Een amerikaanse frigo of french doors koelkast kopen

Alle amerikaanse frigo's en french doors koelkasten bekijken en vergelijken

Verfijn de productenlijst aan de hand van de filters of gebruik onze vergelijkingstool.

De technische fiche van elke amerikaanse frigo of french doors koelkast bekijken

AMICA

BEKO

BOSCH

DOMO

FISHER&PAYKEL

HAIER

LG

LIEBHERR

SAMSUNG

SIEMENS

WHIRLPOOL

Bekijk hier het oude gamma van de amerikaanse frigo's en french doors koelkasten

Amerikaanse koelkast/french doors - Amerikaanse frigo of French Doors koelkast kopen - Vanden Borre

Je kan een Amerikaanse koelkast/french doors kopen in één van onze winkels of online via de website. Daarnaast kan je dankzij onze gratis Click&Collect service een Amerikaanse koelkast/french doors online bestellen en afhalen in een winkel. Er zijn verschillende betalingsmogelijkheden mogelijk, zo is er voor iedereen een aangepaste oplossing.

Een Amerikaanse koelkast/french doors online kopen via internet en betalen kan op volgende manieren:

* Amerikaanse koelkast/french doors aankopen via rechtstreekse betaling (in streng beveiligde omgeving) met de volgende betaalkaarten / credit cards: VISA – MASTERCARD – AMERICAN EXPRESS via internetbankieren: Belfius Direct Net, KBC Online, ING Homepay, CBC Online

* Amerikaanse koelkast/french doors betalen via klassieke overschrijving op ons rekeningnummer 432-401-0042-11 (niet mogelijk bij Click&Collect). In dit geval wordt de Amerikaanse koelkast/french doors gedurende 5 dagen gereserveerd, in afwachting van betaling.

Bij een reservatie van een Amerikaanse koelkast/french doors via “Click&Collect” kan je steeds via een rechtstreekse betaling een voorschot betalen. Hierna krijg je een bevestigingsmail of sms waarmee je in de winkel van je keuze terecht kan.


Natuurlijk kan je ook in elke Vanden Borre vestiging terecht voor de aankoop van een Amerikaanse koelkast/french doors. Zoek een winkel in je buurt.

Welke koelkast kiezen voor jouw keuken?

Koelkasten vergelijken: alle modellen op een rij

Een koelkast voor op kot? Of een veelzijdig model nodig voor je gezin? Hieronder vind je de troeven van elk type koelkast.
 • 1-deurskoelkast: de compacte modellen, met of zonder een klein vriesvak. 
 • Koelkast met diepvriezer: de complete oplossing voor wie veel wilt koelen én invriezen. Je kan kiezen voor een model met de diepvriezer onderaan of bovenaan. 
 • Amerikaanse koelkast: het meest luxueuze type, vaak met gekoeld water en een ijsblokjesverdeler. Amerikaanse koelkasten hebben 2 verticale deuren, 1 voor de diepvriezer en 1 voor de koelruimte.
 • French Doors: de grootste koelkasten, met 2 verticale deuren bovenaan voor het koelgedeelte en enkele lades onderaan voor het vriesgedeelte. 
 • Inbouw 1-deurskoelkast of inbouwkoelkast met diepvriezer: de koelkast wordt volledig geïntegreerd in de keukenopstelling. De deur wordt bedekt met een kastdeur of decoratiepaneel.
bloc6_le_bon_frigo.jpg :

Grote honger, grote koelkast!

De capaciteit is heel belangrijk om de juiste koelkast te kiezen. Grote gezinnen moeten natuurlijk meer eten en drank koel houden. Een koelkast met een netto-inhoud van minstens 300 liter is aangeraden voor een gezin van 3 personen of meer. Al hangt de inhoud die je nodig hebt ook af van je eetgewoonten en hoe vaak je boodschappen doet.

Hou ook rekening met de grootte van het toestel en de plaats waar je het zal zetten. Goed om weten: er bestaan modellen met speciale maten. Perfect voor mensen met een kleine keuken die toch een grote koelkast nodig hebben. Sommige modellen zijn kleiner of smaller dan gemiddeld, maar hebben een even grote capaciteit als een standaardkoelkast van 60 cm breed en 170 cm hoog.

Ben je van plan om een Amerikaanse koelkast te kopen of zegt een French Doors je wat? Let dan zeker op de diepte want dit zijn doorgaans grote, diepe toestellen.

Soep, ijsjes en pizza: invriezen maar!

Heb je soep gemaakt of wil je groenten invriezen? Een diepvriesruimte is een must! Heb je al een aparte diepvriezer? Dan kan je kiezen voor een koelkast zonder vriesvak. Anders is een 1-deurskoelkast met vriesvak interessant, al blijft de inhoud van zo’n vak natuurlijk beperkt. Ideaal voor wie weinig diepvriesproducten in huis haalt. 

Wie producten meerdere maanden wil bewaren, heeft een diepvriestemperatuur van -18°C of lager nodig. Die vind je het vaakst bij grotere vriesruimtes, bijvoorbeeld in een koelkast met diepvriezer, een Amerikaanse koelkast of een French Doors. 

Koelkasten zijn ontworpen om te functioneren in een ruimte met een bepaalde temperatuur. Om je toestel te plaatsen in een weinig of niet verwarmde ruimte moet je wel opletten dat de klimaatklasse het toestaat. Het risico? De motor zal niet voldoende draaien waardoor het frigo- en/of diepvriesgedeelte zal niet de gewenste temperatuur bereiken.
bloc3_on_congèle_tout.jpg :

Energiezuinige koelkasten = dubbele winst

Koelkasten zijn één van de grootste energieverbuikers in huis. Ze kunnen tot 20% van je jaarlijkse energiefactuur uitmaken. Begaan met het milieu of wil je vooral besparen? Hou dan rekening met het energielabel van de koelkast en boek een dubbele winst.

Vanaf 1 maart 2021 gelden nieuwe criteria voor het bepalen van het energielabel. De nieuwe energielabels zullen gaan van A tot G. Klik hier voor gedetailleerde info over de nieuwe energielabels.


Tips voor een lager energieverbruik

 • Open je koelkast niet onnodig.
 • Sluit de deur altijd goed.
 • Leg geen warme producten in je koelkast. 
 • Plaats je koelkast niet in een te warme of te vochtige omgeving. 
 • Verlucht de ruimte waar je koelkast staat geregeld.
bloc4_frigos_économes.jpg :

De juiste koelkast in de juiste keuken

Vrijstaand model

Je koelkast maakt ook deel uit van het interieur. Kies een model dat daarbij past. Er bestaan witte, blauwe, oranje en zelfs gele modellen. Wil je nog een stapje verder gaan en je keuken meer uitstraling geven? Dat doe je onder andere met de vele koelkasten met een retrodesign.

Soms kan je de openingsrichting van de deur niet zelf kiezen. Let dus goed op de plaats van de scharnieren. Modellen met een omkeerbare deur zijn flexibel.
Je kiest zelf of de deur naar links of naar rechts opengaat.
Ten slotte zijn glazen legplateaus een pluspunt. Ze zijn stevig en schokbestendig. Daarnaast zien ze er goed uit en zorgen ze voor een stabiele temperatuur in elk vak. Bovendien maak je ze makkelijk proper.

Inbouwmodel

Ben je van plan om je koelkast in een kolomkast te integreren, ga dan een kijkje nemen bij de inbouwmodellen. Heb je al een inbouwkoelkast die je wenst te vervangen?
Makkelijk als je nieuwe toestel dezelfde deurafmetingen heeft als je oude. Wil je echter van een 1-deurskoelkast overstappen naar een 2-deursmodel of omgekeerd, dan moet je een nieuwe deurkast voorzien.

Denk bij de keuze van je nieuwe koelkast zeker aan de nishoogte.
Deze bepaalt de hoogte die nodig is om je keukenmeubel in te bouwen. Hou ook rekening met de exacte breedte en diepte van de kolomkast. Zo past je spliksplinternieuwe inbouwkoelkast perfect in je keuken. Hulp nodig bij het nemen van de afmetingen?

Vraag een voorbezoek aan bij jou thuis. Onze inbouwspecialist komt langs en meet alles nauwkeurig op. Lees hier hoe het werkt.
bloc1_frigos_encastrables.jpg :

Type deur

Let wel op het deurtype dat je nodig hebt. Er bestaan 3 systemen:
bloc_portes_frigo.jpg :

Gebruiksgemak verzekerd dankzij handige extra’s

Nog geen keuze gemaakt? Geen nood! Deze extra troeven helpen je om het ruime aanbod koelkasten te verkleinen.

• Heb je een koelkast met diepvriezer nodig? Kijk dan zeker of de No Frost-technologie aanwezig is. Die verdeelt de luchtstroom beter waardoor er geen ijslagen ontstaan. Zo hoef je je diepvriezer nooit te ontdooien.
• Wil je de temperatuur in de koelkast op elk moment kunnen controleren? Kies voor een koelkast met een digitaal scherm en lees de temperatuur makkelijk af op het display.
• Voor elk product is er een ideale plaats in de koelkast. In de 0°C-zone (vaak een aparte lade) ligt de temperatuur altijd rond het vriespunt. Perfect voor de bewaring van vis, vlees, fruit en zuivelproducten!
• Een koelkast koelt op een statische of op een dynamische manier. Een dynamische koeling zorgt dankzij een ventilator voor een gelijkmatige temperatuur binnenin de koelkast. En telkens wanneer de deur wordt geopend, versnelt het systeem de koeling om zo snel mogelijk de ingestelde temperatuur te herstellen. Daarnaast behoudt dynamische koeling een hoge luchtvochtigheid, waardoor etenswaren beter bewaard blijven.
• Koelkasten maken behoorlijk wat lawaai. Daarom brachten leveranciers stille modellen op de markt. Ze produceren minder dan 40 dB (vergelijkbaar met zacht geroezemoes) en verstoren de rust in huis niet.
bloc7_facilité._d'un_utilisation.jpg :

Onze koelkastenwijzer

Met alles wat je nu over koelkasten weet, kan je een model kiezen dat perfect aansluit bij wat jij belangrijk vindt.
Wil je eerst nog extra hulp? Beantwoord enkele eenvoudige vragen in onze koelkastenwijzer en je krijgt alle koelkasten te zien die bij jouw voorkeuren passen.

Hoe gebruik je je koelkast slim, hygiënisch en energiezuinig?

Stel de ideale temperatuur in de koelkast

Heel belangrijk voor een optimale bewaring van je voedingsmiddelen is de binnentemperatuur. Staat de temperatuur te laag? Dan verspil je onnodig energie. Staat ze te hoog? Dan bewaren je voedingsmiddelen minder lang door de vorming van schimmels en bacteriën.

De ideale temperatuur voor een koelkast is 4°C. Heeft ze een display? Dan check je de binnentemperatuur heel eenvoudig op het scherm. Geen display? De meeste koelkasten beschikken aan de binnenkant over een temperatuurweergave. Anders zet je een koelkastthermometer 12 uur lang in een glas olie in de koelkast.
bloc1_stel_ideale_temperatuur_in.jpg :

Stel de ideale temperatuur in de diepvriezer

Voor een diepvriezer ligt de ideale temperatuur tussen -6°C en -18°C. Heeft je diepvriezer geen elektronische regeling? Kijk de temperatuur na met een traditionele thermometer dat je 12 uur in een glas olie in je diepvriezer dompelt.

Het aantal sterren op een vriesvak geeft weer tot welke temperatuur het toestel producten kan invriezen:

* = -6 °C (om ijsblokjes te maken en bevroren voedsel tot 2 dagen te bewaren)
** = -12 °C (om bevroren voedsel enkele dagen te bewaren)
*** = -18 °C (om bevroren voedsel enkele maanden te bewaren)
**** = -18 °C tot -26 °C (slechts deze modellen zijn aanbevolen om vers voedsel in te vriezen)

De houdbaarheid van het voedsel voor toestellen met 2 tot 4 sterren hangt af van het soort voedsel dat je wenst in te vriezen.
bloc_dans_le_congelateur.jpg :

Waar plaats je de producten?

Als je koelkast via dynamische koeling werkt, wordt de koude lucht via een ventilator verspreid. Het resultaat? Overal dezelfde temperatuur. Je hoeft dus geen rekening te houden met de plaatsing van je producten. Heeft je toestel geen ventilator? Dan is de plaats van de producten wél belangrijk. Want onderaan is het kouder dan bovenaan. Elk product heeft zijn plekje in je koelkast.

 • Zone 2: geopende potten en dranken 
 • Zone 3: gebakjes, soep, vleeswaren en overschotjes 
 • Zone 4: vlees, rauwe vis, zuivelproducten 
 • Zone 5: groenten en fruit 
 • Zone 6: boter en kaas
 • Zone 7: niet-geopende potten, tubes en eieren
 • Zone 8: medicijnen, kleine flessen 
 • Zone 9: grote flessen en brikverpakkingen 
Kleine tip voor je flessen: zolang je ze niet opent, leg ze in de horizontale flessenhouder van je koelkast. Plaats ze in de deur zodra ze open zijn. Zo beperk je het gewicht op je deur zodat er niet te veel druk uitgeoefend wordt op de scharnieren. Heeft je koelkast geen flessenhouden? Dan plaats je je volle flessen in de deur, aan de kant van de scharnieren.
20150714_BC_koeling_00.jpg :

0°C-zone of vershoudzone

Sommige toestellen hebben een 0°C-zone of vershoudzone. Dit is vaak een aparte lade waarin de temperatuur altijd rond 0°C schommelt. Vis, vlees, fruit en zuivelproducten blijven tot 3x langer vers als je ze in de vershoudzone bewaart. Ook de luchtvochtigheid wordt in deze zone geregeld voor een optimale bewaring.

Hoe je ingrediënten invriezen?

Makkelijk: bedek ze met een plastic folie of plaats ze in een hermetisch gesloten doos. Zo drogen ze niet uit bij het invriezen. Deze tip geldt voor No-Frost-koelkasten maar ook voor modellen met statische koeling.

Opgelet: sommige producten (vooral groenten en fruit) moet je eerst blancheren vóór je ze invriest. Waarom? Verse groenten bevatten talrijke enzymen, die de houdbaarheid van de groente verminderen. Blancheren zorgt ervoor dat die enzymen worden gedeactiveerd, zodat je groenten of fruit veel langer goed blijft.
bloc_congeler_ses_aliments.jpg :

Geef bacteriën geen kans!

Al gehoord van listeria? Deze bacterie leeft in voedingswaren en veroorzaakt de infectieziekte listeriose. Vooral voor zwangere vrouwen en zieken is listeriose heel gevaarlijk. Volg deze richtlijnen om de verspreiding van de bacterie in voedingswaren te voorkomen:

 1. Was je handen vóór je voedingswaren vastneemt. 
 2. Heb je rauw voedsel gebruikt? Was je keukengerei meteen af. 
 3. Bewaar rauwe voeding apart van gekookt voedsel of etenswaren die klaar zijn voor consumptie. 
 4. Bewaar maaltijdrestjes altijd in potjes met een deksel
 5. Reinig je koelkast regelmatig en ontsmet met bleekwater
 6. Controleer de temperatuur geregeld (die mag onderaan niet hoger liggen dan 4°C). 
 7. Laat bevroren voedingswaren ontdooien in de koelkast
 8. Vries ontdooide producten nooit opnieuw in.
bloc3_geef_bacteriën_geen_kans.jpg :

Tips voor een lager energieverbruik

Een koelkast is één van de grootste energieverbruikers in huis. Koelkasten kunnen tot 20% van je jaarlijkse energiefactuur uitmaken. Dankzij enkele eenvoudige gewoonten verlaag je makkelijk je energiekosten:

 • Open je koelkast niet onnodig. 
 • Sluit de deur altijd goed. 
 • Leg geen warme producten in je koelkast. 
 • Plaats je koelkast niet in een te warme of te vochtige omgeving. 
 • Verlucht de ruimte waar je koelkast staat geregeld.

Je koelkast installeren: hoe doe je dat?

Je elektriciteitsinstallatie

Kijk na of je elektriciteitsinstallatie conform is vóór je je koelkast installeert. Je hebt een geaard stopcontact van 230 V nodig, net als een differentieelschakelaar en een zekering van 10 of 16 A. Kortom, een standaardstopcontact volstaat. En denk eraan: gebruik nooit een verlengkabel of stekkerdoos.

De waterdruk

Bij de installatie van een Amerikaanse koelkast is de waterdruk ook van belang. Heeft je toestel een waterkraantje en ijsblokjesdispenser? Dan heb je minstens 1,47 bar druk nodig. Daarmee vul je een glas water in 3 seconden. Is de druk te laag? Dan moet je een aparte pomp installeren.

Om geen waterdruk te verliezen, is je toevoerslang het best niet langer dan 12 meter. Hou de slang ook uit de buurt van warmtebronnen.

Is de druk hoger dan 5 bar? Overweeg dan een overdrukventiel. Want een druk van bijvoorbeeld 6 bar kan je toestel beschadigen of een lek veroorzaken.
bloc2_la_pression_d'eau.jpg :

Hou rekening met de afmetingen

Kies je voor een Amerikaanse koelkast? Dan gaat het niet altijd vanzelf om zo’n groot toestel in de keuken te krijgen. Check daarom zeker de afmetingen van je koelkast én van je deuren. Ben je dat vergeten en staan onze bezorgers voor een te kleine deur? Dan kan je nog altijd geluk hebben. Sommige modellen hebben afneembare deuren om het transport gemakkelijker te maken.
bloc3_tenez_compte_des_dimensions.jpg :

De ideale omgeving

Een ander belangrijk element bij de installatie van je koelkast is de omgeving. Volg deze tips:

 • Plaats je koelkast in een droge, verluchte ruimte in de buurt van een waterkraantje (als het een Amerikaans model is).
 • Hou minstens 10 cm vrij links, rechts en achter je koelkast. Heb je daar te weinig plaats voor? Koop dan een koelkast met een ingebouwde ventilator. Zo kan je toestel vlak naast andere apparaten of kasten staan.
 • Zet je koelkast op een stevige, vlakke vloer om te vermijden dat hij gaat trillen of lawaai maakt.
 • Hou je toestel weg van warmtebronnen en vochtigheid. Anders loopt het energieverbruik nodeloos op en loop je het risico op elektrische schokken.
 • Heeft je toestel wieltjes? Die dienen om de koelkast een klein beetje te verplaatsen tot hij helemaal goed staat.
 • Als je je koelkast in een nis wilt schuiven, moet je erop letten dat er lucht kan blijven circuleren. Hou 30 cm boven het toestel en 5 cm achteraan vrij.
 • Stel de voetsteuntjes zo af dat je koelkast heel lichtjes achteroverhelt. Zo sluit de deur beter en vermijd je energieverspilling.
bloc4_le_bon_environnement.jpg :

Vermijd temperatuurschommelingen

De omgevingstemperatuur speelt ook een belangrijke rol. Als die hoog is, werkt je koelkast minder goed en kan hij zelfs beschadigd geraken. En als het te koud is? Dan wil hij soms helemaal niet meer werken. En dan ontdooit je hele diepvriesvak.

Wil je je koelkast toch in een ruimte plaatsen waar de temperatuur sterk varieert (tot onder de 16 °C of boven de 32 °C)? Controleer dan de klimaatklasse. Die geeft aan welke minimum- en maximumtemperaturen een toestel aankan. Ook interessant is een koelkast met een dubbel koelsysteem. Dan werkt de diepvriezer onafhankelijk van de koelkast, ook bij een eventueel defect.

Voor het eerste gebruik

Werd je koelkast horizontaal vervoerd? Dan is er misschien een beetje olie naar het koelcircuit gestroomd. Geef het toestel daarom voldoende tijd zodat die olie kan terugvloeien naar de motor. Zet de koelkast rechtop en wacht 2 uur voor je hem in het stopcontact steekt.

Maak de koelkast vooraf ook schoon met lauw water en wat afwasmiddel en droog alles goed af. Na die 2 uur wachttijd is het tijd voor het echte werk: sluit het toestel aan en stel een gemiddelde temperatuur in. Leg meteen enkele flessen water in de koelkast. Zo daalt de temperatuur sneller. Zodra de koelkast koud genoeg is, vul je hem en pas je de thermostaat aan naar je voorkeurstemperatuur.

Nu heeft de installatie van een koelkast voor jou geen geheimen meer. Kijk je al uit naar je eerste gebruik? ’t Is langs hier!

Je koelkast reinigen: tips voor een duurzaam gebruik

Je koelkast reinigen: wanneer en hoe vaak?

Het ideale moment om je koelkast te reinigen is natuurlijk wanneer ze volledig leeg is. Zo voorkom je een onderbreking van de koudecyclus. Je etenswaren worden niet blootgesteld aan de omgevingstemperatuur.

Reinig je koelkast minstens 1 keer per maand voor een hygiënische werking. De legplateaus, roosters, wanden... ze worden allemaal snel vuil. Je hebt er dus alle baat bij om je koelkast vaak schoon te maken.
bloc1_je_koelkast_reinigen.jpg :

Hoe ga je te werk?

Eerst zet je de koelkast uit. Verwijder de legplateaus, laden en deurvakken en reinig ze afzonderlijk. Maak de binnenkant schoon met een spons en een ontsmettende detergent (geen zuiver bleekwater). Er bestaan speciale producten om je koelkast te onderhouden. Begin bovenaan de koelkast. Om het rubber van de deur te reinigen, gebruik je best een tandenborstel. Spoel het nadien af met water.

Klaar met je koelkast te reinigen? Droog alle oppervlakken, de legplateaus, laden en deurvakken af met een propere doek. Plaats alle afneembare onderdelen opnieuw in de koelkast. Schakel de stroomtoevoer aan en klaar is kees.
bloc2_hoe_ga_je_te_werk.jpg :

Een koelkast met diepvriezer reinigen

Hoe je je koelkast reinigt, weet je ondertussen. Nu de diepvriezer nog. Schakel de stroomtoevoer uit en laat het diepvriesgedeelte ontdooien. Verwijder het ijs door het te laten smelten of maak het los. Tip: gebruik een haardroger om de stukken ijs sneller te smelten. Droog tot slot de binnenkant met een handdoek.

Sla je het ontdooien liever over? Kies dan voor een model met No Frost-technologie. Die voorkomt ijsvorming. Vocht wordt uit de lucht gehaald en afgevoerd naar een bakje op de motor waar het verdampt. Een ventilator blaast de koude en droge lucht opnieuw in de diepvriezer. Het resultaat? Je hoeft je toestel nooit te ontdooien.

Na het ontdooien, reinig je zowel de binnen- als de buitenkant met een sopje van warm water en afwasmiddel of zeep. Opgelet: gebruik geen schuurspons en vermijd contact met zuur en chloor. Die kunnen je diepvriezer beschadigen. Er bestaan ook speciale schoonmaakproducten voor de reiniging van diepvriezers. Goed wrijven over de binnen- en buitenkant en je bent klaar. Leg je diepvriesproducten terug in je vriezer zodra de temperatuur terug onder -10°C zakt.

En de buitenkant van mijn vrijstaande koelkast?

Controleer of de lucht aan de achterkant van je toestel correct circuleert. Neem 2 keer per jaar het stof weg van de achterste roosters. Reinig ook regelmatig het condensreservoir op de achterkant van je toestel. De buitenwanden van je koelkast kan je schoonmaken met een spons en wat zeep. Vermijd contact met zuur en chloor.
bloc4_buitenkant.jpg :

Weg met vieze geurtjes!

Voorkom het ontstaan van vieze geuren in je koelkast door er een geurabsorbeerder in te plaatsen. Heb je dat niet in huis, gebruik dan een halve citroen. Vergeet hem niet te vervangen van zodra hij uitdroogt.
bloc5_weg_met_vieze_geurtjes.jpg :

Conclusie: je koelkast schoonmaken

Nu ben je klaar om aan de slag te gaan. Je weet hoe je je koelkast met of zonder vriesvak optimaal kan onderhouden en reinigen zodat ze proper en hygiënisch blijft! En je kent een makkelijk alternatief voor het diepvriesgedeelte: No Frost.

Een probleem met je koelkast: oplossingen bij de vleet

Mijn koelkast maakt een vreemd geluid

Maakt je toestel een borrelend of sissend geluid? Dat is heel normaal. Dit geluid ontstaat door de circulatie van koelvloeistof door de leidingen. Ook wanneer je de motor afzet, hoor je het geluid nog even.

Als je koelkast een trillend geluid maakt, kijk je best of de zwarte leidingen aan de achterkant van je toestel de muur raken. Is dit het geval? Schuif je koelkast iets verder van de muur weg.

Hoor je een ander vreemd geluid? Contacteer ons.
bloc1_mijn_koelkast_maakt_een_vreemd_geluid.jpg :

Ik heb water of ijs in mijn koelkast

Kijk eerst en vooral waar het water zich precies bevindt. Als het afvoergaatje verstopt is, komt er water in de groentelade. Oplossing: reinig het afvoergaatje met een wattenstaafje. Ligt er water op een legger of een lade? Check dan of de producten in je koelkast de achterwand niet raken. Want in dat geval haal je ze best wat meer naar voor.

Waterdruppels op de glazen leggers van je koelkast? Die kunnen ontstaan wanneer de temperatuur niet correct is ingesteld. De ideale temperatuur ligt tussen 4°C en 5°C. Of misschien is de deur niet goed gesloten of je koelkast is te vol. Check ook of het afvoergaatje niet verstopt is en of je voedingswaren goed afgedekt zijn.

Zie je wat ijs aan de achterwand van je koelkast? Dan open je de deur waarschijnlijk te vaak. Zo kan er vocht aanslaan en bevriezen op de koude achterwand. De koelkast heeft daardoor meer tijd nodig om de ingestelde temperatuur te bereiken en om de automatische ontdooiing te activeren.

Bah! Vieze geuren in mijn koelkast

Niets onaangenamer dan vieze geurtjes wanneer je de deur van je koelkast opent. Controleer of je voedingswaren goed afgedekt zijn en of er geen vervallen etensresten in de koelkast staan. Andere tips:
 • Reinig je koelkast meermaals per jaar.
 • Leg een geuropnemer in je koelkast.
 • Reinig af en toe het reservoir op de compressor, aan de achterkant van de koelkast.
 • Maak ook de buitenkant van je koelkast schoon.
bloc3_vieze_geuren.jpg :

Mijn koelkast koelt onvoldoende

Kijk eerst na of je de thermostaat goed hebt ingesteld. Sommige koelkasten zijn uitgerust met een display waarmee je de binnentemperatuur makkelijk afleest en instelt. Check ook of de ventilatieroosters niet geblokkeerd worden door bijvoorbeeld kommen of schalen. Daarnaast is de plaatsing van je producten van belang.
bloc4_koelt_onvoldoende.jpg :

Plaatsing van je producten

 • Zone 1 (voor koelkasten met een diepvriezer/vriesvak): diepvriesproducten
 • Zone 2: geopende potten en drankjes
 • Zone 3: gebakjes, soep, vlees en overschotjes
 • Zone 4: rauwe vis en zuivelproducten
 • Zone 5: groenten en fruit
 • Zone 6: boter en kaas
 • Zone 7: eieren en niet-geopende potten
 • Zone 8: medicatie en kleine flessen
 • Zone 9: grote flessen, frisdrank, brikverpakkingen
Kleine tip voor je flessen: zolang je ze niet opent, leg ze in de horizontale flessenhouder van je koelkast. Plaats ze in de deur zodra ze open zijn. Zo beperk je het gewicht op je deur zodat er niet te veel druk uitgeoefend wordt op de scharnieren. Heeft je koelkast geen flessenhouden? Dan plaats je je volle flessen in de deur, aan de kant van de scharnieren.
Toestellen met dynamische koeling zorgen overal in de koelkast voor een gelijke temperatuur. Bij deze koelkasten maakt het dus minder uit waar je welke voedingswaren bewaart. 
Ten slotte moet je bij de installatie van een koelkast voldoende ruimte laten aan de achterzijde en aan minstens 1 zijwand. Enkel dan is een goede luchtcirculatie mogelijk. Heb je een inbouwkoelkast? Maak dan de ventilatieroosters in de sokkel en bovenaan de kolomkast stofvrij.

Meer info nodig of een ander probleem met je koelkast? Vaak vind je de oplossing in de handleiding!
20150714_BC_koeling_00.jpg :

Conclusie: hoe een probleem met je koelkast oplossen?

Een probleem met je koelkast verhelp je makkelijk zelf als het gaat om iets kleins zoals onaangename geuren of waterdruppels. Stel vooral de temperatuur correct in en let op de plaatsing van je producten. Staat je probleem niet beschreven op deze pagina? Contacteer ons.
bloc5_conclusie.jpg :

Eco advies

Een koelkast die 50% minder verbruikt? Kies bewust...

De huidige generatie koelkasten zijn energiezuinige toestellen met energielabel A+, A++ en zelfs A+++.
Een koelkast met energieklasse A+ verbruikt tot 20% minder energie.
Een koelkast met energieklasse A++ verbruikt tot 40% minder energie.
Een koelkast met energieklasse A+++ verbruikt tot 60% minder energie.

Bekijk alle 1deurs-koelkasten met energielabel A++ of zuiniger
Bekijk alle 2deurs-koelkasten met energielabel A++ of zuiniger

Vanaf 1 maart 2021 gelden nieuwe criteria voor het bepalen van het energielabel. De nieuwe energielabels zullen gaan van A tot G. Klik hier voor gedetailleerde info over de nieuwe energielabels.

Ontdooi regelmatig, controleer de dichtingen van de deur, ... Interesse in meer tips om energie te besparen?

Om je koelkast goed te onderhouden en het verbruik onder controle te houden, volstaan enkele simpele maatregelen:
 • Plaats de koelkast niet dichtbij een warmtebron en hou rekening met de klimaatklasse van het toestel. Telkens wanneer de temperatuur van de ruimte waarin de koelkast zich bevindt, met één graad stijgt, neemt het energieverbruik met 3% toe.
 • Ontdooi het toestel regelmatig (modellen met diepvriezer): Per ijslaag van 2 mm zal het toestel ongeveer 10% meer energie verbruiken.
 • Plaats nooit warm voedsel in een koelkast, maar laat het eerst afkoelen tot kamertemperatuur.
 • Ontdooi ingevroren producten in de koelkast. De kou die hierbij vrijkomt, gebruikt de koelkast voor koeling.
 • Neem regelmatig het stof weg van de roosters aan de achterkant van de koelkast.
 • Sluit de deur altijd zo snel mogelijk. Controleer regelmatig de dichtingen van de deur en vervang ze indien nodig.

Wat gebeurt er met mijn oude koelkast als ik een nieuwe bestel?

Je kan je oude toestel in alle Vanden Borre-winkels afgeven bij aankoop van een nieuw toestel. Indien je het wenst, neemt Vanden Borre bij levering van je nieuwe toestel je oude toestel gratis mee. Recupel zorgt ervoor dat het op een milieuvriendelijke manier wordt gerecycleerd.

Meer info op : www.recupel.be

Overzicht merken voor amerikaanse frigo of french doors koelkast

Kan ik je helpen ?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters