Een tv kiezen die bij jouw energieverbruik past

Het verbruik van een tv die stand-by staat en het gemiddelde verbruik wanneer het toestel actief is, zijn belangrijke gegevens waar veel consumenten niet genoeg aandacht aan besteden. Toch is het erg belangrijk dat je een model met een laag energieverbruik kiest als je milieubewust wil zijn. De tv is namelijk een energiekostenpost die, wanneer je zijn verbruik bij dat van al je andere elektronische apparatuur optelt, aanzienlijk kan worden.

Hoeveel energie verbruikt een actieve tv?

Hoeveel energie verbruikt een actieve tv?

Sinds maart 2021 moeten alle tv's voorzien zijn van een energielabel. Dit geeft het verbruik van het toestel over 1.000 operationele uren weer door het een energieklasse toe te kennen: A is het zuinigst, G het meest energieverslindend. Als je toestel dus 100 kWh per 1.000 uur verbruikt, komt dat overeen met ongeveer 0,1 kW per uur. Als je elke dag gemiddeld 4 uur tv kijkt, komt het verbruik neer op 146 kWh per jaar (365 x 4 x 0,1). Pas daarop je energietarief toe en je weet hoeveel het je elk jaar kost om tv te kijken.

Het vermogen, uitgedrukt in watt, varieert echter afhankelijk van de technologie van de televisie. Plasma was de meest energieverslindende optie (400 W), maar die technologie is inmiddels vervangen door lcd en led.


Het verbruik van een tv hangt af van:
  • De technologie;
  • De grootte van het scherm, want hoe groter het scherm, hoe meer energie het nodig heeft;
  • De resolutie (hd ready, full hd, 4K uhd, 8K uhd), want hoe meer pixels het toestel moet aansturen, hoe hoger het verbruik;
  • De frequentie in Hz, want hoe hoger de frequentie, hoe meer energie er nodig is om het beeld vloeiend weer te geven.
  • De gebruikte beeldinstellingen : Dynamische beeldinstelling of Eco beeldinstelling ?
  • Sommige modellen hebben een lichtsensor die het licht in de ruimte meten en zo de lichtintensiteit van het beeldscherm aanpassen.
  • Sommige modellen hebben een bewegingsensor : deze gaan het beeldscherm dimmen als er niemand aan het kijken is.
  • Alle tv’s beschikken over een eco timer die de tv automatisch uitschakelt na 4 uur kijken.
  • Alle tv’s beschikken over een ‘no signal’ timer die de tv automatisch uitschakelt als er geen signaal gedetecteerd wordt.
  • Op een tv met led technologie zorgt local dimming ervoor dat bij donkere passages in een uitzending, de lichtintensiteit van het beeld ook verminderd. Dit komt niet alleen de kijkervaring ten goede maar ook het verbruik.
  • Bij een Oled tv, worden bij zwarte achtergrond de pixels niet opgelicht, dit zorgt automatisch ook voor een lager verbruik. Kijk maar naar het verbruik van de Oled in de tabel. Dit komt niet alleen de kijkervaring ten goede maar ook het verbruik.

Als voorbeeld vergelijken we in deze tabel enkele verschillende modellen:

ModelTechnologieResolutieVerbruik
PHILIPS HD 32 inch 32PHS5507/12 led hd ready

26 kWh / 1.000h

PHILIPS FULL HD 43 INCH 43PUS8536/12

led

4K uhd

62 kWh / 1.000h

LG 4K 55 INCH 55UQ81006LB

direct led

4K uhd

81 kWh / 1.000h

SAMSUNG QLED 4K 
55 INCH QE55Q80B

qled

4K uhd

187 kWh / 1.000h

SAMSUNG NEO QLED 8K 75 INCH QE75QN800B 

qled

8K uhd

394 kWh / 1.000h
SONY UHD 8K 75 INCH XR75Z9JAEP

oled

8K uhd

333 kWh / 1.000h
Hoeveel energie verbruikt een tv in de stand-bymodus?

Hoeveel energie verbruikt een tv in de stand-bymodus?

Net als alle andere elektrische en elektronische apparatuur in de gemiddelde woning (routers, hifi-systemen, spelconsoles, dvd-spelers, decoders, enz.) verbruikt een tv altijd energie, ook in de stand-bymodus. Hoewel dat sluipverbruik in de loop der jaren gevoelig is teruggedrongen, weegt het nog steeds op onze energiefacturen. Gemiddeld verbruikt een recente tv in de stand-bymodus ongeveer 0,5 kWh, wat neerkomt op enkele euro's op je factuur. Dat lijkt misschien verwaarloosbaar in vergelijking met het jaarlijkse verbruik van een tv in werking, maar je moet dit cijfer vermenigvuldigen met het aantal betreffende apparaten in je woning.

Wanneer een OLED TV op stand-by wordt gezet, zal deze zijn "pixel refresh" functie gebruiken, die retentie of verbranding voorkomt. Daarom kunt je hem beter niet uitschakelen, tenzij je een weekend of langer dan een dag op vakantie gaat. Voor de rest van ons: zet je apparaat zo vaak mogelijk helemaal uit om energie te besparen.

De juiste apparatuur om onnodig verbruik te voorkomen: de milieuvriendelijke tv

De juiste apparatuur om onnodig verbruik te voorkomen: de milieuvriendelijke tv

Zoals we net vertelden, hebben de grootte en de resolutie van de tv een directe invloed op het energieverbruik. Wil je een tv kopen, dan is het dus belangrijk dat je rekening houdt met het beoogde gebruik en dat de grootte van het toestel past bij jouw behoeften.

Kijk ook naar het energielabel van het toestel en geef de voorkeur aan een tv met een laag verbruik.

Ook interessant voor jou

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters