Een wasmachine kopen

Alle wasmachines bekijken en vergelijken

Verfijn de productenlijst aan de hand van de filters of gebruik onze vergelijkingstool.

De technische fiche van elke wasmachine bekijken

AEG

BAUKNECHT

BEKO

BOSCH

CANDY

ELECTROLUX

HAIER

INDESIT

LG

MIELE

PROLINE

SAMSUNG

SIEMENS

THOMSON

WHIRLPOOL

ZANUSSI

Bekijk hier het oude gamma van de wasmachines

Wasmachine - Wasmachine kopen - Vanden Borre

Je kan een Wasmachine kopen in één van onze winkels of online via de website. Daarnaast kan je dankzij onze gratis Click&Collect service een Wasmachine online bestellen en afhalen in een winkel. Er zijn verschillende betalingsmogelijkheden mogelijk, zo is er voor iedereen een aangepaste oplossing.

Een Wasmachine online kopen via internet en betalen kan op volgende manieren:

* Wasmachine aankopen via rechtstreekse betaling (in streng beveiligde omgeving) met de volgende betaalkaarten / credit cards: VISA – MASTERCARD – AMERICAN EXPRESS via internetbankieren: Belfius Direct Net, KBC Online, ING Homepay, CBC Online

* Wasmachine betalen via klassieke overschrijving op ons rekeningnummer 432-401-0042-11 (niet mogelijk bij Click&Collect). In dit geval wordt de Wasmachine gedurende 5 dagen gereserveerd, in afwachting van betaling.

Bij een reservatie van een Wasmachine via “Click&Collect” kan je steeds via een rechtstreekse betaling een voorschot betalen. Hierna krijg je een bevestigingsmail of sms waarmee je in de winkel van je keuze terecht kan.


Natuurlijk kan je ook in elke Vanden Borre vestiging terecht voor de aankoop van een Wasmachine. Zoek een winkel in je buurt.

Welke wasmachine kopen?

Kleine wasjes of grote wasjes?

De capaciteit van wasmachines varieert van de traditionele 7 kg tot maar liefst 17 kg. Voor een gezin van 4 personen volstaat een wasautomaat met een capaciteit van 7 à 8 kg. Gezinnen vanaf 5 personen hebben een grotere capaciteit nodig.
 
Denk niet dat wasmachines met een grote capaciteit ook meer verbruiken: ingebouwde sensoren herkennen de hoeveelheid wasgoed en passen het waterverbruik én de wastijd daaraan aan.
 
Ons advies: kies een machine met een grote wastrommel
 • Hoe groter de trommel, hoe minder vaak je moet wassen.
 • Het wasresultaat is beter als je wasgoed meer plaats heeft om te bewegen in de trommel.
 • Gordijnen, kussens of donsdekens was je voortaan gewoon zelf.
bloc1_petite_ou_grosse.jpg :

Intelligente wasmachines

Wasautomaten worden voortdurend slimmer. Ze zitten dan ook boordevol elektronica, zoals de wasmachines met beladingsherkenning. Zo herkennen de meeste wasmachines het gewicht van je wasgoed én hoe vuil het is. Voor een relatief schone was gebruiken ze dan wat minder water, terwijl wasgoed vol vlekken of modder een extra spoelbeurt krijgt.

Wist je dit? Een aantal slimme wasmachines bedien je vanop afstand met je smartphone, tablet of zelfs je smartwatch. Het wasprogramma starten of pauzeren, een melding ontvangen wanneer de was gedaan is, ... wassen was nog nooit zo hip. Én gemakkelijk.
bloc2_les_lave_linge_intelligents.jpg :

Zuinig wassen

Het energieverbruik is een belangrijke factor als je een nieuwe wasmachine koopt. Dankzij technologische innovaties hebben de fabrikanten het energie- en waterverbruik tot een absoluut minimum herleid. De zuinigste modellen vind je vanaf energielabel A+++-30% tot zelfs A+++-60%.

Vanaf 1 maart 2021 gelden nieuwe criteria voor het bepalen van het energielabel. De nieuwe energielabels zullen gaan van A tot G. Klik hier voor gedetailleerde info over de nieuwe energielabels.

De zwiersnelheid

Raar maar waar: hoe hoger de zwiersnelheid, hoe beter je kleding beschermd blijft in de trommel. Hoe hoger de zwiersnelheid, hoe droger de was uit je machine komt. Logisch natuurlijk, maar dat betekent ook dat de was daarna minder lang in de droogkast of buiten moet drogen.

Bekijk alle wasmachines met een zwiersnelheid van 1600 toeren/minuut.

bloc4_la_vitesse.jpg :

Op en top veilig

Kinderen in huis? Kies een wasmachine met kinderslot. Het bedieningspaneel blokkeert tijdens de wasbeurt zodat kleine, nieuwsgierige handjes het wasprogramma niet kunnen veranderen of annuleren.

Een wasmachine met aquastop biedt een dubbele beveiliging tegen waterschade: de watertoevoer stopt automatisch als er een waterlek gedetecteerd wordt, zowel in de watertoevoer als in de wasmachine zelf.
bloc5_une_sécurité_maximale.jpg :

Het geluid van de stilte

Staat je wasmachine in je keuken of badkamer? Dan is het geluidsniveau een belangrijk criterium. Vooral tijdens het droogzwieren van de was kan het aantal decibels wel eens hoog oplopen. Kies voor een extra stil model als je ’s nachts niet wakker wil worden van een daverende wasmachine.

Delicate stofjes

Welke wasmachine kopen als je zijde of andere delicate stofjes wil wassen? Een zijden bloesje durf je misschien niet meteen in de wasmachine te steken... Een wasmachine met handwasprogramma is dan de ideale oplossing. Dit programma centrifugeert niet of aan een lage snelheid. Veilig voor al je delicate stofjes!
bloc7_les_vêtements_délicats.jpg :

Wolvriendelijk

Sommige wasautomaten hebben een Woolmark-certificering, dat betekent dat ze geschikt zijn om wollen kleding in de beste omstandigheden te wassen, zonder risico op krimpen of vervormen.
bloc8_convient_pour_la_laine.jpg :

To steam or not to steam

Wassen met stoom heeft eigenlijk alleen maar voordelen:
 • De stoom dringt diep in de vezels door en verwijdert vuil en vlekken nog beter.
 • Je wasgoed komt minder gekreukt uit de wasmachine. Lees: minder strijkwerk!
 • Je frist kledij snel op, zoals een wollen trui of dat bloesje dat je maar 1 keer gedragen hebt.
 • Allergielijders zijn verlost van pollen en huisstofmijt, want die overleven een stoomkuur niet.
 • Je toestel verbruikt minder water en energie.

Hoe een wasmachine gebruiken?

Stap 1: sorteer je wasgoed

Sorteren is belangrijk, dat weten we intussen. Dat geldt ook voor je wasgoed: sorteer op kleur (donkere, lichtgekleurde en witte was) en volgens type textiel (katoen, linnen, synthetische stoffen, zijde, wol,...). Bij twijfel kijk je op het etiketje.

Wil je verschillende textielsoorten toch samen wassen? Dat kan. Kies het MIX (gemengd) programma of het programma voor het meest delicate wasgoed en kies de laagst aanbevolen temperatuur.

Nieuwe kledingstukken was je best eerst enkele keren apart, want de kleurstof in nieuw textiel kan de eerste keer afgeven. Wat met een wit T-shirt met rode letters? Giet 250 ml azijn in een emmer koud water en laat het T-shirt hierin een aantal uren weken. Zo fixeer je de kleuren zodat ze niet in elkaar overlopen.


Extra tips
 • Maak alle zakken leeg (check zeker papieren zakdoekjes, muntstukken,...)
 • Rol opgestroopte mouwen af
 • Keer broeken en T-shirts met opdruk binnenstebuiten
 • Doe ritsen en drukknopen dicht, knoop touwtjes samen
 • Stop beha's, delicate bloesjes met pareltjes, haakjes,... in een apart waszakje
bloc1_1e_étape.jpg :

Stap 2: vul de trommel

Belangrijkste regel: laad de trommel nooit overvol. Want zo kan het wasgoed onvoldoende bewegen én dringt het wasmiddel niet goed door in alle vezels. Hanteer als euh... vuistregel dat je een vlakke hand moet kunnen steken tussen je wasgoed en de bovenkant van de trommel.

Ook al is het ecologischer je wasmachine volledig te vullen, als je het toestel maar voor de helft vult, zal ze ook minder elektriciteit en water verbruiken. Denk eraan om in dat geval minder wasmiddel te gebruiken.


Richtlijnen
 • Katoen, witte, gekleurde was en linnen: volle trommel (niet óvervol).
 • Synthetische stoffen en sterk vervuilde kledij: halfvolle trommel.
 • Wol en delicate stoffen: een derde van de trommel.
bloc2_remplir_la_machine.jpg :

Stap 3: voeg wasmiddel toe

Respecteer altijd de aanbevolen dosis op de verpakking van het wasmiddel.
Te veel wasmiddel zorgt voor te veel schuim en zeepresten in je kleding.
Te weinig wasmiddel zal de vlekken en geurtjes onvoldoende verwijderen.

De juiste dosering toepassen, dat is het geheim van een vlekkeloze was.


Waspoeder, vloeibaar wasmiddel of pods, wat gebruik je wanneer?  De keuze is volledig aan jou:
Pods en capsules hebben als voordeel dat ze voorgedoseerd zijn. Ze bevatten in principe de ideale hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter voor een volledig gevulde trommel.
Waspoeder, gels en vloeibaar wasmiddel bestaan in verschillende versies: met bleekmiddel voor witte was, zonder bleekmiddel voor gekleurde of donkere was. Specifieke wasmiddelen voor wol en zijde vind je niet in poedervorm.
Lees in elk geval altijd de aanwijzingen op de productverpakking.


Wist je dat? Sommige wasmachines zijn uitgerust met een automatisch doseersysteem.
bloc3_ajouter_la_lessive.jpg :

Stap 4: kies het juiste programma en de temperatuur

Alle wasmachines hebben wasprogramma’s voor katoen, synthetische stoffen, fijne was en gemengde was, telkens met aangepaste temperaturen.

Wil je je wasmachine gebruiken om delicate stofjes te wassen? Selecteer het wol-, zijde- of handwasprogramma.
Ook voor overhemden, jeans, gordijnen en zelfs babykleding bestaan er specifieke wasprogramma’s.
Behandel vlekken vooraf en kies een wasmachine met een antivlekkenfunctie zoals voor gras- of chocoladevlekken.
Om zo ecologisch mogelijk te wassen, selecteer je best een temperatuur van 30° à 40° C. Om bacteriën efficiënt te verwijderen uit bv. kousen en ondergoed, moet je een temperatuur van minstens 60° C instellen.

Je selecteert het programma via een draaiknop, druktoetsen of via een aanraakscherm en hop, je bent vertrokken.
bloc4_4e_étape.jpg :

Stap 5: maak de wasmachine leeg

Haal je wasgoed meteen uit de machine als het programma afgelopen is. Als je het te lang laat zitten, kan het muf gaan ruiken of zelfs beschimmelen.
Tip: gebruik de startuitstelfunctie zodat de wascyclus klaar is op het moment dat je de was er meteen kan uithalen.
Wil je 's nachts wassen en genieten van het goedkopere nachttarief? Selecteer de spoelstopfunctie zodat je wasgoed in het laatste spoelwater blijft staan. Wanneer je het wasgoed eruit wenst te halen, hoef je enkel nog het programma voor centrifugeren/pompen te selecteren.

Ben je gewoonweg vergeten om je wasmachine leeg te maken? Opnieuw wassen is de boodschap. Kies dan een kort programma.

Is de wasmachine leeg? Laat de deur open staan tussen de wasbeurten door, zodat alles binnenin netjes opdroogt. Zo voorkom je ook vervelende stinkluchtjes.


Van sorteren tot de wasmachine leegmaken: nu weet je alles over het optimale gebruik van je wasmachine. Geniet van je eerste frisse was!
bloc5_5e_etape.jpg :

Hoe een wasmachine aansluiten?

Uitpakken en plaatsen

Verwijder alle verpakkingsmateriaal en de eventuele transportbouten die de trommel blokkeren tijdens het vervoer. Zet de wasmachine waterpas in een vorstvrije kamer op een vlakke, stevige en harde ondergrond. Tijdens het droogzwieren kan de wasmachine nl. flink gaan trillen of zelfs op wandel gaan. Een betonnen vloer is het meest geschikt.
bloc1_déballer_et_placer.jpg :

Watertoevoer en -afvoer

Neem je handleiding erbij: hierin vind je de nodige info over de aansluiting van je wasmachine op de watertoevoer- en afvoerslang. Check of alles goed vast zit en of er geen water lekt. Zorg ervoor dat er geen knikken of bochten in de slang zitten zodat de watertoevoer en –afvoer vlot verloopt. Is het toestel voorzien van een aquastop? Let erop dat de waterkraan mooi verticaal staat en dat de aquastop ook volledig verticaal op de waterkraan gemonteerd staat. Enkel op die manier is de beveiliging tegen waterschade gegarandeerd.

Tip: de afvoerslang hangt best los in een staande afvoerpijp zodat vuil water niet terug in de machine wordt gezogen.
bloc2_provision_et_evacuation.jpg :

Elektrische aansluiting

Het enige wat je nu nodig hebt om je wasmachine aan te sluiten is een spatwaterdicht en geaard stopcontact dat aangesloten is op een zekering van minstens 16A.
Het stopcontact moet bovendien minstens 1 meter verwijderd zijn de waterkraan. Een differentieelschakelaar van 30 mA is verplicht.
Gebruik geen verlengsnoeren of aftakdozen.

Klaar voor de eerste was?

Je wasmachine is nu goed aangesloten. Maar wat moet je nu nog doen? Raadpleeg je handleiding en verwijder de transportbouten uit je wasmachine. Zo vermijd je dat je machine begint te daveren bij het droogzwieren!

Ziezo, je toestel is klaar voor gebruik. Start eerst een kort wasprogramma zonder wasgoed en met een kleine hoeveelheid wasmiddel om de trommel en de kuip te reinigen.

Eenmaal dit programma is afgelopen, kan je echt aan de slag!
bloc4_prêt_pour_un_premier_lavage.jpg :

Hoe een wasmachine onderhouden?

Het rubber van de deur

Schimmel en vieze geurtjes ontstaan vaak in de rubberen ring rond de deur. Wat doe je eraan?
 • Controleer regelmatig of er geen kleine voorwerpen in achterblijven: haarspeldjes, muntjes, knopen,...
 • Maak de binnenkant van de rubberen ring schoon met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel.
 • Verwijder aangekoekt vuil met een borsteltje.
 • Laat het resterende water absorberen met een oude vaatdoek zodat de ring droog blijft tussen de wasbeurten door.
bloc1_le_joint_de_la_porte.jpg :

De wasmiddellade

Verwijder na elke wasbeurt de zeepresten in het wasmiddelbakje. Bij bijna alle wasmachines kan je het wasmiddelbakje eruit halen. Giet 250 ml azijn in een liter heet water en laat het bakje hierin een half uur weken. Hardnekkige wasmiddelresten verwijder je met een borsteltje. Droog het bakje af met een propere doek en plaats het terug.

Als je het bakje er niet kan uithalen, spuit de oplossing er dan op en maak het schoon met een vochtige spons.

Nog beter: sommige wasmachines hebben een zelfreinigend wasmiddelbakje. De restjes wasmiddel worden hier automatisch weggespoeld na elke wasbeurt.
bloc2_le_bac_à_lessive.jpg :

De wastrommel

Ruikt de wastrommel niet bepaald fris? Start 1 x per maand een wasprogramma op de hoogste temperatuur (90° of 95°) zonder wasgoed erin. Gebruik een vaatwastablet of een reinigingsproduct voor wasmachines, dé dooddoener bij uitstek voor bacteriën en schimmel. Nog makkelijker: sommige wasmachines hebben zelfs een trommelreinigingsprogramma of een hygiëneprogramma.

Tip: laat de deur van de wasmachine open staan na elke wasbeurt zodat de trommel netjes opdroogt.
bloc3_le_tambour.jpg :

De filter

Meestal zit de filter achter de plint onderaan je wasmachine. Schroef de filter los en vang het restwater op in een bakje. Haal de filter er nu volledig uit en maak hem schoon. Check ook of er in de filterruimte niets is achtergebleven (muntjes, paperclips, knopen, zakdoeken, babysokjes,...). Plaats de filter terug en controleer of hij goed vastzit. Dit laatste is belangrijk, want je wil liever geen waterplas rond je wasmachine vinden.
bloc4_le_filtre1.jpg :

Ontkalken

Kalkafzetting kan het verwarmingselement van je wasmachine aantasten.
Ontkalk daarom regelmatig je toestel met een speciaal ontkalkingsmiddel voor wasmachines. Volg daarbij goed de instructies in de handleiding.
bloc5_le_détartrage.jpg :

Leidingen voor watertoevoer en -afvoer

Kijk regelmatig na of de leidingen voor de watertoevoer en –afvoer geen barstjes of sporen van slijtage vertonen. Check of de leidingen goed aangesloten zijn en of er aan beide uiteinden degelijke dichtingsringen zitten.


Het geheim van een lekkere frisse was en een zorgeloos gebruik zonder vervelende storingen? Een goed en regelmatig onderhoud van je wasmachine!
bloc6_les_tuyaux_darrivee_deau.jpg :

Eco advies voor je wasmachine

Ecologisch kiezen

Opgelet: vanaf 1 maart 2021 gelden nieuwe criteria voor het bepalen van het energielabel. De nieuwe energielabels zullen gaan van A tot G. Klik hier voor gedetailleerde info over de nieuwe energielabels

 • Kijk naar het waterverbruik en vergelijk enkel toestellen met dezelfde capaciteit of trommelinhoud.
 • Heb je een zonneboiler of een elektrische warmtepompboiler? Dan is een wasmachine met warmwateraansluiting een ecologische keuze.
 • En wil je ecologisch omgaan met het gebruik van wasmiddelen? Kies dan een toestel met doseeradvies of een automatisch doseersysteem om verspilling van wasmiddel te voorkomen.

Tip: heb je een regenwaterput? Je mag gerust regenwater gebruiken om de was te doen. Denk er wel aan om een voorfilter te plaatsen.
bloc1_eco_choix.jpg :

Ecologisch gebruiken

Enkele eenvoudige tips om het energie- en waterverbruik van je wasmachine zoveel mogelijk te beperken:
 • Was indien mogelijk op 30° of 40°. Je verbruikt 3 keer minder energie dan met een wasprogramma op 90°. Sommige wasmachines hebben zelfs koude wasprogramma’s op 15° of 20°C. Gebruik hiervoor wel een aangepast wasmiddel.
 • Was zoveel mogelijk in 1 keer. Vul de trommel zo goed mogelijk, maar prop hem niet overvol.
 • Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel.
 • Kies een kort programma voor was die niet echt vuil is en enkel een opfrisbeurt nodig heeft.
 • Gebruik zoveel mogelijk de Eco-stand of Eco-knop.
 • Centrifugeer de was op een zo hoog mogelijk toerental. De was komt goed gezwierd uit de wasmachine en moet minder lang drogen in de droogkast. De was buiten laten drogen is nog altijd de meest milieuvriendelijke oplossing.
 • Gebruik de startuitstelfunctie en was zoveel mogelijk tijdens de daluren.
bloc2_eco_geste.jpg :

Ecologisch recycleren

Wat met je oude wasmachine?
 • Onze bezorgdienst neemt je oude wasautomaat gratis mee bij levering van je nieuwe toestel.
 • Lever je oude wasmachine af in de Vanden Borre-winkel waar je je nieuwe toestel afhaalt.

Je oude toestel komt terecht bij Recupel. Recupel recycleert je wasmachine op een milieuvriendelijke manier. Meer info vind je op www.recupel.be

Overzicht merken voor wasmachine

Kan ik je helpen ?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters