Hoe gebruik je je friteuse het best?

Heb je net een nieuwe friteuse  gekocht en sta je te popelen om heerlijke frietjes te bakken? We helpen je met veel plezier op weg! Hoe bereid je je toestel voor? Welke olie of frituurvet gebruik je het best en hoeveel heb je ervan nodig? Hoeveel frietjes kan je tegelijkertijd bakken? In deze gids vind je een antwoord op al je vragen!

20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20230828_small_premiere_fois.jpg

Wat te doen vůůr gebruik?

Vóór je de eerste keer frietjes gaat bakken, raden we je aan om deze drie stappen te volgen, zodat alles straks vlot verloopt.

20230828_small_mode_emploie.jpg

Welke olie moet ik gebruiken?

Eerst en vooral: lees de gebruiksaanwijzing. Die bevat een heleboel nuttige informatie over de installatie, de verschillende standen en de specifieke functies van je friteuse. Zo heeft een traditionele friteuse bijvoorbeeld minder standen dan een friteuse zonder olie. Zo’n friteuse zonder olie – een airfryer – werkt in feite als een mini-oven waarin je van alles kan bereiden, zoals vlees, groenten of zelfs taart.

20230828_small_monter.jpg

Zet de friteuse in elkaar

Dan is het nu tijd om de friteuse in elkaar te zetten! Als je voor een semiprofessionele friteuse hebt gekozen, bevat die een bedieningspaneel dat je op het toestel kan vastklikken. Opgelet: als het paneel niet correct op je friteuse vastgeklikt is, zal de friteuse om veiligheidsredenen niet werken. Het is dus belangrijk dat je het bedieningspaneel ver genoeg naar beneden schuift. Hoor je een klik? Super, de friteuse maakt contact met het paneel en werkt nu optimaal. Bij zo goed als elke friteuse zitten enkele accessoires, zoals een deksel en een mandje. Controleer altijd of ze goed vastgeklikt of in elkaar geschoven zijn, om ongelukken te voorkomen.

20230828_small_placer.jpg

Geef je friteuse een plekje

Zodra je de friteuse in elkaar hebt gezet, kan je de ideale plek uitzoeken om ze te zetten. Of de friteuse nu op het aanrecht komt te staan of ingewerkt is – zorg ervoor dat ze altijd bij een stopcontact staat, zodat niemand over het snoer kan struikelen. Laat ook voldoende ruimte vrij rondom de friteuse, zodat er niets kan aanbranden, omvallen of vast komen te zitten. Tip voor minder geurhinder in huis: zet de friteuse onder de afzuigkap.

20230828_small_quantite.jpg

Hoeveel frietjes kan ik tegelijkertijd bakken?

Een portie frietjes komt over het algemeen overeen met 250 gram per persoon. Afhankelijk van het model van je friteuse kan je meer of minder frietjes bakken. Sommige semiprofessionele toestellen of friteuses zonder olie hebben 2 kuipen, zodat je 2 keer zoveel frietjes tegelijk kan bakken. Maar er zijn ook modellen in verschillende formaten: L (0,8-1 kg frieten), XL (1-1,5 kg frieten) en XXL (meer dan 1,5 kg). De inhoud is dus een belangrijke factor wanneer je een friteuse kiest!

Doe in elk geval niet te veel frietjes tegelijk in het mandje, om te vermijden dat de friteuse overloopt en je jezelf verbrandt. Bak in plaats daarvan meerdere keren kleinere porties. Laat de frietjes ook niet te bruusk in de olie zakken, zodat de olie niet opspat. Als je te veel tegelijk in de friteuse doet, kan de temperatuur van de olie bovendien te snel dalen en zullen je frietjes niet optimaal bakken. Lees altijd aandachtig de gebruiksaanwijzing vóór je het toestel in gebruik neemt en overschrijd de aanbevolen hoeveelheid frietjes niet.

20230828_small_huile.jpg

Hoeveel olie moet ik gebruiken?

Giet de olie of het frituurvet altijd in de friteuse VOORDAT je het toestel inschakelt. Zonder olie kan het verwarmingselement verbranden (blauw worden) en gaat je friteuse stuk. Lees hier onze tips in geval van problemen met je friteuse.

  • Kijk naar de markeringen in de kuip om te weten hoeveel olie of frituurvet je in de friteuse moet gieten. Blijf altijd tussen het minimumpeil en het maximumpeil. Als je meer olie in de friteuse giet dan aanbevolen, kan de olie overlopen zodra je het mandje met de frietjes erin laat zakken. En dan liggen brandwonden op de loer!
  • Is het oliepeil te laag? Maak van de gelegenheid gebruik om meteen de olie te verversen. Als je liever toch nog even wacht, is het belangrijk dat je precies dezelfde soort olie of vet toevoegt. We raden je af om verschillende oliën of vetten met elkaar te mengen. Bij het opwarmen kunnen die namelijk met elkaar reageren, waardoor hun kwaliteit sneller achteruitgaat. Elke olie heeft bovendien haar eigen baktemperatuur en houdbaarheid. Opgelet: olie of frituurvet toevoegen betekent niet dat je de oude olie of het oude vet in je friteuse daardoor langer kan gebruiken.
  • Als je vast frituurvet gebruikt, laat het dan smelten volgens de instructies in de gebruiksaanwijzing. Denk eraan: niet alle friteuses zijn geschikt voor vast frituurvet. Wil je nog meer gebruiksgemak? Kies dan voor een friteuse met een smeltfunctie voor vast vet. Zo smelt je het vet zeker optimaal én veilig. Een nieuw blok vast vet snij je beter eerst in stukken die je vervolgens laat smelten in een kookpot. Daarna kan je het gesmolten vet in de kuip gieten. Gebruik de volgende keer eerst een houten lepel om tot op de bodem gaten in het vet te prikken. Activeer vervolgens de smeltfunctie voor vast vet van je friteuse.

20230828_small_temp_huile.jpg

Hoe weet ik of de olie in mijn friteuse klaar is om te bakken?

Verhit de olie tot een temperatuur van 150 °C, en zorg ervoor dat ze nooit warmer wordt dan 180 °C. Als de olie te koud is, zullen je frietjes niet knapperig zijn. De meeste friteuses zijn uitgerust met een indicatielampje dat aangeeft of de olie heet is. Wanneer de olie opwarmt licht het lampje rood op en zodra de ingestelde temperatuur bereikt is, gaat het lampje uit. Sommige friteuses hebben zelfs een timer die je kan instellen op de aanbevolen baktijd (die je in de gebruiksaanwijzing vindt). Zodra de timer afgaat, mag je de frietjes in het vet laten zakken

20230828_small_temps_cuisson.jpg

Hoe lang moeten mijn frietjes bakken?

Alles hangt af van het model van je friteuse en van de hoeveelheid en het type frietjes die je bakt. Voor diepvriesfrieten hebben friteuses zonder olie over het algemeen tussen 10 en 25 minuten nodig. Traditionele friteuses doen er 5 tot 15 minuten over en semiprofessionele friteuses 5 tot 10 minuten. De precieze duur hangt af van het vermogen van je friteuse.

Verse frieten hebben iets meer tijd nodig, omdat ze 2 keer op verschillende temperaturen gebakken moeten worden. De eerste keer bak je ze 5 tot 8 minuten op 150 °C (tot de frieten naar de oppervlakte beginnen te stijgen) om ze vanbinnen te laten garen, zonder dat de buitenkant kleurt. Daarna bak je ze voor een tweede keer op 180 °C voor 2 tot 3 minuten, om ze een goudbruin kleurtje te geven.

Voor snacks zoals frikandellen, calamares of kaaskroketjes moet je rekenen op ongeveer 3,5 minuten als ze ontdooid zijn en 5 minuten als ze bevroren zijn. Uiteraard hangt alles af van het vermogen van je friteuse. Je weet dat het gefrituurde lekkers gaar is als het naar boven drijft in de olie en goudbruin is.

Gouden tip om te vettige frietjes te vermijden: schud je frietjes uit op keukenpapier en leg er nog een velletje bovenop om het overtollige vet te absorberen.

20230828_small_eclaboussures.jpg

Spatten en brandwonden vermijden

Heb je kinderen en maak je je zorgen over het risico op ongelukken en brandwonden? Kies voor een model met een antispatdeksel of met koude wanden. Zo kan er geen olie opspatten uit de friteuse en blijft de buitenkant koel! Laat de frietjes ook altijd voorzichtig in de olie zakken en doe er niet te veel tegelijk in de friteuse. Zo voorkom je brandwonden door overlopende olie.

Voor ieder wat wils!

Heb jij je frietjes het liefst huisgemaakt, in olie gebakken of heerlijk knapperig zonder olie? Met deze tips bak je de lekkerste frietjes, precies zoals jij het wil.

20230828_small_frites_fraiches.jpg

Voor liefhebbers van verse frietjes

Wil je verse frietjes bakken die knapperig zijn vanbuiten en zacht vanbinnen? Kies dan voor bloemige aardappelen zoals bintjes. Schil de aardappelen en snijd ze in frieten. Spoel die af met koud water om zoveel mogelijk zetmeel te verwijderen. Droog je frietjes na het afspoelen af met een schone, droge doek. Twee keer bakken en je heerlijke huisgemaakte frietjes zijn klaar!

Goed om te weten: de baktijden variëren afhankelijk van de aardappelsoort die je gebruikt.

20230828_small_cuites_huile.jpg

Voor wie graag met olie bakt

De kwaliteit, de smaak en de prijs van je frituurolie zijn 3 belangrijke aspecten die je in overweging moet nemen wanneer je een keuze maakt. Je kan kiezen tussen plantaardige oliën of reuzel (vast dierlijk vet):

  • Plantaardige oliën zoals arachideolie zijn ideaal om mee te frituren. Ze zijn ook beter voor je gezondheid, omdat ze minder slechte cholesterol bevatten.
  • Je kan je frietjes ook bakken in rund- of varkensvet. Dat geeft ze een speciale smaak. Maar zoals we al zeiden, mogen deze vaste vetten niet in elke friteuse.

Om de levensduur van je friteuse te verlengen,  is het aanbevolen om de olie na ongeveer 10 keer bakken te verversen. Doe dat na zowat 8 keer als je ook snacks, kroketten of beignets frituurt. Zo ververs je het frituurvet:

  • Als je olie gebruikt, haal dan allereerst de stekker uit het stopcontact en laat de friteuse afkoelen. Giet de olie daarna met behulp van een zeef over in een recipiënt. Gooi de achtergebleven voedselresten weg. Als de olie een sterke geur heeft, donker begint te worden, schuimt of rookt, mag je ze niet opnieuw gebruiken. Heeft de olie nog haar oorspronkelijke kleur en ruikt ze niet sterk? Dan kan je ze bewaren op een donkere plek. Opgelet: als je de olie bijhoudt en nog wat extra olie wil toevoegen, gebruik dan precies dezelfde soort. Anders loop je het risico mengsels te maken die niet goed samengaan.
  • Als je reuzel gebruikt, verwarm je de friteuse 30 seconden. Zo wordt het vetblok zacht en kan je het makkelijk verwijderen. Volg nadien dezelfde stappen als voor olie.
  • Heeft je friteuse een koude zone? Dan wordt de olie minder snel vuil en kan je ze langer bewaren. Hoe werkt zo’n koude zone? Onder het verwarmingselement zit een zone die niet direct verwarmd wordt en waar de temperatuur dus lager blijft. De restjes en kruimels die naar de bodem van de friteuse zakken, verbranden daardoor niet. Zo blijft je olie langer vers, en dat is beter voor je gezondheid!

Goed om te weten: giet olie of gesmolten reuzel nooit in je wc of gootsteen. Zo raken je leidingen verstopt en vervuil je het milieu. Ga in plaats daarvan naar een recyclagepark.

20230828_small_sans_huile.jpg

Voor wie liever zonder olie bakt

Hoewel je een friteuse zonder olie in principe niet moet voorverwarmen, heeft zo’n toestel wel wat tijd nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Hoe weet je of de friteuse klaar is? Net als bij andere soorten friteuses gaat er een lampje branden of klinkt er een signaal!

Het voordeel van zo’n airfryer ligt voor de hand: je hoeft geen olie te gebruiken. Tenzij je verse gerechten bereidt zoals ongemarineerde kip of verse frietjes. Voeg in dat geval een eetlepel olie toe. Gebruik pinda-, zonnebloem- of olijfolie, maar nooit walnootolie, want die geeft je voedsel een onaangename smaak.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters