe nauwkeuriger de verlichting gedimd kan worden en hoe hoger het contrast. Bij deze direct led- of backlight led-technologie zitten de ledlampen achter het scherm en staan ze gericht op de volledige oppervlakte van het scherm. Zo geniet je van een helder beeld, maar je televisie is vaak wel iets dikker.
  • Mini led: komt voor onder vele andere namen zoals Nanocell (LG) en Neo Qled (Samsung). Dit is dezelfde technologie als Qled, maar met duizenden ledjes doordat deze veel kleiner zijn. Dit zorgt voor een zeer gedetailleerd beeld met levensechte kleuren en contrast.
  • Full array local dimming (FALD): is dezelfde technologie als mini led, maar de ledjes zijn iets groter waardoor er minder geplaatst kunnen worden. Je krijgt nog steeds een heel gedetailleerd beeld en contrast, maar wel iets minder dan bij de mini led-technologie.
  • Edge led local dimming: de ledverlichting bevindt zich aan de zijden van het scherm. Hierdoor kunnen enkel grotere delen van het scherm gedimd worden. Deze Edge led-technologie maakt dunne tv’s mogelijk, want de leds zitten aan de zijkanten van het scherm. Dit gaat wel ten koste van het contrast.
Het alternatief is een televisie die haar achtergrondverlichting niet kan dimmen, maar dimming-software gebruikt om het contrast te verbeteren. Het contrast tussen licht en donker blijft dan wel beperkt.

Bloc_energie_tv.jpg

Het energieverbruik

Je hebt de gewenste beeldresolutie, de schermtechnologie en het besturingssysteem van je televisie gekozen? Wist je dat je ook kunt kiezen voor een energiezuinige tv? Sommige technologieën verbruiken meer energie dan andere, ook die in je televisie!

De eenvoudigste manier om de meest geschikte tv te kiezen en tegelijkertijd je energiefactuur te verlagen, is het energielabel controleren. We leggen alles uit wat je moet weten over het energieverbruik van je tv!

bloc11_choisirtv.jpg

De juiste accessoires

Heb je beslist welke tv te kopen? Bekijk dan nu welke accessoires je nodig hebt.

Afstandsbediening: naast de klassieke afstandsbediening bestaan er ook slimme modellen waarmee je makkelijk door de menu’s navigeert met een touchpad of pointer. Een toetsenbord of stembesturing zijn handig om zoekopdrachten te geven aan je televisie. En met een universele afstandsbediening bedien je ook andere apparaten die op je tv aangesloten zijn. Op sommige afstandsbedieningen vind je zelfs een Netflix-knop. Druk erop en je belandt meteen op je Netflix-account. Haal de chips en de popcorn er maar bij!

Muurbeugels: kies voor een wandbevestiging als je een bioscoopzaaleffect wil creëren in je woonkamer. De televisie gaat discreet op in je interieur. Check voor de aankoop wel of je over een massieve bakstenen of betonnen muur beschikt. Bij holle of gipsmuren is er niet genoeg verankering voor de vijzen en zal je muurbevestiging niet blijven hangen. Je kan dit snel controleren door eens op de muur te kloppen, je kan dan horen of het een holle of volle muur is.

With a little help…

Zodra je een tv hebt gekozen, laat je het zware werk maar aan ons over. Wij leveren je televisie aan huis en sluiten je toestel aan op een bestaande aansluiting. Om dit op een vloeiende en correcte manier te laten verlopen, raden we je aan om de werkplaats vrij te maken en je wifiwachtwoord klaar te houden (dit vind je op de zijkant van je decoder). Indien gewenst, nemen we je oude of defecte toestel mee voor recyclage. Hierdoor spaar je een trip uit naar het containerpark.

Wens je een volledige configuratie en een diepgaande uitleg over je toestel? Kies voor een TV Service Pack en een Vanden Borre-specialist komt bij je langs om je smart-tv aan te sluiten en te configureren. Daarbovenop krijg je uitleg en nuttige tips voor het gebruik van je toestel. Meer hulp nodig bij de installatie van je tv? Ontdek onze installatiediensten!

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters