Hoe een wasmachine onderhouden?

Je gebruikt je wasmachine wekelijks of misschien zelfs dagelijks. Net als je andere huishoudtoestellen heeft ook je wasmachine regelmatig een schoonmaakbeurt nodig.
Een propere wasmachine garandeert niet alleen extra hygiëne voor je wasgoed, je toestel gaat bovendien langer mee.
Lees onze onmisbare tips voor een vlekkeloos onderhoud van je wasmachine.

Het rubber van de deur

Schimmel en vieze geurtjes ontstaan vaak in de rubberen ring rond de deur. Wat doe je eraan?

  • Controleer regelmatig of er geen kleine voorwerpen in achterblijven: haarspeldjes, muntjes, knopen,...
  • Maak de binnenkant van de rubberen ring schoon met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel.
  • Verwijder aangekoekt vuil met een borsteltje.
  • Laat het resterende water absorberen met een oude vaatdoek zodat de ring droog blijft tussen de wasbeurten door.

De wasmiddellade

Verwijder na elke wasbeurt de zeepresten in het wasmiddelbakje. Bij bijna alle wasmachines kan je het wasmiddelbakje eruit halen. Giet 250 ml azijn in een liter heet water en laat het bakje hierin een half uur weken. Hardnekkige wasmiddelresten verwijder je met een borsteltje. Droog het bakje af met een propere doek en plaats het terug.

Als je het bakje er niet kan uithalen, spuit de oplossing er dan op en maak het schoon met een vochtige spons.

Nog beter: sommige wasmachines hebben een zelfreinigend wasmiddelbakje. De restjes wasmiddel worden hier automatisch weggespoeld na elke wasbeurt.

De wastrommel

Ruikt de wastrommel niet bepaald fris? Start 1 x per maand een wasprogramma op de hoogste temperatuur (90° of 95°) zonder wasgoed erin. Gebruik een vaatwastablet of een reinigingsproduct voor wasmachines, dé dooddoener bij uitstek voor bacteriën en schimmel. Nog makkelijker: sommige wasmachines hebben zelfs een trommelreinigingsprogramma of een hygiëneprogramma.

Tip: laat de deur van de wasmachine open staan na elke wasbeurt zodat de trommel netjes opdroogt.

De filter

Meestal zit de filter achter de plint onderaan je wasmachine. Schroef de filter los en vang het restwater op in een bakje. Haal de filter er nu volledig uit en maak hem schoon. Check ook of er in de filterruimte niets is achtergebleven (muntjes, paperclips, knopen, zakdoeken, babysokjes,...). Plaats de filter terug en controleer of hij goed vastzit. Dit laatste is belangrijk, want je wil liever geen waterplas rond je wasmachine vinden.

Ontkalken

Kalkafzetting kan het verwarmingselement van je wasmachine aantasten.
Ontkalk daarom regelmatig je toestel met een speciaal ontkalkingsmiddel voor wasmachines. Volg daarbij goed de instructies in de handleiding.

Leidingen voor watertoevoer en -afvoer

Kijk regelmatig na of de leidingen voor de watertoevoer en –afvoer geen barstjes of sporen van slijtage vertonen. Check of de leidingen goed aangesloten zijn en of er aan beide uiteinden degelijke dichtingsringen zitten.


Het geheim van een lekkere frisse was en een zorgeloos gebruik zonder vervelende storingen? Een goed en regelmatig onderhoud van je wasmachine!

Kan ik je helpen ?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters