Welke wasmachine kopen?

Een nieuwe wasautomaat kiezen is niet altijd eenvoudig: je hebt keuze uit heel veel modellen en programma’s, om nog maar te zwijgen van alle elektronische snufjes. Lees hieronder waarop je moet letten als je een nieuwe wasmachine wil kopen. Of beantwoord enkele eenvoudige vragen in onze wasmachinewijzer.

Kleine wasjes of grote wasjes?

De capaciteit van wasmachines varieert van de traditionele 7 kg tot maar liefst 17 kg. Voor een gezin van 4 personen volstaat een wasautomaat met een capaciteit van 7 ŗ 8 kg. Gezinnen vanaf 5 personen hebben een grotere capaciteit nodig.
 
Denk niet dat wasmachines met een grote capaciteit ook meer verbruiken: ingebouwde sensoren herkennen de hoeveelheid wasgoed en passen het waterverbruik én de wastijd daaraan aan.
 
Ons advies: kies een machine met een grote wastrommel
  • Hoe groter de trommel, hoe minder vaak je moet wassen.
  • Het wasresultaat is beter als je wasgoed meer plaats heeft om te bewegen in de trommel.
  • Gordijnen, kussens of donsdekens was je voortaan gewoon zelf.
Bekijk alle wasmachines met een capaciteit van 10 kg of meer.

Intelligente wasmachines

Wasautomaten worden voortdurend slimmer. Ze zitten dan ook boordevol elektronica, zoals de wasmachines met beladingsherkenning. Zo herkennen de meeste wasmachines het gewicht van je wasgoed én hoe vuil het is. Voor een relatief schone was gebruiken ze dan wat minder water, terwijl wasgoed vol vlekken of modder een extra spoelbeurt krijgt.

Wist je dit? Een aantal slimme wasmachines bedien je vanop afstand met je smartphone, tablet of zelfs je smartwatch. Het wasprogramma starten of pauzeren, een melding ontvangen wanneer de was gedaan is, ... wassen was nog nooit zo hip. Én gemakkelijk.

Zuinig wassen

Het energieverbruik is een belangrijke factor als je een nieuwe wasmachine koopt. Dankzij technologische innovaties hebben de fabrikanten het energie- en waterverbruik tot een absoluut minimum herleid.

Sinds 1 maart 2021 gelden nieuwe criteria voor het bepalen van het energielabel. De nieuwe energielabels zullen gaan van A tot G. Klik hier voor gedetailleerde info over de nieuwe energielabels.

De zwiersnelheid

Hoe hoger de zwiersnelheid, hoe droger de was uit je machine komt. Logisch natuurlijk, maar dat betekent ook dat de was daarna minder lang in de droogkast of buiten moet drogen.

Bekijk alle wasmachines met een zwiersnelheid van minstens 1600 toeren/min.

Op en top veilig

Kinderen in huis? Kies een wasmachine met kinderslot. Het bedieningspaneel blokkeert tijdens de wasbeurt zodat kleine, nieuwsgierige handjes het wasprogramma niet kunnen veranderen of annuleren.

Een wasmachine met aquastop biedt een dubbele beveiliging tegen waterschade: de watertoevoer stopt automatisch als er een waterlek gedetecteerd wordt, zowel in de watertoevoer als in de wasmachine zelf.

Het geluid van de stilte

Staat je wasmachine in je keuken of badkamer? Dan is het geluidsniveau een belangrijk criterium. Vooral tijdens het droogzwieren van de was kan het aantal decibels wel eens hoog oplopen. Kies voor een extra stil model als je ’s nachts niet wakker wil worden van een daverende wasmachine.

Delicate stofjes

Welke wasmachine kopen als je zijde of andere delicate stofjes wil wassen? Een zijden bloesje durf je misschien niet meteen in de wasmachine te steken... Een wasmachine met handwasprogramma is dan de ideale oplossing. Dit programma centrifugeert niet of aan een lage snelheid. Veilig voor al je delicate stofjes!

Wolvriendelijk

Sommige wasautomaten hebben een Woolmark-certificering, dat betekent dat ze geschikt zijn om wollen kleding in de beste omstandigheden te wassen, zonder risico op krimpen of vervormen.

Bekijk alle wasmachines met Woolmark-certificering.

To steam or not to steam

Wassen met stoom heeft eigenlijk alleen maar voordelen:
  • De stoom dringt diep in de vezels door en verwijdert vuil en vlekken nog beter.
  • Je wasgoed komt minder gekreukt uit de wasmachine. Lees: minder strijkwerk!
  • Je frist kledij snel op, zoals een wollen trui of dat bloesje dat je maar 1 keer gedragen hebt.
  • Allergielijders zijn verlost van pollen en huisstofmijt, want die overleven een stoomkuur niet.
  • Je toestel verbruikt minder water en energie.
Bekijk alle wasmachines met stoomfunctie.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters