Welke resolutie kies je voor je tv?

Hd, full hd, ultra hd, 4K, 8K ... Vraag je je soms af wat al die afkortingen betekenen wanneer je tv-modellen bekijkt? Ze geven de beelddefinitie van de tv aan en vertellen je meer over de resolutie. In dit artikel doen we alles uit de doeken, zodat jij straks weet welke resolutie je het best kiest voor jouw tv.

Wat is het verschil tussen beelddefinitie en resolutie?

Wat is het verschil tussen beelddefinitie en resolutie?

De termen 'definitie' en 'resolutie' worden vaak verward, vooral omdat hun betekenissen dicht bij elkaar aanleunen.

De definitie is het aantal pixels dat op het volledige scherm wordt weergegeven. Deze waarde wordt genoteerd als het aantal horizontale pixels maal het aantal verticale pixels. Bijvoorbeeld: de definitie van een 4K uhd-tv is 3840 x 2160 pixels, wat neerkomt op meer dan 8 miljoen pixels in totaal.

De resolutie is de dichtheid van de pixels op een oppervlak, dus het aantal pixels per inch (ppi in het Engels). De ppi bereken je door het aantal horizontale pixels te delen door de beelddiagonaal van de tv in inches. Voor een 4K uhd-tv met een diagonaal van 65 inch kom je zo uit op 59 ppi (3840 / 65).

Hoe hoger de resolutie, hoe scherper de beeldkwaliteit en hoe realistischer de helderheid en kleurweergave. Wil je een grote tv, dan kies je dus beter een model met een hoge beelddefinitie, want dat betekent dat het toestel ook een hoge resolutie heeft.

Een tv kiezen op basis van de beelddefinitie

Van de beeldbuistelevisies van vroeger tot de nieuwste 8K smart-tv's (connected tv's), tv-fabrikanten hebben de beeldkwaliteit van hun producten altijd al als troef uitgespeeld.

TermBeelddefinitieAndere namenDoeleinde van deze beeldkwaliteit
sd 720 x 480 pixels standard definition, standaarddefinitie

tv-programma's
dvd

hdtv

1280 x 720 pixels
(2 x meer pixels dan sd)

high definition,
hd ready, ...

tv-programma's, streaming en video-on-demand in hd
PS3- en Xbox-consoles

full hd tv

1920 x 1080 pixels
(2 x meer pixels dan hd)

hd 1080p,
hdtv 1080p

tv-programma's, streaming en video-on-demand in full hd,
PS4- en Xbox One-consoles,
blu-ray

4K-tv

3840 x 2160 pixels
(4 x meer pixels dan full hd)

uhd,
ultra hd,
4K uhd,
4K ultra high definition

tv-programma's, streaming en video-on-demand in uhd (Netflix, …),
spelconsoles van de nieuwste generatie
uhd blu-ray

8K-tv

7680 x 4320 pixels (4 x meer pixels dan 4K)

8K uhd,  8K ultra high definition

sommige streamingcontent

Vandaag is 4K de norm, maar er zijn ook nog steeds full hd-tv's te koop. De beeldkwaliteit bij een definitie van 1920 x 1080 p volstaat nog steeds om standaard tv-programma's te kijken. 8K is daarentegen het nieuwste van het nieuwste. Deze definitie is nog niet echt bruikbaar voor het grote publiek, al zijn er wel enkele streamingdiensten (zoals YouTube) die video's in 8K aanbieden. Welke definitie je kiest, hangt dus af van waarvoor je als kijker de tv wil gebruiken.

Een tv kiezen op basis van de resolutie

De resolutie (aantal pixels per inch) bepaalt de beeldkwaliteit, de scherpte en de zichtbaarheid van details. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper en realistischer het beeld. 

Hieronder zie je enkele voorbeelden (afgerond):

Beelddiagonaal in inch 40 inch55 inch65 inch75 inch
full hd-definitie (1920 x 1080 p) 48 ppi 35 ppi

29 ppi

25 ppi

4K uhd-definitie (3840 x 2160 p)

96 ppi

70 ppi

59 ppi

51 ppi

8K uhd-definitie (7680 x 4320 p)

192 ppi

140 ppi

118 ppi

102 ppi

De resolutie (en dus de beeldkwaliteit) van een grote 4K-tv is al hoger dan die van een 40 inch full hd-tv. De resolutie van een 8K-tv is zo ongelooflijk hoog dat deze definitie pas vanaf 65 inch mogelijk is. Maar als je voor die definitie gaat, overweeg je beter een XXL-model van 75 inch of meer om de kracht van deze technologie maximaal te ervaren (beeldscherpte, kleurenspectrum, vloeiendheid, HDR, ...). Ook hier hangt de resolutiekeuze uiteindelijk af van wat de kijker met de tv wil doen. Dit is trouwens het ideale moment om je in te lezen over de technologie (oled of qled) voordat je een tv kiest.

Goed om te weten: hoe hoger de resolutie, hoe hoger het energieverbruik van de tv.

Enkele van onze beste 4K- en 8K-modellen

Ook interessant voor jou

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters