Een wasmachine kopen

Alle wasmachines bekijken en vergelijken

Vergelijk hier alle wasmachines
Verfijn de productenlijst aan de hand van de filters of gebruik onze vergelijkingstool.

 • De technische fiche van elke wasmachine bekijken

 • Bekijk hier het oude gamma van de wasmachines

 • wasmachine - Wasmachine kopen - Vanden Borre

  U kan een wasmachine kopen in één van onze winkels of online via de website. Daarnaast kan u dankzij onze gratis Click&Collect service een wasmachine online bestellen en afhalen in een winkel. Er zijn verschillende betalingsmogelijkheden mogelijk, zo is er voor iedereen een aangepaste oplossing.

  Een wasmachine online kopen via internet en betalen kan op volgende manieren:

  * wasmachine aankopen via rechtstreekse betaling (in streng beveiligde omgeving) met de volgende betaalkaarten / credit cards: VISA – MASTERCARD – AMERICAN EXPRESS via internetbankieren: Belfius Direct Net, KBC Online, ING Homepay, CBC Online

  * wasmachine betalen via klassieke overschrijving op ons rekeningnummer 432-401-0042-11 (niet mogelijk bij Click&Collect). In dit geval wordt de wasmachine gedurende 5 dagen gereserveerd, in afwachting van betaling.

  Bij een reservatie van een wasmachine via “Click&Collect” kunt u steeds via een rechtstreekse betaling een voorschot betalen. Hierna krijgt u een bevestigingsmail of sms waarmee u in de winkel van uw keuze terecht kan.


  Natuurlijk kan u ook in elke Vanden Borre vestiging terecht voor de aankoop van een wasmachine. Zoek een winkel in uw buurt.

 • Welke wasmachine kopen?

  • Kleine wasjes of grote wasjes?

   bloc1_petite_ou_grosse.jpg :

   De capaciteit van wasmachines varieert van de traditionele 7 kg tot maar liefst 17 kg. Voor een gezin van 4 personen volstaat een wasautomaat met een capaciteit van 7 à 8 kg. Gezinnen vanaf 5 personen hebben een grotere capaciteit nodig.
    
   Denk niet dat wasmachines met een grote capaciteit ook meer verbruiken: ingebouwde sensoren herkennen de hoeveelheid wasgoed en passen het waterverbruik én de wastijd daaraan aan.
    
   Ons advies: kies een machine met een grote wastrommel
   • Hoe groter de trommel, hoe minder vaak je moet wassen.
   • Het wasresultaat is beter als je wasgoed meer plaats heeft om te bewegen in de trommel.
   • Gordijnen, kussens of donsdekens was je voortaan gewoon zelf.

  • Intelligente wasmachines

   bloc2_les_lave_linge_intelligents.jpg :

   Wasautomaten worden voortdurend slimmer. Ze zitten dan ook boordevol elektronica, zoals de wasmachines met beladingsherkenning. Zo herkennen de meeste wasmachines het gewicht van je wasgoed én hoe vuil het is. Voor een relatief schone was gebruiken ze dan wat minder water, terwijl wasgoed vol vlekken of modder een extra spoelbeurt krijgt.

   Wist je dit? Een aantal slimme wasmachines bedien je vanop afstand met je smartphone, tablet of zelfs je smartwatch. Het wasprogramma starten of pauzeren, een melding ontvangen wanneer de was gedaan is, ... wassen was nog nooit zo hip. Én gemakkelijk.

  • Zuinig wassen

   Het energieverbruik is een belangrijke factor als je een nieuwe wasmachine koopt. Dankzij technologische innovaties hebben de fabrikanten het energie- en waterverbruik tot een absoluut minimum herleid. De zuinigste modellen vind je vanaf energielabel A+++-30% tot zelfs A+++-60%.

  • De zwiersnelheid

   bloc4_la_vitesse.jpg :

   Raar maar waar: hoe hoger de zwiersnelheid, hoe beter je kleding beschermd blijft in de trommel. Hoe hoger de zwiersnelheid, hoe droger de was uit je machine komt. Logisch natuurlijk, maar dat betekent ook dat de was daarna minder lang in de droogkast of buiten moet drogen.

   Bekijk alle wasmachines met een zwiersnelheid van 1600 toeren/minuut.

  • Op en top veilig

   bloc5_une_sťcuritť_maximale.jpg :

   Kinderen in huis? Kies een wasmachine met kinderslot. Het bedieningspaneel blokkeert tijdens de wasbeurt zodat kleine, nieuwsgierige handjes het wasprogramma niet kunnen veranderen of annuleren.

   Een wasmachine met aquastop biedt een dubbele beveiliging tegen waterschade: de watertoevoer stopt automatisch als er een waterlek gedetecteerd wordt, zowel in de watertoevoer als in de wasmachine zelf.

  • Het geluid van de stilte

   Staat je wasmachine in je keuken of badkamer? Dan is het geluidsniveau een belangrijk criterium. Vooral tijdens het droogzwieren van de was kan het aantal decibels wel eens hoog oplopen. Kies voor een extra stil model als je ’s nachts niet wakker wil worden van een daverende wasmachine.

  • Delicate stofjes

   bloc7_les_vÍtements_dťlicats.jpg :

   Welke wasmachine kopen als je zijde of andere delicate stofjes wil wassen? Een zijden bloesje durf je misschien niet meteen in de wasmachine te steken... Een wasmachine met handwasprogramma is dan de ideale oplossing. Dit programma centrifugeert niet of aan een lage snelheid. Veilig voor al je delicate stofjes!

  • Wolvriendelijk

   bloc8_convient_pour_la_laine.jpg :

   Sommige wasautomaten hebben een Woolmark-certificering, dat betekent dat ze geschikt zijn om wollen kleding in de beste omstandigheden te wassen, zonder risico op krimpen of vervormen.

  • To steam or not to steam

   Wassen met stoom heeft eigenlijk alleen maar voordelen:
   • De stoom dringt diep in de vezels door en verwijdert vuil en vlekken nog beter.
   • Je wasgoed komt minder gekreukt uit de wasmachine. Lees: minder strijkwerk!
   • Je frist kledij snel op, zoals een wollen trui of dat bloesje dat je maar 1 keer gedragen hebt.
   • Allergielijders zijn verlost van pollen en huisstofmijt, want die overleven een stoomkuur niet.
   • Je toestel verbruikt minder water en energie.

 • Hoe een wasmachine gebruiken?

  • Niet te veel wasgoed voor een goed wasresultaat

   wasgebruiken1.jpg :

   Als u de trommel volpropt, loopt u het risico dat het wasgoed niet goed wordt gewassen.

   Let er ook op dat u de machine vult naargelang het soort textiel dat u in de wasmachine wil wassen:
   > katoen, linnen: volle trommel maar niet overladen!
   > synthetische stoffen: trommel voor de helft gevuld (ja hoor, een kg nylonkousen neemt meer ruimte in dan 1 kg vaatdoeken).
   > wol en delicate stoffen: trommel voor een derde gevuld. Als uw pull meer plaats heeft in de machine, zal hij minder kreuken vertonen en is er minder kans op vervilten.


   Pas het volume wasgoed in uw machine ook aan naargelang de vuiltegraad. Verminder het volume als het wasgoed zeer vuil is.

   Bij twijfel kijkt u best in de handleiding en volgt u beter de instructies van de fabrikant.

  • Kan ik verschillende soorten stoffen samen wassen?

   wasgebruiken2.jpg :

   U kunt inderdaad stoffen van verschillende aard tegelijkertijd in uw machine wassen. Kies in dat geval een wasprogramma dat is aangepast aan de meest delicate stoffen van de lading wasgoed. Kijk ook goed naar de etiketten, zij geven vaak de beste aanwijzingen om zorg te dragen voor uw favoriete kledingstukken!

  • Hoeveel wasmiddel moet ik gebruiken

   wasgebruiken3.jpg :

   Het is nutteloos om te veel wasmiddel te gebruiken! Wat ervoor zorgt dat uw textiel gewassen wordt, is de combinatie van de mechanische actie (het 'uitkloppen' van onze grootmoeders), het water, de tijd dat de wascyclus duurt... en het wasmiddel! Dit is slechts één onderdeel van de magische formule die zorgt voor een perfect schone was. Vermijd dus om te overladen, het is niet goed voor uw huid en ook niet voor uw machine. Respecteer de aangeraden dosis, of neem eerder zelfs wat minder!

   Goed om te weten: de dosis wasmiddel dient ook aangepast te worden in functie van de waterhardheid in uw regio. Als uw water zacht is, gebruik dan wat minder wasmiddel. Is het water harder, gebruik dan wat meer wasmiddel. Informeer u bij de waterdistributie van uw gemeente of kijk even naar uw waterfactuur: de hardheid wordt hierop vermeld!

   In elk geval dient u minder wasmiddel te gebruiken als uw wasgoed niet al te vuil is. De meeste wasmiddelen zijn vandaag de dag ook "geconcentreerd", reden te meer om niet te veel te gebruiken!

  • Waar moet ik het wasmiddel in doen?

   wasgebruiken4.jpg :

   Of het nu om poeder, vloeibaar wasmiddel of tabletten gaat, het is beter om het wasmiddel in de voorziene wasmiddellade te doen. Als u vloeibaar wasmiddel in een doseerdop giet, kunt u deze dop ook in het midden van het wasgoed plaatsen (vergeet in elk geval niet om een cyclus te kiezen zonder voorwas).

  • Delicaat wasgoed in de machine?

   wasgebruiken5.jpg :

   De moderne wasmachines dragen zorg voor de meest delicate stoffen. Zij zijn met name voor wol en zijde uitgerust met specifieke programma's (sommige verbeterde modellen stellen zelfs een programma "handwas" voor). In elk geval moet bij een lage temperatuur gewassen worden en moet het bewegingsritme aangepast zijn aan de delicate stof. Controleer wel steeds de wasinstructies op het etiket van delicate kledingstukken voordat u ze in de wasmachine stopt. Indien enkel de stomerij is toegelaten, tart het lot dan niet...

 • Hoe een wasmachine aansluiten?

  • Uitpakken en plaatsen

   bloc1_dťballer_et_placer.jpg :

   Verwijder alle verpakkingsmateriaal en de eventuele transportbouten die de trommel blokkeren tijdens het vervoer. Zet de wasmachine waterpas in een vorstvrije kamer op een vlakke, stevige en harde ondergrond. Tijdens het droogzwieren kan de wasmachine nl. flink gaan trillen of zelfs op wandel gaan. Een betonnen vloer is het meest geschikt.

  • Watertoevoer en -afvoer

   bloc2_provision_et_evacuation.jpg :

   Neem je handleiding erbij: hierin vind je de nodige info over de aansluiting van je wasmachine op de watertoevoer- en afvoerslang. Check of alles goed vast zit en of er geen water lekt. Zorg ervoor dat er geen knikken of bochten in de slang zitten zodat de watertoevoer en –afvoer vlot verloopt.

   Tip: de afvoerslang hangt best los in een staande afvoerpijp zodat vuil water niet terug in de machine wordt gezogen.

  • Elektrische aansluiting

   Het enige wat je nu nodig hebt om je wasmachine aan te sluiten is een spatwaterdicht en geaard stopcontact dat aangesloten is op een zekering van minstens 16A.
   Het stopcontact moet bovendien minstens 1 meter verwijderd zijn de waterkraan. Een differentieelschakelaar van 30 mA is verplicht.

   Gebruik geen verlengsnoeren of aftakdozen.

  • Klaar voor de eerste was?

   bloc4_prÍt_pour_un_premier_lavage.jpg :

   Je wasmachine is nu aangesloten en klaar voor gebruik. Start eerst een kort wasprogramma zonder wasgoed en met een kleine hoeveelheid wasmiddel om de trommel en de kuip te reinigen.
   Eenmaal dit programma is afgelopen, kan je echt aan de slag!

 • Hoe een wasmachine onderhouden?

  • Het rubber van de deur

   bloc1_le_joint_de_la_porte.jpg :

   Schimmel en vieze geurtjes ontstaan vaak in de rubberen ring rond de deur. Wat doe je eraan?

                       

   • Controleer regelmatig of er geen kleine voorwerpen in achterblijven: haarspeldjes, muntjes, knopen,...
   • Maak de binnenkant van de rubberen ring schoon met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel.
   • Verwijder aangekoekt vuil met een borsteltje.
   • Laat het resterende water absorberen met een oude vaatdoek zodat de ring droog blijft tussen de wasbeurten door.

  • De wasmiddellade

   bloc2_le_bac_ŗ_lessive.jpg :

   Bij bijna alle wasmachines kan je het wasmiddelbakje eruit halen. Giet 250 ml azijn in een liter heet water en  laat het bakje hierin een half uur weken. Hardnekkige wasmiddelresten verwijder je met een borsteltje. Droog het bakje af met een propere doek en plaats het terug.

   Als je het bakje er niet kan uithalen, spuit de oplossing er dan op en maak het schoon met een vochtige spons.

   Nog beter: sommige wasmachines hebben een zelfreinigend wasmiddelbakje. De restjes wasmiddel worden hier automatisch weggespoeld na elke wasbeurt.

    

  • De wastrommel

   bloc3_le_tambour.jpg :

   Ruikt de wastrommel niet bepaald fris? Start een wasprogramma op de hoogste temperatuur (90° of 95°) zonder wasgoed erin. Gebruik een vaatwastablet of een waspoeder voor witte was, dé dooddoener bij uitstek voor bacteriën en schimmel. Nog makkelijker: sommige wasmachines hebben zelfs een trommelreinigingsprogramma of een hygiëneprogramma.

   Tip: laat de deur van de wasmachine open staan na elke wasbeurt zodat de trommel netjes opdroogt.

    

  • De filter

   bloc4_le_filtre.jpg :

   • Zit de filter achter de plint onderaan je wasmachine? Schroef de filter los en vang het restwater op in een bakje. Haal de filter er nu volledig uit en maak hem schoon. Check ook of er in de filterruimte niets is achtergebleven (muntjes, paperclips, knopen, zakdoeken, babysokjes,...). Plaats de filter terug en controleer of hij goed vastzit. Dit laatste is belangrijk, want je wil liever geen waterplas rond je wasmachine vinden.

   • Zit de filter in de wastrommel? Kijk in de handleiding hoe je de filter uit de filterruimte haalt. Maak de filter schoon, verwijder achtergebleven voorwerpen en plaats de filter terug.

  • Ontkalken

   bloc5_le_dťtartrage.jpg :

   Kalkafzetting kan het verwarmingselement van je wasmachine aantasten.
   Ontkalk daarom regelmatig je toestel met een speciaal ontkalkingsmiddel voor wasmachines.
   Volg daarbij goed de instructies in de handleiding. Ontkalken kan ook met azijn, soda of een vaatwastablet. Giet 1 liter natuurazijn, een vaatwastablet of een handvol soda in je lege wasmachine en start een wasprogramma op 90° of 95°.

  • Leidingen voor watertoevoer en -afvoer

   bloc6_les_tuyaux_darrivee_deau.jpg :

   Kijk regelmatig na of de leidingen voor de watertoevoer en –afvoer geen barstjes of sporen van slijtage vertonen. Check of de leidingen goed aangesloten zijn en of er aan beide uiteinden degelijke dichtingsringen zitten.


   Het geheim van een lekkere frisse was en een zorgeloos gebruik zonder vervelende storingen? Een goed en regelmatig onderhoud van je wasmachine!

 • Eco advies voor je wasmachine

  • Ecologisch kiezen

   bloc1_eco_choix.jpg :

   Kies voor een wasmachine die zuinig is zowel in water- als in energieverbruik.

   Een wasmachine die minder dan 50 liter water per cyclus gebruikt is een ecologische keuze.

   Let op de energieklasse als je een nieuwe wasautomaat koopt: de zuinigste modellen vind je vanaf energieklasse A+++-30% of beter.

    

  • Ecologisch gebruiken

   bloc2_eco_geste.jpg :

   Enkele eenvoudige tips om het energie- en waterverbruik van je wasmachine zoveel mogelijk te beperken:

   • Was indien mogelijk op 30° of 40°. Je verbruikt 3 keer minder energie dan met een wasprogramma op 90°. Sommige wasmachines hebben zelfs koude wasprogramma’s op 15°C.
   • Was zoveel mogelijk in 1 keer. Vul de trommel zo goed mogelijk, maar prop hem niet overvol.
   • Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel.
   • Kies een kort programma of een snelwasprogramma voor was die niet echt vuil is en enkel een opfrisbeurt nodig heeft.
   • Gebruik zoveel mogelijk de Eco-stand of Eco-knop.
   • Behandel vlekken vooraf en kies een wasmachine met een speciaal vlekkenprogramma zoals voor gras- of chocoladevlekken.
   • Centrifugeer de was op een zo hoog mogelijk toerental. De was komt goed gezwierd uit de wasmachine en moet minder lang drogen in de droogkast. De was buiten laten drogen is nog altijd de meest milieuvriendelijke oplossing.
   • Gebruik de startuitstelfunctie en was zoveel mogelijk tijdens de daluren.

    

  • Ecologisch recycleren

   Wat met je oude wasmachine?

   ü  Onze bezorgdienst neemt je oude wasautomaat gratis mee bij levering van je nieuwe toestel.

   ü  Lever je oude wasmachine af in de Vanden Borre-winkel waar je je nieuwe toestel afhaalt.

   Je oude toestel komt terecht bij Recupel. Recupel recycleert je wasmachine op een milieuvriendelijke manier. Meer info vind je op www.recupel.be

    

 • Overzicht merken voor wasmachine