Hoe kies je de juiste friteuse?

Ben jij ook zo dol op knapperige frietjes, gefrituurde snacks of beignets? Dan is het de hoogste tijd om een friteuse in huis te halen! De meeste friteuses kan je opbergen in een kast en bovenhalen wanneer je ze nodig hebt, maar er zijn ook inbouwmodellen. In deze gids maken we je wegwijs in de wondere wereld van de friteuse. We overlopen de belangrijkste kenmerken, waaronder vermogen, temperatuur, veiligheid en de schoonmaak achteraf.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20230824_small_type_friteuse.jpg

De verschillende soorten friteuses

Wist je dat er 4 verschillende soorten friteuses bestaan?

  • inbouwfriteuse kan je laten inwerken in je keukenaanrecht. Aangezien de friteuse zo niet kan omvallen, is dit een bijzonder veilige optie. Bij inbouwfriteuses heb je de keuze tussen een traditionele of een semiprofessionele friteuse.
  • traditionele (of klassieke) friteuse zijn compact en hebben vaak een deksel met filter. Door het deksel weg te halen, verander je je friteuse in een handomdraai in een fondueset!
  • Semiprofessionele friteuse hebben een uitneembare kuip en verwarmingselement, waardoor je ze volledig uit elkaar kan halen. Meestal mogen de onderdelen (behalve het verwarmingselement natuurlijk) ook in de vaatwasser.
  • De friteuse zonder olie of airfryer is een revolutionaire friteuse die geen of weinig olie nodig heeft om te bakken. In de plaats daarvan circuleert er hete lucht in de kuip. Je kan zulke heteluchtfriteuses dus gebruiken als mini-ovens en er taart, koekjes of zelfs vlees in bakken. Dankzij de menghaak kan je er ook vloeibare bereidingen mee maken, zoals sauzen en marinades. En ook schoonmaken is een fluitje van een cent, want alle losse onderdelen mogen in de vaatwasser. Ontdek de vele andere voordelen van airfryers.

20230824_small_pour_vous_guider.jpg

Alles op een rijtje

 

Traditionele friteuse

Semiprofessionele friteuse

Friteuse zonder olie/airfryer

Baktijd

5 tot 15 minuten zodra de olie op temperatuur is

5 tot 10 minuten zodra de olie op temperatuur is

10 tot 25 minuten, afhankelijk van het model

Knapperig?

Ja

Ja

Iets minder dan traditionele of semiprofessionele friteuses

Mogelijke bereidingen

Alle gepaneerde en gefrituurde bereidingen

Alle gepaneerde en gefrituurde bereidingen

Talloze mogelijke bereidingen, zoals bladerdeeghapjes, kip en zelfs tarte tatin.

Gezondheid

Bakken in olie: vette frieten

Bakken in olie: vette frieten

Bakken in hete lucht: weinig of geen vet

Schoonmaak

Sommige onderdelen mogen in de vaatwasser.

Sommige onderdelen mogen in de vaatwasser.

Alle losse onderdelen mogen in de vaatwasser.

Olie verversen

Na 8 tot 10 keer gebruiken

Na 8 tot 10 keer gebruiken

Nooit

Prijs

Tussen € 39,99 en € 124,99

Tussen € 39,99 en € 189

Tussen € 66 en € 449

Welke friteuse past bij mij?

Of je nu ongeduldig, creatief of pragmatisch bent, een groot gezin hebt of schoonmaken een vervelende klus vindt – bij Vanden Borre ontdek je gegarandeerd een friteuse die bij je past!

 • Voor de ongeduldigen:

We weten allemaal dat frietjes bakken lang kan duren. Gelukkig hebben we voor iedereen die niet graag wacht een uitgebreide selectie friteuses! Als het snel moet gaan, raden we je aan om een traditionele  of semiprofessionele friteuse te kopen. Die zijn over het algemeen sneller dan friteuses zonder olie, waardoor je al na enkele minuten kan genieten van heerlijke knapperige frietjes.

 • Voor de creatieve koks:

Heb je graag een stukje heerlijke kip bij je frietjes? Dan is een veelzijdige friteuse zonder olie of airfryer misschien wat voor jou. Zo’n toestel kan vaak grillen, bakken, opwarmen en braden, en soms ook stoven, roosteren, smoren, dehydrateren en zelfs ontdooien. Wist je dat je met een airfryer ook voorgerechten en desserts kan bereiden? Eigenlijk kunnen airfryers bijna alles wat een gewone oven kan. Daardoor kosten ze ook iets meer dan een traditionele of semiprofessionele friteuse. Meer weten? Wij helpen je de juiste airfryer te kiezen.  

bloc5_choisirfriteuse.jpg

 • Voor pragmatici:

Staat gebruiksgemak voorop? Dan raden we een rechthoekige friteuse aan die je makkelijk opbergt in een kast, over een of meerdere handgrepen beschikt en een venster heeft om het bakproces te volgen. Je kan ook kiezen voor een friteuse met uitneembare kuip die in de vaatwasser mogen. Wil je nog meer gebruiksgemak? Kies dan een friteuse met timer, zodat je het eten niet voortdurend in de gaten hoeft te houden, of zelfs voor een airfryer met diverse bakprogramma’s.

 • Voor grote gezinnen:

Heb je een groot gezin of komen er vaak vrienden over de vloer, en wil je een friteuse die groot genoeg is om iedereen te bedienen? Neem dan eens een kijkje bij onze XL- (1-1,5 kg) of XXL-airfryers (> 1,5 kg), en onze semiprofessionele en traditionele friteuses waarmee je 1,2 tot 2 kg frietjes tegelijk kan bakken. Zo bedien je vlot tot 8 personen tegelijk, want een portie frietjes komt overeen met 250 gram. Als je genoeg ruimte hebt in je kast of op je aanrecht, kan je ook voor een friteuse met 2 kuipen kiezen. Daar bak je 2 keer zoveel frietjes tegelijk mee, dat spreekt voor zich. Als je kinderen hebt, is een extra veilige friteuse met antispatdeksel of koelblijvende wanden een aanrader om brandwonden te voorkomen.  

 • Voor wie niet graag schoonmaakt:

Bak je graag frieten, maar heb je er een hekel aan om je friteuse achteraf schoon te maken? Kies dan voor een friteuse met koude zone: zo blijft de olie  langer vers en kan je ze langer gebruiken. Die koude zone wordt niet rechtstreeks verwarmd, waardoor de temperatuur lager blijft. Zo komen restjes en kruimels op de bodem van de friteuse terecht, onder het verwarmingselement. Lees hier hoe je je friteuse het best onderhoudt. Of maak het jezelf nog makkelijker en kies voor een airfryer met onderdelen die in de vaatwasser mogen.  

 • Voor fijnproevers:

Wist je dat reuzel – vast dierlijk vet dat meestal afkomstig is van varken of rund – je frietjes een bijzondere smaak geeft? Als je je frieten graag knapperig vanbuiten en mals vanbinnen hebt, met een rijke, uitgesproken smaak, raden we je aan om te kiezen voor een friteuse die geschikt is voor vast vet.

20230824_small_penser_avant_achat.jpg

Waar moet ik rekening mee houden bij de aanschaf van een friteuse?

 • Vermogen:

Kleine friteuses hebben een vermogen van 1000 tot 1800 W en grotere modellen 1800 en 3200 W. Hoe hoger het vermogen, hoe vlotter je friteuse op temperatuur komt en blijft. Of je nu weinig of net heel veel frietjes tegelijkertijd bakt, bij een friteuse met een hoog vermogen gaat dat even snel. De olie blijft namelijk steeds op dezelfde temperatuur.

 • Timer en temperatuurniveaus:

Zin in frituurhapjes? Leg ze in de friteuse en stel de baktijd in met behulp van de timer. Zo zie je in één oogopslag hoelang de hapjes nog moeten bakken en *PING!* weet het je meteen als ze klaar zijn. Pas altijd de temperatuur aan naargelang het product, zodat je eten niet aanbrandt.

Goed om te weten: 1 kg diepvriesfrieten knapperig bakken duurt gemiddeld 5 minuten.

 • Veiligheid:

Bang dat de kinderen zich zullen verbranden aan de friteuse? Gelukkig zijn steeds meer modellen uitgerust met koude wanden, voor maximale veiligheid. Zo hoef je je niet druk te maken over brandwonden en andere ongelukken! Een ingebouwde friteuse is ook een slimme keuze, want die kan je niet omstoten. Daarnaast hebben sommige friteuses ook een antispatdeksel. Er zijn zelfs deksels met een  om geurtjes te beperken en/of een venster, zodat je het eten makkelijk in de gaten houdt en het niet aanbrandt.

 • Makkelijk schoonmaken:

Veel friteuses beschikken over een verwijderbare kuip, waardoor de schoonmaak achteraf een fluitje van een cent wordt. Je kan de frituurresten heel eenvoudig uit de olie filteren en weggooien, en de olie in een recipiënt gieten om bij te houden. Daarna moet je alleen de kuip nog afwassen met de hand of in de vaatwasser zetten.

20230824_small_toutes_occas.jpg

Une friteuse pour toutes les occasions

Heb je geen inspiratie voor het avondeten, krijg je onverwacht vrienden over de vloer of heb je gewoon zin in wat frietjes bij de maaltijd? Nu je weet waar je op moet letten, is het tijd om jouw ideale friteuse te kiezen.  Kies de friteuse die het best bij jou past en geniet thuis van allerlei heerlijke bereidingen!

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters