Hoe installeer je een wijnkast?

Kan je wat hulp gebruiken bij het installeren van je wijnkast? Met deze tips van specialisten creëer je de beste omstandigheden voor je wijnkast.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc2_tipi_cave.jpg

De juiste plaats voor je wijnkast

Een eerste stap bij de installatie van je wijnkast is het kiezen van een geschikte plaats. Die moet:

  • voldoende ruim zijn, goed geventileerd maar tochtvrij. Een gesloten kast kan je bijvoorbeeld beter vermijden, tenzij je kiest voor een inbouwmodel.
  • ver van elke warmtebron zijn gelegen, met minstens 10 cm tussen de muur en de achterwand van het apparaat.
  • niet te vochtig zijn, dus geen linnenkamers, wasplaatsen of badkamers.
  • niet te droog zijn. Een te droge ruimte zal de kurk doen uitdrogen. Hierdoor zal de wijn oxideren doordat de kurk krimpt en zuurstof in de wijn komt.
  • een stabiele en vlakke vloer hebben.
  • voorzien zijn van een makkelijk bereikbaar stopcontact dat voldoet aan de normen.
Zorg er vooral voor dat je de wijnkast opstelt in een ruimte waar de omgevingstemperatuur nooit hoger wordt dan de klimaatklasse. Je zou immers de goede werking van het apparaat en de kwaliteit van je wijnen in het gedrang kunnen brengen; Wil je de kast in een niet-verwarmde ruimte plaatsen (opgelet, het mag er niet vriezen!) kies dan voor een model met een 'winterkit'.

bloc3_tipi_cave.jpg

De elektrische aansluiting

Stop de stekker van het apparaat altijd in een stopcontact dat voldoet aan de normen. Gebruik geen verlengdraad of meervoudige stopcontacten. En zorg ervoor dat het stopcontact en de kabel altijd makkelijk bereikbaar zijn. De kabel mag niet worden geplooid of worden verpletterd door het apparaat.

Als je installatie niet conform is, vraag dan een geschoolde technicus om de elektrische aansluitingen conform de instructies van de constructeur en conform de geldende veiligheidsnormen te maken.

De afstelling van de poten

Voor een perfecte stabiliteit moet je de poten van je wijnkast zo afstellen dat de kast perfect waterpas staat. Zo vermijd je dat ze beweegt als je de deur opent, maar ook trillingen die worden veroorzaakt door de draaiende motor ... Heel belangrijk voor een goede bewaring van je wijnen!

bloc4_tipi_cave1.jpg

Kies je voor een inbouwkast?

Wil je de wijnkast inbouwen in een meubel? Zorg dan voor een goede ventilatie van het apparaat en respecteer de afmetingen van de installatiehandleiding. Bij lage kasten mag je de plint vooraan op het apparaat niet afsluiten.

Controleer de stabiliteit van de wijnkast en stel de poten af zodat de kast waterpas staat. Als je kiest voor een decoratieve deur ten slotte, kijk dan in de installatiehandleiding waar je de scharnieren op de deur van het apparaat moet bevestigen.

Ziezo, klaar voor gebruik!

Je wijnkast is geïnstalleerd, je hoeft ze nu alleen nog te gebruiken! Nog wat tips nodig? Hier lees je hoe je je wijnkast het best gebruikt.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters