Een inbouwwijnkast kopen

Alle inbouwwijnkasten bekijken en vergelijken

Verfijn de productenlijst aan de hand van de filters of gebruik onze vergelijkingstool.

De technische fiche van elke inbouwwijnkast bekijken

CANDY

CAVISS

CLIMADIFF

LE CHAI

LIEBHERR

MIELE

Bekijk hier het oude gamma van de inbouwwijnkasten

Inbouwwijnkast - Inbouwwijnkast kopen - Vanden Borre

Je kan een Inbouwwijnkast kopen in één van onze winkels of online via de website. Daarnaast kan je dankzij onze gratis Click&Collect service een Inbouwwijnkast online bestellen en afhalen in een winkel. Er zijn verschillende betalingsmogelijkheden mogelijk, zo is er voor iedereen een aangepaste oplossing.

Een Inbouwwijnkast online kopen via internet en betalen kan op volgende manieren:

* Inbouwwijnkast aankopen via rechtstreekse betaling (in streng beveiligde omgeving) met de volgende betaalkaarten / credit cards: VISA – MASTERCARD – AMERICAN EXPRESS via internetbankieren: Belfius Direct Net, KBC Online, ING Homepay, CBC Online

* Inbouwwijnkast betalen via klassieke overschrijving op ons rekeningnummer 432-401-0042-11 (niet mogelijk bij Click&Collect). In dit geval wordt de Inbouwwijnkast gedurende 5 dagen gereserveerd, in afwachting van betaling.

Bij een reservatie van een Inbouwwijnkast via “Click&Collect” kan je steeds via een rechtstreekse betaling een voorschot betalen. Hierna krijg je een bevestigingsmail of sms waarmee je in de winkel van je keuze terecht kan.


Natuurlijk kan je ook in elke Vanden Borre vestiging terecht voor de aankoop van een Inbouwwijnkast. Zoek een winkel in je buurt.

Hoe kies ik een wijnkast?

Een wijnkast: vrijstaand of inbouw?

Afhankelijk van de inrichting van je keuken kies je voor een vrijstaande wijnkast of voor een inbouwmodel.

Vrijstaande wijnkast

Het voordeel van een vrijstaande kast: je kan ze bijna om het even waar plaatsen. Zo lang je maar voor de juiste klimaatklasse kiest uiteraard. Als je de kast installeert in een heel warme of koude ruimte, kan dit de werking verstoren. En dus de kwaliteit aantasten van je flessen.

Wil je de kast installeren in een niet of nauwelijks verwarmde ruimte (tussen 0 en 12 °C)? Kies dan voor een model met een 'winterfunctie'. Die houdt je wijn op de ingestelde temperatuur dankzij een lage elektrische weerstand.

Inbouwkast

Er bestaan 2 soorten inbouwkasten:
 • Onderbouw: die plaats je in een nis onder een werkblad. Dankzij een discrete ventilatie via de plint, wordt de warmte makkelijk afgevoerd. Je hebt zelfs geen ventilatierooster nodig.
 • Kolomkasten: die installeer je gewoon in een kolomkast in je keuken. De warmte wordt afgevoerd via een ruimte achterin de nis die tot bovenaan de kast reikt.

Controleer voordat je de wijnkast koopt zorgvuldig de hoogte en de breedte van de nis. Inbouwapparaten zijn immers enkel geschikt voor een welbepaalde hoogte en breedte. Zo ben je zeker dat je nieuwe apparaat perfect kan worden geïntegreerd in je uitgeruste keuken.

Welke wijnkast voor welk gebruik?

Wil je dat je flessen beter worden met de jaren? Of heb je liever een kast die je wijn op de juiste degustatietemperatuur houdt? Of die zelfs beide eigenschappen combineert? De ene wijnkast is de andere niet. Sommige modellen bieden tal van instellingen om verschillende soorten wijn tegelijk te bewaren.


Ik wil dat mijn wijn beter wordt met de jaren

Om wijn jarenlang te bewaren, volstaat een kast met één compartiment en één temperatuur. Net als in een traditionele kast kan je de temperatuur instellen op 12 °C.

Voor een optimale luchtkwaliteit zijn alle verouderingskasten voorzien van een actieve koolfilter. Die vangt de geuren op zodat ze niet in de kast kunnen dringen. Opgelet: je moet de koolfilter ieder jaar vervangen. Zo ben je zeker dat de wijnsmaak optimaal blijft.

Ik wil mijn wijn bewaren op degustatietemperatuur

Om slechts één type wijn op temperatuur te houden, volstaat een kast met slechts één compartiment en één temperatuurzone. Controleer echter of de kast de gewenste temperatuur bereikt. Vooral als je witte wijn of champagne wil bewaren, want die drink je best op 5 tot 8 °C.

Wil je verschillende soorten wijn (verschillende rode en witte, champagnes) op temperatuur bewaren? Kies dan voor:
 • een wijnkast met slechts één compartiment maar verschillende temperatuurzones: de temperatuur is onderaan lager en bovenaan hoger. Het verschil bedraagt 6 tot 8 °C.

 • een kast met 2 of 3 compartimenten. Het voordeel? Je kan de temperatuur van elk compartiment tot op de graad nauwkeurig instellen. Als je kast een koolfilter heeft, kan je er zowel wijn in bewaren om te degusteren als wijn die je ouder wil laten worden.

Ik wil bepaalde flessen op degustatietemperatuur bewaren en andere ouder laten worden

In dat geval kies je voor een wijnkast met een koolfilter en met 2 of 3 compartimenten. Of voor een kast met een koolfilter, één compartiment maar verschillende temperatuurzones.

Met deze modellen plaats je je flessen waar je wenst, volgens je voorkeur. Hoe dan ook kan je een kast met verschillende compartimenten beheren zoals je zelf wil.
bloc3_tipk_cave1.jpg :

Voor hoeveel flessen?

Een ander belangrijk criterium is de ruimte voor je flessen. De inhoud van een wijnkast wordt berekend op basis van flessen Bordeaux. Als je verschillende flessen bewaart (Elzas, Côtes du Rhône…), verliest je kast aan ruimte. Kies dus voor een kast met:
 • vaste stapelrekken: waarop je je flessen per soort op elkaar kunt leggen;
 • schuifrekken: waarop je je flessen in kleine hoeveelheden of per eenheid kan bewaren;
 • presentatierekken: waarop je je flessen kan rechtzetten en al geopende flessen kan bewaren.
De rekken zijn vervaardigd uit metaaldraad of uit hout dat niet kan rotten (d.w.z. behandeld tegen schimmel).

Onze opbergtip: plaats flessen die je lang wil bewaren rechtstreeks op de rekken of onderaan in de kast. Flessen die je snel wil drinken leg je dan boven op de flessen die je lang wil bewaren. Zo vermijd je dat je je flessen onnodig moet verplaatsen en kan je ze optimaal laten ouder worden.
bloc4_tipk_cave1.jpg :

Hoe gebruik je een wijnkast?

Het eerste gebruik

Tijdens de eerste 24 uur kan de binnentemperatuur van je wijnkast licht variëren. Geen paniek, dat is volkomen normaal: de temperatuur zal gaandeweg stabiel worden.

Wil je de temperatuur controleren? Leg dan gedurende minstens 12 uur een thermometer in een glas water. Als je de thermometer niet in een vloeistof legt, meet je gewoon de temperatuur van de lucht.

Als de temperatuur buiten de fles 1° verschilt, bedraagt het verschil in de fles slechts 0,1°C.
bloc2_tipg_cave.jpg :

Het opbergen van de flessen

Een wijncollectie is des te rijker als ze gevarieerd is. Je zal daarom misschien verschillende flessen op elkaar willen leggen, van verschillende vormen en groottes. Een ideaal opbergschema bestaat niet.

Toch enkele tips: bewaar je wijnflessen horizontaal (dus liggend). Leg ze met het etiket naar boven zodat je het kan lezen zonder de fles te moeten bewegen. Zorg ervoor dat de flessen niet in contact komen met de achterwand van de kast en dat ze de koolfilter niet afsluiten.

Respecteer ten slotte de maximumbelasting van de rekken (die staat genoteerd aan de binnenkant van de wijnkast).
bloc3_tipg_cave.jpg :

Het register

"Verdorie, waar heb ik nu mijn fles Chardonnay gelaten? ", "Van wanneer is die fles Saint-Émilion? " "Is mijn Bourgogne klaar om te worden gedegusteerd"? Door een register bij te houden, kan je al die vragen beantwoorden en je wijnvoorraad beter beheren. Ideaal als je precies wil weten welke wijnen er in je kast liggen en op welke plaats. En als je een goede rotatie van je wijnen wil garanderen! 

bloc4_tipg_cave1.jpg :

Hoe lang kan ik mijn wijnen bewaren?

Hoe lang het duurt eer je wijn het beste van zichzelf kan geven, hangt af van de soort, het wijnjaar en de kleur. Onderstaande tabel geeft je een idee van het aantal jaar dat je moet wachten voordat je flessen optimaal zijn, dus ideaal om te worden gedegusteerd.
 • Sauternes, Jurançons, Elzas...Witte dessertwijnen zijn top na 18/20 jaar en behouden hun kwaliteit nog jarenlang;
 • Rode wijnen met veel tannines ontwikkelen zich gedurende een vijftiental jaar en blijven nog jaren goed;
 • Lichte rode wijnen zijn optimaal na 5 tot 17 jaar; daarna kan je ze nog maar enkele jaren bewaren;
 • De meeste witte en roséwijnen zijn geen bewaarwijnen en moet je snel drinken. Toch zijn er bepaalde wijnen die je 5 tot 10 jaar lang kan bewaren, alles hangt af van de soort;
 • Sprankelende wijnen (champagne, crémant, schuimwijn) mag je niet te lang laten liggen.
bloc5_tipg_cave1.jpg :

Waarvoor dient de ventilator van je wijnkast?

Sommige wijnkasten hebben een ventilator die je handmatig kan aan- of uitzetten. Dat kan afhankelijk van het model 2 effecten hebben:
 • Ofwel verhoogt de ventilator de vochtigheid in het apparaat, wat het langdurig bewaren verbetert.
 • Ofwel elimineert hij de verschillende temperatuurzones van je wijnkast. Met de ventilator uit kan je de kast gebruiken als verouderingskast. Zet je de ventilator aan, dan kan je er eenzelfde type wijn op degustatietemperatuur in bewaren.

En de temperatuur?

Alle wijnen worden bewaard aan dezelfde temperatuur (tussen 10 en 14°C) maar de schenktemperatuur verschilt. Hierna vind je de ideale schenktemperaturen van verschillende wijnen.
 • Beaujolais: 13 °C
 • Rode Bordeaux: 18 °C
 • Vins du Rhône, rode Languedoc, rode Provence: 14 °C
 • Elzas, Juras, witte Loire, witte Bordeaux: 10 °C
 • Champagne: 6 °C
 • Dessertwijnen: 7 tot 8 °C
 • Australië, Californië, Italië, rode Bourgogne: 16 °C
 • Chili: 15 °C
bloc7_tipg_cave1.jpg :

Het onderhoud van de koolfilter

Bijna alle wijnkasten waar je wijn lang in kunt bewaren, hebben een actieve koolfilter. Die vangt de vieze geuren op zodat ze de kwaliteit van je wijnen niet kunnen beïnvloeden. Vergeet niet om de koolfilter ieder jaar te vervangen zodat je wijnkast optimaal kan functioneren.
bloc8_utiliser_cave_a_vin.jpg :

Hoe gebruik je een wijnkast: besluit

Ziezo, je bent helemaal klaar om het beste uit je wijnkast te halen. Waar wacht je nog op om je een lekker glas in te schenken? ;-) Maar denk erom: overdaad schaadt, dus drink met mate!

Hoe installeer je een wijnkast?

De juiste plaats voor je wijnkast

Een eerste stap bij de installatie van je wijnkast is het kiezen van een geschikte plaats. Die moet:
 • voldoende ruim zijn, goed geventileerd maar tochtvrij. Een gesloten kast kan je bijvoorbeeld beter vermijden, tenzij je kiest voor een inbouwmodel.
 • ver van elke warmtebron zijn gelegen, met minstens 10 cm tussen de muur en de achterwand van het apparaat.
 • droog genoeg zijn, dus geen linnenkamers, wasplaatsen of badkamers.
 • een stabiele en vlakke vloer hebben.
 • voorzien zijn van een makkelijk bereikbaar stopcontact dat voldoet aan de normen.
Zorg er vooral voor dat je de wijnkast opstelt in een ruimte waar de omgevingstemperatuur nooit hoger wordt dan de klimaatklasse. Je zou immers de goede werking van het apparaat en de kwaliteit van je wijnen in het gedrang kunnen brengen; Wil je de kast in een niet-verwarmde ruimte plaatsen (opgelet, het mag er niet vriezen!) kies dan voor een model met een 'winterkit'.
bloc2_tipi_cave.jpg :

De elektrische aansluiting

Stop de stekker van het apparaat altijd in een stopcontact dat voldoet aan de normen. Gebruik geen verlengdraad of meervoudige stopcontacten. En zorg ervoor dat het stopcontact en de kabel altijd makkelijk bereikbaar zijn. De kabel mag niet worden geplooid of worden verpletterd door het apparaat.

Als je installatie niet conform is, vraag dan een geschoolde technicus om de elektrische aansluitingen conform de instructies van de constructeur en conform de geldende veiligheidsnormen te maken.
bloc3_tipi_cave.jpg :

De afstelling van de poten

Voor een perfecte stabiliteit moet je de poten van je wijnkast zo afstellen dat de kast perfect waterpas staat. Zo vermijd je dat ze beweegt als je de deur opent, maar ook trillingen die worden veroorzaakt door de draaiende motor ... Heel belangrijk voor een goede bewaring van je wijnen!

Kies je voor een inbouwkast?

Wil je de wijnkast inbouwen in een meubel? Zorg dan voor een goede ventilatie van het apparaat en respecteer de afmetingen van de installatiehandleiding. Bij lage kasten mag je de plint vooraan op het apparaat niet afsluiten.

Controleer de stabiliteit van de wijnkast en stel de poten af zodat de kast waterpas staat. Als je kiest voor een decoratieve deur ten slotte, kijk dan in de installatiehandleiding waar je de scharnieren op de deur van het apparaat moet bevestigen.
bloc4_tipi_cave1.jpg :

Ziezo, klaar voor gebruik!

Je wijnkast is geïnstalleerd, je hoeft ze nu alleen nog te gebruiken! Nog wat tips nodig? Hier lees je hoe je je wijnkast het best gebruikt.

Overzicht merken voor inbouwwijnkast

Kan ik je helpen ?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters