Hoe je wasmachine onderhouden?

Je gebruikt je wasmachine wekelijks of misschien zelfs dagelijks. Net als je andere huishoudtoestellen heeft ook je wasmachine regelmatig een schoonmaakbeurt nodig. Een propere wasmachine garandeert niet alleen extra hygiëne voor je wasgoed, je toestel gaat bovendien langer mee. Lees onze onmisbare tips voor een vlekkeloos onderhoud van je wasmachine.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20210316_lavelinge_small_01.jpg

Help, mijn wasgoed ruikt vies!

Komen er vieze geurtjes uit je wasmachine? En ruikt je gewassen kledij daardoor ook euh... onfris? Dan is het hoog tijd voor een flinke reiniging van je wasmachine. Door de ophoping van het wasmiddel in bepaalde delen van je wasmachine ontstaan schimmel en bacteriën. Daarom is het belangrijk om altijd de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter te gebruiken.

Mogelijke oorzaken van vieze geurtjes zijn:

  • Wasmiddelrestjes die op de bodem van je wasmachine en ook op de trommel achterblijven
  • Te veel wasbeurten op een lage temperatuur (30°), dit zorgt voor meer afzetting van wasmiddel en kalk
  • Vastgekoekte schimmel
  • Een vuil zeepbakje
  • De deur van je wasmachine staat te weinig open
  • De filter is verstopt

bloc1_le_joint_de_la_porte.jpg

Het rubber van de deur

Schimmel en vieze geurtjes ontstaan vaak in de rubberen ring rond de deur. Wat doe je eraan?

  • Controleer regelmatig of er geen kleine voorwerpen in achterblijven: haarspeldjes, muntjes, knopen,...
  • Maak de binnenkant van de rubberen ring schoon met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel.
  • Verwijder aangekoekt vuil met een borsteltje.
  • Laat het resterende water absorberen met een oude vaatdoek zodat de ring droog blijft tussen de wasbeurten door.

bloc2_le_bac_ŗ_lessive.jpg

De wasmiddellade

Verwijder regelmatig de zeepresten in het wasmiddelbakje. Bij bijna alle wasmachines kan je het wasmiddelbakje eruit halen. Giet 250 ml azijn in een liter heet water en laat het bakje hierin een half uur weken. Hardnekkige wasmiddelresten verwijder je met een borsteltje. Droog het bakje af met een propere doek en plaats het terug.

Als je het bakje er niet kan uithalen, spuit de oplossing er dan op en maak het schoon met een vochtige spons.

Goed om te weten: sommige wasmachines geven je advies over de hoeveelheid wasmiddel die je moet gebruiken. Andere modellen zorgen bij elke wasbeurt zelf voor een optimale dosering van het wasproduct. Je hoeft enkel het reservoir af en toe bij te vullen. Handig!

bloc3_le_tambour.jpg

De wastrommel

Ruikt de wastrommel niet bepaald fris? Start 1 x per maand een wasprogramma op de hoogste temperatuur (90° of 95°). Nog makkelijker: sommige wasmachines hebben zelfs een trommelreinigingsprogramma of een hygiëneprogramma.

Tip: laat de deur van de wasmachine open staan na elke wasbeurt zodat de trommel netjes opdroogt.

bloc4_le_filtre1.jpg

De filter

Meestal zit de filter achter de plint onderaan je wasmachine. Schroef de filter los en vang het restwater op in een bakje. Haal de filter er nu volledig uit en maak hem schoon. Check ook of er in de filterruimte niets is achtergebleven (muntjes, paperclips, knopen, zakdoeken, babysokjes,...).

Plaats de filter terug en controleer of hij goed vastzit. Dit laatste is belangrijk, want je wil liever geen waterplas rond je wasmachine vinden.


Controleer ook de schoep van de pomp achter de filter. Wanneer er een voorwerp tussen de schoep zit, zal het toestel geen water afpompen. Je kan het voorwerp weghalen met een fijne knijptang of een pincet.

20210316_lavelinge_small_02.jpg

Mijn wasmachine is opnieuw tiptop, en nu?

Je hebt onze tips gevolgd, je machine is helemaal proper: prima! En nu? Na het reinigen van je wasmachine volstaat het om je slecht ruikende wasgoed even opnieuw te wassen.

bloc5_le_dťtartrage.jpg

Ontkalken

Kalkafzetting kan het verwarmingselement van je wasmachine aantasten. Ontkalk daarom regelmatig je toestel met een speciaal antikalksysteem voor wasmachines. Volg daarbij goed de instructies in de handleiding.

bloc6_les_tuyaux_darrivee_deau.jpg

Leidingen voor watertoevoer en -afvoer

Kijk regelmatig na of de leidingen voor de watertoevoer en -afvoer geen barstjes of sporen van slijtage vertonen. Check of de leidingen goed aangesloten zijn en of er aan beide uiteinden degelijke dichtingsringen zitten.


Het geheim van een lekkere frisse was en een zorgeloos gebruik zonder vervelende storingen? Een goed en regelmatig onderhoud van je wasmachine!

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters