Welke friteuse kopen?

Ben je ook zo gek op lekkere goudbruine en knapperige frietjes? Wij ook! Maar welke friteuse is nu de beste? Tja, de keuze is soms moeilijk tussen al die verschillende modellen. Met het advies van onze experts ben je zeker dat je de juiste friteuse koopt! Loopt het water je al in de mond?

De verschillende friteuses op een rijtje

Vóór je een keuze maakt tussen de verschillende friteuses moet je weten dat er 4 soorten bestaan:

1. De inbouwfriteuse dient om in te bouwen in je keukenwerkblad. Dat is een veilige manier om je frietjes te bakken omdat je friteuse zeker niet kan omkantelen.

2. De traditionele (of klassieke) friteuse is compact en beschikt vaak over een deksel met filter. Sommige friteuses gebruik je ook zonder deksel als fondue-set.

3. De semi-professionele friteuse beschikt over een uitneembare kuip en weerstand. Wil je ze schoonmaken? Geen probleem, je kan ze volledig uit elkaar halen. Meestal zijn haar verschillende onderdelen (buiten de weerstand) vaatwasserbestendig. En de koude zone helpt je om je olie langer schoon te houden.

4. De friteuse zonder olie (of zeer weinig)/ air fryer is een revolutionaire friteuse die geen of weinig olie nodig heeft om frietjes te bakken bijvoorbeeld. Deze technologie laat warme lucht in de kuip circuleren. Daarom kan je sommige modellen ook gebruiken als mini-oven om taart, koekjes of zelfs je vlees te bakken. Die mengen de ingrediënten tijdens het bakken met een menghaak om bijvoorbeeld vloeibare gerechten klaar te maken zoals sauzen, marinades… Maar hoe verloopt de reiniging van het toestel? Heel makkelijk: alle onderdelen steek je in de vaatwasser.

Ontdek hier alle voordelen van een airfryer

Tip: maak je deel uit van een groot gezin of heb je gewoon grote honger? Dan ga je best voor een extra grote friteuse met een grotere inhoud . Zo bak je meer dan 1 kg frietjes per bakbeurt. Mmmmh lekker!

Uitneembare kuip

Bij semi-professionele friteuses haal je de uitneembare kuip  snel en eenvoudig uit de behuizing. Resultaat: een heel praktisch en makkelijk onderhoud van je kuip. Zo filter en verwijder je makkelijk de bakrestjes of verander je de olie sneller. En nadien plaats je de kuip rechtstreeks in de gootsteen of in de vaatwasser om ze te reinigen.

Instelbare baktijd

Zin in lekkere bitterballen? Leg ze in je friteuse en stel de baktijd in met de timer. Werp een blik op het digitale display en zie hoe lang je gerechten nog moeten bakken. *PING*! Het signaal ging af, je baktijd is dus om. Leuk weetje: de gemiddelde baktijd voor 1 kg knapperige frieten is 5 minuten voor diepvriesfrieten.

Het belang van het vermogen

Kleine friteuses hebben een vermogen van 1000 tot 1800 W en bij grote friteuses ligt dat tussen 1800 en 3200 W. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller je friteuse op temperatuur komt. Bovendien blijft de temperatuur altijd stabiel en zal de bakbeurt dus niet langer worden, ook al steek je een grote hoeveelheid frieten in je friteuse. Door de korte de baktijd smaken je frieten lekker en zitten ze niet vol olie.

Veiligheid boven alles!

Bang dat je kinderen zich zouden verbranden aan je friteuse als je even wegkijkt? Goed nieuws: meer en meer friteuses zijn voorzien van koude wanden om te frituren in alle veiligheid. Zo vermijd je brandwonden of ongelukjes! Enkele modellen hebben zelfs een deksel dat je op de friteuse plaats terwijl je bakt. Dat helpt tegen onaangenaam geurtjes en spatten. Bovendien vind je ook friteuses uitgerust met een vetfilter in het deksel en een kijkvenster  om alles in het oog te houden zonder het deksel op te heffen. Er bestaan ook deksels met een geurfilter met actieve koolstof.

Wanneer moet je je frituurvet vervangen?

Laat je vet niet te vuil worden. Vervang je frituurvet steeds na ongeveer 10 bakbeurten, of nog eerder als hij donker begint te worden of begint te geuren of te roken. Hou er rekening mee dat als je naast frieten ook frituursnacks, kroketten of beignets frituurt, je het vet sneller zal moeten veranderen.

Bij friteuses met een koude zone merk je dat de frituurvet minder snel vuil wordt en dat je ze langer kan bewaren. Hoe werkt zo’n koude zone? Die zone wordt niet direct verwarmd en de temperatuur blijft er lager. Bovendien belanden de verschillende resten en kruimels op de bodem van je friteuse, onder de weerstand. Zo blijft je vet langer vers en is dat ook beter voor je gezondheid! Heeft je friteuse geen koude zone? Geen paniek, filter je vet met een speciale papieren filter en de klus is geklaard!

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters