Een frigo met 1 deur kopen

Alle frigo's met 1 deur bekijken en vergelijken

Vergelijk hier alle frigo's met 1 deur
Verfijn de productenlijst aan de hand van de filters of gebruik onze vergelijkingstool.

 • De technische fiche van elke frigo met 1 deur bekijken

 • Bekijk hier het oude gamma van de frigo's met 1 deur

 • 1-deurskoelkast - Frigo met 1 deur kopen - Vanden Borre

  U kan een 1-deurskoelkast kopen in één van onze winkels of online via de website. Daarnaast kan u dankzij onze gratis Click&Collect service een 1-deurskoelkast online bestellen en afhalen in een winkel. Er zijn verschillende betalingsmogelijkheden mogelijk, zo is er voor iedereen een aangepaste oplossing.

  Een 1-deurskoelkast online kopen via internet en betalen kan op volgende manieren:

  * 1-deurskoelkast aankopen via rechtstreekse betaling (in streng beveiligde omgeving) met de volgende betaalkaarten / credit cards: VISA – MASTERCARD – AMERICAN EXPRESS via internetbankieren: Belfius Direct Net, KBC Online, ING Homepay, CBC Online

  * 1-deurskoelkast betalen via klassieke overschrijving op ons rekeningnummer 432-401-0042-11 (niet mogelijk bij Click&Collect). In dit geval wordt de 1-deurskoelkast gedurende 5 dagen gereserveerd, in afwachting van betaling.

  Bij een reservatie van een 1-deurskoelkast via “Click&Collect” kunt u steeds via een rechtstreekse betaling een voorschot betalen. Hierna krijgt u een bevestigingsmail of sms waarmee u in de winkel van uw keuze terecht kan.


  Natuurlijk kan u ook in elke Vanden Borre vestiging terecht voor de aankoop van een 1-deurskoelkast. Zoek een winkel in uw buurt.

 • Welke koelkast kiezen voor jouw keuken?

  • Koelkasten vergelijken: alle modellen op een rij

   bloc6_le_bon_frigo.jpg :

   Een koelkast voor op kot? Of een veelzijdig model nodig voor je gezin? Hieronder vind je de troeven van elk type koelkast.

   • 1-deurskoelkast: de compacte modellen, met of zonder een klein vriesvak. 
   • Koelkast met diepvriezer: de complete oplossing voor wie veel wilt koelen én invriezen. Je kan kiezen voor een model met de diepvriezer onderaan of bovenaan. 
   • Amerikaanse koelkast: het meest luxueuze type, vaak met gekoeld water en een ijsblokjesverdeler. Amerikaanse koelkasten hebben 2 verticale deuren, 1 voor de diepvriezer en 1 voor de koelruimte.
   • French Doors: de grootste koelkasten, met 2 verticale deuren bovenaan voor het koelgedeelte en enkele lades onderaan voor het vriesgedeelte. 
   • Inbouw 1-deurskoelkast of inbouwkoelkast met diepvriezer: de koelkast wordt volledig geïntegreerd in de keukenopstelling. De deur wordt bedekt met een kastdeur of decoratiepaneel.

  • Grote honger, grote koelkast!

   De capaciteit is heel belangrijk om de juiste koelkast te kiezen. Grote gezinnen moeten natuurlijk meer eten en drank koel houden. Een koelkast met een netto-inhoud van minstens 300 liter is aangeraden voor een gezin van 3 personen of meer. Al hangt de inhoud die je nodig hebt ook af van je eetgewoonten en hoe vaak je boodschappen doet.

   Hou ook rekening met de grootte van het toestel en de plaats waar je het zal zetten. Goed om weten: er bestaan modellen met speciale maten. Perfect voor mensen met een kleine keuken die toch een grote koelkast nodig hebben. Sommige modellen zijn kleiner of smaller dan gemiddeld, maar hebben een even grote capaciteit als een standaardkoelkast van 60 cm breed en 170 cm hoog.

   Ben je van plan om een Amerikaanse koelkast te kopen of zegt een French Doors je wat? Let dan zeker op de diepte want dit zijn doorgaans grote, diepe toestellen.

  • Soep, ijsjes en pizza: invriezen maar!

   bloc3_on_congŤle_tout.jpg :

   Heb je soep gemaakt of wil je groenten invriezen? Een diepvriesruimte is een must! Heb je al een aparte diepvriezer? Dan kan je kiezen voor een koelkast zonder vriesvak. Anders is een 1-deurskoelkast met vriesvak interessant, al blijft de inhoud van zo’n vak natuurlijk beperkt. Ideaal voor wie weinig diepvriesproducten in huis haalt.

   Wie producten meerdere maanden wil bewaren, heeft een diepvriestemperatuur van -18°C of lager nodig. Die vind je het vaakst bij grotere vriesruimtes, bijvoorbeeld in een koelkast met diepvriezer, een Amerikaanse koelkast of een French Doors.

  • Energiezuinige koelkasten = dubbele winst

   bloc4_frigos_ťconomes.jpg :

   Koelkasten zijn één van de grootste energieverbuikers in huis. Ze kunnen tot 20% van je jaarlijkse energiefactuur uitmaken. Begaan met het milieu of wil je vooral besparen? Hou dan rekening met het energielabel van de koelkast en boek een dubbele winst.

   Om je te helpen werd een Europese norm vastgelegd die alle koelkasten in klassen verdeelt: van A tot G. Zo vergelijk je de verschillende modellen gemakkelijk. A+++-20% is vandaag het meest energiezuinige label.

   Tips voor een lager energieverbruik

   • Open je koelkast niet onnodig.
   • Sluit de deur altijd goed.
   • Leg geen warme producten in je koelkast. 
   • Plaats je koelkast niet in een te warme of te vochtige omgeving. 
   • Verlucht de ruimte waar je koelkast staat geregeld.

  • De juiste koelkast in de juiste keuken

   Vrijstaand model

   Je koelkast maakt ook deel uit van het interieur. Kies een model dat daarbij past. Er bestaan witte, blauwe, oranje en zelfs gele modellen. Wil je nog een stapje verder gaan en je keuken meer uitstraling geven? Dat doe je onder andere met de vele koelkasten met een retrodesign.

   Soms kan je de openingsrichting van de deur niet zelf kiezen. Let dus goed op de plaats van de scharnieren. Modellen met een omkeerbare deur zijn flexibel.
   Je kiest zelf of de deur naar links of naar rechts opengaat.
   Ten slotte zijn glazen legplateaus een pluspunt. Ze zijn stevig en schokbestendig. Daarnaast zien ze er goed uit en zorgen ze voor een stabiele temperatuur in elk vak. Bovendien maak je ze makkelijk proper.

  • bloc1_frigos_encastrables.jpg :

    

   Inbouwmodel

   Ben je van plan om je koelkast in een kolomkast te intgreren, ga dan een kijkje nemen bij de inbouwmodellen. Heb je al een inbouwkoelkast die je wenst te vervangen?
   Makkelijk als je nieuwe toestel dezelfde deurafmetingen heeft als je oude. Wil je echter van een 1-deurskoelkast overstappen naar een 2-deursmodel of omgekeerd, dan moet je een nieuwe deurkast voorzien.

   Denk bij de keuze van je nieuwe koelkast zeker aan de nishoogte.
   Deze bepaalt de hoogte die nodig is om je keukenmeubel in te bouwen. Hou ook rekening met de exacte breedte en diepte van de kolomkast. Zo past je spliksplinternieuwe inbouwkoelkast perfect in je keuken. Hulp nodig bij het nemen van de afmetingen?

   Vraag een voorbezoek aan bij jou thuis. Onze inbouwspecialist komt langs en meet alles nauwkeurig op. Lees hier hoe het werkt.

  • Gebruiksgemak verzekerd dankzij handige extraís

   bloc7_facilitť._d'un_utilisation.jpg :

   Nog geen keuze gemaakt? Geen nood! Deze extra troeven helpen je om het ruime aanbod koelkasten te verkleinen.

   • Heb je een koelkast met diepvriezer nodig? Kijk dan zeker of de No Frost-technologie aanwezig is. Die verdeelt de luchtstroom beter waardoor er geen ijslagen ontstaan. Zo hoef je je diepvriezer nooit te ontdooien.
   • Wil je de temperatuur in de koelkast op elk moment kunnen controleren? Kies voor een koelkast met een digitaal scherm en lees de temperatuur makkelijk af op het display.
   • Voor elk product is er een ideale plaats in de koelkast. In de 0°C-zone (vaak een aparte lade) ligt de temperatuur altijd rond het vriespunt. Perfect voor de bewaring van vis, vlees, fruit en zuivelproducten!
   • Een koelkast koelt op een statische of op een dynamische manier. Een dynamische koeling zorgt dankzij een ventilator voor een gelijkmatige temperatuur binnenin de koelkast. En telkens wanneer de deur wordt geopend, versnelt het systeem de koeling om zo snel mogelijk de ingestelde temperatuur te herstellen. Daarnaast behoudt dynamische koeling een hoge luchtvochtigheid, waardoor etenswaren beter bewaard blijven.
   • Koelkasten maken behoorlijk wat lawaai. Daarom brachten leveranciers stille modellen op de markt. Ze produceren minder dan 40 dB (vergelijkbaar met zacht geroezemoes) en verstoren de rust in huis niet.

  • Met alles wat je nu over koelkasten weet, kan je een model kiezen dat perfect aansluit bij wat jij belangrijk vindt.
   Wil je eerst nog extra hulp? Beantwoord enkele eenvoudige vragen in onze koelkastenwijzer en je krijgt alle koelkasten te zien die bij jouw voorkeuren passen.

 • Hoe gebruik je je koelkast slim, hygiŽnisch en energiezuinig?

  • Stel de ideale temperatuur in

   bloc1_stel_ideale_temperatuur_in.jpg :

   • In de koelkast 
   Heel belangrijk voor een optimale bewaring van je voedingsmiddelen is de binnentemperatuur. Staat de temperatuur te laag? Dan verspil je onnodig energie. Staat ze te hoog? Dan bewaren je voedingsmiddelen minder lang door de vorming van schimmels en bacteriën.

   De ideale temperatuur voor een koelkast is 4°C. Heeft ze een display? Dan check je de binnentemperatuur heel eenvoudig op het scherm. Geen display? De meeste koelkasten beschikken aan de binnenkant over een temperatuurweergave. Anders zet je een koelkastthermometer 12 uur lang in een glas water in de koelkast.  

   • In de diepvriezer

   Voor een diepvriezer ligt de ideale temperatuur tussen -6°C en -18°C. Het aantal sterren op een vriesvak geeft weer tot welke temperatuur het toestel producten kan invriezen:

   * = -6°C
   ** = -12°C
   *** = -18°C

   Wil je producten meerdere maanden kunnen bewaren? Kies dan een model met 3 sterren.

  • Waar plaats je de producten?

   bloc2_waar_plaats_je_de_producten.jpg :

   Als je koelkast via dynamische koeling werkt, wordt de koude lucht via een ventilator verspreid. Het resultaat? Overal dezelfde temperatuur. Je hoeft dus geen rekening te houden met de plaatsing van je producten. Heeft je toestel geen ventilator? Dan is de plaats van de producten wél belangrijk. Want onderaan is het kouder dan bovenaan. Behalve in de groentelade: die is luchtdicht en daarom is het daar warmer. Elk product heeft zijn plekje in je koelkast.

   • Zone 1: bevroren producten
   • Zone 2: geopende potten en dranken 
   • Zone 3: gebakjes, soep, vleeswaren en overschotjes 
   • Zone 4: vlees, rauwe vis, zuivelproducten 
   • Zone 5: groenten en fruit 
   • Zone 6: boter en kaas
   • Zone 7: niet-geopende potten, tubes en eieren
   • Zone 8: medicijnen, kleine flessen 
   • Zone 9: grote flessen en brikverpakkingen 

  • Sommige toestellen hebben een 0°C-zone of vershoudzone. Dit is vaak een aparte lade waarin de temperatuur altijd rond 0°C schommelt. Vis, vlees, fruit en zuivelproducten blijven tot 3x langer vers als je ze in de vershoudzone bewaart. Ook de luchtvochtigheid wordt in deze zone geregeld voor een optimale bewaring.

  • Geef bacteriŽn geen kans!

   bloc3_geef_bacteriŽn_geen_kans.jpg :

   Al gehoord van listeria? Deze bacterie leeft in voedingswaren en veroorzaakt de infectieziekte listeriose. Vooral voor zwangere vrouwen en zieken is listeriose heel gevaarlijk. Volg deze richtlijnen om de verspreiding van de bacterie in voedingswaren te voorkomen:

   1. Was je handen vóór je voedingswaren vastneemt. 
   2. Heb je rauw voedsel gebruikt? Was je keukengerei meteen af. 
   3. Bewaar rauwe voeding apart van gekookt voedsel of etenswaren die klaar zijn voor consumptie. 
   4. Bewaar maaltijdrestjes altijd in potjes met een deksel
   5. Reinig je koelkast regelmatig en ontsmet met bleekwater
   6. Controleer de temperatuur geregeld (die mag onderaan niet hoger liggen dan 4°C). 
   7. Laat bevroren voedingswaren ontdooien in de koelkast
   8. Vries ontdooide producten nooit opnieuw in.

  • Tips voor een lager energieverbruik

   Een koelkast is één van de grootste energieverbruikers in huis. Koelkasten kunnen tot 20% van je jaarlijkse energiefactuur uitmaken. Dankzij enkele eenvoudige gewoonten verlaag je makkelijk je energiekosten:

   • Open je koelkast niet onnodig. 
   • Sluit de deur altijd goed. 
   • Leg geen warme producten in je koelkast. 
   • Plaats je koelkast niet in een te warme of te vochtige omgeving. 
   • Verlucht de ruimte waar je koelkast staat geregeld.

 • Je koelkast installeren: hoe doe je dat?

  • Je elektriciteitsinstallatie

   Kijk na of je elektriciteitsinstallatie conform is vóór je je koelkast installeert. Je hebt een geaard stopcontact van 230 V nodig, net als een differentieelschakelaar en een zekering van 10 of 16 A. Kortom, een standaardstopcontact volstaat. En denk eraan: gebruik nooit een verlengkabel of stekkerdoos.

  • De waterdruk

   bloc2_la_pression_d'eau.jpg :

   Bij de installatie van een Amerikaanse koelkast is de waterdruk ook van belang. Heeft je toestel een waterkraantje en ijsblokjesdispenser? Dan heb je minstens 1,47 bar druk nodig. Daarmee vul je een glas water in 3 seconden. Is de druk te laag? Dan moet je een aparte pomp installeren.

   Om geen waterdruk te verliezen, is je toevoerslang het best niet langer dan 12 meter. Hou de slang ook uit de buurt van warmtebronnen.

   Is de druk hoger dan 5 bar? Overweeg dan een overdrukventiel. Want een druk van bijvoorbeeld 6 bar kan je toestel beschadigen of een lek veroorzaken.

  • Hou rekening met de afmetingen

   bloc3_tenez_compte_des_dimensions.jpg :

   Kies je voor een Amerikaanse koelkast? Dan gaat het niet altijd vanzelf om zo’n groot toestel in de keuken te krijgen. Check daarom zeker de afmetingen van je koelkast én van je deuren. Ben je dat vergeten en staan onze bezorgers voor een te kleine deur? Dan kan je nog altijd geluk hebben. Sommige modellen hebben afneembare deuren om het transport gemakkelijker te maken.

  • De ideale omgeving

   bloc4_le_bon_environnement.jpg :

   Een ander belangrijk element bij de installatie van je koelkast is de omgeving. Volg deze tips:

   • Plaats je koelkast in een droge, verluchte ruimte in de buurt van een waterkraantje (als het een Amerikaans model is).
   • Hou minstens 10 cm vrij links, rechts en achter je koelkast. Heb je daar te weinig plaats voor? Koop dan een koelkast met een ingebouwde ventilator. Zo kan je toestel vlak naast andere apparaten of kasten staan.
   • Zet je koelkast op een stevige, vlakke vloer om te vermijden dat hij gaat trillen of lawaai maakt.
   • Hou je toestel weg van warmtebronnen en vochtigheid. Anders loopt het energieverbruik nodeloos op en loop je het risico op elektrische schokken.
   • Heeft je toestel wieltjes? Die dienen om de koelkast een klein beetje te verplaatsen tot hij helemaal goed staat.
   • Als je je koelkast in een nis wilt schuiven, moet je erop letten dat er lucht kan blijven circuleren. Hou 30 cm boven het toestel en 5 cm achteraan vrij.
   • Stel de voetsteuntjes zo af dat je koelkast heel lichtjes achteroverhelt. Zo sluit de deur beter en vermijd je energieverspilling.

  • Vermijd temperatuurschommelingen


   De omgevingstemperatuur speelt ook een belangrijke rol. Als die hoog is, werkt je koelkast minder goed en kan hij zelfs beschadigd geraken. En als het te koud is? Dan wil hij soms helemaal niet meer werken. En dan ontdooit je hele diepvriesvak.

   Wil je je koelkast toch in een ruimte plaatsen waar de temperatuur sterk varieert (tot onder de 16 °C of boven de 32 °C)? Controleer dan de klimaatklasse. Die geeft aan welke minimum- en maximumtemperaturen een toestel aankan. Ook interessant is een koelkast met een dubbel koelsysteem. Dan werkt de diepvriezer onafhankelijk van de koelkast, ook bij een eventueel defect.

  • Voor het eerste gebruik

   Werd je koelkast horizontaal vervoerd? Dan is er misschien een beetje olie naar het koelcircuit gestroomd. Geef het toestel daarom voldoende tijd zodat die olie kan terugvloeien naar de motor. Zet de koelkast rechtop en wacht 2 uur voor je hem in het stopcontact steekt.

   Maak de koelkast vooraf ook schoon met lauw water en wat afwasmiddel en droog alles goed af. Na die 2 uur wachttijd is het tijd voor het echte werk: sluit het toestel aan en stel een gemiddelde temperatuur in. Leg meteen enkele flessen water in de koelkast. Zo daalt de temperatuur sneller. Zodra de koelkast koud genoeg is, vul je hem en pas je de thermostaat aan naar je voorkeurstemperatuur.

   Nu heeft de installatie van een koelkast voor jou geen geheimen meer. Kijk je al uit naar je eerste gebruik? ít Is langs hier!

 • Je koelkast reinigen: tips voor een duurzaam gebruik

  • Je koelkast reinigen: wanneer en hoe vaak?

   bloc1_je_koelkast_reinigen.jpg :

   Het ideale moment om je koelkast te reinigen is natuurlijk wanneer ze volledig leeg is. Zo voorkom je een onderbreking van de koudecyclus. Je etenswaren worden niet blootgesteld aan de omgevingstemperatuur.

   Reinig je koelkast minstens 1 keer per maand voor een hygiënische werking. De legplateaus, roosters, wanden... ze worden allemaal snel vuil. Je hebt er dus alle baat bij om je koelkast vaak schoon te maken.

  • Hoe ga je te werk?

   bloc2_hoe_ga_je_te_werk.jpg :

   Eerst zet je de koelkast uit. Verwijder de legplateaus, laden en deurvakken en reinig ze afzonderlijk. Maak de binnenkant schoon met een spons en een ontsmettende detergent (geen zuiver bleekwater). Er bestaan speciale producten om je koelkast te onderhouden. Begin bovenaan de koelkast. Om het rubber van de deur te reinigen, gebruik je best een tandenborstel. Spoel het nadien af met water.

   Klaar met je koelkast te reinigen? Droog alle oppervlakken, de legplateaus, laden en deurvakken af met een propere doek. Plaats alle afneembare onderdelen opnieuw in de koelkast. Schakel de stroomtoevoer aan en klaar is kees.

  • Een koelkast met diepvriezer reinigen

   Hoe je je koelkast reinigt, weet je ondertussen. Nu de diepvriezer nog. Schakel de stroomtoevoer uit en laat het diepvriesgedeelte ontdooien. Verwijder het ijs door het te laten smelten of maak het los. Tip: gebruik een haardroger om de stukken ijs sneller te smelten. Droog tot slot de binnenkant met een handdoek.

   Sla je het ontdooien liever over? Kies dan voor een model met No Frost-technologie. Die voorkomt ijsvorming. Vocht wordt uit de lucht gehaald en afgevoerd naar een bakje op de motor waar het verdampt. Een ventilator blaast de koude en droge lucht opnieuw in de diepvriezer. Het resultaat? Je hoeft je toestel nooit te ontdooien.

   Na het ontdooien, reinig je zowel de binnen- als de buitenkant met een sopje van warm water en afwasmiddel of zeep. Opgelet: gebruik geen schuurspons en vermijd contact met zuur en chloor. Die kunnen je diepvriezer beschadigen. Er bestaan ook speciale schoonmaakproducten voor de reiniging van diepvriezers. Goed wrijven over de binnen- en buitenkant en je bent klaar. Leg je diepvriesproducten terug in je vriezer zodra de temperatuur terug onder -10°C zakt.

  • En de buitenkant van mijn vrijstaande koelkast?

   bloc4_buitenkant.jpg :

   Controleer of de lucht aan de achterkant van je toestel correct circuleert. Neem 2 keer per jaar het stof weg van de achterste roosters. Reinig ook regelmatig het condensreservoir op de achterkant van je toestel. De buitenwanden van je koelkast kan je schoonmaken met een spons en wat zeep. Vermijd contact met zuur en chloor.

  • Weg met vieze geurtjes!

   bloc5_weg_met_vieze_geurtjes.jpg :

   Voorkom het ontstaan van vieze geuren in je koelkast door er een geurabsorbeerder in te plaatsen. Heb je dat niet in huis, gebruik dan een halve citroen. Vergeet hem niet te vervangen van zodra hij uitdroogt.

  • Conclusie: je koelkast schoonmaken

   Nu ben je klaar om aan de slag te gaan. Je weet hoe je je koelkast met of zonder vriesvak optimaal kan onderhouden en reinigen zodat ze proper en hygiënisch blijft! En je kent een makkelijk alternatief voor het diepvriesgedeelte: No Frost.

 • Een probleem met uw koelkast? Onze oplossingen

  • Mijn koelkast maakt een vreemd geluid

   U hoort een sissend, borrelend geluid of geluid van lopend water

   > Dit geluid kan ontstaan door de circulatie van koelvloeistof onder hoge druk.
   > Opgelet: ook bij afzetten van de motor kan dit geluid nog enige tijd doorgaan.

   U hoort een ander geluid? Contacteer ons

  • Ik heb water in mijn koelkast

   20150821_TS_koeling_04.jpg :

   Water in groentelade   > Kijk of het afvoergaatje niet verstopt is.
   > Oplossing: reinig het afvoergaatje met een oorstokje.

   
Water op een andere legger/lade   > Kijk of de producten niet tegen de achterwand geplaatst zijn.
   > Oplossing: verplaats deze producten en vermijd contact met de wanden.

  • Ik heb ijs in mijn koelkast


   Wees gerust, het vocht op de koude achterwand kan aanslaan en bevriezen. Als u de deur te vaak opent, heeft de koelkast meer tijd nodig om de ingestelde temperatuur te bereiken en om de automatische ontdooiing te activeren.

   Nog niet opgelost? Contacteer ons

  • Ik heb waterdruppels op de glazen leggers van mijn koelkast

   Kijk de volgende punten na:

   > De temperatuur is goed ingesteld (ideale temperatuur tussen 5° en 7°C).
   > Uw koelkast is niet te vol (zorg voor en goede luchtcirculatie binnenin de koelkast).
   > De deur is goed gesloten.
   > Het afvoergaatje is niet verstopt (reinig met een oorstokje en javel).
   > Uw levensmiddelen zijn goed afgedekt.


   Nog niet opgelost? Contacteer ons

  • Ik heb een onaangename geur in mijn koelkast

   20150821_TS_koeling_08.jpg :

   Kijk de volgende punten na:

   > Uw levensmiddelen zijn goed afgedekt.
   > Er zijn geen vervallen etensresten in uw koelkast.

   Tips voor het onderhoud van uw koelkast

   1 Dek producten af en controleer regelmatig de houdbaarheidsdatum.
   2 Reinig meerdere keren per jaar uw koelkast.
   3 Plaats een geuropnemer in uw koelkast.
   4 Reinig regelmatig het reservoir op de achterkant van de motor.
   5 Reinig de buitenkant met een aangepast reinigingsmiddel. 
   6 Voor inox/roestvrij staal: reinig regelmatig minimum 3 à 4 keer per jaar. 
   7 Vermijd contact met zuur en chloor.

  • De producten in mijn koelkast zijn bevroren

   Kijk de volgende punten na:

   > De temperatuur is goed ingesteld (ideale temperatuur tussen 4° en 5°C).
   > Plaats geen producten tegen de achterwand.
   > In de meeste koelkasten bevindt de koudste plek zich onderaan (koude lucht daalt).

  • Een ander probleem?

 • Overzicht merken voor frigo met 1 deur