Een friteuse / air fryer kopen

Alle friteuses bekijken en vergelijken

Verfijn de productenlijst aan de hand van de filters of gebruik onze vergelijkingstool.

De technische fiche van elke friteuse / air fryer bekijken

DOMO

FRIFRI

FRITEL

INVENTUM

KALORIK

MOULINEX

NINJA

PHILIPS

PRINCESS

PROLINE

SEB

TEFAL

Bekijk hier het oude gamma van de friteuses

Frituurpan - Friteuse / air fryer kopen - Vanden Borre

Je kan een Frituurpan kopen in één van onze winkels of online via de website. Daarnaast kan je dankzij onze gratis Click&Collect service een Frituurpan online bestellen en afhalen in een winkel. Er zijn verschillende betalingsmogelijkheden mogelijk, zo is er voor iedereen een aangepaste oplossing.

Een Frituurpan online kopen via internet en betalen kan op volgende manieren:

* Frituurpan aankopen via rechtstreekse betaling (in streng beveiligde omgeving) met de volgende betaalkaarten / credit cards: VISA – MASTERCARD – AMERICAN EXPRESS via internetbankieren: Belfius Direct Net, KBC Online, ING Homepay, CBC Online

* Frituurpan betalen via klassieke overschrijving op ons rekeningnummer 432-401-0042-11 (niet mogelijk bij Click&Collect). In dit geval wordt de Frituurpan gedurende 5 dagen gereserveerd, in afwachting van betaling.

Bij een reservatie van een Frituurpan via “Click&Collect” kan je steeds via een rechtstreekse betaling een voorschot betalen. Hierna krijg je een bevestigingsmail of sms waarmee je in de winkel van je keuze terecht kan.


Natuurlijk kan je ook in elke Vanden Borre vestiging terecht voor de aankoop van een Frituurpan. Zoek een winkel in je buurt.

Welke friteuse kopen?

De verschillende friteuses op een rijtje

Vóór je een keuze maakt tussen de verschillende friteuses moet je weten dat er 4 soorten bestaan:

1. De inbouwfriteuse dient om in te bouwen in je keukenwerkblad. Dat is een veilige manier om je frietjes te bakken omdat je friteuse zeker niet kan omkantelen.

2. De traditionele (of klassieke) friteuse is compact en beschikt vaak over een deksel met filter. Sommige friteuses gebruik je ook zonder deksel als fondue-set.

3. De semi-professionele friteuse beschikt over een uitneembare kuip en weerstand. Wil je ze schoonmaken? Geen probleem, je kan ze volledig uit elkaar halen. Meestal zijn haar verschillende onderdelen (buiten de weerstand) vaatwasserbestendig. En de koude zone helpt je om je olie langer schoon te houden.

4. De friteuse zonder olie (of zeer weinig)/ air fryer is een revolutionaire friteuse die geen of weinig olie nodig heeft om frietjes te bakken bijvoorbeeld. Deze technologie laat warme lucht in de kuip circuleren. Daarom kan je sommige modellen ook gebruiken als mini-oven om taart, koekjes of zelfs je vlees te bakken. Die mengen de ingrediënten tijdens het bakken met een menghaak om bijvoorbeeld vloeibare gerechten klaar te maken zoals sauzen, marinades… Maar hoe verloopt de reiniging van het toestel? Heel makkelijk: alle onderdelen steek je in de vaatwasser.

Ontdek hier alle voordelen van een airfryer

Tip: maak je deel uit van een groot gezin of heb je gewoon grote honger? Dan ga je best voor een extra grote friteuse met een grotere inhoud . Zo bak je meer dan 1 kg frietjes per bakbeurt. Mmmmh lekker!
bloc2.2_choisirfriteuse.jpg :

Uitneembare kuip

Bij semi-professionele friteuses haal je de uitneembare kuip  snel en eenvoudig uit de behuizing. Resultaat: een heel praktisch en makkelijk onderhoud van je kuip. Zo filter en verwijder je makkelijk de bakrestjes of verander je de olie sneller. En nadien plaats je de kuip rechtstreeks in de gootsteen of in de vaatwasser om ze te reinigen.

Instelbare baktijd

Zin in lekkere bitterballen? Leg ze in je friteuse en stel de baktijd in met de timer. Werp een blik op het digitale display en zie hoe lang je gerechten nog moeten bakken. *PING*! Het signaal ging af, je baktijd is dus om. Leuk weetje: de gemiddelde baktijd voor 1 kg knapperige frieten is 5 minuten voor diepvriesfrieten.

Het belang van het vermogen

Kleine friteuses hebben een vermogen van 1000 tot 1800 W en bij grote friteuses ligt dat tussen 1800 en 3200 W. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller je friteuse op temperatuur komt. Bovendien blijft de temperatuur altijd stabiel en zal de bakbeurt dus niet langer worden, ook al steek je een grote hoeveelheid frieten in je friteuse. Door de korte de baktijd smaken je frieten lekker en zitten ze niet vol olie.
bloc5_choisirfriteuse.jpg :

Veiligheid boven alles!

Bang dat je kinderen zich zouden verbranden aan je friteuse als je even wegkijkt? Goed nieuws: meer en meer friteuses zijn voorzien van koude wanden om te frituren in alle veiligheid. Zo vermijd je brandwonden of ongelukjes! Enkele modellen hebben zelfs een deksel dat je op de friteuse plaats terwijl je bakt. Dat helpt tegen onaangenaam geurtjes en spatten. Bovendien vind je ook friteuses uitgerust met een vetfilter in het deksel en een kijkvenster  om alles in het oog te houden zonder het deksel op te heffen. Er bestaan ook deksels met een geurfilter met actieve koolstof.
bloc6_choisirfriteuse.jpg :

Wanneer moet je je frituurvet vervangen?

Laat je vet niet te vuil worden. Vervang je frituurvet steeds na ongeveer 10 bakbeurten, of nog eerder als hij donker begint te worden of begint te geuren of te roken. Hou er rekening mee dat als je naast frieten ook frituursnacks, kroketten of beignets frituurt, je het vet sneller zal moeten veranderen.

Bij friteuses met een koude zone merk je dat de frituurvet minder snel vuil wordt en dat je ze langer kan bewaren. Hoe werkt zo’n koude zone? Die zone wordt niet direct verwarmd en de temperatuur blijft er lager. Bovendien belanden de verschillende resten en kruimels op de bodem van je friteuse, onder de weerstand. Zo blijft je vet langer vers en is dat ook beter voor je gezondheid! Heeft je friteuse geen koude zone? Geen paniek, filter je vet met een speciale papieren filter en de klus is geklaard!
bloc7_choisirfriteuse.jpg :

Hoe je friteuse gebruiken?

Wat te doen vóór gebruik?

 1. Klik het bedieningspaneel vast

  Als het bedieningspaneel van je semi-professionele friteuse niet correct is vastgeklikt op de behuizing (langs twee kanten), zal je friteuse om veiligheidsredenen niet functioneren. Het is belangrijk dat je het bedieningspaneel ver genoeg naar beneden schuift. Hoor je een klik? Top, je friteuse maakt contact met het paneel en werkt nu optimaal. Bij andere friteuses kijk je best dat alle onderdelen (deksel, mand…) goed vastgeklikt of in elkaar geschoven zijn.

 2. Wanneer moet je olie/frituurvet toevoegen?

  • Giet eerst je olie of frituurvet in de friteuse en zet ze pas daarna aan. Let op: zonder olie zal de weerstand verbranden (blauw worden) en gaat je friteuse stuk!
  • Giet voldoende olie in de friteuse vooraleer je ze aanzet. Het oliepeil moet minstens het minimum niveau bereiken zonder het maximum niveau over te schrijven. Ga je toch over de limiet, dan loop je vet over zodra je je mandje met frietjes erin legt en loop je gevaar op brandwonden!
  • Is het niveau te laag? Maak van de gelegenheid gebruik om de olie ineens te verversen. Wil je hier toch nog even mee wachten, dan is het belangrijk om exact dezelfde soort olie of vet erbij te gieten. We raden je af om verschillende oliën of vetten met elkaar te mengen omdat ze bij het opwarmen met elkaar kunnen reageren en de kwaliteit sneller zal verminderen. Elke olie heeft ook haar eigen baktemperatuur en levensduur. Belangrijk: Door nieuwe olie of vet erbij te gieten, verleng je de levensduur niet van de olie/vet die al in je friteuse is.
  • Als je vast frituurvet gebruikt, laat het dan smelten volgens de instructies in de gebruiksaanwijzing. Let op: niet alle friteuses zijn gemaakt om vast frituurvet te gebruiken. Hiervoor kies je best een model met een vetsmeltstand.
bloc2.1_utilisefriteuse.jpg :

Welke olie moet ik gebruiken?

De kwaliteit van de olie is een belangrijke factor. Er bestaan 2 soorten oliën voor je friteuse:
 • Plantaardige olie zoals arachideolie is prima geschikt om te frituren. En deze olie is ook beter voor je gezondheid: ze bevat minder slechte cholesterol.
 • Je kan je frietjes ook bakken in rund- of varkensvet, dit geeft een aparte smaak aan je aardappelen. Maar zoals eerder vermeld, zijn niet alle friteuses gemaakt om vast frituurvet te gebruiken.

Wanneer moet ik mijn frituurvet vervangen?

Laat je vet niet te vuil worden. Vervang je frituurvet steeds na ongeveer 10 bakbeurten, of nog eerder als hij donker begint te worden of begint te geuren of te roken. Hou er rekening mee dat als je naast frieten ook frituursnacks, kroketten of beignets frituurt, je het vet sneller zal moeten veranderen.

Bij friteuses met een koude zone merk je dat de frituurvet minder snel vuil wordt en dat je ze langer kan bewaren. Hoe werkt zo’n koude zone? Onder de weerstand zit een zone die niet direct verwarmd wordt en waar de temperatuur lager blijft. Zo belanden de verschillende resten en kruimels op de bodem van je friteuse en verbranden ze niet. Zo blijft je vet langer vers en is dat ook beter voor je gezondheid! Heeft je friteuse geen koude zone? Geen paniek, filter je vet met een speciale papieren filter en de klus is geklaard!
bloc3_utiliserfriteuse.jpg :

Hoe bak je de heerlijkste frietjes?

Als je te veel frietjes tegelijk bakt, daalt de temperatuur van de olie te snel en geeft dit geen optimaal bakresultaat. Kijk dus eerst in de handleiding van je friteuse en overschrijd de aanbevolen hoeveelheid frietjes niet.

Heb je zin in heerlijke verse frietjes die aan de buitenkant krokant en vanbinnen zacht zijn? Koop dan bloemige aardappelen zoals bintjes. Wat zijn volgende stappen? Spoel de frietjes goed af onder koud water om het meeste zetmeel eruit te halen en droog ze af met een droge en propere handdoek zodra ze gesneden zijn. Verse frieten bak je best in twee stappen. Begin met ze voor te bakken op 150°C gedurende 4 à 8 minuten en laat ze ongeveer een half uurtje afkoelen. Bak de frieten vervolgens een tweede maal op 180-190°C.

En voor diepvriesfrieten? Die zijn al voorgebakken en je hoeft ze enkel nog af te bakken. Zeer fijne frietjes ‘allumettes’ hoef je evenmin vooraf te bakken omdat ze zo dun zijn.

Goed om te weten: de baktijd kan verschillen naargelang de aardappelsoort die je gebruikt.

En voor de air fryer / friteuse zonder olie?

Je hoeft je friteuse zonder olie in principe niet voor te verwarmen, maar het toestel heeft wel tijd nodig om op de gewenste temperatuur te komen. Is dat het geval? Dan zal je een lampje zien branden of zelfs een signaal horen. Dat betekent dat de juiste temperatuur bereikt is en kan je de bereidingstijd instellen.

Wat de olie betreft, hoef je er geen toe te voegen. Voeg enkel een soeplepel olie toe bij verse gerechten zoals ongemarineerde kip of verse frieten. Wat voorgegaard is, zoals diepvriesfrieten, kroketten en frituursnacks, plaats je zonder olie in de friteuse. Gebruik best arachideolie, zonnebloemolie of olijfolie en nooit notenolie want dit geeft een slechte smaak.

Bij verschillende modellen mag je nooit direct olie in de kuip of mand gieten! Giet de olie over de ingrediënten eens ze in de kuip zijn. Voor de modellen met een mandje meng je je frietjes vooraf met olie in een aparte kom. Voor een optimale werking vul je het toestel best niet te veel en onthoud dat de capaciteit vermindert als je diepgevroren voedingsmiddelen bakt.bloc5.2_utiliserfriteuse.jpg :

Hoe je friteuse onderhouden?

Wat met de frituurolie?

Vóór je begint met de schoonmaak, maak je eerst de kuip leeg. Denk aan het milieu en giet je gebruikte olie niet weg in de riool, het toilet of de gootsteen. Bovendien kan de olie je afvoer verstoppen! Giet ze daarom in een lege plastieken fles en breng ze naar het containerpark. Deze olie dient voor de productie van groene energie of van biodiesel.
bloc2_entretenirfriteuse.jpg :

En dan nu: de schoonmaak!

Eerst een vooral: haal de stekker uit het stopcontact en laat de frituurpan afkoelen voor je eigen veiligheid.

Wist je dat je sommige semi-professionele friteuses helemaal uit elkaar kan halen? Dat is een groot voordeel voor de schoonmaak maar ook omdat deze onderdelen meestal in de vaatwasser mogen. Buiten de weerstand met bedieningspaneel, natuurlijk! ;-) Maak nadien de buitenkant en het deksel proper met een sponsje en wat ontvetter. Reinig de lege kuip met een ontvetter, spoel het vervolgens goed uit en droog de kuip zorgvuldig vóór je er nieuwe olie in doet.

En het mandje? Die was je af met warm water en afwasmiddel. Laat hem nadien goed drogen. Ziezo, je friteuse is weer spik en span!
bloc3_entretenirfriteuse.jpg :

En voor de friteuses zonder olie/air fryers?

Het grote voordeel van een friteuse zonder olie is het onderhoud. Friteuses zonder olie of air fryers bevatten vaatwasbestendige onderdelen. Zo reinig je de kuip, het deksel, de eventuele menghaak en het snackmandje in je vaatwasser of met de hand met een zachte spons en wat afwasmiddel. Droog alles zorgvuldig af met een handdoek.

Maak de binnenkant van het toestel schoon met een zachte spons of borstel en wat afwasmiddel. Gebruik geen schuursponsjes want deze kunnen krasjes maken. Is de buitenkant vuil? Gebruik dan een licht vochtige doek.
bloc6_choisirfriteuse.jpg :

Oei, een probleem met je friteuse?

De weerstand is blauw en werkt niet meer

Heb je je friteuse aangezet zonder olie of frituurvet erin? Dan is je weerstand zeker en vast verbrand… Meestal moet je in dat geval het volledige elektrische bedieningspaneel vervangen. Maar je weet wat men zegt: voorkomen is altijd beter dan genezen!

Zo gaat je weerstand nooit stuk:

1. Giet eerst je olie of frituurvet in de friteuse en zet ze pas daarna aan. Let op: zonder olie verbrandt de weerstand en gaat je friteuse stuk!
2. Giet voldoende olie in de friteuse vooraleer je ze in werking zet. Het oliepeil moet minstens het minimum niveau bereiken zonder het maximum niveau te overschrijden.
3. Als je vast frituurvet gebruikt, laat het dan smelten volgens de instructies in de gebruiksaanwijzing. Let op: niet alle friteuses zijn gemaakt om vast frituurvet te gebruiken. Hiervoor kies je best een model met een vetsmeltstand.
bloc1_problemefriteuse.jpg :

Mijn friteuse werkt niet meer…

Heb je je friteuse zojuist schoongemaakt en kan je ze niet meer inschakelen? Geen paniek, soms betekent dit dat het veiligheidssysteem geactiveerd is. Deze veiligheid treedt normaal in werking als de weerstand defect is of als er een probleem is met je elektrische installatie. Wat te doen: kijk achteraan het toestel of je een rood of zwart knopje ziet. Is dat het geval? Dan is de veiligheid wel degelijk aan. Druk kort op de rode of zwarte reset-knop om de friteuse opnieuw aan te zetten. Sommige friteuses hebben 2 reset-knoppen die je tegelijk moet indrukken.

Tip: als je je toestel op een koude plaats bewaart, bijvoorbeeld je garage, dan kan ook hier de veiligheid je toestel uitschakelen. Plaats je friteuse dan zeker een half uur vóór gebruik in een ruimte op kamertemperatuur.
bloc2_problemefriteuse.jpg :

Is het bedieningspaneel correct vastgeklikt?

Als het bedieningspaneel niet correct is vastgeklikt op de behuizing (langs twee kanten), zal je friteuse om veiligheidsredenen niet functioneren. Het is belangrijk dat je het bedieningspaneel ver genoeg naar beneden schuift. Hoor je een klik? Top, je friteuse maakt contact met het paneel en werkt nu optimaal.
bloc3_problemefriteuse.jpg :

Overzicht merken voor friteuse / air fryer

Kan ik je helpen ?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters